jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:123/436)

Korzenne ciasto z jabłkami 132

Wymieszać , wyłożyć do blaszki , upiec i jeść :) Najlepszy sposób na błyskawiczny deser. A jakie zapachy w domu w czasie pieczenia  mmmmm  Korzenne przyprawy robią swoje. Ciasto trochę piernikowe w smaku , wilgotne z delikatnym kwaśnym akcentem jabłek. Składniki : 2 szklanki maki (340g) 1 szklanka cukru (220g) 5 jajek 1 szklanka oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Wymieszać . Jabłka obrać , pokroić w dość dużą kostkę (ok2x2) Dodać do masy i połączyć całość , żeby ciasto okleiło wszystkie jabłka. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą . Użyłam dwóch foremek o wymiarach 10x25.  Piec ok 1 godziny w 180'C (do tzw suchego patyczka) Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Racuszki z jabłkami o smaku wina 150

odcinku pokazuję jabłko oblane ciastem winnym, które zostało mi ze smażonych pomarańczy. 2 jabłka 2 jaja pół łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki wytrawnego wina   2 łyżki cukru 2/3 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa do naleśników)  olej do smażenia  puder do posypania Jabłka pokrój plastry ok pół cm. Wytnij gniazda nasienne - ja mam specjalne kukułeczko(...)wycinki gniazd. Oddzielić białka i ubić pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wlewać wino i mieszać. Dodaj cukier i żółtka. Teraz delikatnie dodawaj pianę.  Ciasto ma być lekkie i puszyste. Zanurzaj krążki w cieście i smaż na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku

AZgotuj!
Wegańska orzechowa szarlotka pod chmurką 161

olej, wrzuć wszystkie składniki na farsz. Miałam bardzo słodkie jabłka, więc nie dodałam już cukru. Duś wszystko około 10 minut, ale tak aby jabłka się nie rozpadły. W międzyczasie wyłóż blachę do pieczenia papierem. Wyjmij ciasto z lodówki, wylep połową dno formy, nie ma być idealnie, byleby nie było dziurek. Pianka (zrób ją tuz przed użyciem, bo woda(...)wody po gotowaniu ciecierzycy 100 g cukru pudru Ubij wszystko razem na sztywną pianę. Na wylepione ciasto wyłóż jabłka a na to piankę. Na wierzchu rozkrusz resztę ciasta. Dla bajeru możesz posypać delikatnie brązowym cukrem. Piecz w temp. 170-180 C max! około 40-50 minut, na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Smacznego! ps. Ciasto wytrzymuje spokojnie nawet

greenscarf
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z ORZECHAMI 343

jeszcze  oliwy. Dodatkowo jest to ciasto pieczone na mące pełnoziarnistej i ksylitolu, więc samo zdrowie. :-)Przepis znaleziony na stronie Najlepsze przepisy o jakich nie miałaś pojęcia. W oryginale na tortownicę 24cm , ja piekłam w 26cm, ilości nie zmieniałam.Składniki :- 400g obranej marchewki- 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 4 jajka- 1 jabłko ok.150g- 170g ksylitolu( lub cukru trzcinowego)- 100g(...)drugiej misce          ( wyższej) umieścić jajka, kefir lub maślankę i olej . Zamieszać. Dodać marchew i jabłko a na końcu wszystkie suche składniki.Piekarnik nagrzać do 170*C. Ciasto wylać do wysmarowanej (spód wyłożyć papierem do pieczenia) tortownicy i wyrównać.Piec w nagrzanym piekarniku do 170*C ok.1h ( termoobieg). Najlepiej sprawdzić patyczkiem.Pozostawić do wystudzenia. Na wierzchu

Smaczne Zdrowe
Szarlotka sypana z żurawiną 138

żurawiną.   Składniki: - 2 szklanki mąki tortowej - 2 szklanki kaszy manny - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 180g dobrze schłodzonego masła - 200 g suszonej żurawiny - 2,5 kg jabłek (dałam Golden Delicious) - cukier waniliowy - 2 łyżeczki cynamonu - masło i bułka tarta do formy       Szczelną prostokątną blaszkę o wymiarach(...)spód i boki) i wysypujemy bułką tartą. W dużej misce mieszamy bardzo dokładnie sypkie składniki – mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kaszę i cukier. Dzielimy na 3 równe części (najwygodniej jest porozdzielać do 3 takich samych miseczek). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier waniliowy i opcjonalnie cukier (jeżeli jabłka są kwaśne, u mnie

mojewypiekiinietylko
szarlotka z bananami 1086

posiekać i zagnieść. Ćwiartkę ciasta owinąć folią i wstawić do zamrażalnika a resztę rozwałkować na dnie blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka a na wierzch zetrzeć odłożone ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kasza gryczana z aromatycznymi jabłkami i rabarbarem 105

farszu do drożdżówek. Szybkie przełożenie na blachę i po 30 minutach deserek zagościł na stole :) Składniki : ok. szklanki ugotowanej kaszy gryczanej ok. dwóch szklanek aromatyzowanych jabłek z rabarbarem Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kaszę wyłożyć na papier. Przygnieść łyżką do dna. Na wierzch wyłożyć jabłka z rabarbarem (razem z sokiem). Równo rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche jabłkowe ciasteczka drożdżowe 106

mąki 20 dag margaryny 1 jajko 1 żółtko jaja 1 dag drożdży 1 łyżka cukru ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 aromat pomarańczowy ½ kg jabłek cukier puder do posypki cynamon mielony do posypki 1 szczypta soli papier do pieczenia Wykonanie: Margarynę posiekać z jajkiem, dodać drożdże utarte z cukrem, żółtko, śmietanę, aromat, i szczyptę soli. Wsypać mąkę(...)szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i usunąć gniazdka nasienne. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkować ciasto, szklanką wycinać kółeczka i nakładać jabłka. Następnie zlepiać, ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoto w temperaturze 180 stopni około pół godziny. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem

Tradycyjna Kuchnia
Zimowa szarlotka 161

Wiecie co najbardziej lubię w grudniu? To, że 'coraz bliżej święta'. Dla mnie 6 grudnia to początek świątecznego nastroju - świąteczne piosenki, kolędy i tak dalej. Pieczenie świątecznych słodkości, które stają się z każdym kolejnym dniem coraz lepsze. To także spotkania z przyjaciółmi przy ciepłej korzennej herbacie. Tak, lubię grudzień, a najbardziej to co jest z nim związane. Nie wyobrażam sobie(...)jedną część rozwałkowujemy szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę  15x15 (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 12 minut - do zarumienienia.W tym czasie jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, doprawiamy cynamonem i resztą przypraw.Drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy aby powstał kwadrat 15x15. Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika

Słodkie Przyjemności
Orzechowiec z masą jabłkową 499

takiego efektu, który zaskoczy Ciebie i resztę rodziny! :) Składniki: *Ciasto: 350 g mąki  3 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny (250 g) 100 g cukru 2 jajka 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% *Masa jabłkowa: ok. 2 kg jabłek 2 galaretki, najlepiej pomarańczowa, brzoskwiniowa lub cytrynowa *Masa orzechowa:\ 250 g orzechów włoskich, trochę posiekanych 120 g cukru(...)pieczenia, następie wałkujemy jedną część ciasta i wykładamy ją do blaszki, można też wylepić ciastem blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut, aż będzie rumiany. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy chwilę, odkrawamy od blachy boki, jeżeli przywarły i wyjmujemy ciasto. Tak samo postępujemy z dwoma kolejnymi częściami ciasta.  Następnie obieramy jabłka i ścieramy

Piekę, bo lubię
Prosta szarlotka na biszkopcie 229

szklanki oleju opcjonalnie: garść rodzynków lub orzechów cukier puder do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę – odkładamy. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę – mieszamy łyżką. W drugiej misce całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym za pomocą miksera na puszystą masę. Zmniejszamy(...)Wlewamy cienką strużką olej i jeśli używamy – wrzucamy rodzynki lub orzechy. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciut więcej niż połowę ciasta i rozsmarowujemy po dnie. Do pozostałego ciasta dodajemy jabłka, cynamon i mieszamy. Równomiernie układamy na wierzchu ciasta w tortownicy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 45-50 minut

Poezja smaku
Sałatka z jabłkiem, gorgonzolą i kurczakiem 177

Składniki: 150 g roszponki jabłko 100 g sera gorgonzola pieczona pierś kurczaka garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny garść kiełków rzodkiewki Dressing: saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią sok z cytryny łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Kurczaka kroimy w plasterki. Jabłko kroimy w dużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny

Smakowity Blog Kulinarny
Nalewka z malin z dodatkiem miodu 222

Muffiny dyniowe ) wykorzystałam je do wykonania ciasteczek z malin oraz dodatkiem świeżego jabłka. Składniki: 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,3 szkl. cukru jabłko szklanka "pijanych" malin 0,5 szkl. jogurtu naturalnego / kefiru / maślanki  2 jajka 3/4 szkl. ojeju roślinnego łyżka miodu Wykonanie: W osobnych naczyniach mieszamy ze sobą

Taste Of My Day
Jabłecznik z kremem z białej czekolady. 184

pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 2 łyżki mleka 130 g brązowego cukru 120 ml oleju 2 jabłka pokrojone w kostkę      Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i odkładamy. Jajka miksujemy z mlekiem i stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Do puszystej masy cienką strużką wlewamy olej (cały czas miksując(...)trzepaczkę) i dosypujemy suche składniki. Miksujemy (lub mieszamy) do połączenia składników, a na końcu dodajemy jabłka i mieszamy (łyżką).       Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia foremek (jeśli mamy tylko jedną- pieczemy ciasto kolejno w tej samej foremce). Nie polecam pieczenia całości w jednej

Rozpustne gotowanie
Watykański chleb szczęścia 114

Dzień 7 – do ciasta dodać ½ szklanki oleju, 2 szklanki mąki, 3 jajka, ½ torebki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki cynamonu, garść orzechów, można dodać posiekaną czekoladę, 2 jabłka starte na tarce i razem wszystko wymieszać. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku około

Smaki Natalii
Jabłecznik z karmelem 179

Bogucice . 2 1/3 szkl mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag 5 jajek 1 1/4szkl cukru 2/3 szkl oleju 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao (można pominąć) 4 duże jabłka szkl grubo posiekanych orzechów włoskich puszka masy krówkowej 3 kwadratowe wafle Jajka ubić z cukrem na puch. Cały czas ucierając dodawać resztę składników ciasta. Jabłka obrać i pokroić w półplasterki. Orzechy i jabłka wymieszać z ciastem. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę (24x36cm). Piec ok 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Wafle dociąć w ten sposób aby pasowały do wielkości ciasta, posmarować grubo masą krówkową i docisnąć do ciasta z obu stron. Ciasto najlepiej jest obciążyć na kilka godzin aby wafel się nie wygiął

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania