jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:138/436)

Jabłecznik, pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu. 198

szklanki  mąki pszennej luksusowej Młynomag 250 g margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 %   2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 kg jabłek 2 galaretki truskawkowe 1/2 szklanki cukru w zależności od słodkości jabłek  1,5 łyżki cynamonu kruszonka : 1/4 kostki margaryny 4 łyżki cukru 5 łyżek mąki(...)cukier waniliowy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach margarynę, wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy jajka i śmietankę, szybko zagniatamy ciasto.Wkładamy do lodówki na około 15 minut. Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon, smażymy na małym ogniu około 10 minut, następnie wsypujemy galaretkę i chwilę mieszamy

Sama słodycz i szczypta chili
Prosta szarlotka sypana z otrębami i kaszą manną 196

cukier trzcinowy- 1 szklanka * mąka pszenna- 1 szklanka (lub pół na pół z otrębami- jak u mnie) * cukier z prawdziwą wanilią- 1 łyżka * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki * cynamon- 1 płaska łyżka * jabłka- 1,5 kg * masło- 150 g * płatki migdałowe- 2 łyżki Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Wszystkie suche składniki (oprócz cynamonu) wymieszać i podzielić(...)składników, a na nią warstwę startych jabłek. Na jabłkową warstwę ponownie wysypać drugą część suchych składników, ułożyć jabłka i zasypać ostatnią warstwą suchych składników. Na wierzchu 'pokruszyć' (lub zetrzeć zamrożone na tarce) miękkie masło oraz posypać płatkami migdałowymi. Piec przez 1 godzinę, aż wierzch się ładnie zarumieni. Smacznego! :) * przepis inspirowany książką 'Kuchnia Polska' Małgorzaty Caprari i lekko zmodyfikowany

Kraina Miodem Płynąca
Tarta z jabłkami 224

niedzielne popołudnie. Składniki na ciasto :  250 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie : 0,5 kg jabłek  4 łyżki cukru łyżka masła 100 ml wody 3 łyżki miodu budyń śmietankowy 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie ciasta :Wszystkie podane składniki na ciasto mieszam razem, najlepiej(...)jabłka, dzielę na ósemki i siekam w kawałeczki, kiedy wszystkie posiekane daję je do rondla wraz z łyżeczką cynamonu, mieszam i duszę aż jabłka delikatnie zmiękną. Jak jabłka zaczną mięknąć dodaję budyń i szybko mieszam aby nie powstały grudki. Ściągam z palnika aby trochę wystygło.Po około godzinie wyciągam ciasto z lodówki, dzielę je na 3 części

Mechanik w kuchni
Dyniowe babeczki z jabłkiem 158

babeczek Składniki 200 g puree z dyni 160 g jabłka 250 ml mleko może być roślinne 100 g erytrol 2 łyżeczka proszek do pieczenia 150 g mąka ryżowa 1 szt jajko 1 łyżka olej kokosowy 1 łyżeczka cynamon Sposób przygotowania Puree z dyni możemy otrzymać poprzez zmiksowanie dyni: pieczonej przez ok. 30 minut(...)ugotowanej do miękkości w minimalnej ilości wody, odcedzonej. Jabłka ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z puree z dyni i pozostałymi mokrymi składnikami. Mieszamy suche składniki i dodajemy do mokrych mieszając do uzyskania jednolitej masy. Mase przekładamy do kokilek na muffiny. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C. Inne informacje Dodając do masy

Kucharzyca
Rustykalna tarta z jabłkami. 239

Jeśli mam w domu jabłka lub inne owoce i wielką ochotę na coś szybkiego do kawy robię tę tartę .Nie trzeba schładzać ciasta przed pieczeniem i tak wychodzi cudownie kruche ,czekoladowe i pełne jabłek i orzechów. Po upieczeniu dodałam owoce granatu ,pycha. Składniki : 1 , 1/4 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki cukru ciemnego 1 żółtko 2 łyżki kakao(...)lodowatej wody szczypta soli Dodatkowo : 2 jabłka ,pokroić na cienkie plasterki orzechy ,migdały ,do posypania tarty na wierzchu Składniki na ciasto zagniatamy szybko ,odkładając trochę mąki na bok i dodając ją jeśli ciasto będzie się kleić . Ciasto rozwałkować ,na środku wyłożyć owoce i posypać orzechami ,brzegi ciasta nakładamy na owoce i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut

Ladylaura.
Placek królewski 170

Ciasto: 50 dkg mąki pszennej tortowej 20 dkg masła 4 żółtka 15 dkg cukru pudru 8 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 szklanka wody 30 dkg cukru kryształu otarta skórka i sok z jednej cytryny 1 galaretka cytrynowa Polewa: 1/2 kostki margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki(...)części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki, nakłuć widelcem i piec ok. 25 minut w temp. 180-190 st C. 2. Masa jabłkowa: Wodę zagotować z cukrem tak by po nabraniu na łyżkę ciągła się jak nitka. Roztrzepać trzepaczką, dodać kg obranych i startych na grubych oczkach jabłek, skórkę oraz sok z cytryny. Smażymy do miękkości jabłek, wsypujemy galaretkę

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Kryzysek 212

pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do szarlotki Delecta 90 g mieszanki bakaliowej do ciasta  2 jabłka  2 gruszki  cukier puder  Przygotowanie: W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do szarlotki. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym.  Dodajemy po jednym jajku nadal(...)łyżce suchych składników i mieszamy wszystko na wolnych obrotach do czasu aż składniki się połączą. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Owoce oraz mieszankę bakaliową (orzechy, rodzynki, żurawina) dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę

