jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:136/436)

Placuszki z jabłkami i cynamonem 188

łatwością. Składniki na ok. 15 szt.: 1,5 szkl. mąki (np. wrocławska do naleśników) 2 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 średnie jabłka olej do smażenia Przygotowanie: Jabłka obierz i zetrzyj na tarce - odstaw. Resztę składników zmiksuj w misce a następnie dodaj jabłka i wymieszaj łyżką

Alutka-Gotuje
Razowa szarlotka z żurawiną 131

230g masła lub margaryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier puder. Dodać cukier waniliowy, żółtka i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Nadzienie:   2 kg jabłek,  sok z 1 cytryny,  1/2 szklanki brązowego cukru(...)blaszki o wym. 23x33cm i ugnieść palcami. Posypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć jabłka. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru i rozsmarować na jabłkach. Na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Piec około 50 minut w temp. 170st. Podawać oprószone cukrem pudrem. Źródło:  Moje wypieki

Z miłości do słodkości
Błyskawiczne ciasto z owocami na weekendowy deser - ze śliwkami, a bez masła ;) 128

szklanka cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru + łyżkę cukru trzcinowego) 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki Szymanowskiej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce (np truskawki, jagody, wiśnie, jabłka) ulubiony aromat (ja zamiast aromatu dodałam 2 łyżeczki cukru waniliowego)  Przygotowanie: Całe jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy olej oraz kilka kropli ulubionego aromatu i dalej(...)miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy całość na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę (ja dodatkowo posypałam bułką tartą), układamy owoce (ilość dowolna).  Ja użyłam za mało śliwek. Jako, że pierwszy raz robiłam to ciasto bałam się, że zrobi się zbyt wodniste od nadmiaru owoców. Niepotrzebnie. Ciasto pięknie wyrasta, więc owoców można

Kuchnia po mojemu
Bezglutenowa szarlotka spod samiuśkich Tater 131

ciasta wstaw do lodówki , a 1/3 do zamrażarki. Blaszkę o wymiarach ok. 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia.  Po wskazanym czasie wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim spód formy. Nadzienie: Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i podziel na ćwiartki, a następnie pokrój w cienkie plasterki (ja zrobiłam to na tarce). Dodaj(...)smaku cukier i cynamon. Wymieszaj. Spód do ciasta podpiecz przez około 10 minut w temperaturze 180ºC. Wyjmij, posyp spód bułką tartą i wyłóż jabłka. Na tarce zetrzyj pozostałą część  ciasta z zamrażarki . Piecz około 45 minut w temperaturze 170ºC - do złotego koloru.  Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Makowiec japoński bezglutenowy 179

uprażyć na patelni i otrzeć ze skórki w ściereczce, grubo posiekać. Suszoną żurawinę i rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na dużych oczkach i od razu skropić sokiem z cytryny. Kaszkę kukurydzianą, siemię i proszek do pieczenia wymieszać i połączyć z bakaliami i orzechami. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym(...)małych obrotach, bo pryska na wszystkie strony). Nadal na małych obrotach połączyć z bakaliami i z jabłkami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie, przy pomocy łopatki wymieszać z masą makową. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 60-70 minut. Po wystudzeniu wyjąć z formy

Kuchenne zapiski Edyty
Szarlotka z lukrem 440

jesiennymi dniami ale za to sobie osłodziłam te smutne dni. Szarlotka jest pyszna. Kruche i delikatne ciasto z dużą ilością jabłek bo taką właśnie lubię. Składniki: Ciasto 300g mąki pszennej 1/3 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru wanilinowego 4 łyżki mleka 150g miękkiego masła Nadzienie 1 litrowy słoik prażonych jabłek cynamon Lukier(...)ciasto na blat uformować kulkę i podzielić na dwie części. Wyciąć dwa papiery do pieczenia wielkości blaszki 33*22 cm. Na pierwszym papierze rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma papierami, przełożyć do blaszki, nakłuć widelcem i podpiec około 12 minut w 180 stopniach. Wyjąć i rozłożyć jabłka. Na drugim papierze rozwałkować resztę ciasta, nakłuć widelcem i przełożyć na jabłka. Zdjąć

Ala piecze i gotuje
Kruche babeczki z jabłkami 281

Składniki na 12 szt.: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru pudru 2 i 3/4 szklanki mąki 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 900 g prażonych jabłek cukier puder do posypaniaKtóż oprze się aromatowi wypieków z jabłkami? Na pewno nie ja :) Tym razem przepis na babeczki z jabłkami. Są wyjątkowo delikatne i kruche(...)sposób żeby brzegi ciasta wystawały poza foremkę (fot.2). Następnie nałożyć jabłka (fot.3). Teraz z pozostałej części ciasta wyciąć krążki o średnicy równej brzegowi foremek i nałożyć je na wierzch, zamykając jednocześnie każdą z babeczek zaciskając palcami krawędzie, tak jak byśmy lepili pierogi (fot.4). Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu

Świat Ciasta
szarlotka z lodami 133

nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek sok z cytryny 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 opakowania galaretki cytrynowej dodatkowo: lody śmietankowe lub waniliowe bita śmietana Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtka i skórkę cytrynową. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną połowę ciasta rozłożyć na dnie blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i podpiec(...). Obrać je ze skórek i zetrzeć na plasterki. Przesypać cynamonem, cukrem i galaretką. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i zetrzeć na nie drugą część ciasta. Piec w 200*C przez kolejny kwadrans. Podawać na ciepło z lodami i bitą śmietaną

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
MINI SZARLOTKI 182

płatków owsianych, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka cukru cynamonowego Skworcu, szczypta soli, Mokre składniki: 1 jajko, 1/2 szkl. śmietany 12%, 1/4 szkl. oleju Kruszonka: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru Dodatkowo: mały słoiczek prażonych jabłek (ok. 170 g) WYKONANIE Suche składniki mieszamy w 1 misce(...)drugiej misce mieszamy mokre składniki. Łączymy je razem,  mieszamy łyżką. Nakładamy do foremek na muffinki po 1 łyżce ciasta, na to nakładamy 1 łyżeczkę prażonych jabłek, przykrywamy łyżką ciasta, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 min, w 180 stopniach

słodki bratek
Kokosowa babeczka z fasolki podana z musem jabłko-cynamon-rozmaryn 140

WYKONANIE: fasolkę blendujemy razem z mlekiem na gładką masę do zblendowanych składników dodajemy mąkę, nasiona chia - całość dokładnie mieszamy ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, odkładamy do lodówki do stężenia jabłko trzemy na malutkich oczkach, po czym mieszamy je z rozmarynem i cynamonem gotową babkę podajemy polaną musem jabłkowym (opcjonalnie posypaną wiórkami kokosowymi) Metamorfoza dokonana, pożegnałam się

healthy dreams
Francuska tarta z jabłkami 196

papierem do pieczenia.  Można pomoc sobie dłońmi rozłożyć ciasto na foremce. Następnie na cięcie rozsmarować mus i ułożyć plasterki ciasta w rozetkę. Na jabłka ułożyć kawałeczki masła i rozsypać równomiernie cukier waniliowy. Piec przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Następnie włączamy grzanie na dół i pieczemy przez kolejne 10 minut. Jeszcze nie upieczona

Smakuj życie!
Chleb złocisty bezglutenowy na zakwasie z tartym jabłkiem 258

się opisać jak najdokładniej prowadzenie ciasta chlebowego począwszy od zrobienia zakwasu do upieczenia. Chleb złocisty bezglutenowy na zakwasie z tartym jabłkiem Składniki na chleb • 800g kaszy gryczanej niepalonej, którą mielimy na mąkę, • 150g siemienia lnianego złocistego, • 2 kwaśne jabłka, • 450g wody, • 16g soli. Zakwaszanie mąki gryczanej czyli przygotowywanie zakwasu. Stopniowo zakwaszamy połowę mąki gryczanej, czyli robimy(...)zakwas przez 4 dni biorąc 400g zmielonej kaszy gryczanej. Najlepiej zacząć przygotowywanie zakwasu wieczorem. Dzień 5 wczesnym popołudniem będzie dniem przygotowywania ciasta właściwego i pieczenia chleba. Dzień pierwszy • 50g mąki gryczanej, • 50g tartego kwaśnego jabłka ze skórką na dużych oczkach tarki, • 50g ciepłej wody. Składniki mieszamy w słoiku litrowym lub innym szklanym naczyniu. Przykrywamy lnianą ściereczką i stawiamy

Leśny Zakątek
Jabłecznik z suszonymi morelami 184

pachnącej świeżo parzonej kawy.  SKŁADNIKI: 550g mąki, 250g margaryny, 20g drożdży, 1 jajko, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki kakao, 1,2 kg jabłek, 1 łyżeczka cynamonu, 1 opakowanie cukru waniliowego, 100g suszonych moreli, PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i drożdżami. Dodaję jajko(...)żółtka, cukier, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Do drugiej porcji ciasta dodaję kakao i dokładnie zagniatam. Ciasto wkładam na godzinę do zamrażalnika.  2. Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych otworach. Owoce wykładam na ciasto na blaszce. Posypuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pleśniak z jabłkami i powidłami / Polish Moldy Cake 237

temperaturze pokojowej 1 1/4 szklanki cukru 4 jajka, żółtka oddzielone od białek 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 1 opakowaniu budyniu malinowego (lub innego czerwonego) 1 łyżka kakao 1,2 kg jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi 1 łyżka cynamonu garść rodzynek 300 g słoik powideł śliwkowych cukier puder do podania Przygotowanie(...)kakaowe i jedno jasne w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Pozostałe ciasto wyłóż równomierną warstwą do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Możesz je wcześniej rozwałkować, lub zwyczajnie, jak ja, wyłożyć ugniatając palcami. Jabłka zetrzyj na grubych oczkach i odciśnij nadmiar soku, następnie wmieszaj 3 łyżki cukru, cynamon i rodzynki. Na cieście w blaszce rozsmaruj powidła

karmelowy
Ciasto wiewiórka z żurawiną 192

testowania od firmy MAKAR . SKŁADNIKI: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 szklanki oleju, 100g orzechów włoskich, 100g suszonej żurawiny całej o smaku wiśni MAKAR , 3 duże jabłka, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąkę(...)cienkim strumykiem wlewam olej.  2. Do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie, żurawinę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Mieszam. 3. Przygotowane ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. 4. Ciasto piekę około 35 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem. Do przygotowania ciasta wykorzystałam suszoną żurawinę całą

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania