jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:109/436)

Jabłecznik czekoladowo-kokosowy 139

Tradycyjny jabłecznik w nowoczesnym wydaniu :) Składniki: - 3 szklanki mąki tortowej - 5 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 250g margaryny - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 opakowania budyniu czekoladowego - 1 kg jabłek - 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy ciasto z żółtek, 1 szklanki cukru pudru, margaryny oraz proszku do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na pół(...)grubych oczkach. Budynie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Jabłka układamy na cieście a na nie równomiernie wylewamy masę budyniową. Wyrównujemy całość i oprószamy wiórkami kokosowymi. Drugą część ciasta delikatnie przekładamy na krem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 C. Jabłecznik pieczemy przez 30 minut, po czym wyjmujemy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklanki cukru

Zainspirowana w kuchni
Sałatka z roszponki i zielonego jabłka 212

pieczonej w skorupie solnej ” w towarzystwie „ Sałatki na ciepło z makaronu orzo „. Polecam! Składniki sałatki: 1 zielone jabłko Granny Smith 2 garście roszponki sok i skórka z 1/2 cytryny (wyszorowana i wyparzona) sól morska, świeżo mielony czarny pieprz olej rzepakowy lub oliwa z oliwek   Przygotowanie sałatki: Roszponkę umyj, osusz. Wrzuć do dużej misy. Jabłko pokrój(...)roszponki. Sałatkę przypraw solą i pieprzem, dodaj skórkę i sok z cytryny. Spryskaj odrobiną oleju lub oliwy. Wymieszaj. Podawaj od razu po przyrządzeniu. Sałatka z roszponki i zielonego jabłka The post Sałatka z roszponki i zielonego jabłka appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową 174

zarobionego ciasta, czyli 6 sztuk.   Składniki na ciasto: - 500g mąki tortowej - 250g margaryny - ½ szklanki drobnego cukru - ½ szklanki gęstej śmietany - 3 żółtka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: - 1,2 kg jabłek - sok z ½ cytryny - ½ szklanki soku jabłkowego - beza (3 białka, 150g cukru pudru, szczypta soli, łyżka soku cytrynowego i kilka kropli esencji cytrynowej )   Przesianą mąkę, proszek(...)pieczenia nie wybrzuszyło się. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na ok. 20 minut (aż się zezłocą). Upieczone studzimy w foremkach, wyjmujemy i przekładamy do formy wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy łyżkę soku cytrynowego i kilka kropli esencji cytrynowej. Na taratelki nakładamy porcję jabłek

mojewypiekiinietylko
Szarlotka różana 124

oczekiwania. Gorąco polecam na chłodniejsze jesienne dni :) 300 g mąki pszennej 60 g cukru dark muscovado (drobno zmielonego) 200 g masła łyżeczka proszku do pieczenia jajko łyżka zmielonych suszonych płatków róży 2 kg jabłek szara reneta (tak zmieściłam aż tyle ;) możecie dodać trochę mniej) 3 łyżki suszonych płatków róży Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i zmielonym cukrem. Całość(...) ścieramy na plasterki. Wysmarowaną tłuszczem formę (użyłam ok 26 cm) wykładamy większym kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Posypujemy je płatkami róży i nakładamy jabłka. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki. Całość pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Szarlotka różana pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Biszkopt z imbirowymi jabłkami 104

jajek 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5-6 łyżek cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na jabłkowy spód ciasta potrzebne są: 2-3 cm imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 duże jabłka łyżka soku z cytryny  Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w plasterki około(...)łyżce cukru, do sztywnej piany kolejno dodajemy żółtka podczas miksowania, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, na sam koniec dodajemy do ciasta miód i delikatnie już mieszamy ciasto mikserem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko podsypujemy spód mąką lub cukrem pudrem, układamy jabłka i zalewamy ciastem. Tak przygotowana blaszka ląduje w piekarniku na 30 min w temperaturze

Kuba Gotuje
Biszkopt z imbirowymi jabłkami 105

jajek 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5-6 łyżek cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na jabłkowy spód ciasta potrzebne są: 2-3 cm imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 duże jabłka łyżka soku z cytryny  Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w plasterki około(...)łyżce cukru, do sztywnej piany kolejno dodajemy żółtka podczas miksowania, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, na sam koniec dodajemy do ciasta miód i delikatnie już mieszamy ciasto mikserem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko podsypujemy spód mąką lub cukrem pudrem, układamy jabłka i zalewamy ciastem. Tak przygotowana blaszka ląduje w piekarniku na 30 min w temperaturze

Kuba Gotuje
Ciasto korzenne z musem jabłkowym 197

cukru 270 g mąki pszennej T500 30 g kakao 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej 100 ml wody 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg oczyszczonych jabłek 3/4 szkl wody 7-8 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe b/c 400 ml wody Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki zimnej wody(...)wolnych obrotach lub wymieszać delikatnie łyżką. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w 180 stopniach około 30-35 minut. Wyjąć i ostudzić. Masa jabłkowa:  Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, zalać wodą, dodać cukier i mieszając na wolnym ogniu rozgotować( jeśli będą kawałki jabłek zmiksować blenderem

Ala piecze i gotuje
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i jabłkami 138

będzie on kolidował z zapachem cynamonu.Pozostałe dwa jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny.Pieczenie:Formę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy przygotowane ciasto. Rozkładamy starte jabłka a następnie mieszankę rabarbarowo-jabłkową na wierzchu. Całość możemy posypać brązowym cukrem dla uzyskania ładniejszych kolorów i zapachu naszego wypieku.Całość wstawiamy do nagrzanego(...)stopni piekarnika i pieczemy 45 minut.Ciasto jest upieczone, gdy boki ładnie odstają od formy.Wskazówka: Ciasto drożdżowe możemy sobie lekko odgrzewać, wtedy jest jak świeżo zrobione. ;)Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego

Eat Shrimps
Ciasta jednej miski - słodkości, które nie pobrudzą kuchni 172

bazuje na mące (1 1/2 szklanki), jajkach (3 sztuki), cukrze i oleju (po 1 szklance), a obowiązkowymi dodatkami są cynamon, kakao i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Należy dodać także proszek do pieczenia i sodę. Po dodaniu wszystkich składników ciasto musi odstać pół godziny. Dopiero po tym czasie masę dokładnie się miesza za pomocą łyżki. Jeszcze prostsze jest ciasto(...)jedynie 4 jajek i 3/4 szklanki cukru, które należy ubić mikserem na pianę, oraz szklanki mąki i proszku do pieczenia. W celu dodania aromatu można dodać cynamon. Po wylaniu masy do formy na wierzchu należy ułożyć cienko pokrojone plasterki jabłka, a następnie posypać je ponownie cynamonem. Ciasta wykonywane tylko w jednej misce to oszczędność czasu, ale także pieniędzy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jabłecznik pod pierzynką 145

użyłam typ 650 ) - masło 170 g (min 82 % ) - śmietana 18 %  2 duże łyżki - cukier 100 g - żółtka 3 szt - olejek waniliowy 1 łyżeczka - proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa z jabłek - jabłka 1 kg ( najlepsze są twarde i lekko kwaśne ) - masło 1 duża łyżka - cynamon 2 małe łyżeczki - cukier lub miód w zależności od upodobań 2 duże(...)lodówki i wykładamy na nie zimną masę jabłkową ,na jabłka rozkładamy ubite na sztywno białka, na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki  ciasto ,które czekało w zamrażarce, całość wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 50-60 minut Po 40 minutach pieczenia gaszę górną grzałkę i zostawiam tylko dolną. Wyjmujemy i zostawiamy

Wypieki Rene
Ciasto jabłkowo-orzechowe 140

szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka   posiekanych   orzechów włoskich Opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej następnie mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką do tego dodać pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzechy oraz cynamon. Wylać na wyłożoną papierem(...)blaszkę do pieczenia. Piec 45minut w 180stopniach. U mnie blaszka do pieczenia 24x36 Po upieczeniu dowolnie dekorować cukrem pudrem, czekoladą lub tak jak u mnie nutella i wiórki kokosowe

W garach u Gosi
Jabłecznik kruchy klasyczny 161

Większą częścią ciasta wykładamy dno tortownicy. Piec ok.15-20 minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka. 3. Na wierzch układać kratkę z pozostałego ciasta i piec na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Masa jabłkowa:     2 kg jabłek     2 łyżeczki cynamonu     kilka

Apetyczna babeczka
CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI I OWOCOWĄ PIANKĄ 382

powstało ciasto zupełnie inne, może nawet smaczniejsze, bardziej wykwintne, wszak była to wyjątkowa okazja... ;-) Oczywiście ciasto powstało również z dodatkiem jabłek, bo to jedyny owoc jaki jada moje Dziecię w ciastach, a to ciacho było właśnie dla niej. Piekłam w blaszce 33x23cm. Składniki biszkoptu: - 6 jajek (osobno białka i żółtka) - 6 łyżek* ksylitolu lub cukru - 7 łyżek* mąki orkiszowej(...)temp.170*C, na programie do pieczenia biszkoptów (można piec na programie góra-dół, bez termoobiegu). Można wstawić do nagrzanego piekarnika, wówczas pieczemy tylko ok.20- 25 minut. Składniki masy: - słoik domowego musu jabłkowego, ok.600g (lub gęste jabłka prażone) - 500ml kremówki 36% - 250g mascarpone - 1 galaretka malinowa lub truskawkowa na 500ml wody (najlepiej bez cukru, wówczas dodajemy ksylitol) - 1 kostka gorzkiej

Smaczne Zdrowe
Ciasto jabłkowo-budyniowe 311

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kg mąki masa budyniowa 1 l mleka 4 łyżki cukru 3 budynie śmietankowe lub waniliowe do ciasta: 4 duże jabłka kasza manna Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę trzemy na tarce do jarzyn, na dużych oczkach i dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy składniki. Żółtka, cukier i cukier waniliowy roztrzepujemy w śmietanie. Dodajemy(...)Gotujemy budyń. Kroimy jabłka na osiem części i obtaczamy w kaszy mannie. Do formy wkładamy 1 część ciasta. Na cieście układamy jabłka i zalewamy gorącą masą budyniową. Przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 200-220 stopni przez 20-30 minut

Gorący kąsek
CIASTO SZARLOTKA 130

mąki tortowej  250g margaryny  5 żółtek  1/2 szklanki cukru kryształu  1 op. cukru waniliowego  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  *masa jabłkowa:  1,5-2kg jabłek  1/2 szklanki cukru  cynamon wg uznania  *pianka:  5 białek  1/4 szklanka cukru kryształu  2 kisiele żurawinowe  Sposób wykonania(...)posypać lekko cynamonem.  Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać cukier i kisiele i wyłożyć na jabłka.  Z resztą ciasta zrobić kratkę i ułożyć na ciasto lub podmrozić, zetrzeć na tarce i posypać ciasto.  Piec w 180-200 stopniach C ok. 50 min., aż ciasto się zarumieni. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą

Proponowane wyszukiwania