jajko 1 zmiksowane jabłko 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1 1/4 szklanki mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka żurawiny Piekarnik nastawić na 180 st. C Roztopić masło i ostudzić. Jabłko obrać, wydrążyć pestki. Zmiksować. Masło wymieszać z cukrem. Dodać jajko, zmiksowane jabłko i dalej ucierać Następnie przełożyć masę do miseczki i dodać pozostałe
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSmakowity i orzeźwiający jabłecznik bez pieczenia, świetnie sprawdza się w upalne dni. Wystarczy odrobinę chęci, kilka prostych składników oraz jabłka i możemy rozkoszować się jego wybornym smakiem. Zamiast bitej śmietany, ciasto możemy podać z lodami waniliowymi. składniki na tortownicę 23 cm 1,5 szklanki bułki tartej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 10- 12 średnich jabłek ( najlepiej(...)szklanki wody, jabłka smażymy do miękkości od czasu do czasu mieszając ( należy uważać żeby się nie przypaliły). Gdy jabłka będą już miękkie wsypujemy cynamon i jeszcze raz wszystko mieszamy. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy bułkę tartą z masłem i cukrem pudrem, całość dokładnie rozprowadzamy po całej tortownicy lekko dociskając łyżką. Na spodzie z bułki tartej układamy
Smakowite Daniaszklanki mąki tortowej 250g margaryny 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (na 1 kg mąki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej 1 słoik o pojemności 750 ml musu jabłkowego 3 jabłka 2 budynie waniliowe (ewentualnie śmietankowe) 750 ml mleka do przygotowania budyniu Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem(...)lodówki, wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry, które układamy na musie. Na owoce wylewamy ciepły budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub skubiemy wprost na budyń .Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy
Rozpustne gotowanieprezentuje :) A jak siostry Anastazji to już wiadomo,że smaczne. Więcej chyba nie muszę dodawać :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 6 jabłek 1 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 szklanka posiekanych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa: 3 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka ananasów 2 galaretki 1 kostka masła(...)marmolada Wykonanie: Obrane i pokrojone w kostkę jabłka zasypuję szklanką cukru. Białka ubijam z resztą cukru na sztywną pianę. Dodaję jabłka z sokiem, który się wytworzył, posiekane orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° na 35-45 minut. Upieczone
Ciasteczkowy PotwórSkładniki (na jedną roladę): Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru + gruby cukier do posypania rolad 5 łyżek mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie 2 galaretki 2 szklanki wrzątku lub 2 słoiki (po350 ml) startych jabłek lub musu jabłkowego (może być też aromatyczny dyniowy) galaretka najlepiej cytrynowa ciut wody Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą(...)parze i wymieszać. Nadzienie 2. Do garnka przełożyć mus jabłkowy (u mnie to są wekowane słodzone starte jabłka). Podgrzać, by był gorący. Wsypać galaretkę. Rozpuścić galaretkę w musie. Można ewentualnie dolać wodę. Dobrze wymieszać. Rozwijamy roladę na papierze do pieczenia (może być ten, na którym wcześniej piekliśmy biszkopt). Usuwamy ściereczkę. Na chropowatej części biszkopta rozkładamy w miarę równomiernie
Weekendy w domu i ogrodziejuż moja druga tarta (po tarcie z pieczonym jogurtem greckim i owocami) ale pierwsza całkowicie pełnoziarnista. Uwielbiam takie ciasta, nie dość, że zdrowsze, to jeszcze bardzo smaczne. Dzisiejsze jest w wersji bardzo light, tylko z dodatkiem karmelizowanych jabłek ale bardzo zaskakujące smakiem. Nawet nie spodziewaliśmy się iż będzie tak dobre ... Polecam tę tartę bo jest tego warta. Przepis(...)Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy w kształcie koła i delikatnie przenosimy do formy, dokładnie wyklejając jej dno i boki. Nakłuwamy widelcem i układamy przestudzone jabłka. Ja moje jeszcze dodatkowo posypałam małą ilością cukru trzcinowego . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (termoobieg), przez pierwsze 20 minut ciasto ma być przykryte folią aluminiową. Następnie folię zdejmujemy i dopiekamy jeszcze ok.10-12
Smaczne ZdroweCzas na jesienne, pyszne ciasto z dynią i jabłkami :) Składniki : 34 dag obranej dyni 1/2 kg jabłek 20 dag masła 20 dag cukru 3 jajka 25 dag mąki 3/4 małego opakowania proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 5 dag cukru brązowego+ 2 łyżki 5 dag orzechów włoskich Przygotowanie : Obraną dynię(...)dodajemy startą dynię Blachę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i i posypujemy mąką Wykładamy ciasto, wygładzamy je i posypujemy je równomiernie jabłkami, delikatnie wciskając w ciasto Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy wpierw 15 min. W tym czasie robimy kruszonkę orzechową: topimy 5 dag brązowego cukru na jasny karmel, dodajemy posiekane orzechy, smażymy