Taste Therapy
Szarlotka z masłem orzechowym 209

zarumienienia.W tym czasie ścieramy na grubych oczkach jabłka, posypujemy cynamonem, dodajemy łyżkę cukru , mieszamy i odstawiamy.Na lekko ostudzony blat wykładamy starte jabłka, które posypujemy resztą kruchego ciasta.Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 35 minut - do zarumienienia.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 225

ziemniaki, a następnie wypłukać skrobię pod bieżącą zimną wodą. Smażyć w głębokim oleju z dodatkiem szałwii w temperaturze 140 stopni. Puree z pieczone selera:  Seler kroić w mirepoix (nieregularna duża kostka) i wstawić do pieczenia na brązowy kolor w temperaturze 220 stopni. Następnie przełożyć do rondla, dodać śmietanę i masło. Gotować do miękkości, odcedzić i blenderować - powoli(...)solą i cukrem. Prezentacja: Na talerzu rozłożyć  puree, następnie kładziemy pokrojonego ogórka, jabłko, seler,  a na to łososia, którego wcześniej możemy delikatnie posypać  grubo mielonym pieprzem i czarną solą. Puder z pumpernikla: Namoczyć w soku z buraka plastry pumpernikla i wysuszyć w piecu w temp 90*C. Blenderować suche pieczywo na grudowatą konsystencję

Plate of Joy
Ciasto rabarbarowo - jabłkowe 218

Połączenie jabłek i rabarbaru to jest strzał w dziesiątkę. Ciasto w oryginale nazywa się Placek Rabarbarowy ze Szpitala i pochodzi z WŻ .Czas pieczenia:  około 60 min                    Temperatura pieczenia:  175 °C          Wielkość formy :  Ciasto:kostka margaryny do pieczenia 250g2(...)szklanki cukru5 żółtek3 szkl mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowyOwocowe nadzienie:75dag rabarbaru i jabłek1 opakowanie jasnego kisielu (na 0,5l wody)3 łyżki cukruPiana:5 białekszklanka cukru1 opakowanie jasnego kisieluKruszonka:100g mąki  wymieszanej z siekanymi migdałami100g masła50g cukruWykonanie:Najpierw przygotowujemy rabarbar.Rabarbar kroimy w cienkie plasterki , jabłka w kostkę ( ja dałam 1.5 jabłka)  wymieszać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym 165

łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 małe słoiczki domowego musu jabłkowego 1 galaretka cytrynowa Sposób wykonania:   Biszkopt: Białka ubić dodać cukier, po jednym żółtku , mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170°C . Piec 20 minut. W tym czasie zagotować mus z jabłek, dosypując(...)niego galaretkę.Odstawić. Biszkopt wyjąć z piekarnika, jeszcze gorący przełożyć na ściereczkę do góry papierem do pieczenia. Delikatnie zdjąć papier. Na to wyłożyć letni mus jabłkowy(zostawiając ok. 2 cm marginesu nie posmarowanego ciasta , tak aby podczas zwijania nadzienie nie wypływało) Zwinąć  razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Odstawić na kilka godzin.  Smacznego! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

Smaki Natalii
Mazurek makowy- świąteczne ciasto. 223

masy makowej z bakaliami 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła lub margaryny (ok. 180 g) ok. 400 g jabłek ze słoika – takie duszone (lub 4 świeże starte na tarce) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej duża paczka herbatników Plus ok 1,5 szklanki cukru pudru i sok z jednej cytryny na lukier(...) duszonymi ze słoika, albo startymi jabłkami świeżymi, Białka oddzielić od żółtek, Do żółtek dodać cukier i ukręcić kogel-mogel, a z białek ubić sztywną pianę, Masło rozpuścić w rondelku, a potem schłodzić,  Do masy makowej z jabłkiem dodać  rozpuszczone i ostudzone masło, kogel, pianę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko mieszać, Dużą foremkę wyłożyć papierem

Kuchnia Beaty
Szarlotka 201

szkl.) 1 szkl. mąki pszennej razowej 250g masła 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 150g orzechów włoskich 2,5kg jabłek (najlepiej szarej renety) 2-3 łyżki brązowego cukru 1/3 szkl. żurawiny lub rodzynek Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę, szybko zagnieść. Podzielić(...)foremki posmarowanej masłem i lekko oprószonej bułką tartą, wierzch ponakłuwać widelcem i również lekko obsypać bułką tartą. Wyłożyć uprażone jabłka, a na wierzch wysypać zmielone orzechy włoskie i zetrzeć na tartce ciasto wyjęte z zamrażarki. Piec 40 minut w 180 C. Po wystudzeniu można też posypać cukrem pudrem. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szarlotka klasyczna 172

białej. No, podobno...! ;) Składniki: 350  g mąki orkiszowej typ 630 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko sok z 1/2 pomarańczy Nadzienie: 1,2 kg jabłek startych na tarce 70 g cukru żelującego 50 g mielonych migdałów 5 pokruszonych herbatników (lub 3 łyżki bułki tartej)   1. Mąkę wysypujemy(...)Jabłka ścieramy na tarce, łączymy z pozostałymi składnikami, delikatnie wykładamy na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy, kładziemy na jabłka, bardzo lekko dociskamy, wstawiamy na środkowy ruszt do piekarnika.  4. Pieczemy ok. 40-50 minut. Wyciągamy i zostawiamy przez 10 minut w blaszce, następnie wyciągamy na drewnianą deskę; kiedy całkiem ostygnie, posypujemy cukrem pudrem i kroimy

Kuchnia Prezydentowej
Szarlotka z wiśniami 210

minutSkładniki:Na ciasto 220 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru(...)sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści. Gdy masa jest już lśniąca wykładamy ją na jabłka. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnika.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.Ciasto najlepiej

Kulinarne przygody Gatity