Większą częścią ciasta wykładamy dno tortownicy. Piec ok.15-20 minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka. 3. Na wierzch układać kratkę z pozostałego ciasta i piec na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu kilka
Apetyczna babeczkapowstało ciasto zupełnie inne, może nawet smaczniejsze, bardziej wykwintne, wszak była to wyjątkowa okazja... ;-) Oczywiście ciasto powstało również z dodatkiem jabłek, bo to jedyny owoc jaki jada moje Dziecię w ciastach, a to ciacho było właśnie dla niej. Piekłam w blaszce 33x23cm. Składniki biszkoptu: - 6 jajek (osobno białka i żółtka) - 6 łyżek* ksylitolu lub cukru - 7 łyżek* mąki orkiszowej(...)temp.170*C, na programie do pieczenia biszkoptów (można piec na programie góra-dół, bez termoobiegu). Można wstawić do nagrzanego piekarnika, wówczas pieczemy tylko ok.20- 25 minut. Składniki masy: - słoik domowego musu jabłkowego, ok.600g (lub gęste jabłka prażone) - 500ml kremówki 36% - 250g mascarpone - 1 galaretka malinowa lub truskawkowa na 500ml wody (najlepiej bez cukru, wówczas dodajemy ksylitol) - 1 kostka gorzkiej
Smaczne Zdrowełyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kg mąki masa budyniowa 1 l mleka 4 łyżki cukru 3 budynie śmietankowe lub waniliowe do ciasta: 4 duże jabłka kasza manna Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę trzemy na tarce do jarzyn, na dużych oczkach i dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy składniki. Żółtka, cukier i cukier waniliowy roztrzepujemy w śmietanie. Dodajemy(...)Gotujemy budyń. Kroimy jabłka na osiem części i obtaczamy w kaszy mannie. Do formy wkładamy 1 część ciasta. Na cieście układamy jabłka i zalewamy gorącą masą budyniową. Przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 200-220 stopni przez 20-30 minut
Gorący kąsekmąki tortowej 250g margaryny 5 żółtek 1/2 szklanki cukru kryształu 1 op. cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia *masa jabłkowa: 1,5-2kg jabłek 1/2 szklanki cukru cynamon wg uznania *pianka: 5 białek 1/4 szklanka cukru kryształu 2 kisiele żurawinowe Sposób wykonania(...)posypać lekko cynamonem. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać cukier i kisiele i wyłożyć na jabłka. Z resztą ciasta zrobić kratkę i ułożyć na ciasto lub podmrozić, zetrzeć na tarce i posypać ciasto. Piec w 180-200 stopniach C ok. 50 min., aż ciasto się zarumieni. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąCiasta z owocami na półkruchym spodzie to jedno z ciast które znika migiem w moim domu. Owoce dodajemy jakie mamy, u mnie domowe brzoskwinie ze słoika i jabłka. Placek polałam budyniową pianką i posypałam tartym ciastem. Idealne do niedzielnej kawki(...)PRZYGOTOWANIE : Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy. Na ciasto rozkładamy brzoskwinie i kawałki jabłek. Wylewamy pianę i posypujemy wierzch resztą, tartego ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, przez około 45 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni. Po całkowitym ostygnięciu ciasto przechowujemy w lodówce
Kulinarne Fantazje MarioliPyszny i szybki deser! Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. U nas nie wytrzymał nawet jednego dnia SKŁADNIKI Ciasto na tartę przygotować z tego przepisu. 5-6 jabłek
zabawa smakiemjabłecznik z budyniem' Składniki: * ciasto: - 1 opakowanie masła (200g) - 2 szklanki mąki - 3 łyżki kakao - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki cynamonu * masa jabłkowa: - 10 średniej wielkości jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - 1-2 łyżki cukru * masa budyniowa: - 2 budynie waniliowe - 750 ml mleka - cukier (jeśli potrzeba do przyrządzenia budyniu) Ciasto(...)cukier i cynamon. Wymieszać. Jabłka wyłożyć na czekoladowy spód. Masa budyniowa: Budynie ugotować w mleku. Wyłożyć na jabłka. Drugą część czekoladowego ciasta, wyjąć z zamrażalki i równomiernie zetrzeć na grubych oczkach na budyń. Ciasto piec przez 45-50 minut w 180C. Smacznego
CookYourselfuwielbiam jabłka, więc mogę jeść takie cuda na każde pięć posiłków dziennie. :) Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka przyprawy do szarlotki dekoracja: jabłko Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do szarlotki. Wszystko
