jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:125/436)

Perliczka po staropolsku 234

nasiennych, a następnie nie obierając ich pokroiłem je w dość cienkie plasterki. Użyłem jabłek dość twardych, takich, aby nie rozpadły się w czasie pieczenia i o raczej kwaśnym, niż słodkim smaku. Gdyby jabłka były zbyt słodkie polecam dodać odrobinę soku z cytryny albo ewentualnie octu jabłkowego. Do jabłek dodałem szklankę suszonej żurawiny. Całość przyprawiłem łyżeczką tymianku(...)lodówki i przełożyłem do naczynie żaroodpornego. Do jej wnętrza włożyłem przygotowane wcześniej jabłka z żurawiną i ziołami. Starałem się równomiernie rozkładać jabłka i żurawinę wewnątrz tuszki perliczki. Jabłka z żurawiną dość mocno upychałem wewnątrz ptaka, starając się zmieścić ich jak najwięcej. Kiedy tuszka perliczki była już pełna farszu pozostałą ilość owoców rozmieściłem dookoła perliczki. Perliczkę z góry

Wyprawy kulinarne
Ciasto Fale Dunaju z jabłkami. 367

Dunaju blaszka 24x28cm CIASTO: 250 g margaryny 5 jajek 30 dag mąki pszennej (około 2 i 1/4 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao (ciemne) 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 jabłka KREM: 0,5 litra mleka 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła(...)margarynę ucieramy z cukrem na puch dodając po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i śmietanę, miksujemy i wykładamy na jasne ciasto. Jabłka kroimy w ósemki, obieramy i wycinamy gniazda nasienne, następnie wciskamy je w ciasto na sztorc. Wkładamy

Rozpustne gotowanie
Gruszka azjatycka w cynamonowym cieście. Jesienny deser. 268

azjatycka w cynamonowym cieście. Jesienią, zwłaszcza gdy chłód nam doskwiera, uwielbiam przygotowywać szybkie cynamonowe desery. W szczególności te, które zawierają moje ulubione owoce jak jabłka, gruszki lub wspomniane wcześniej gruszki azjatyckie nazywane popularnie „jabłko-gruszką”. Deser jest szybki w przygotowaniu, jest to coś na kształt zdrowszej (bo z owocem) wersji oponek Do przygotowania deseru użyłam rafinowanego oleju(...)mąki pszennej 1 jajko M 1 1/2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżki rafinowanego oleju rzepakowego + olej do smażenia cukier puder do oprószenia * Jeśli nie macie gruszki azjatyckiej („jabłko-gruszki”) możecie wykorzystać opcjonalnie jabłka lub twarde gruszki Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, mleko, wbijamy całe jajko

Słodkie okruszki
Ciasto jabłkowe 123

kuchni: razowej, pszennej, krupczatki.Oryginalny przepis pochodzi  stąd. Porcja na blachę 21x25 cm.  Duża szklanka to 330 ml, czyli 170 gram mąki. 5 jabłek 2 duże szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 jajka 200 gram suszonych moreli 1 cytryna Piekarnik nagrzać do 170 C. Jabłka umyć, obrać zetrzeć na tarce(...)wymieszać z jabłkami. Mąkę wymieszać z proszkiem. Do miski wbić jajka i lekko je ubić widelcem. Dodać cukier, jabłka, skórkę z cytryny i morele. Dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i rozsmarować. Piec w 170 C około 50 minut. marcelina

Czerwony Gupik
Szarlotka kokosowa bez glutenu i laktozy 133

mąki kokosowej 1 jajko 1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia 100 g cukru lub ksylitolu 150 g oleju kokosowego 100 g wiórków kokosowych ok. 500 g prażonych jabłek Mąki, jajko, proszek do pieczenia, cukier oraz olej kokosowy umieść w misce i zagniataj gładkie, elastyczne ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki, a następnie z ciasta oddziel 1/3 ciasta i wymieszaj

Kuchnia bezglutenowa
Serowo - jogurtowe placki z jabłkami 134

się skusi? SKŁADNIKI 100 g sera mascarpone 3 łyżki jogurtu typu greckiego 2 jajka 2 łyżki cukru 4 - 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon, kardamon 1 duże jabłko dodatkowo: masło do smażenia, cukier puder do posypania Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem (najlepiej łyżką) a następnie smażymy na rozgrzanym maśle na złoty

Czary - gary w kuchni
Szarlotka wydanie modern. 195

Pracochłonna, ale znika o wiele szybciej;).  Naprawdę gorąco polecam. Składniki: 1 kostka margaryny lub masła 3 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru cukier waniliowy małe opakowanie 3 żółtka kilkanaście szt jabłek ( u mnie nie były duże, mniej więcej z 1 szt wychodzi 2 róże) cukier, cynamon do posypania jabłek Ponadto:   1 budyń(...)warzyw lub bardzo cienko nożem obieramy jabłka, tak aby powstały nam obierki z minimalną ilością skórki i większą ilością jabłka. Formujemy z obierek róże i układamy na przygotowanym cieście. Posypujemy odrobiną cukru i cynamonu. Pieczemy ok 40 min w 180 st.  Uważając aby jabłkowe róże się nam nie spaliły. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Malinowe Pocałunki
BISZKOPTOWE RACUSZKI Z JABŁKAMI 1734

placuszki zdobyły moje serce całkowicie.  Gorące, prosto z patelni smakują rewelacyjnie!  Składniki: 1 całe jajko 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki  mąki 1 szklanka  mleka 1 duże jabłko cukier puder olej do smażenia Wykonanie:  Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Mikserem ubijamy do puszystości jajko z cukrem i cukrem waniliowym(...)Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.  Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy

