jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:118/436)

piernik z wkładką owocową 153

piernika łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia na wkładkę: 3 jajka 350 g mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu 6 jabłek szklanka wydrylowanych wiśni z kompotu 1/2 szklanki orzechów włoskich  łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: litr mleka 3 opakowania budyniu waniliowego 6 łyżek cukru kostka masła dodatkowo: herbata z rumem polewa czekoladowa Ciasto piernikowe: Białka ubić(...)przyprawą do piernika, przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać miód. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Naponczować. Wkładka owocowa: Jabłka pokroić w kostkę, orzechy posiekać. Jajka ubić z cukrem, mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem, dodać do masy jajecznej. Wrzucić owoce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placki na kefirze 143

kefiru 3 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder ( 2 łyżki do ciasta I do posypania ) jabłko lub ser biały     Do miski wlewamy kefir dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier puder Wszystko razem mieszamy mikserem Ciasto powinno być dosyć gęste Do ciasta można dodać jabłko ( pokrojone w drobne plasterki) lub ser biały ( pokruszony

Klaudynkowa kuchnia
Jabłka pieczone pod ciastem francuskim 148

Jabłka pieczone pod ciastem francuskim to pyszny i aromatyczny deser. Soczyste owoce zapieczone z miąższem przyrządzonym z miodem i cynamonem, a całości dopełnia delikatne

Kolizje Smaków
Drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową kruszonką. 179

Dziś mam dla Was wspaniały przepis na pyszne, puszyste, rustykalne ciasto drożdżowe z soczystym nadzieniem z jabłek i dżemu z dyni. Podobne ciasto piekła moja babcia i wspominam je z ogromnym sentymentem. Do dzisiaj kojarzy mi się ono z sielską, polską wsią i najlepszymi na świecie wakacjami. Jego zaletą jest to, że nawet dwa dni po upieczeniu zachowuje świeżość(...)odsączone jabłka. Drugi kawałek ciasta również wałkujemy i przekładamy na jabłka. Wierzch smarujemy wodą (lub mlekiem, albo jajkiem) oprószamy kruszonką i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175-180°C. Wyrośnięte ciasto ostrożnie przekładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia, czyli około 30 minut. Rumiane ciasto wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy

Rozpustne gotowanie
TARTA Z JABŁKAMI 116

minut. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę. Dokładnie na całości po nakłuwać widelcem i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Połowę jabłek obrać ze skórki i drobno pokroić. Przełożyć do garnka o grubym dnie, zasypać cukrem i podlać wodą, dodać 3 łyżki dżemu(...)mieszać, aż powstanie gęste puree. Odstawić do wystygnięcia. Dno ciasta posmarować lekko ubitym białkiem i włożyć do piekarnika na 5 minut (170 stopni). Ciasto wyjąć z pieca i wylać na nie masę z jabłek. Pozostałe jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Układać je na wierzchu tarty w nachodzące na siebie kręgi tak, aby pokryć całą powierzchnię ciasta

Kuchnia w opałach
Placuszki jabłkowe bez mąki 215

małe kawałki jabłka i odrobina cynamonu do zapachu. Były przepyszne! :) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych  2 łyżki otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody 1 jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 jabłko pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka miodu naturalnego Sposób przygotowania:W blenderze miksujemy otręby i płatki owsiane. Przesypujemy do miseczki i dodajemy proszek do pieczenia, sodę

Truskawkowa Fiesta
Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym 680

smak i nie jest zbyt słodkie. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, ½ cytryny, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, ¼ szklanki wody, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła, 1 łyżka soku(...)ciasta dodaję skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, podlewam wodą. Duszę na małym ogniu. Gdy jabłka całkowicie się rozpadną do musu wsypuję galaretki. Mieszam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pleśniak + film 131

szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 4 jajka szklanka cukru kryształu 2 łyżeczki kakao 350 g jabłek prażonych przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, pokrojoną miękką margarynę, żółtka oraz 1/2 szklanki cukru. Dłonią wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao i chwilę(...)tortownicy. Na cieście równomiernie rozkładamy jabłka prażone. Na jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą część schłodzonego jasnego ciasta. Z białek i połowy szklanki cukru ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę rozprowadzamy na jasnym cieście.Na pianę ścieramy na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto. Ciasto pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym

Smakowite Dania
Szarlotka z żurawiną 107

łyżka cukru waniliowego  5 żółtek L  szklanka żurawiny suszonej  śmietana 12% 4 łyżki   Dodatkowo: jabłka 1/1/2 kg ksylitol 150 g białka 5 szt Krok 1   Mąkę   z proszkiem do pieczenia przesiewamy, wsypujemy do misy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki, wsypujemy ksylitol.Mieszamy i przekładamy teraz wszystko na stolnicę silikonową.Dodajemy pokrojone(...)formy z ciastem, rozprowadzamy równomiernie, posypujemy żurawiną  na całej powierzchni . Krok 4 Białka ubijamy z ksylitolem  na sztywno i wykładamy na jabłka. Trzecią cześć ciasta rwiemy w palcach i " rzucamy na ubite białka"Pieczemy w 170 stopniach koło godziny( przykrywam górę zawsze by beza nie ściemniała , a na końcu ściągam folie aluminiową

