cynamon wykonanie:Margaryne ucieramy z 1 szklanka cukru i zoltkami. Dodajemy make i proszek do pieczenia, ucieramy. Bialka ubijamy na sztywna piane i dodajemy do ciasta. Dokladnie mieszamy.3/4 ciasta wykladamy na natluszczona blache ( ja uzylam tortownice o srednicy 26 cm)Na ciasto wykladamy jablka, starte na duzych oczkach i wymieszane w odrobina cynamonu.Dwa budynie gotujemy w 3/4 litra mleka
Przysmaki KarolkiJabłka obieramy i kroimy bądź ścieramy na tarce w plasterki. W dużej misce mieszamy pocięte jabłka z resztą składników. Odstawiamy. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru 3 żółtka 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany Cukier i żółtka ucieramy mikserem. Mąkę, proszek do pieczenia mieszamy, przesiewamy na stolnicę(...)ciastem podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 sotni przej jakieś 10 minut. Potem studzimy, posypujemy bułką tartą ( żeby wsiąknęła sok z jabłek), układamy plasterki jabłek, na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut
kruche babeczkiszklanka mąki krupczatki 2 szklanki mąki pszennej (np. wrocławska) 2 -3 jajka (w zależności od wielkości ^^) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny (250 g ) 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru pudru 1,5 kg jabłek Budyń: 1 litr mleka ( może być niecały) 2 budynie śmietankowe cukier jako dodatek do budyniu - wedle uznania :) Wykonanie: mąkę mieszamy razem(...)cukier. Im więcej cukru , tym bardziej słodkie ciasto. Ja zawsze słodzę na oko. Kiedy budyń w miarę ostygnie wykładamy go na jabłka. Następnie na samą górę dajemy drugą rozwałkowaną część ciasta. Również nakłuwamy górną część ciasta. Pieczemy w 190*C przez 50 minut. Uwaga! : Jeżeli zauważycie ,ze ciasto zaczyna za bardzo się rumienić na górze a zostało jeszcze sporo
W Moim Magicznym Domuobieramy , kroimy na mniejsze części. Wrzucamy na patelnię wraz z wodą i cukrem. Smażymy na małym ogniu ,aż większość jabłek się rozpadnie. wystudzamy. Pierwszą część ciasta wałkujemy na wielkość formy i wykładamy nim dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i pieczemy ok 10 min w 180'C . Studzimy. Na podpieczony blat wykładamy(...)równą warstwą jabłka. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu używając nieco mniej mleka (3,5 szklanki) Goracy ugotowany budyń wylewamy na jabłka. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na budyń.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40 min ,aż ciasto będzie rumiane. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkadrugą warstwą. Ciasto: 2/3 szklanki cukru 0,5 kg mąki 2 jajka 125 g masła cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml śmietany 18% Wszystkie składniki zagnieść razem. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka: 1 kg kwaśnych jabłek cukier waniliowy około 4 łyżek cukru (do smaku) 4 łyżki bułki tarte Dodatkowo(...)pominąć. Owoce mają być lekko kwaśne (jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru). Formę nasmarować masłem i bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 zagniecionego ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Na ciasto przenieść jabłka. Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta lub przygotowanymi z niego wyciętymi paseczkami (ułożyć w kratkę). Wierzch można posmarować białkiem, żeby ciasto ładniej się zrumieniło
Bulliodrugą warstwą. Ciasto: 2/3 szklanki cukru 0,5 kg mąki 2 jajka 125 g masła cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml śmietany 18% Wszystkie składniki zagnieść razem. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka: 1 kg kwaśnych jabłek cukier waniliowy około 4 łyżek cukru (do smaku) 4 łyżki bułki tarte Dodatkowo(...)pominąć. Owoce mają być lekko kwaśne (jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru). Formę nasmarować masłem i bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 zagniecionego ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Na ciasto przenieść jabłka. Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta lub przygotowanymi z niego wyciętymi paseczkami (ułożyć w kratkę). Wierzch można posmarować białkiem, żeby ciasto ładniej się zrumieniło
