Wiecie co najbardziej lubię w grudniu? To, że 'coraz bliżej święta'. Dla mnie 6 grudnia to początek świątecznego nastroju - świąteczne piosenki, kolędy i tak dalej. Pieczenie świątecznych słodkości, które stają się z każdym kolejnym dniem coraz lepsze. To także spotkania z przyjaciółmi przy ciepłej korzennej herbacie. Tak, lubię grudzień, a najbardziej to co jest z nim związane. Nie wyobrażam sobie(...)jedną część rozwałkowujemy szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę 15x15 (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 12 minut - do zarumienienia.W tym czasie jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, doprawiamy cynamonem i resztą przypraw.Drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy aby powstał kwadrat 15x15. Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika
Słodkie Przyjemnościszklanki oleju opcjonalnie: garść rodzynków lub orzechów cukier puder do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę – odkładamy. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę – mieszamy łyżką. W drugiej misce całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym za pomocą miksera na puszystą masę. Zmniejszamy(...)Wlewamy cienką strużką olej i jeśli używamy – wrzucamy rodzynki lub orzechy. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciut więcej niż połowę ciasta i rozsmarowujemy po dnie. Do pozostałego ciasta dodajemy jabłka, cynamon i mieszamy. Równomiernie układamy na wierzchu ciasta w tortownicy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 45-50 minut
Poezja smakuSkładniki: 150 g roszponki jabłko 100 g sera gorgonzola pieczona pierś kurczaka garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny garść kiełków rzodkiewki Dressing: saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią sok z cytryny łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Kurczaka kroimy w plasterki. Jabłko kroimy w dużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny
Smakowity Blog KulinarnyMuffiny dyniowe ) wykorzystałam je do wykonania ciasteczek z malin oraz dodatkiem świeżego jabłka. Składniki: 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,3 szkl. cukru jabłko szklanka "pijanych" malin 0,5 szkl. jogurtu naturalnego / kefiru / maślanki 2 jajka 3/4 szkl. ojeju roślinnego łyżka miodu Wykonanie: W osobnych naczyniach mieszamy ze sobą
Taste Of My Daypieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 2 łyżki mleka 130 g brązowego cukru 120 ml oleju 2 jabłka pokrojone w kostkę Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i odkładamy. Jajka miksujemy z mlekiem i stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Do puszystej masy cienką strużką wlewamy olej (cały czas miksując(...)trzepaczkę) i dosypujemy suche składniki. Miksujemy (lub mieszamy) do połączenia składników, a na końcu dodajemy jabłka i mieszamy (łyżką). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia foremek (jeśli mamy tylko jedną- pieczemy ciasto kolejno w tej samej foremce). Nie polecam pieczenia całości w jednej
Rozpustne gotowanieDzień 7 – do ciasta dodać ½ szklanki oleju, 2 szklanki mąki, 3 jajka, ½ torebki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki cynamonu, garść orzechów, można dodać posiekaną czekoladę, 2 jabłka starte na tarce i razem wszystko wymieszać. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku około
Smaki NataliiBogucice . 2 1/3 szkl mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag 5 jajek 1 1/4szkl cukru 2/3 szkl oleju 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao (można pominąć) 4 duże jabłka szkl grubo posiekanych orzechów włoskich puszka masy krówkowej 3 kwadratowe wafle Jajka ubić z cukrem na puch. Cały czas ucierając dodawać resztę składników ciasta. Jabłka obrać i pokroić w półplasterki. Orzechy i jabłka wymieszać z ciastem. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę (24x36cm). Piec ok 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Wafle dociąć w ten sposób aby pasowały do wielkości ciasta, posmarować grubo masą krówkową i docisnąć do ciasta z obu stron. Ciasto najlepiej jest obciążyć na kilka godzin aby wafel się nie wygiął
