przygotowań! Składniki na blaszkę 20x25 cm: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki puree z dyni (przepis klik ) 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 jabłka, pokrojone w kostkę Dodatkowo: masło do wysmarowania blachy bułka tarta do posypania blachy cukier puder do posypania ciasta(...)olej i jajka. Obie masy ze sobą łączymy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, wysypujemy jabłko pokrojone w kostkę i delikatnie dociskamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Gotowe
My Culinary Artproste nie może być pyszne ;) Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 jaja 1 margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej 2 opakowania budyniu waniliowego 1 litr mleka jabłka Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, schładzamy w lodówce przez około 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy(...)gęściejszy. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (wchłonie sok z jabłek) na bułkę układamy równomiernie jabłka i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 minut w 170 st. C. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową. Smacznego
Cynamonowe szczęściejesienne ciacho! U mnie wg Kwestii Smaku. Wiewiórka 4 jajka w temp. pokojowej 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g suszonej żurawiny 1 szkl. orzechów włoskich 100 g ciemnej czekolady 4 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 4 łyżki stopionego masła lub oleju roślinnego Piekarnik nagrzewamy(...)Dodajemy roztopione i ostudzone masło, mąkę z proszkiem, sodą i solą. Wszystko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dodajemy jabłka, orzechy, rodzynki oraz czekoladę, mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i wstawiamy do pieca. Pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka
Dzieje kuchennej Wiewióryśniadanie (przy tak niewielu składnikach którymi dysponowałam) zdecydowałam się ciasto z mikrofali, które można przygotować również w piekarniku, pyszny smak jabłka i cynamonu ;) Składniki (1-2 porcje): 1 jabłko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych firmy Kupiec 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki otrębów żytnich firmy Kupiec 1 łyżeczka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 jajko 1 cukier wanilinowy 1 łyżka oleju lub masła jabłko jagody Przygotowanie: Jajko roztrzepujemy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy oraz olej. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy do ciasta obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz jagody i delikatnie mieszamy. Smażymy niewielkie placuszki
The Sweet Damselkwaskowatych jabłek 200 g orzechów włoskich 4 jajka 2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej drobny cukier lub cukier puder do posypania przepis Jabłka obieramy i kroimy(...)mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka wrzucamy do miski i dodajemy cukier i odstawiamy na godzinę. Orzechy włoskie niezbyt drobno siekamy. Po godzinie do jabłek i cukru wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane orzechy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i żółtka, całość dokładnie mieszamy.Ciasto będzie dość suche i sypkie. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek
Smakowite DaniaCiasto: - 500g mąki - łyżka proszku do pieczenia - łyżka cukru waniliowego - 250 g margaryny - jajko - szklanka cukru - szczypta soli Środek: - 6 średnich jabłek - cynamon - cukier Dodatki: - cukier puder - cytryna Wykonanie: Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier, sól i posiekać z margaryną. Wbić jajko. Wyrobić ciasto.Podzielić na 2 części. Mniejszą(...)włożyć do zamrażarki na godzinę. Drugą wyłożyć na dno blachy. Zrobić w kilku miejscach dziurki widelcem. Posypać skórką z cytryny (nie konieczne). Piec ok. 10 min w temperaturze 195 st. (ma się troszkę zarumienić). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dosypać cynamonu i cukru. Wymieszać. Nałożyć na upieczone ciasto. Posypać startym na dużych oczkach ciastem
