jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:110/436)

KRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I JABŁKAMI 177

Ciasta z owocami na półkruchym spodzie to jedno z ciast które znika migiem w moim domu. Owoce dodajemy jakie mamy, u mnie domowe brzoskwinie ze słoika i jabłka. Placek polałam budyniową pianką i posypałam tartym ciastem. Idealne do niedzielnej kawki(...)PRZYGOTOWANIE :  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy. Na ciasto rozkładamy brzoskwinie i kawałki jabłek. Wylewamy pianę i posypujemy wierzch resztą, tartego ciasta.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, przez około 45 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni. Po całkowitym ostygnięciu ciasto przechowujemy w lodówce

Kulinarne Fantazje Marioli
tarta z jabłkami pod kruszonką 177

Pyszny i szybki deser! Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. U nas nie wytrzymał nawet jednego dnia SKŁADNIKI Ciasto na tartę przygotować z tego przepisu. 5-6 jabłek

zabawa smakiem
Czekoladowy jabłecznik z budyniem 183

jabłecznik z budyniem' Składniki:  * ciasto: - 1 opakowanie masła (200g) - 2 szklanki mąki - 3 łyżki kakao - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki cynamonu * masa jabłkowa: - 10 średniej wielkości jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - 1-2 łyżki cukru * masa budyniowa: - 2 budynie waniliowe - 750 ml mleka - cukier (jeśli potrzeba do przyrządzenia budyniu)   Ciasto(...)cukier i cynamon. Wymieszać. Jabłka wyłożyć na czekoladowy spód. Masa budyniowa:  Budynie ugotować w mleku. Wyłożyć na jabłka. Drugą część czekoladowego ciasta, wyjąć z zamrażalki i równomiernie zetrzeć na grubych oczkach na budyń. Ciasto piec przez 45-50 minut w 180C. Smacznego

CookYourself
Omlet a'la szarlotka 157

uwielbiam jabłka, więc mogę jeść takie cuda na każde pięć posiłków dziennie. :) Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka przyprawy do szarlotki dekoracja: jabłko Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do szarlotki. Wszystko

Truskawkowa Fiesta
Szarlotka z budyniem 137

pudru 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier migdałowy 100 g masła 1 jajko 1 żółtko Masa budyniowa: 750 ml mleka 2 budynie śmietankowe (takie na 0,5 l mleka każdy) 2 żółtka 4 łyżki cukru 50 g masła Masa jabłkowa: 1 kg jabłek cukier do smaku cynamon 4 - 5 łyżek wody Dodatkowo(...)ciasta rozwałkowujemy na dnie blaszki (22 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy je równomiernie bułką tartą (wchłonie nadmiar soku podczas pieczenia). Na tak przygotowane ciasto wykładamy warstwę jabłek, a na nią warstwę budyniu. Na wierzch ścieramy pozostawioną 1/3 część ciasta. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (dolna grzałka + termoobieg) i pieczemy przez 50 minut. Upieczone

Czary - gary w kuchni
ciasto cynamonowe z jabłkami w budyniu 135

mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu na nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 l mleka 4 łyżki cukru 125 g masła łyżeczka cynamonu Przygotować ciasto czekoladowe: czekoladę rozpuścić nad parą. Masło, cukier puder i kakao(...)następnie dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Upiec (w foremce, w której piekło się ciasto czekoladowe) w 180*C około 20 minut.  Jabłka obrać, pokroić drobno, zasypać cynamonem i połową cukru. Dusić kilka minut. W połowie mleka rozpuścić pozostały cukier i budynie, ugotować na pozostałym mleku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami 158

waniliowych. Ciasto: 500g mąki 1 kostka masła 3/4szklanki cukru 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu z wanilii/cukier z prawdziwą wanilią bulka tarta Jabłka: 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka) ½ szklanki brązowego cukru Czubata łyżeczka cynamonu Jabłka obieramy, usuwamy gniadza nasienne i kroimy(...)Całość wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika i pieczemy 40-45min na środowym poziomie. Następnie przekładamy ciasto na niższy poziom i pieczemy jeszcze ok. 10-15min w tej samej temperaturze. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem (świetnie sprawdzi się tu trzcinowy cukier puder). Przepis dodaję do akcji Jabłka z cynamonem

Zawsze głodna!
Łatwe ciasto ze śliwkami i kruszonką 921

ciasto piekłam w różnych wersjach; z jabłkami, śliwkami, a także jako spód pod sernik. To bardzo stary przepis z mojego zeszytu, sprawdzony przez lata pieczenia  :) A przy tym prosty, rzadko kiedy się nie udaje.Składniki : 1 całe jajko + 3 żółtka 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g tłuszczu do pieczenia