Bulliopiekarnik do 160℃. W tym czasie obieramy jabłka, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Surowe jabłka układamy warstwami na cieście, posypując brązowym cukrem i kardamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podnosimy temperaturę do 180℃. Pieczemy około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Bon Appetit Małgorzatyskładników zagniatamy ciasto. Owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy, rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. składniki na obłożenie: 4 jabłka 1/2 łyżki cynamonu 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki 1 łyżka roztopionego masła wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w plastry i mieszamy z cukrem(...)cynamonem oraz 1 łyżą mąki. Cisto posypujemy pozostałą mąką, wykładamy jabłka i smarujemy je roztopionym masłem. Kawałki cista zwijamy do środka. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniakoniec dodać cukier i roztrzepane jajko (odrobinę jajka pozostawić do posmarowania wierzchu ciasta!). Składniki szybko połączyć ze sobą. Na blat położyć papier do pieczenia i na nim rozwałkować ciasto. Powinien utworzyć się okrąg. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plasterki. Na kruchym cieście ułożyć jabłka (najlepiej układać od środka), pamiętając(...)ogóle się tym nie przejmujcie (taki jego urok :)). Na sam koniec boki posmarować resztą roztrzepanego jajka. Tartę piec około 40-50 minut w 180ºC. Kroić po ostudzeniu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Układanie jabłek i składanie tarty Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćakcentem. Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki, 1 szklanka cukru, 1,5 kostki masła, 6 żółtek, 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa jabłkowa: 9 – 10 średniej wielkości jabłek, 1 szklanka cukru, 1 czubata łyżka cynamonu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sok z małej cytryny Pianka: 6 białek, ½ szklanki cukru, opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego(...)szklanki posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka oraz jogurt i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą część wstawić na kilka godzin do lodówki a mniejszą zamrozić. Orzechy posiekać i podsmażyć na suchej patelni. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić w półplasterki. Przełożyć do garnka
Nie tylko w kuchniJeżyny opłukać i odsączyć z wody na sitku. Do miski wlać kefir, wbić jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól i wymieszać na gładkie ciasto. Potem razem ze skórką zetrzeć do ciasta umyte jabłko, wrzucić jeżyny ( kilka zostawić do dekoracji ), wymieszać delikatnie ciasto. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta i smażyć placuszki po chwili
Ewa w kuchniszarlotka. Recepturę znalazłam w KUCHNI październikowej. Szarlotka maślana 3 jajka 200 g cukru 150 g mąki pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z połowy cytryny 4 duże, kwaśne jabłka (ok 1 kg) 100 g masła Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Jajka ubijamy z połowa cukru, dodajemy mąkę, proszek oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy(...)Jabłka obieramy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Kroimy je na małe kawałki. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Na wierzchu układamy jabłka, posypujemy je pozostałym cukrem i polewamy rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Pieczemy w nagrzanym piecu ok 50-55 minut. Studzimy i wyjmujemy z formy
Dzieje kuchennej Wiewiórywszystko podkreślone słodką chrupiącą bezą. Do popołudniowej kawki w sam raz! Składniki: Ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 250 g margaryny Dodatkowo: 1,5 kg jabłek cynamon cukier z prawdziwą wanilią 5 białek szklanka cukru 3 łyżki proszku budyniowego śmietankowego Składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy na gładką(...)kulkę. Dzielimy na 3 części. Jedną wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35), dwie pozostałe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Jabłuszka obieramy i trzemy na dużych oczkach. Wykładamy na ciasto w blaszce, posypujemy lekko cynamonem i cukrem z prawdziwą wanilią. Na jabłka ścieramy drugą część ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania
Pelusiowa Kuchniaszarlotkę! Tak banalnie prostą i smaczną, że aż szkoda żebyście nie spróbowali :D SKŁADNIKI: - 500g jabłek startych na średnich oczkach +cynamon - bardzo dojrzały banan -100g mąki (u mnie gryczana) - 100g płatków owsianych -50g mąki kokosowej - odrobina proszku do pieczenia +słodzik u mnie 20g erytrolu WYKONANIE: 1. Banana zblenduj z żółtkami oraz słodzikiem. 2. Do banana dodaj mąki(...)tarce i odsącz. U mnie z 500g jabłek po odciśnięciu z soku zostało 400g. Owoce wymieszaj z cynamonem. 6. Wyjmij tarte z piekarnika, dodaj jabłka, na wierzch pokrusz pozostałe ciasto i piecz kolejne 30 minut. SMACZNEGO! CAŁOŚĆ: 1280 kcal B43 W195
fitolarun.blogspot.comcynamonu i pachnącej skórki pomarańczowej. Ale to było pyszne! 300 g mąki 40 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 łyżki jogurtu 6-7 średnich jabłek szara reneta 40 g masła klarowanego łyżka cynamonu (używam cejlońskiego) łyżka cukru trzcinowego łyżka skórki startej z pomarańczy Masło klarowane rozpuszczamy, mieszamy z cynamonem(...)pomarańczy. Odstawiamy w chłodne miejsce by nieco zastygło. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem po czym dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy
Mienta blog