Proste PotrawySkładniki: Ciasto: 38 dag mąki pszennej 20 dag masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 dag cukru cukier waniliowy szczypta soli Masa jabłkowa: ok 70 dag jabłek (antonówki) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cynamonu 10 dag biszkoptów 15 dag cukru Beza: 4 białka pół szklanki cukru. Sposób wykonania: Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową. W misce kruszymy biszkopty, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłka, sok z cytryny.cukier i cynamon. Dno dużej blachy wykładamy schłodzonym ciastem, przykrywamy je masę jabłkową i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut w 190°C. W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy w misce na sztywną
Qchnia po prostuCiastka, które powstały dzięki modyfikacjom mojej siostry, która chce bardzo szybko wyjść z kuchni i zadowolić swoje córeczki, a uwierzcie mi, to nie jest proste Mój
zabawa smakiemPieczona pierś z kaczki to produkt niedoceniany, ale również produkt, którego wielu się „boi”. Niesłusznie – dobrze zrobiona kaczka posmakuje każdemu i wcale nie jest trudna w przygotowaniu. 2 filety z kaczki Duża pomarańcza Jabłko Musztarda Miód Rozmaryn Soł Pieprz Filety z kaczki myjemy i suszymy. Nacinamy skórę, przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do miski(...)pasowały do szaszłyków. Karmelizujemy je z miodem na patelni, gdzie smażyliśmy mięso. Gdy kaczka odpocznie, kroimy ją w kostkę i nakłuwamy na patyczki naprzemiennie z jabłkiem. Gotowe szaszłyki polewamy marynatą, która została. Pieczemy w piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy je również przyrządzić na grillu. Smacznego
MarcinChefmasła 175 g cukru kryształu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 225 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego 2 jabłka 30 g orzechów włoskich lub pekan Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Orzechy siekamy na kawałki. Masło ucieramy(...)Następnie dodajemy jajka. Ucieramy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodajemy jogurt, ucieramy do połączenia się składników. Na sam koniec wsypujemy jabłka. Mieszamy drewnianą łyżka do połączenia. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki. Wlewamy masę, na wierzch posypujemy orzechy, lekko wciskając je w środek. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około
Made By Mom And SonSkładniki: (duża brytfanka prostokątna) Ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki margaryna 5 żółtek cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka (dosłownie dałam łyżkę) 3-4 łyżki cukru Pianka: 5 białek 2 łyżki cukru pudru Nadzienie: 5-6 większych jabłek cynamon 2 łyżki cukru Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać cukier pomieszać.Następnie dać(...)sokiem z jabłek). Wyłożyć jabłka. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Białka ubić, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć na jabłka. Na górę zetrzeć nasze ciasto z zamrażalki. Piec jakieś 50 minut. Jak ktoś chce to można oprószyć cukrem pudrem Smacznego :) Biorę udział w akcji. Jabłak zawsze kojażą mi się z jesienią. Wtedy
Moje pyszne gotowanieprawdę warto! Składniki (na 5-6 sztuk): 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 25 gram masła 3 łyżki cukru brązowego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki prażonych jabłek z cynamonem (lub 1/2 jabłka pokrojonego w kostkę) 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka syropu klonowego + 1 łyżka mleka(...)misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i masło. Rozcieram między palcami i tworzę coś na styl kruszonki. Dodaję jogurt naturalny i mieszam chwilę do połączenia składników. Dodaję również żurawinę i prażone jabłka. Mieszam krótko i dokładnie. Blat podsypuję mąką i rozgniatam na nim ciasto, niech ma grubość 2-2,5 cm. Z ciasta wykrawam kółka szklanką
Mango Papajamiejsce zajmuje szarlotka, której poświęcę dzisiejszy wpis :D Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 6 łyżek cukru pudru szczypta soli i sody kostka margaryny do pieczenia, 250 g 4 łyżki stołowe zimnej wody Farsz: jabłka, min. 1 kg, ale jak dla mnie im więcej, tym lepiej cukier waniliowy, 1 opakowanie kilka łyżek wody do duszenia jabłek sok i skórka(...)temperatury 180 - 200 stopni, przygotowujemy blachę do pieczenia, którą wykładamy papierem, po czym z lodówki wyjmujemy ciasto. Dzielimy je na części w proporcji 1:2. Większą część rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki (ja użyłam tortownicy). Spód nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez ok 10-15 minut. Następnie na upieczone ciasto wykładamy farsz z jabłek. Nakrywamy nasz placek rozwałkowaną mniejszą cząstką
Taste Of My Dayananasów. Ciasto jest wilgotne ze względu na jabłka. To naprawdę udane połączenie smaków. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 5 jabłek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 4 jajka 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: 1 puszka brzoskwiń cukier do smaku 2 budynie śmietankowe 25 dag masła Dodatkowo: 2 galaretki(...)wrzątku Sposób wykonania: 1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szklanką cukru. 2. Białka ubić, dodać pozostały cukier i żółtka. Dodać jabłka razem z powstałym sokiem i orzechy. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Piec w 180 st. C do zrumienienia (u mnie piekło się 50 minut) - blacha 24x36
Kuchnia domowa Ani