szklanki cukru kostka margaryny 4 żółtka 3 łyżki oleju 1 łyżka octu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany opakowanie cukru waniliowego garść bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jabłka 5-6 sporych truskawek garść borówek amerykańskich Przygotowanie: Przesianą mąkę mieszamy ze szklanką cukru, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Ścieramy do tego margarynę(...)trochę większą wykładamy na blachę (wysmarowaną bądź wyłożoną papierem). Drugą cześć schładzamy w zamrażalniku. Nakłuwamy ciasto widelcem i posypujemy bułką tartą by wciągnęła nadmiar soku z owoców. Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę. Wykładamy na ciasto. Posypujemy cynamonem i odrobiną mąki ziemniaczanej. Wykładamy osuszone i pokrojone w kostkę truskawki oraz całe borówki. Ze schłodzonych białek ubijamy pianę
Kuchnia po mojemuDunaju po mojemu CIASTO 30 dag margaryny 5 jajek szklanka i łyżka cukru 2 szklanki i 2 łyżki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 łyżki kakao 3 łyżki mleka 2 duże jabłka KREM 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe z cukrem 1 kostka margaryny POLEWA pół margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody(...)Jajka utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao oraz mleko.Jasną część ciasta wyłożyć na spód brytfanki (22cmx27 cm) na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne. Na cieście układać jabłka pokrojone w ósemki, włożyć do piekarnika na około 40 min. w 180st
Gotuję Testujęszklanki mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki oleju 2 duże cukry wanilinowe 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu ewentualnie orzechy włoskie, rodzynki, suszona żurawina Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, cukrami wanilinowymi, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy do jabłek olej(...)mieszamy razem i w 3 - 4 częściach do jabłek - każdą następną dodajemy dopiero gdy poprzednia jest już dokładnie wymieszana. Mieszamy oczywiście łyżką, nie mikserem. Na koniec możecie dodać bakalie i dokładnie wymieszać, ale nie jest to konieczne. Masę przekładamy do foremki (moja 24 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Czary - gary w kuchniposypujemy majerankiem (możemy też dodać pokrojony w kostkę boczek )- składamy brzegi do środka i i zwijamy (robimy taką bombę :))- gotowe tak przygotowane układamy na grillu i pieczemy- podajemy w towarzystwie musztardySmacznegoJedzmy nasze polskie jabłka i oraz inne produkty tylko w taki sposób nie damy upaść naszym rolnikom, sadownikom
Basia w kuchniidealna. Ja po schłodzeniu podgrzewałam ją sobie w mikrofali :), i wcinałam. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 4 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 300 g serka homogenizowanego waniliowego kostka margaryna Nadzienie: 8 jabłek 2 łyżki cukru łyżeczka cynamonu Wykonanie: Piekarnik na 180 stopni Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier i masło posiekać. Dodać serek. Zagnieść ciasto. Podzielić(...)brytfankę nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować (to większe) i dać na dno blachy. Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem. Delikatnie, aby nie połamać i dać na ciasto. Następnie drugie ciasto rozwałkować i dać na gorę. Delikatnie przycisnąć i piec 50-60 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowaniewycięciu głąba) 40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) 2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta) 700 g wieprzowiny tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) 300 g wędzonego boczku 300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka) 300 g kiełbasy 150 g koncentratu pomidorowego mały słoiczek powideł śliwkowych ok. 1 łyżeczki soli ok. 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżka majeranku(...)wszystkie produkty. Dodać liście laurowe, i ziele angielskie. Gotować bez przykrycia do miękkości kapusty. Po ugotowaniu produktów, dodać: - obrane i starkowane jabłka, - namoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone drobno grzyby, - pokrojone pieczone mięso, - sos z pieczenia mięsa, - pokrojoną kiełbasę. Im więcej rodzajów mięsa, tym bigos jest smaczniejszy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem
Świat Domowej Kuchnijestem skromny ;) , ale wyszedł naprawdę super i są to opinie również osób, które robiły go z mojego przepisu :) Niektórzy twierdzą, że do pieczonego sernika już nie wrócą :) Pomysł na zrobienie ciasta z jabłkami podsunęła mi starsza siostra :) Nie jestem, albo raczej nie byłem specjalistą od ciast :) Pomału się to zmienia. Choć ostatnio wyczytałem gdzieś, że albo ktoś jest(...)trzcinowego. Po godzinie odlewamy sok, który się wydzielił, a do jabłek dodajemy jajko, len mielony, mąkę amarantusową, bakalie i żurawinę. Przyprawiamy cynamonem i kardamonem i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy, aż wyrobi się jednolita masa. Podobnie jak przy serniku pojemnik na ryż wykładamy folią do pieczenia. Spód folii posypujemy otrębami owsianymi i wkładamy na nie naszą masę
