odkryłam (KUCHNIA 09/2015) recepturę, dzięki której placki wyszły własnie TAKIE jak trzeba :) Racuchy na kefirze, z owocami 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 ml kefiru 2 jajka 1 kwaśne jabłko np antonówka lub papierówka olej do smażenia banan, kilka śliwek, pokrojone na plasterki bądź cząstki cukier puder do posypania lub miód/syrop klonowy do polania
Dzieje kuchennej Wiewiórycukru pudru - 2 jajka prosto z lodówki - łyżeczka proszku do pieczenia - 1 duża łyżka śmietany Z w/w składników zagnieć szybko ciasto. Potem podziel je na dwie części. Jedna to będzie 3/4 całości a druga reszta. Ciasto przełóż do torebek foliowych i wstaw do lodówki. W tym czasie obierzemy jabłka na szarlotkę! PONADTO: - 6 dużych kwaskowych jabłek - garść rodzynek(...)opakowaniu (zmniejszamy tylko ilość mleka z 500 ml na 1,5 szklanki) Przygotuj blaszkę standardową prostokątną, wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Blaszkę wyłóż ciastem (tą większą połową). Wylej budyń i rozprowadź łyżką równomiernie. Na budyń wyłóż jabłka i rozprowadź równo. Na sam wierzch poukładaj kawałki ciasta. Ja poprostu w dłoniach odrywam małe kawałeczki i staram się
SMYKWKUCHNIprzetestować..Ciasto jest bardzo proste i szybkie do wykonania...biszkopt ..uprażone jabłka z dodatkiem budyniu [ u mnie kokosowy..mniam]..polewa i prażone wiórki z płatkami.. 3 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubić do jego całkowitego rozpuszczenia(...)mąki. Wszystko wymieszać bardzo delikatnie łyżką w jednym kierunku. Blachę do tarty wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną. Wylać na nią masę piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 25- 30 minut . 1 kg jabłek cukier do smaku 1 budyń [ u mnie kokosowy] Jabłka obrać, pokroić i uprażyć z odrobiną wody, dodać cukier
Moje domowe kucharzeniewłożyć do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W międzyczasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Okrągła formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i rozłożyć je w formie na dnie(...)bokach. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i łyżkę budyniu. Na cieście rozłożyć odciśnięte z nadmiaru soku jabłka, wyrównać je i pokryć przygotowaną pianą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, aż piana się zrumieni
wyzwania kuchennepopularne. Teraz mamy dostęp do wszystkiego i możemy piec różne cuda ale ciągle kawałek dobrego ciasta z owocami zawsze każdemu smakuje Proste ciasto z rabarbaremSkładniki:250 g margaryny1 szklanka cukru3 łyżki wody2 jaja2 szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaowoce (rabarbar – około 300 g , wiśnie, jabłka lub inne)1. Margarynę z cukrem i wodą rozpuszczamy w rondelku(...)układamy pokrojone na małe kawałki owoce – u mnie rabarbar- zostawiając odstępy aby ciasto mogło wyrosnąć. Dodatkowo można posypać wierzch cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, czyli około godziny. Posypać cukrem pudrem przed podaniem.Smacznego Źródło: http://www.wielkiezarcie.com/recipe762.htmlPost Proste ciasto z rabarbarem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plciemne: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka masła Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki(...)pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części. Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę
Aromatyczne Podróżemoże być typ 650) 150 gr masła zimnego 20 gr cukru pudru (2 płaskie łyżki) 30 gr (1/3 szklanki) bułki tartej Warstwa owocowa: 1500 gr kwaśnych jabłek u mnie Boskop, może być też Szara Reneta 130 gr cukru kryształ (3/4 szklanki) 6 żółtek 330 ml śmietany 30% 50 gr mąki pszennej Masa piankowa: 6 białek 130 gr cukru drobnego(...)cienkie, ok 2 mm plasterki. W dużej misce wlać żółtka, rozbełtać, dodać cukier i mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Dodać jabłka, dodać dżem , wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Piec 1 godzinę w 180 st. 15 -20 min przed końcem pieczenia zacząć ubijać białka. Do miski wlać białka, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno
moj przepis napieczenia, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 3 minuty). Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Dodać jajko i krótko wymieszać. 3. Do maślnej masy dodać mąkę, mleko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia(...)migdałowe i wymieszać. Następnie pianę rozsmarować na cieście w tortownicy. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa jabłkowa:5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i miąższ pokroić na kawałeczki. 6. Zagotować 1/4 szklanki soku jabłkowego