Smakołyki Asinuda, a to Pani nakrzyczała… W takich sytuacjach zawsze przygotowuję ten deserek już unoszący się z piekarnika zapach podczas jego pieczenia, poprawia nastrój w całym domu, a z pierwszą zjedzoną łyżką puszystego serniczka z kawałkiem cynamonowego jabłka, uśmiech na twarzy jest tak wielki, że nie pamięta o swoich foszkach Zawsze działa Składniki na deser: 250g sera białego(...). Na wierzch ścieramy po łyżce schłodzonego masła i wkładamy deserki do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Przepis bierze udział w akcji: „Piecz… ot tak… prosto z serca!” Artykuł Deser serowy z jabłkiem pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.pldobrze to nazywam). Do garnka z wodą wsypujemy cukier waniliowy i cynamon. Gotujemy do momentu wrzenia. Wtedy wrzucamy na 2-3 minuty jabłka. Wyjmujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik mamy rozgrzany do 200 stopni z opcją góra i dół. Na spod jabłek wkładamy po dwie kostki czekolady i wypełniamy resztę jabłek dżemem(...)koniec do każdego jabłka znowu dodajemy kostki czekolady. Zakrywamy wcześniej obciętymi główkami i na każda kładziemy po 2 kostki czekolady. Pod wpływem ciepła cudownie nam się rozpuszczą. Pieczemy około 20 minut. Gdy będą gotowe posypujemy cukrem pudrem. Gotowe
ClauditteMissCookingPrzepis wzięłam z tej strony: klik i trochę go zmieniłam. Składniki: 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 100 g masła / margaryny 30 ml oleju 80 g cukru Masa jabłkowa 1 kg kwaśnych jabłek 50 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki rodzynek Kruszonka 90 g mąki 100 g masła - mocno schłodzonego(...)dodajemy następnie olej i roztopiona i wystudzoną margarynę / masło Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy nasze ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy je w ramach potrzeby Jabłka obieramy i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy jabła do garnka i dodajemy trochę wody żeby się nam nie przypaliło. Wsypujemy cukier, rodzynki i cynamon. Smażymy jabłka
W Moim Magicznym Domuczyli takie jak wy i my lubicie najbardziej. Przepis Składniki: Na ciasto: 460 g mąki 20 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g cukru 180 g masła 2 jajka Na masę: 500 g jabłek (najlepiej kwaśnych) 400 g kwaśnej gęstej śmietany 100 g cukru jajko 200 ml śmietany kremówki opakowanie budyniu waniliowego Przygotowanie: Przygotowanie ciasta: Mieszamy mąkę(...)jednej czwartej ciasta odejmujemy, zawijamy w folię i odstawiamy na chwilę do lodówki. Resztą ciasta wykładamy okrągłą formę do pieczenia. Przepis jest na formę o średnicy 26 cm. Pamiętamy o wyłożeniu boków, tak jak na pierwszym zdjęciu. Obieramy jabłka i oczywiście usuwamy pestki. Kroimy je w małą kostkę i wykładamy do naszej blaszki na ciasto. Dokładnie mieszamy obie śmietany
KasiaiKrzysiu.plzmieniłam. Orzechowo-mandarynkowa szarlotka Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 130 g cukru trzcinowego 230 g zimnego masła masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 100 ml soku z mandarynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki cukru(...)schować do lodówki, drugi wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej masłem. Spód podpiec w 180 st. C. przez 20 minut. Następnie posypać go bułką tartą, wyłożyć jabłka, a wierzch przykryć pozostałym ciastem. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić. Przed podanie posypać cukrem pudrem. Smacznego! Jeśli czegoś Wam w tym wpisie brakowało - koniecznie dajcie znać. Z przyjemnością
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na dużą blachę 38 cm x 25 cm: 2,5 szklanki mąki krupczatki 250 gr zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 2 kg jabłek – kwaśnych – najlepsze szara reneta (u mnie 6 dużych jabłek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka(...)dość lepiące. Podzielić na pół. Każdą część zawinąć w folię, spłaszczyć. Włożyć do zamrażarki na 15 min. W między czasie jabłka umyć, obierać, wydrążyć gniazda. pokroić na pół. Jedną część ciasta wyjąć z zamrażarki, położyć na papierze do pieczenia, wysypanym mąką, ciasto delikatnie posypać mąką, na to położyć drugi arkusz (najlepiej wielkości blaszki). Rozwałkować na wielkość blaszki. przełożyć
moj przepis nawykładamy nim formę do tarty ( oczywiście formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, albo spód wykładamy papierem pergaminowym) pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 190 C przez 15 minut. Jabłka przecinamy na pół, wycinamy nasienia i tniemy na cienkie paski, którymi wykładamy tartę jak na zdjęciu. Pieczemy tartę 20 minut sam dół i ok 15-20 minut
Niezły Młynekmieszając. Odstawić. Niezamrożonym ciastem wyłożyć blachę. Na ciasto nałożyć jabłka - wierzch można posypać cynamonem. Na jabłka wlać ugotowany budyń. Następnie zetrzeć na to 1 część zamrożonego wcześniej ciasta, nałożyć ubitą wcześniej pianę oraz zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec 45 minut.Smacznego
Słodkie Przyjemności