Parowar FacetaSkładniki na ciasto: 250g margaryny lub masła 82% ½ szklanki cukru 5 żółtek 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kokosową bezę: 5 białek 1 niepełna szklanka cukru 10 dag kokosu Dodatkowo: Około 2 kg świeżych jabłek lub 1 ½ kg potartych jabłek ze słoja Świeże jabłka obieramy ze skórki, trzemy na grubych oczkach tarki(...)pergaminem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy na nie tarte jabłka i rozprowadzamy równomiernie. Z białek ubijamy sztywną pianę, a następnie wsypujemy cukier, miksujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wsypujemy kokos i miksujemy jeszcze chwilę, by się dobrze połączył z bezą. Gotową masę kokosową rozprowadzamy na cieście. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175 ⁰ C około
Smakowy Rajcałe jajka. Bardzo smaczne i mięciutkie, zachęcam do spróbowania! 2 szklanki maki 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 3 jabłka cynamon kardamon (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki suche wymieszać. Składniki mokre również wymieszać i dodać do składników suchych. Wymieszać niezbyt dokładnie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą cynamonu i kardamonu, a następnie połączyć z ciastem. Foremki na muffinki napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Tak mi smakuje... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniebutelka jasnego piwa (330ml) 0,5 kubka mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,75 kg schabu bez kości sól pieprz 2 torebki kaszy jaglanej 2 jabłka 2 łyżki cukru 2 łyżki masła olej rzepakowy kolendra tymianek Przygotowanie: schab myjemy, osuszamy, kroimy na kotleciki, rozbijamy, możemy także przekroić(...)najlepiej na noc kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu przygotowujemy ciasto- mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, wbijamy jajko, dokładnie mieszamy, dolewamy piwo, tak aby ciasto miało konsystencję śmietany na patelnię wylewamy olej, podgrzewamy, na gorącym smażymy obtoczone w cieście kotlety jabłka myjemy, kroimy w kosteczki, podsmażamy na maśle z cukrem, doprawiamy tymiankiem i kolendrą, dorzucamy ugotowaną kaszę
Luźna Kuchniabiałka 150 g cukru 1 lyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 kg jabłek 2 budynie waniliowe 600 ml mleka do budyniu Wykonanie: *Posiekać masło, dodać mąkę, cukier, żółtka, zagnieść ciasto, które włożyć na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, równomiernie rozłożyć, ponakłuwać widelcem ,żeby zbytnio się nie podniosło. Ciasto zapiekać(...)kawałki, wyłożyć na masę budyniową. * Białka ubić na sztywno, gdy są sztywne, dawać stopniowo cukier, miksować, na koniec dać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Wylać na jabłka. * Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec 10 minut , po tym czasie zmniejszyć temp na 100 i zapiekać jeszcze 20 minut. Po zakończeniu pieczenia ostudzić
Z Majeczką w kuchniSkładniki: woda 250 ml, masło lub margaryna 125 gram, mąka tortowa 200 gram, jajka 5 sztuk, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem do karpatki 1 opakowanie, owoce 2 szklanki/śliwki,gruszki,jabłka, aronia gruszkowa domowa 250 gram, cukier puder - ile potrzeba nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia karpatki = wodę zagotować z margaryną w garnku wsypać mąkę i mieszać
W Mojej Kuchni Lubięorzechy włoskie + 1/4 rodzynki) 3 całe jajka 2 szkl mąki szczypta soli 1 szklanka cukru 1 płatka łyżeczka proszku do pieczenia 1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta cynamonu Polewa: 100g płatków migdałów 1 puszka kajmaku (wykorzystałam połowę) Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Rodzynki chwile(...)moczymy, odciskamy z wody. W misce mieszamy jabłka, bakalie, cukier i cynamon. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie do jabłek z bakaliami dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo gęste, i to jest prawidłowe. Pieczemy w temp
Walijskie PichcenieBlacha 22cm x 33cm Przepis podpatrzyłam u Arabeski . Składniki: Kruche ciasto: 500g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 200g cukru 200g zimnego masła (lub margaryny) opakowanie (16g) cukru waniliowego 5 żółtek 2-3 łyżki gęstej śmietany Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek kilka łyżek cukru Pianka budyniowa: 5 białek 2 opakowania budyniu śmietankowego ( takie na pół litra mleka) 1/2 litra(...)ubijamy. Na koniec białka miksujemy z budyniem, aż powstanie jednolita masa. Na wyłożoną papierem blachę, wykładamy rozwałkowane ciasto z lodówki. Następnie jabłka, a na nie piankę budyniową. Wierzch posypujemy, startym na tarce jarzynowej, ciastem z zamrażalnika. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. DOBRE RADY (tak na koniec) : Im bardziej zmrożone ciasto, tym lepiej będzie się tarło
Czerwona Porzeczkaszczypiorek, tymianek oraz pieprz i sól do smaku Ułożyć w jednej linii 4 kwadratowe kromki obok siebie na dużym arkuszu folii aluminiowej lub papierze do pieczenia. Rozsmarować na nich połowę masy II, czyli z jabłkiem i selerem. Na masie ułożyć znów w jednej linii 4 kwadratowe kromki chleba. Na drugiej warstwie chleba rozsmarować połowę masy I, czyli z masłem orzechowym
Sztuka gotowania w/g Samiry