W kuchni bez szafekWymieszać , wyłożyć do blaszki , upiec i jeść :) Najlepszy sposób na błyskawiczny deser. A jakie zapachy w domu w czasie pieczenia mmmmm Korzenne przyprawy robią swoje. Ciasto trochę piernikowe w smaku , wilgotne z delikatnym kwaśnym akcentem jabłek. Składniki : 2 szklanki maki (340g) 1 szklanka cukru (220g) 5 jajek 1 szklanka oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Wymieszać . Jabłka obrać , pokroić w dość dużą kostkę (ok2x2) Dodać do masy i połączyć całość , żeby ciasto okleiło wszystkie jabłka. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą . Użyłam dwóch foremek o wymiarach 10x25. Piec ok 1 godziny w 180'C (do tzw suchego patyczka) Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaodcinku pokazuję jabłko oblane ciastem winnym, które zostało mi ze smażonych pomarańczy. 2 jabłka 2 jaja pół łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki wytrawnego wina 2 łyżki cukru 2/3 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa do naleśników) olej do smażenia puder do posypania Jabłka pokrój plastry ok pół cm. Wytnij gniazda nasienne - ja mam specjalne kukułeczko(...)wycinki gniazd. Oddzielić białka i ubić pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wlewać wino i mieszać. Dodaj cukier i żółtka. Teraz delikatnie dodawaj pianę. Ciasto ma być lekkie i puszyste. Zanurzaj krążki w cieście i smaż na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku
AZgotuj!olej, wrzuć wszystkie składniki na farsz. Miałam bardzo słodkie jabłka, więc nie dodałam już cukru. Duś wszystko około 10 minut, ale tak aby jabłka się nie rozpadły. W międzyczasie wyłóż blachę do pieczenia papierem. Wyjmij ciasto z lodówki, wylep połową dno formy, nie ma być idealnie, byleby nie było dziurek. Pianka (zrób ją tuz przed użyciem, bo woda(...)wody po gotowaniu ciecierzycy 100 g cukru pudru Ubij wszystko razem na sztywną pianę. Na wylepione ciasto wyłóż jabłka a na to piankę. Na wierzchu rozkrusz resztę ciasta. Dla bajeru możesz posypać delikatnie brązowym cukrem. Piecz w temp. 170-180 C max! około 40-50 minut, na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Smacznego! ps. Ciasto wytrzymuje spokojnie nawet
greenscarfjeszcze oliwy. Dodatkowo jest to ciasto pieczone na mące pełnoziarnistej i ksylitolu, więc samo zdrowie. :-)Przepis znaleziony na stronie Najlepsze przepisy o jakich nie miałaś pojęcia. W oryginale na tortownicę 24cm , ja piekłam w 26cm, ilości nie zmieniałam.Składniki :- 400g obranej marchewki- 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 4 jajka- 1 jabłko ok.150g- 170g ksylitolu( lub cukru trzcinowego)- 100g(...)drugiej misce ( wyższej) umieścić jajka, kefir lub maślankę i olej . Zamieszać. Dodać marchew i jabłko a na końcu wszystkie suche składniki.Piekarnik nagrzać do 170*C. Ciasto wylać do wysmarowanej (spód wyłożyć papierem do pieczenia) tortownicy i wyrównać.Piec w nagrzanym piekarniku do 170*C ok.1h ( termoobieg). Najlepiej sprawdzić patyczkiem.Pozostawić do wystudzenia. Na wierzchu
Smaczne Zdroweżurawiną. Składniki: - 2 szklanki mąki tortowej - 2 szklanki kaszy manny - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 180g dobrze schłodzonego masła - 200 g suszonej żurawiny - 2,5 kg jabłek (dałam Golden Delicious) - cukier waniliowy - 2 łyżeczki cynamonu - masło i bułka tarta do formy Szczelną prostokątną blaszkę o wymiarach(...)spód i boki) i wysypujemy bułką tartą. W dużej misce mieszamy bardzo dokładnie sypkie składniki – mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kaszę i cukier. Dzielimy na 3 równe części (najwygodniej jest porozdzielać do 3 takich samych miseczek). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier waniliowy i opcjonalnie cukier (jeżeli jabłka są kwaśne, u mnie
mojewypiekiinietylkoposiekać i zagnieść. Ćwiartkę ciasta owinąć folią i wstawić do zamrażalnika a resztę rozwałkować na dnie blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka a na wierzch zetrzeć odłożone ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafarszu do drożdżówek. Szybkie przełożenie na blachę i po 30 minutach deserek zagościł na stole :) Składniki : ok. szklanki ugotowanej kaszy gryczanej ok. dwóch szklanek aromatyzowanych jabłek z rabarbarem Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kaszę wyłożyć na papier. Przygnieść łyżką do dna. Na wierzch wyłożyć jabłka z rabarbarem (razem z sokiem). Równo rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Weekendy w domu i ogrodziemąki 20 dag margaryny 1 jajko 1 żółtko jaja 1 dag drożdży 1 łyżka cukru ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 aromat pomarańczowy ½ kg jabłek cukier puder do posypki cynamon mielony do posypki 1 szczypta soli papier do pieczenia Wykonanie: Margarynę posiekać z jajkiem, dodać drożdże utarte z cukrem, żółtko, śmietanę, aromat, i szczyptę soli. Wsypać mąkę(...)szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i usunąć gniazdka nasienne. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkować ciasto, szklanką wycinać kółeczka i nakładać jabłka. Następnie zlepiać, ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoto w temperaturze 180 stopni około pół godziny. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem
Tradycyjna Kuchnia