Mała Cukierenkasmakują najlepiej, są dojrzałe , soczyste i pachnące. Teraz jest najlepszy czas na kwaśne antonówki idealne do szarlotek, jabłeczników, tart z jabłkami czy ciast ucieranych. Dopóki aura na to pozwala i nie kusi tak jeszcze cięższymi, aromatycznymi pieczonymi szarlotkami z cynamonem robię szybsze wersje jabłeczników. Dzisiaj zapraszam na jedną z takich wersji - kremową tartę karmelowo - jabłkową. TARTA KARMELOWO- JABŁKOWA(...)wstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie ciasto zapiekamy obciążone kulkami do pieczenia lub fasolą około 20 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy farsz jabłkowy. Wstawiamy ciasto z powrotem do piekarnika na około 20 minut. Upieczone ciasto z jabłkami studzimy. farsz jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Polewamy jabłka sokiem
Bon appetit mon amieminut) Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, przyprawy i mąkę wymieszaną z sodą (lub proszkiem do pieczenia). Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata i jabłka, dosypywać mąkę aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak gęsta śmietana(...)jogurt grecki ;). Jeśli wyjdzie zbyt gęste dodać trochę mleka sojowego lub wody gazowanej. Dodać żurawinę, wymieszać. Nakładać łyżką do papierowych foremek i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku aż do lekkiego przyrumienienia
głodny alergikcudownie chrupiąca. Choćby i dla smaku tej cudnie chrupiącej, maślanej kruszonki warto sięgnąć po ten przepis w wersji na krupczatce. Samo ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Ja piekłam swoje ciasto w dość dużej blaszce, o wym.37,5x 24,5cm , wolimy ciasta niższe, ale można oczywiście wykorzystać mniejszą blaszkę, wówczas ciacho będzie wyższe. Najlepsze jeszcze letnie, ale na drugi dzień(...)delikatnie mieszamy, zalewamy bardzo ciepłą masą z masła, oleju i mleka i mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równo na całej powierzchni. Układamy obrane, pokrojone w plasterki jabłka lub inne owoce. Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Ja posypałam jeszcze dodatkowo płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy
Smaczne Zdrowemałymi zmianami. 15 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej 200 ml wody 50 g twarożku 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli pół niewielkiego jabłka pół czerwonej cebuli gorgonzola do smaku duża gałązka rozmarynu pieprz kolorowy małe jajko łyżka mleka Drożdże zasypujemy cukrem. Do rozpuszczonych dodajemy wodę, twarożek, oliwę, sól i stopniowo wsypujemy(...)godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na około 10-12 części, formujemy bułeczki i odstawiamy na 15 minut. Wyrośnięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki jabłko i cebulę. Posypujemy odrobiną gorgonzoli i pieprzem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, smarujemy bułeczki i na każdej z nich […] Artykuł Wytrawne
Mienta blogjajka150 gr cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia250 gr masła500 gr mąki2 budynie waniliowe lud śmietankowe3 szkl mleka1 łyżeczka mąki ziemniaczanej2 łyżeczki cukru800 gr jabłek- kwśnych Wykonanie:Ubijamy jajka z cukrem na puch, dodajemy proszek do pieczenia i masło. Ubijamy. Powoli dodajemy mąkę, ubijamy tak długo jak pozwoli nam mikser. Resztę ugniatamy- do całkowitego połączenia.Ciasto dzielimy na pół.Jedną
Smaki EdytyPoniższą przekąskę na słodko przygotujecie w niecałe 30 minut (czas łącznie z pieczeniem). Zapiekanka z płatków ryżowych to pomysł na lekki, zdrowy i bezglutenowy posiłek. Poniższa zapiekanka najlepiej smakuje podana na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych. Składniki na 4 mniejsze porcje: 2 jabłka 2/3 szklanki płatków ryżowych (90 g) 1 szklanka mleka cukier, np. brązowy(...)wsypać do naczynia żaroodpornego. Mleko lekko posolić. Podgrzać. Płatki zalać gorącym mlekiem. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na wierzch płatków ułożyć starte jabłka. Całość posypać cukrem, cynamonem i płatkami migdałowymi. Piec przez około 20 minut w 195ºC. Podawać na ciepło
Ugotować