Walijskie Pichcenie
Placek z jabłkiem i żurawiną 165

gorącą kawą lub kubkiem mleka. Ciasto podałam na kolekcji  Scania PORCELANA BOGUCICE 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru 2 jajka 100 ml oleju 1 szklanka mleka 1 jabłko 1 szklanka suszonej żurawiny Skworcu  (klik) 0,5 szklanki cukru pudru Olejek cytrynowy 2 łyżki wody W jednej misce mieszamy suche(...)olej. Suche produkty partiami dodajemy do mokrych, mieszamy trzepaczką. Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo i kroimy w plasterki. Do masy dodajemy pokrojone jabłko oraz suszoną żurawinę. Mieszamy łyżką, przelewamy do foremki o wymiarach 12x23 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 190*C przez 30 minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, kilku kropel olejku cytrynowego i odrobiny wody

VioletoweKucharzenie
Pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami 236

Piekliśmy już  buraki ,  awokado , pomidory , jabłka  i  śliwki , więc najwyższy czas by upiec też gruszki :) Składniki: gruszki orzechy włoskie ser pleśniowy miód ew. tymianek Wykonanie: Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne, a w miejsce po nich wkładamy ser pleśniowy i orzech. Możemy doprawić świeżymi ziołami, dla wzbogacenia smaku. Owoce pieczemy

Taste Of My Day
Śmietankowa szarlotka 905

dodatek do kawy i herbaty o każdej porze dnia i roku :) Składniki: 2 szkl. mąki 3 jajka 3/4 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny 250 ml śmietany kremówki 30 % 1,5 kg jabłek Szarej Renety ( można użyć słoik jabłek litrowy) cukier puder   Sposób przygotowania: 2 jajka i 1 żółtko (białko zostaw) i zmiksuj z cukrem(...)przesianą mąką , proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margaryną i śmietaną. Połowę ciasta wyłóż na blaszkę ( 29 x 24 cm ) i piecz ok. 25 minut w temp. 180 C Ciasto wyjmij z piekarnika , posmaruj białkiem wierzch ciasta i pokryj jabłkami( jabłka obierz , wyjmij gniazda nasienne , pokrój na ćwiartki, zalej wodą i duś pod przykryciem do czasu aż jabłuszka zmiękną, lekko

Słodkości i nie tylko
Babcina szarlotka - najlepsza 712

Szarlotka... to pyszne kruche ciasto, jabłka, cynamon... I ten cudowny zapach w domu, który unosi się podczas jej pieczenia. Kiedyś na jakimś wykładzie pewna pani powiedziała: "Dziewczyny, pamiętajcie! Jak chcecie, by mąż był szczęśliwy i zadowolony, niech czuje zapach szarlotki wracając z pracy do domu":) Jak tam z tymi mężami czującymi świeżą szarlotkę w domu jest to nie wiem(...)spód wyłożyć przestudzone jabłka. Następnie na jabłka przełożyć drugi rozwałkowany placek (razem z papierem - papier ma być na wierzchu:)), lekko docisnąć do jabłek i delikatnie ściągnąć papier. Ciasto ponakłuwać widelcem. Ciasto piec około 30-35 minut w temperaturze 180 st.C. Wierzch ciasta powinien być zarumieniony. Upieczone ciasto przestudzić, wyjąć z blaszki i polukrować lub posypać cukrem pudrem

In my kitchen
Łatwe ciasto - sypana szarlotka 209

margarynę i wstawić do piekarnika. Składniki:  1 szklanka mąki,  1 szklanka cukru,  1 szklanka kaszy manny,  2-3 duże jabłka  1/2 margaryny,  1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder. Przygotowanie:   Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą w jednej misce: mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia.Jabłka myjemy, obieramy ze skórki(...)obsypanej bułką tartą lub mąką małej tortownicy wsypujemy 1/3 proszku. Następnie 1/3 jabłek i tak robimy 3 warstwy proszek- jabłka. Na samą górę ścieramy margarynę, dobrze jak jest wcześniej zamrożona, ale ja nie miałam tyle czasu :) Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Ciasto z Pietruszką i Syropem Klonowym 118

masła 250 g cukru demerara 100 ml syropu klonowego (maple syrup) 3 jajka 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g obranej pietruszki 1 jabłko 50 g orzechów włoskich lub pecan skórka i sok z jednej pomarańczy Masło rozpuszczamy z cukrem, z syropem klonowym i odstawiamy(...)należy sparzyć wrzątkiem. Następnie ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jajka ubijamy na puch. Wlewamy przestudzoną miksturę. Ubijamy krótką chwilę. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Krótko ubijamy. Dodajemy pietruszkę, jabłko, orzechy, skórkę i sok z pomarańczy. Wszystko ponownie krótko ubijamy do połączenia się składników. 2 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia

Made By Mom And Son
Jabłecznik - szarlotka. 151

zamrażalnika na pół godziny.  Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem (można wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia) i ponakłuwać widelcem.    Mus jabłkowy: 2kg jabłek obrać i usunąć gniazda, pokroić na ćwiartki , niecała szklanka gorącej wody. Razem gotować do momentu aż jabłka się rozgotują. Na koniec dodać cukier (niekoniecznie(...)posypać lekko cynamonem.    Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier. Sztywno ubitą pianę wyłożyć na jabłka. Następnie ciasto z zamrażarki zetrzeć na grubych oczkach, rozsypując delikatnie po pianie. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach ok.50-60min. Po ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego

W kuchni u Moniki