jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:132/436)

Szarlotka na jaglanym spodzie (bezglutenowa) 103

Rzadko piekę słodkości, pewnie dlatego że sama mało za nimi przepadam. Ale dla dzisiejszego gościa, który mnie odwiedza postanowiłam coś przygotować:). Długo z astanawiałam się jakie ciasto, może  szarlotkę... znalazłam przetwór z prażonymi jabłkami i postanowiłam - będzie szarlotka :), ale aby była zdrowa powstała na jaglanym spodzie.  Całe ciasto przygotowałam  wedle własnego pomysłu, jak już zapakowałam(...)dodajemy mąkę, mleko, olej kokosowy, masło migdałowe i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki w której będziemy zapiekać. Na jaglany spód wykładamy uprażone jabłka posypujemy świeżo startym cynamonem i płatkami migdałowymi. Pieczemy przez

Łycha smaków
Apple pie- amerykańska szarlotka! 177

masła schłodzonego - 5 żółtek schłodzonych - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki maślanki - plus mąka do podsypywania Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. - 1,5 kg jabłek - 50 g cukru brązowego - 100 g cukru(...)białego - cukier waniliowy - cynamon, kardamon, odrobina skórki z cytryny Jabłka kroimy na plasterki, mieszamy z w/w składnikami. Ciasto rozwałkuj na duży blat, na środku ułóż jabłka. Boki ciasta zawiń energicznym ruchem. Pieczemy na złoty kolor w nagrzanym piecu w temp. 220 stopni C. Czas pieczenia: 45-55 minut. Ciasto było po prostu obłędne, nie mogliśmy od niego odejść

SMYKWKUCHNI
Szarlotka 211

trzeba niczym ulepszać. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 2 łyżeczki cukru wanilinowego 3 jajka 2 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Sposób przygotowania: Do większej miski wrzucamy mąkę, 1 szklankę cukru, cukier wanilinowy, masło, jaka oraz proszek(...)pieczenia. Wszystko ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 2 części, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. W tym czasie możemy przygotować jabłka. Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki i następnie wrzucamy je na patelnię. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz cynamon. Wszystko razem podsmażamy, aby się nie rozpadło. AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Jabłecznik na biszkopcie 185

efekt i satysfakcja gwarantowane.  Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oliwy 2 łyżki octu spirytusowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek około 3 - 4 łyżki cukru (ilość cukru zależy jak kwaśne są jabłka) 2 łyżki soku z cytryny 2 galaretki cytrynowe Wykonanie: biszkopt: Całe(...)ocet, chwilę miksować. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (33 x 23 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 - 30 minut. Piec do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić i wyjąć z formy.  masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić

Kuchcik gotuje
Sypane ciasto z kaszy manny z pięcioma owocami. 146

czekolada -masło 3/4 kostki -truskawki -śliwki czerwone -jabłko, banan, gruszka Wszystkie sypkie produkty przesiewamy w jedno. Dodajemy półtwarde posiekane masło i zagniatamy na sypkie ciasto, które dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i dajemy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, tę z kakao, układamy na nim gruszki jabłka i banany, dodajemy drugą warstwę(...)nanosimy na nią truskawki i śliwki; zasypujemy trzecią częścią ciasta i delikatnie ugniatamy. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem. Sos: -kilka łyżek mleka -łyżka masła -tabliczka czekolady gorzkiej -skórka pomarańczy -cukier waniliowy -śmietanka 30% Mleko podgrzewamy, dodajemy czekoladę i masło, topimy i intensywnie mieszamy. Dodajemy cukier, łączymy. Zdejmujemy z ognia, podlewamy kilkoma łyżkami śmietanki i mieszamy

BaRepas
Ciasto daktylowe z polewą miodową 157

wypestkowanych daktyli 250 ml wody 1 łyżeczka sody oczyszczonej 125 g miękkiego masła 150 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jabłka 185 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa miodowa z orzechami: 2 łyżki płynnego miodu 25 g masła 50 g orzechów włoskich Daktyle posiekać, przełożyć je do rondelka, zagotować z 250 ml wody(...)przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać jajko i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodać daktyle (razem z płynem) i jabłka starte na tarce o grubych oczkach. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki lekko natłuścić. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze

Domowa cukiernia Ewy
Placuszki z jabłkami 129

Placuszki z jabłkami to pomysł na szybką do przygotowania, tanią i bardzo smaczną przekąskę na słodko.   Idealne na drugie śniadanie.  Placuszki w dniu pieczenia będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 2,5 szklanki mąki pszennej (330 g) 1 szklanka mleka 2-3 duże jabłka (najlepiej(...)duże jajka 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia cukier puder do dekoracji Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie wlać mleko, wbić jajka i dodać 1 łyżkę oleju. Całą masę wymieszać ze sobą. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w nie za grube

Ugotować
Szarlotka z nutą cytrynową. 140

można działać w kuchni! Kto chętny? Składniki na spód; (tortownica 26) 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szkl. cukru pudru ok. 12 dag masła 1 łyżka gęstej śmietany Nadzienie; 6  jabłek skórka otarta z jednej cytryny sok z połowy cytryny cukier waniliowy jeśli wyda Wam się mało słodkie wtedy dosypać cukru(...)zbyt dobrze kleić wtedy dodać kilka kropel wody lub masła. Jednak aby zmniejszyć kaloryczność ciasta ja dodałam właśnie odrobinę wody. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Kruszonkę urywać małymi kawałkami i wyłożyć wierzch ciasta. Piec około 40 min. w temp. 180C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Dyniowe placuszki z duszonymi w miodzie jabłkami 127

dyni* 1,5 szklanki mąki owsianej bg 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu cynamonowego 2 płaskie lyżeczki proszku do pieczenia 0/5 lyżeczki cynamonu 3-4 łyżki soku pomarańczowego łyżeczka masła klarowanego   2 duże jabłka (np. golden delicious) pół łyżeczki masła klarowanego łyżka miodu cynamonowego (polecam ten —>KLIK) Puree z dyni miksujemy z jajkami(...)przyrządzamy w następujący sposób. Dynie kroimy na niewielkie kawałki, myjemy, oczyszczamy z pestek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy do miękkości (przez ok. godzinę). Po tym […] Artykuł Dyniowe placuszki z duszonymi w miodzie jabłkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Różana gruszka w karmelizowanych jabłkach 149

się ich smakiem! Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej pół kostki margaryny 1 jajko i 1 żółtko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 ml aromatu pomarańczowego 5 łyżek śmietany 3/4 szklanki cukru Kisiel jabłkowy: Karmelizowane jabłka - przepis znajdziecie tu: KLIK Cynamon 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej Dekoracja: Skórka z pomarańczy i cytryny Gruszki Cukier trzcinowy i puder Bita śmietana(...)Sposób przygotowania: Cukier utrzeć z margaryną. Dodać aromat pomarańczowy,jajka i śmietanę. Dalej wyrabiać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo, aż powstanie jednolita masa. Chłodzić w lodówce minimum godzinę. Wyłożyć ciasto do tortownicy. Nałożyć przestudzony kisiel jabłkowy (Karmelizowane jabłka podgrzać z cynamonem i mąką ziemniaczaną). Gruszkę obrać i ułożyć na górze w dowolnej formie. Posypać świeżo startymi

Karczma Honorietty
Szarlotka z tartymi jabłkami i marmoladą z cytryn 160

masła z lodówki - 500 g mąki krupczatki - 180 g cukru -2 żółtka - 2 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - sok z 1/2 cytryny Szybko zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. NADZIENIE: - 7 jabłek startych(...)tartce - 1 marmolada z cytryn - 7 łyżek cukru - 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżki rodzynek Całość wymieszaj. Schłodzonym ciastem (1/2 część) wyłóż tortownicę, wyłóż masę z jabłek, na wierzch ułóż resztę ciasta. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temp. 170 stopni C. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Makowiec z jabłkami 144

smakuje, jakby dopiero było zrobione :) Składniki: 200 g maku (może być mielony) 1 łyżeczka olejku migdałowego 2 łyżki Amaretto 5 jabłek średniej wielkości 5 jajek 1 szklanka cukru 100 g miękkiego masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki kaszy manny cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu Wykonanie: Mak wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody(...)Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jasną, puszystą masę. Ja to robię mikserem. Do utartej masy dodajemy kaszę oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Robimy to jak najkrócej. Następnie do masy dodajemy mak i jabłka i całość mieszamy łyżką. Ponownie robimy to jak najkrócej. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą makowo- jabłkową

Smak mojego domu
Przepisy na Wielkanoc 302

Sernik królewski Ciasto słonecznikowiec Ciasto Wuzetka (W-Z) Seromak - sernik z makiem Sernik kajmakowy (toffi) Ciasto czekoladowe z kremem budyniowy Ciasto pszczółka Drożdżówka z jabłkami Ciasto Łukasza Sernik z ricottą Pieczenie: Tradycyjny boczek pieczony Karkówka pieczona w serku kremowym Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej Smażona pierś z kaczki Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej

Kuchnia Łukasza
Szarlotka z budyniem 202

grubsze plastry. Gotujemy budyń z 750 ml mleka (zamiast 1 l) i odkładamy. Gotowe ciasto wałkujemy i umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy je widelcem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy jabłka (można je lekko posypać cynamonem), i ciepły budyń. Na wierzchu ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach (po ok. 20 minutach

KasiekGotuje
Makowiec japoński 132

makowca dodawałam starte lub pokrojone w kostkę jabłka nie wiedząc, że ta wersja makowca japońskim się nazywa. Jabłko w makowcu dodaje wilgoci ciastu i sprawia, że nie jest tak "ciężkie". Kruche ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka ½ kostki margaryny 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 1 puszka masy makowej słodkiej 6 białek(...)żółtka 10 dag margaryny 5 łyżek mąki 2 duże jabłka 3 łyżki płynnego miodu Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa - około 1 szklanki 2 łyżeczki proszku do pieczenie Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Wyrobić kruszonkę z podanych

Jadło i czytadło