Różowa kuchnia
JABŁUSZKOWIEC CZYLI KUCH Z JABŁKAMI 196

3/4szkl. cukru (w oryginale jest 1szkl) 0.5 op. cukru waniliowego 150g masła 0.5szkl (zimnego)mleka 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka startych na oczkach jabłek (2szt dość duże) łyżeczka cynamonu (mój dodatek) Wykonanie: Ucieramy mikserem cukier, cukier waniliowy,masło i jajka. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem(...)pieczenia, solą i sodą. Ponieważ w tym momencie ciasto jest już bardzo gęste dolewamy mleko. Ucieramy do połączenia się składników. Utarte jabłka wsypujemy do ciasta. Mieszamy. Ja pokusiłam się jeszcze o dodanie odrobiny cynamonu, bo jabłka+cynamon to dla mnie idealny duet :). Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowana masłem i obsypaną bułką tartą (ja użyłam średniej tortownicy) i wkładamy

Walijskie Pichcenie
Ciasto marchewkowo - jabłkowe 165

Składniki: 2 szklanki mąki, 1 i 1/2 szklanki cukru, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 2 jabłka, 2 - 3 łyżeczki cynamonu, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 szklanki startej marchwi, 1/4 szklanki piwa, szczypta soli, 1 kubeczek śmietany 30%, cukier(...)cytryny do smaku. Przygotowanie: Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka zetrzeć na cieniutkie plasterki. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać stopniowo resztę składników. Na samym końcu dodać jabłko i marchew. Całość przelać do natłuszczonej formy. Piec w temp. 180°C. Śmietanę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzone ciasto posmarować śmietaną. Można posypać

kulinarnajamka.blogspot.com
Ciasto piaskowe z jabłkami 129

Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki Cukier – 1,5 szkl Mleko – ½ szkl Sól – szczypta Cukier waniliowy -2 łyżeczki Jajka – 6 szt Jabłka – 1 kg Cynamon- 1 łyżeczka Cukier puder Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą na puszysta masę. Do masy dodajemy stopniowo jajka, oraz następnie mąkę z proszkiem i mleko na przemian(...)ucieramy dokładnie. Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy cienko bułka tarta i przekładamy na nia ciasto. Na wierchu układamy jabłka pokrojone w plasterki, posypujemy cienko   cynamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w 180stC. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Camilla w kuchni
Cynamonowy placek z jabłkami 105

szklankę cukru – 2 szklanki mąki tortowej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka sody – 1 łyżeczka cynamonu – 2/3 szklanki oleju (np. z pestek winogron) – 10 dkg orzechów włoskich – 10 dkg rodzynek lub żurawiny – Ok. 70 dkg jabłek Jajka i cukier ubić mikserem. Ciągle mieszając stopniowo dodawać(...)mąkę (po 1-2 łyżki), proszek, sodę, cynamon a w końcowym etapie olej, rodzynki i pokrojone orzechy włoskie (wymieszać łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia /ew. posmarować tłuszczem i posypać kaszką manną). Wlać ciasto. Obrać jabłka ze skórki, wykroić gniazdka nasienne, pokroić na spore kawałki i ułożyć na cieście (lekko wgnieść). Piec w temperaturze 200 stopni

Szybko Tanio Smacznie
Mus jabłkowy do schabu 102

Wczoraj był schab pieczony, a dzisiaj mus jabłkowy, który idealnie do niego pasuje. Robię go zawsze wtedy, kiedy piekę schab, ale z inną wędliną również bardzo dobrze się komponuje. Składniki: • 1 kg jabłek, ok. 6-7 sztuk • 1 szklanka soku jabłkowego • 1 cukier waniliowy • 1 łyżka mąki • 3 łyżki śmietany 12-18% Wykonanie: • Jabłka

To co kocham
Puszyste placki z jabłkami 443

Puszyste placki z jabłkami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 3 łyżki cukru 1 1/3 szklanki gazowanej wody (użyłam ekspresu  Sodastream ) 2 duże jabłka olej do smażenia cukier puder Wykonanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier, przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) 186

umiaru Kruche, smaczne Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) : Składniki na około 8 sztuk: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki ¼ szklanki cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 jajko 2 duże jabłka – papierówki ¼ szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oba rodzaje mąki mieszamy (ja to zrobiłam jak zwykle hakiem robota(...)proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto, które przekładamy do woreczka i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. W między czasie przygotowujemy nadzienie: umyte jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w drobną kosteczkę, zasypujemy je cukrem i cynamonem, mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawiamy. Ciasto wyjmujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania