jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:143/436)

Normandzki chleb jabłkowy (bezcydrowy) wg Hamelmana 191

obierz, przekrój na ćwiartki, usuń komory nasienne, i pokrój na plastry o grubości około 5 mm. Plastry ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nastawionego na temperaturę 120 °C. Jabłka powinny być suszone dopóty, dopóki nie będą suche, ale sprężyste. Możesz też wysuszyć w suszarce do grzybów i owoców, ale trwa to o wiele(...)minut przed końcem pieczenia posmaruj przy użyciu pędzelka kuchennego górę chleba odrobiną mleka z rozpuszczonym w nim cukrem - skórka nabierze wtedy ładnego koloru i połysku.Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika. Sprawdź, czy spody i boki dobrze się upiekły (pukanie w nie palcem powinno wydawać głuchy odgłos). Odstaw chleb na kratkę do ostygnięcia. Suszenie jabłek.Dopiero co upieczone chlebki.Rozpoczynamy

Grahamka, weka i kajzerka
Na śniadanie zamiast chleba - pancakes. Z karmelizowanymi jabłkami 152

Coś mam ostatnio lenia, jeśli chodzi o pieczenie chleba czy bułek. Co znajdę jakiś ciekawy pomysł, to albo nie mam wszystkich składników, albo wyrastanie trwa dwa dni (dosłownie!), albo całość jest zbyt skomplikowana. Albo może po prostu szukam wymówek, sama już nie wiem... Rano, i owszem, mam ochotę na pyszną, mięciutką, pachnącą bułeczkę, ale kiedy przychodzi moment przygotowań... Rezygnuję(...)składników, dokładnie wymieszać.Smażyć placuszki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż nabiorą jasnobrązowego koloru.Jabłka podgrzać, lekko odparować.Pancakes podawać gorące z jabłkami i sosem, który się wytworzył.Smacznego!Chleba piec mi się nie chce, ale zawsze znajdę w sobie energię do przygotowania czegoś słodkiego. Pysznego. I z dynią

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto budyniowe z rabarbarem 246

cukrem pudrem. Składniki : Ciasto : * kostka Kasi * 450 g mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru pudru * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa : * pół kg rabarbaru * 2 jabłka * 3 łyżki brązowego cukru * 3 łyżki soku z cytryny * 3 budynie waniliowe * litr mleka * cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Składniki ciasta zagnieść. Połową wyłożyć blaszkę(...)Rabarbar obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Z jabłek wyciąć gniazdka nasienne, pokroić w ósemki. Rabarbar i jabłka można przesypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na ciasto. Przygotować budyń, gorący wylać na owoce. Resztę ciasta zetrzeć na budyń. Piec 50 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem

Magiczne Życie Marty
Szarlotka ze śliwkami i kruszonką kokosową 175

szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 100 gram wiórek kokosowych Plenus  Masa owocowa: 1 kilogram śliwek 1 kilogram jabłek 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy. Ciasto zagniatamy, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Śliwki(...)kroimy na małe kawałki, przekładamy do garnka, wsypujemy 2 łyżki cukru, dusimy na małym ogniu do momentu odparowania wody. Ostudzone śliwki i jabłka łączmy ze sobą, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy schłodzonym ciastem, wykładamy uprażone owoce. Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, cukier oraz pokrojone masło, wszystko łączymy ze sobą, posypujemy wierzch

Bajeczna Kuchnia
PYSZNE, SZYBKIE CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI, Z DODATKIEM PEŁNOZIARNISTEJ MĄKI 205

zastąpić cukrem, np trzcinowym - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie domowy ) - 1/4 płaskiej łyżeczki sody - 1/4 płaskiej łyżeczki soli - 1/4 szklanki wiórków kokosowych Składniki mokre: - 3 duże jajka - 2/3 szklanki oleju - 1 szklanka jogurtu naturalnego (płynnego) - 1/2 szklanki mleka + dodatkowo: - ulubione owoce (u mnie 2 duże jabłka i domowa konfitura morelowo-malinowa) Kruszonka : - 150g mąki orkiszowej typ750(...)Następnie składniki mokre wlewamy do składników suchych i mieszamy, tylko do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wyrównujemy, na wierzchu układamy sezonowe owoce, ja użyłam 2 duże jabłka i mały słoiczek konfitury morelowej. W sezonie możemy użyć dowolne owoce.Wierzch posypujemy kruszonką. U mieszczamy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180*C. Pieczemy

Smaczne Zdrowe
Szarlotka 138

włóż do zamrażalnika. Minimum pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę, u mnie kwadratowa , szklana forma do pieczenia- wyłóż papierem do pieczenia- u mnie "papiery po maśle i margarynie" które zużyłam właśnie dzisiaj. Jabłka obierz i utrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sok cytrynowy, cynamon i cukier do smaku. Odstaw na chwilę. Jeśli pojawi się sok- odlej(...)tarce o dużych oczkach a potem docisnąć, albo odrywać mniejsze kawałki i wylepić dno. Posyp delikatnie kaszą manną. Wchłonie namiar wilgoci. Na jabłka zetrzyj drugą część ciasta. Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę, aż wierzch zrobi się złoty. Podałam na  PORCELANIE BOGUCICE Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Racuchy na kefirze, z jabłkami. 168

pokojową.  Składniki: 2 szklanki kefiru 2 szklanki mąki pszennej typ 500 2 jajka pół szklanki cukru płaska łyżeczka sody oczyszczonej (można zastąpić też proszkiem do pieczenia) cukier puder do oprószenia 4 jabłka tłuszcz do smażenia Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Do misy wlać kefir, wbić jaja, dodać cukier, sodę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bezglutenowe muffiny korzenne z jabłkami 120

pełnoziarnistej bezglutenowej 150 g cukru brązowego ( u mnie Demerara) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 50 g roztopionego masła 1 jajko 1/2 szklanki mleka 180 g jogurtu naturalnego 2 jabłka pokrojone w kostkę posypka: garść posiekanych orzechów włoskich cukier trzcinowy Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)płynne: mleko, jogurt, masło, jajko. Połączy zawartość obu naczyń, lekko wymieszaj ( tylko do połączenia składników) i  dodaj pokrojone jabłka. Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffiny (wypełniałam je do pełna). Z wierzchu posyp orzechami i cukrem demerara. Piecz około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjmij i wystudź na kratce. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Ciasto marchewkowe 252

średnich oczkach pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (mogą być z puszki oraz świeże)- ja zamieniłam ananasa na jabłka. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wykonanie: W jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki: cukier, mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy - przesiać(...)drugiej misce roztrzepać jajka z olejem. Następnie należy połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy  oraz ananasy(lub jabłka). Wszystko wymieszać łyżką. Keksówkę, posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto i równomiernie je ułożyć łyżką. Piec ok 50 minut w temperaturze 170*C. Należy zaczekać aż ciasto wystygnie i wyłożyć je na kratkę, żeby mogło

The Sweet Damsel
jabłkowy rabarbar w cieście ucieranym... 167

Składniki: 3 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżeczka cukier waniliowy, 1,5 szklanki mąka tortowa, 1 czubata łyżeczka proszek do pieczenia, 1/2 kg rabarbar, 1 litr jabłka prażone, 1 opakowanie kisiel truskawkowy, 1/2 szklanki woda, 2 łyżki cukier ,- do posypania cukier puder miałam porcje rabarbaru zamrożone i taki użyłam jak również litrowy słoik(...)razem z jabłkami wsypać cukier i wlać wodę - zagotować gotować z 5 minut na mniejszym ogniu mieszając kisiel wymieszać z ciut wodą i zagęścić owoce - odstawić do wystudzenia jajka, cukier, miękka palma, cukier waniliowy wszystko utrzeć mikserem do białości wsypać mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć na dość gęste ciasto tortownica 22cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka tatrzańska 169

Jabłecznik dziś ponoć króluje na każdym stole..u mnie oczywiście  też....u mnie w sumie to jest szarlotka tatrzańska upieczona w ramach wspólnego pieczenia

Moje domowe kucharzenie
Jabłkowo - migdałowa tarta z różą 257

papierowym ręczniku. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami. Stolnicę lub blat wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę marcepanu rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 20 x 15 cm. Podzielić prostokąt na 3 równe prostokątne części. Na każdy z pasków marcepanu położyć 8 plasterków jabłka, skórką do góry, tak by plasterki zachodziły na siebie. Następnie zawinąć dolny brzeg marcepanu do góry(...)wymieszać. Gotową masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć jabłkowe róże. Z reszty masy marcepanowej uformować nieduże kulki, zawijać wokół nich plasterki jabłek - formując kwiatki. Dekorować dowolnie ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Piec tartę przez około 30 -35 minut lub do momentu aż całe ciasto ładnie się zarumieni. Jeśli brzegi ciasta zarumienią się wcześniej, można przykryć

maniapieczenia
Birthday cake today 154

drobno) cukier waniliowy cukier puder do posypania Przygotowanie: Zanim rozpoczniemy przygotowanie ciasta, warto przygotować sobie wszystkie elementy. Wybieramy formę do pieczenia. Ja lubię okrągłą (o. 30 cm śr) bo łatwiej równo się dzielić porcjami. Smarujemy formę oliwą. Obieramy jabłka i kroimy w ćwiartki, a te, w cienkie plasterki. Siekamy również orzechy. Tak przygotowani, możemy rozpocząć pracę nad ciastem(...)delikatnie musimy się z nim obchodzić :) Wierzch smarujemy powidłami i posypujemy posiekanymi orzechami. Na górę układamy, lekko nakładając na siebie plasterki jabłka. Na całość skrapiamy resztą ciasta, a uwieńczeniem jest posypka z cynamonu oraz cukru waniliowego. Pieczemy 25 min w 180 C. Gotowe posypujemy cukrem pudrem :) Enjoy

Lajtkraft food intolerance
BURACZKI ZASMAŻANE Z JABŁUSZKIEM 121

zasmażanych buraczków.Świetna przystawka do obiadu  z mięsem. 1 kg.buraków czerwonych 2 łyżki masła 1 cebula 1 łyżka kminku sól cukier puder 1 kwaśne jabłko ****************************************************  Buraki szorujemy szczoteczką i płuczemy.Pieczemy je w Piekarniku lub gotujemy ,zalewając je wrzącą wodą ,po czym odstawić do wystygnięcia.W rondelku najlepiej teflonowym  roztopić masło i dodać drobno posiekaną cebulę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jabłecznik z bezą 154

ciasto (na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm): 3 szklanki mąki 250 gramów masła 82% 5 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na warstwę jabłkową: 8 średnich jabłek (najlepiej twardych i słodko - kwaśnych) sok z 1/2 cytryny 30 gramów cukru waniliowego cukier drobny do wypieków (do smaku) cynamon (do smaku) Składniki na piankę (bezę(...)zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach na warstwę jabłek. Wstaw ponownie do piekarnika, tym razem na 15 minut, aż wierzch się zarumieni.  Ubij białka na sztywno z odrobiną soli i cukrem. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozsmaruj bezę na wierzchu. Wyrównaj.  Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 30 minut.  Gotowe

Garniec Magalie

Proponowane wyszukiwania