spotkań przy kawie czy imienin. Mnóstwo orzechów, jabłko, aromat cynamonu i przypraw korzennych... do tego nie ma opcji żeby się nie udało (nawet jeśli masz dwie lewe ręce do pieczenia) ;) Składniki: (na formę o wielkości 25cm x 25cm) 4 całe jajka 1 1/4 szklanki cukru ½ szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 szklanki mąki(...)proszkiem i cynamonem i przyprawą do piernika. Dodawać stopniowo, cały czas miksując. Na końcu dołożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz wsypać orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec 50-60 minut do czasu gdy włożony w środek formy patyczek nie jest oblepiony ciastem. Dekoracja: Ciasto
Pyry na Gazmałych dzieci, a ja uwielbiam je! Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 1 margaryna 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki gęstej śmietany 18 % masa 1 kg wydrążonych obranych jabłek 3/4 kostki masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części(...)każdą część pieczemy w blaszce wyłożonej pergaminem i rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 15-20 minut. Upieczone ciasta odstawiamy najlepiej na 12 h tak aby nabrały chrupkości. Masa: Jabłka kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na dużej patelni z masłem i cukrem aż część jabłek się rozpadnie. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy, masę
Niezły MłynekRóże z jabłek są po prostu piękne i nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Dlatego z okazji Światowego Dnia Pieczenia zapraszam Was wszystkich po przepis i oczywiście namawiam do zrobienia ich w swoich domach. To piękny gest, prawda? Upieczcie je dla swoich bliskich i dodajcie zdjęcie tutaj . Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego * 3 czerwone jabłka * łyżka soku(...)tyle żeby przykrył nasze jabłka. Jabłka dokładnie odsączamy. Ciasto rozwijamy, posypujemy z jednej strony cukrem z cynamonem, układamy plasterki jabłka, tak żeby trochę zachodziły na siebie i zwijamy znowu w rulon. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Tak przygotowany różyczki to świetny prezent z okazji Dnia Mamy
Magiczne Życie MartySkładniki: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cacao duża butelka soku marchew jabłko truskawka 3 budynie śmietankowe 3 czerwone galaretki śmietana 30% 500 ml 2 opakowania delicji Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier następnie żółtka
Darcia w kuchniPoza częścią hotelową znajduje się tutaj małe SPA, winiarnia i salon z ręcznie odtworzonym niemieckim piecem chlebowym. Przy okazji warto również wspomnieć, że właścicielem Pałacu w Pawłowicach jest mistrz piekarz i cukiernik — Beniamin Godyla , który oprócz oprowadzenia nas po włościach przygotował warsztaty z pieczenia kołocza śląskiego. Jeśli nie pochodzicie ze Śląska, nazwa wypieku jest Wam pewnie obca(...)Pałac w Pawłowicach, widok na jedna z wież. Salon z ręcznie odtworzonym niemieckim piecem chlebowym. Pan Beniamin Godyla opowiada nam, jak przygotować idealny kołocz śląski. Sposób kładzenia posypki na kołoczu śląskim. Kołocz śląski po wyjęciu z pieca. Gotowy kołocz śląski w trzech wersjach: z jabłkami, z serem i z makiem. ZACISZNE MIEJSCE NAD JEZIOREM TURAWSKIM Jeśli
Food Squarecytryny 30 g cukru waniliowego 70 g cukru brązowego [ u mnie biały i kokosowy] -wg mnie za mało cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Ogórki i jabłko obrać, zmiksować na puree. Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej, następnie suche dodać do mokrych składników i delikatnie wymieszać
Moje domowe kucharzenieDobrze wszystkim znana zebra. Miała być z różowym paskiem i jabłkiem. Zamiast na dwie podzieliłam ciasto na trzy części: jedną z kakao, jedną z różowym kisielem i jedną bez dodatków. Jak widać na zdjęciach różowy pasek gdzieś przepadł, choć w smaku czuć dodatek kisielu.5 jajek2,5 szklanki mąki1,5 szklanki cukru1 szklanka wody mineralnej gazowanej2 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo(...)części, do jednej dodać mąkę, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel. Wylewać do formy na przemian małe porcje ciasta z każdego koloru. Na cieście ułożyć owoce, lekko zatopić. Piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni
Praktyczna plMożna zaszaleć z dodatkami- u mnie padło na orzeźwiającą miętę ;) Składniki: kruchy spód: 225g mąki 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła masa jabłkowa: 1-1,5 kg soczystych jabłek pół szklanki wody 3 łyżki mąki ziemniaczanej gałązka mięty cukier beza: 4 białka szczypta soli łyżka soku z cytryny łyżeczka mąki ziemniaczanej 200g drobnego(...)cukru do wypieków Jabłka kroimy na ćwiartki, dodajemy miętę i gotujemy aż zmiękną. Przecieramy przez sito. W razie potrzeby słodzimy. Do gotującego się musu dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Gotujemy 3 minuty. Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy pół godziny w lodówce. Następnie wylepiamy nim spód blaszki, nakłuwamy kilkukrotnie i pieczemy 20 minut w 180 stopniach
Wrzosowa Polanadobre. Składniki: 250 g mąki 80 g cukru płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 80 g margaryny 2 łyżki śmietany 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 1 kg jabłek 2 budynie śmietankowe bez cukru 4 czubate łyżki cukru (do budyniu) 650 ml mleka (do budyniu) cukier puder do oprószenia ciasta(...)minutach wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto. Posypujemy je równomiernie bułką tartą, rozkładamy jabłka i całość pokrywamy gorącym budyniem. Na budyniu rozkładamy równomiernie resztę ciasta. Ciasto jest zimne, więc już się tak nie klei i łatwo daje rwać na małe kawałeczki. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem). Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto
Smak mojego domusmaku banan, jabłko, brzoskwinia. Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 700 ml Kubusia (banan,jabłko,brzoskwinia), 200 g masła, 2 łyżki cukru, masa śmietanowa: 330 ml śmietanki 30 %, 1 śmietan fix, 1 łyżka cukru, dodatkowo: ok. 20 herbatników kakaowych
Aga w kuchniTypowy jesienny torcik, bardzo delikatny biszkopt o posmaku cytrynowo- orzechowym i fajnym kolorze dzięki orzechom pistacji, kwaskowa warstwa z winnych jabłek i galaretki oraz słodki krem czekoladowy. Nieprzesłodzony, smaki doskonale się równoważą, jeden z lepszych torcików na różne okazje. Deser z klasą. Najsmaczniejszy mocno schłodzony. Dekoracje do tortów i ciast kupicie w Cukieteria prawdziwy(...)Biszkopt pistacjowy: 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 15 dag surowych pistacji-nie solonych! 120 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 cytryna Warstwa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek 2 galaretki agrestowe Dr.Oetker 2 łyżki cukru ½ szklanki wody Krem czekoladowy: ½ litra śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 25 dag serka mascarpone 2 łyżki
Wanilia i Kardamoncukru - 2 łyżki miodu masa jabłkowa - 12 jabłek - 2 galaretki pomarańczowe masa budyniowa - 1 litr mleka - 3/4 szklanki cukru - 150 g masła - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 3 żółtka - 7 łyżek mąki Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy je na 3 równe części. Dwa placki pieczemy w wysmarowanej formie o wymiarach(...)patelni rozpuszczamy margarynę, cukier i miód. Orzechy grubo siekamy i dorzucamy je do rozpuszczonej margaryny. Dobrze mieszamy i całość przekładamy na trzeci placek, który pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy je do naczynia i smażymy aż zmniejszą swoją obiętość. Nastepnie dodajemy do nich galaretki, mieszamy i odstawiamy
Zainspirowana w kuchnizimowe wieczory - jabłuszka z orzechami - Podzielę się z Wami moim ostatnim przepisem na pieczone jabłuszka. To prawdziwa eksplozja smaków - spróbujcie sami ! Jabłka z orzechami - przepis 4-6 jabłek Jabłka wydrążamy, tak by powstały z nich miseczki. Nadzienie: 1/2 szkl. orzechów włoskich 1/4 szkl. migdałów w płatkach 2 łyżki miodu 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki(...)cukru kryształu białego 1 jajko Wszystkie składniki wymieszać i nakładać do miseczek jabłkowych. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Polecam podawać z lodami ! Smacznego
kolorowotorcikowoSzybkie i łatwe ciasto z jabłkami Składniki: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody pół szklanki oleju słonecznikowego 3/4 szklanki mleka ryżowego 3 łyżki miodu 4 małe jabłka Mąkę wsypałam do miski, dodałam proszek oraz sodę. Następnie dodałam olej, mleko i miód. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt
nietadieta