Proste Potrawy
Muffinki z jabłkami i cynamonem 145

Składniki na około 18 sztuk: 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g cukru 2-3 jabłka ze skórką, starte na tarce o grubych oczkach 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka miodu 220 g jogurtu naturalnego 2 jajka 120 g stopionego masła 50 g siekanych migdałów Przygotowanie: Mąkę, proszek i cukier mieszamy(...)misce łączymy jabłka, przyprawy i miód. Jajka roztrzepujemy z jogurtem i masłem, dodajemy do jabłek, następnie łączymy za pomocą łyżki (nie miksujemy) z suchymi składnikami. Formę do muffinów wypełniamy papierowymi papilotkami. Każdą z nich napełniamy ciastem, na wierzchu posypujemy siekanymi migdałami. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 40 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Jabłecznik z bezą i migdałami 205

kolejny, ponieważ ciasto doskonale smakuje.  SKŁADNIKI : Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 200g margaryny, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany 18%, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 100ml wody, 1,5 łyżeczki cynamonu, Beza: 5 białek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 30g płatków migdałowych(...)cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto.  Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 26cm. Spód nakłuwam widelcem. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.  2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka, podlewam wodą i prażę około 5 minut. Dodaję cynamon i mieszam. Przestudzone jabłka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jabłkowa jesień. KRUCHA SZARLOTKA. 190

przepisami. Jednak zaznaczam, że nie korzystałam z żadnego. KRUCHA SZARLOTKA CYNAMONOWA. /z głowy;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z czubkiem) 1,5 kg dojrzałych jabłek 1,5 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej  (jeśli ktoś lubi zwartą szarlotkę/ można też pominąć) garść rodzynek odrobina rumu(...)mały kwadrat) wysmarowałam masłem, wylepiłam połową ciasta. Podpiekłam je 7 minut w 180 stopniach, "dźgając" je uprzednio widelcem. Na podpieczone ciasto wyłożyłam jabłka, pokruszyłam resztę ciasta i wstawiłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 50 minut w 180 stopniach, aż kruszonka ładnie zezłocieje.  Kiedy wystygło, polałam lukrem. Smacznego! Pozdrawiam mgliście i jesiennie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Truskawkowo-jabłkowe ciasto weekendowe. Pyszne ciasto z owocami. 217

truskawek 3 małe soczyste jabłka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szkl oleju 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 11/2 szklanki mąki pszennej cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Truskawki kroimy na ćwiartki (tuż przed wyłożeniem na ciasto). Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy(...)uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną tortownicy. Na wierzch wysypujemy pokrojone jabłka. A pomiędzy dowolnie układamy pocięte na ćwiartki truskawki. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Nasze truskawkowo-jabłkowe ciasto weekendowe pieczemy około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbijamy w ciasto, nie w owoce). Podajemy oprószone

Słodkie okruszki
Szarlotka pomarańczowa z bezową pianką i rosą 148

łyżki śmietany 18% Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Zagnieść szybko ciasto, podzielić na 2 części, 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na wielkość formy do pieczenia, wstawić do zamrażarki na czas przygotowywania jabłek, można razem z formą. Farsz: 3 kg jabłek Szara Reneta 200 gr konfitury pomarańczowej, niesłodzonej lub niskosłodzonej 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki płatków(...)podpiec 15 min. Na gorące ciasto wysypać równomiernie płatki. Wyłożyć jabłka, przygnieść, wyrównać. posmarować konfiturą i skórką. Resztę ciasta zetrzeć na tarce, posypać jabłka. Piekarnik nagrzać do 160 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min. Pod koniec pieczenia szarlotki przygotować piankę bezową. Pianka bezowa: 3 białka 3/4 szklanki cukru pudru Białka ubić na prawie sztywno, pod koniec

moj przepis na
SZARLOTKA CIASTO 141

pachnące ciasto stoi na stole. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 4 żółtka niecała szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania łyżka masła do posmarowania blachy Jabłka: 8-10 jabłek najlepiej kwaśnych np. antonówka 1 łyżka cynamonu 2-4 łyżki cukru ( jak wolicie słodsze to więcej) Zacznijmy od ciasta(...)posypałam tartą bułką. Wyjęłam z zamrażalnika jedną część ciasta i wylepiłam nią dno brytfanki. Następnie wyłożyłam na nią uprażone wcześniej jabłka. Na wierzch starłam na tarce drugą część ciasta. Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po wystygnięciu posypałam szarlotkę cukrem pudrem. Chociaż powiem szczerze nie była tak do końca zimna

potrawyregionalne
Ryż Zapiekany z Jabłkami 118

Bardzo proste danie rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ilość przypraw można zmieniać według własnego uznania. Szybko się robi i jest naprawdę

Mama Gotuje