Truskawkowa Fiestapudru 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier migdałowy 100 g masła 1 jajko 1 żółtko Masa budyniowa: 750 ml mleka 2 budynie śmietankowe (takie na 0,5 l mleka każdy) 2 żółtka 4 łyżki cukru 50 g masła Masa jabłkowa: 1 kg jabłek cukier do smaku cynamon 4 - 5 łyżek wody Dodatkowo(...)ciasta rozwałkowujemy na dnie blaszki (22 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy je równomiernie bułką tartą (wchłonie nadmiar soku podczas pieczenia). Na tak przygotowane ciasto wykładamy warstwę jabłek, a na nią warstwę budyniu. Na wierzch ścieramy pozostawioną 1/3 część ciasta. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (dolna grzałka + termoobieg) i pieczemy przez 50 minut. Upieczone
Czary - gary w kuchnimąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu na nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 l mleka 4 łyżki cukru 125 g masła łyżeczka cynamonu Przygotować ciasto czekoladowe: czekoladę rozpuścić nad parą. Masło, cukier puder i kakao(...)następnie dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Upiec (w foremce, w której piekło się ciasto czekoladowe) w 180*C około 20 minut. Jabłka obrać, pokroić drobno, zasypać cynamonem i połową cukru. Dusić kilka minut. W połowie mleka rozpuścić pozostały cukier i budynie, ugotować na pozostałym mleku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawaniliowych. Ciasto: 500g mąki 1 kostka masła 3/4szklanki cukru 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu z wanilii/cukier z prawdziwą wanilią bulka tarta Jabłka: 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka) ½ szklanki brązowego cukru Czubata łyżeczka cynamonu Jabłka obieramy, usuwamy gniadza nasienne i kroimy(...)Całość wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika i pieczemy 40-45min na środowym poziomie. Następnie przekładamy ciasto na niższy poziom i pieczemy jeszcze ok. 10-15min w tej samej temperaturze. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem (świetnie sprawdzi się tu trzcinowy cukier puder). Przepis dodaję do akcji Jabłka z cynamonem
Zawsze głodna!ciasto piekłam w różnych wersjach; z jabłkami, śliwkami, a także jako spód pod sernik. To bardzo stary przepis z mojego zeszytu, sprawdzony przez lata pieczenia :) A przy tym prosty, rzadko kiedy się nie udaje.Składniki : 1 całe jajko + 3 żółtka 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g tłuszczu do pieczenia
Proste PotrawySkładniki na około 18 sztuk: 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g cukru 2-3 jabłka ze skórką, starte na tarce o grubych oczkach 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka miodu 220 g jogurtu naturalnego 2 jajka 120 g stopionego masła 50 g siekanych migdałów Przygotowanie: Mąkę, proszek i cukier mieszamy(...)misce łączymy jabłka, przyprawy i miód. Jajka roztrzepujemy z jogurtem i masłem, dodajemy do jabłek, następnie łączymy za pomocą łyżki (nie miksujemy) z suchymi składnikami. Formę do muffinów wypełniamy papierowymi papilotkami. Każdą z nich napełniamy ciastem, na wierzchu posypujemy siekanymi migdałami. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 40 minut
Smakowity Blog Kulinarnykolejny, ponieważ ciasto doskonale smakuje. SKŁADNIKI : Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 200g margaryny, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany 18%, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 100ml wody, 1,5 łyżeczki cynamonu, Beza: 5 białek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 30g płatków migdałowych(...)cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 26cm. Spód nakłuwam widelcem. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka, podlewam wodą i prażę około 5 minut. Dodaję cynamon i mieszam. Przestudzone jabłka
Tradycyjna kuchnia Kasiprzepisami. Jednak zaznaczam, że nie korzystałam z żadnego. KRUCHA SZARLOTKA CYNAMONOWA. /z głowy;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z czubkiem) 1,5 kg dojrzałych jabłek 1,5 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej (jeśli ktoś lubi zwartą szarlotkę/ można też pominąć) garść rodzynek odrobina rumu(...)mały kwadrat) wysmarowałam masłem, wylepiłam połową ciasta. Podpiekłam je 7 minut w 180 stopniach, "dźgając" je uprzednio widelcem. Na podpieczone ciasto wyłożyłam jabłka, pokruszyłam resztę ciasta i wstawiłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 50 minut w 180 stopniach, aż kruszonka ładnie zezłocieje. Kiedy wystygło, polałam lukrem. Smacznego! Pozdrawiam mgliście i jesiennie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki