jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:185/436)

jabłecznik 145

Składniki 500gr. m ąki 2 łyżeczki - proszku do pieczenia 250 g - masła zimnego 1 szklanka - cukru pudru 2 - jajka szczypta soli 2 - budynie waniliowe ¾ l - mleka 4 -5 łyżek cukru 1kg obranych jabłek cukier puder do posypania Wykonanie Posiekać z zimnym masłem przesianą mąke z proszkiem  . Gdy sie połączą dodac cukier. Zrobić kopczyk, wybić jajka,które posolić szczyptą(...)soli. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną wyłożyć na blachę,wyłożona papierem do pieczenia,druga włożyc do woreczka i do zamrażarki. Blache wyłożona ciastem wstawić do lodówki.Z budyniu i mleka ugotować budyń ,przestudzić . Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć na schłodzonym cieście. Zalać ostudzonym budyniem. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto

w mojej kuchni
Szarlotka po góralsku 215

Dzisiaj pyszna szarlotka z dużą ilością jabłek. Według mnie szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Najwięcej czasu przy przygotowaniu tego ciasta zajmuje obieranie i krojenie jabłek. Ja

Mama Gotuje
Placuszki z jabłkami 153

cukru waniliowego pół łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Przygotowanie Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z mlekiem, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, na końcu mąkę (cały czas miksując). Do ciasta dodajemy obrane, starte na tarce o grubych oczkach jabłka i mieszamy łyżką, następnie dodajemy ubite białka

e-PrzepisyKulinarne
Szarlotka z papierówek 299

każdej porze dnia, zapytana co by zjadła, odpowiada "jabłko" (ewentualnie "dzynka" czyli rodzynki) i ostatni miesiąc bardzo cierpiała nie mogąc wynegocjować swojego ulubionego smakołyku. Przez czerwiec i lipiec jabłka nawet w naszym jabłkowym kraju są brzydkie i niesmaczne, babcia wychodziła ze skóry, żeby co jakiś czas wygrzebać dla wnusi jakiś sensowny okaz, ale znikał w ułamku sekundy i znów(...)kuleczki. Ciasto wstawić do piekarnika z temperaturą zmniejszoną do 180 stopni. Przez pierwsze 20 minut piec je z góry i z dołu, następnie przełączyć piekarnik na grzanie tylko z góry i piec kolejne 20 minut. My jedliśmy jeszcze ciepławe, dlatego troszkę ciężko się kroiło, jabłka były mięciutkie i łatwo rozpływały się na boki, stąd zdjęcia wyszły jak wyszły. Natomiast

Przepysznik - BLW i nie tylko
Surówka z pora 912

surówka z pora i jabłka Por to często niedoceniane warzywo, a przecież posiada wiele cennych składników, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Zawiera sporo wapnia, sodu, potasu, cynku, chloru, żelaza i fosforu, białek, węglowodanów, a także witamin.  Warto wiedzieć, że dwubarwność łodygi pora definiuje zawartość olejków eterycznych i tym samym jej intensywność w smaku. Biała część jest(...)również kryje się sporo składników odżywczych. W kuchni por ma bardzo szerokie zastosowanie- jest składnikiem zup, zapiekanek, surówek i wielu innych potraw. By uniknąć piekącego smaku, można go krótko zblanszować. Surówka z pora i jabłka Składniki: - 1 por - 1 większe jabłko - majonez + śmietana - cukier , sól , pieprz Pora umyć pod bieżącą wodą, posiekać w półplasterki i  sparzyć wrzątkiem. Wymieszać

Aromatyczne Podróże
Biała kiełbasa ze śliwkami i jabłkiem 130

Kiełbasę naciąć po skosie w kilku miejscach. • W nacięcia powkładać na przemian po połówce śliwki i kawałku jabłka. • Skropić oliwą i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 20 minut

To co kocham
Murzynek z jabłkami 153

Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Mąka pszenna – 1 szkl Cukier – 1 szkl Kakao – 4 łyżki Margaryna – 15 dag Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki Jajka – 3 szt Mleko – 4 łyżki Jabłka – 4 szt POLEWA: Cukier puder Margarynę roztopić, wsypać cukier i kakao oraz wlać mleko. Gotować ok. 5 minut na małym ogniu mieszając, studzimy. Następnie cały

Camilla w kuchni
Sałatka 6 składników 472

już moja inwencja twórcza... sałatka wyszła smaczna i z pewnością będę ją robić:-) Składniki: 5 jajek 1 por ok. 150-200 g wędliny (np. pieczonego schabu) słoik ogórków kiszonych 1 kwaskowato-słodkie jabłko (twarde i duże) 1 puszka kukurydzy 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Por kroimy w cienkie pół krążki. Jabłko obieramy

IMPRESJA SMAKU
Orzechowe trójkąty do kawy 141

czym kojarzy się jesień? Z dynią, jabłkami i orzechami. Właśnie teraz smakują najlepiej i najchętniej piekę, smażę i gotuję dania z tymi składnikami. A orzechy, to nie zwykle plastyczny surowiec. Możemy je podprażyć, zrobić orzechy w karmelu, zrobić krem orzechowy, zupę, panierkę czy pyszne ciasta. Dzisiaj jedno z takich dań – orzechowe trójkąty do kawy. Posmakują wszystkim tym, którzy

Mieszam w Garnku
Pomidorki koktajlowe z ziołami do słoików na zimę 144

Pomidory, czyli jabłka miłości. Tak nazywali je Francuzi, którzy do XIX wieku traktowali je jako afrodyzjak. Ale niestety chwilę później pojawili się naukowcy, którzy dowiedli

Marder&Marder Manufacture
rogaliki drożdżowe 206

zbliżony do koła, które dzielę promieniście na 8 trójkątów. Jabłka obieram i kroję na dość małe kawałeczki. Na każdym trójkącie układam jeden kawałek jabłka i zwijam rogaliki. Układam na blaszce wyłożonej papierem, piekę około 25 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni. Wystudzone rogaliki posypuję cukrem - pudrem

babka w formie
Francuskie różyczki z jabłkami 226

wolnego miejsca z obydwu stron. Zaginamy część ciasta posmarowaną konfiturą tak, aby lekko zachodziło na jabłka. Zawijamy rulony, nie dociskamy zbyt mocno aby jabłka się nie wysunęły. Wkładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

KasiekGotuje
Rożki półfrancuskie z jabłkiem 135

ciasto na 15-20 minut do lodówki.  Ciasto rozwałkować na pół centymetra pokroić na 5 centymetrowe kwadraty, na środku położyć grubzy plater obranego jabłka, złączyć po przekątnej rogi ciasta i dobrze skleić.  Piec w temperaturze 180 st.C na rumiano

Cukiernia Pychotki
Płatki ryżowe z jabłkami i żurawiną 218

Mam dla was trochę inną wersję ryżu z jabłkami. Tym razem przygotowałam tą zapiekankę z płatków ryżowych błyskawicznych ze sporą ilością jabłek i żurawiny

Ala piecze i gotuje
JABŁECZNIK Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ 137

masłem, posypujemy bułką. Ciastem wykładamy dno i boki formy, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w rozgrzanym piekarniku 5 min, następnie posypujemy kaszą manną. Wylewamy masę z jabłek i piankę budyniową. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 45 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Masa jabłkowa: mus mieszamy z cukrem, kisielem i cynamonem. Pianka budyniowa: białka ubijamy na sztywno, dodajemy

słodki bratek
19. Jak śliwka w kompot: czyli wegańska tarta śliwkowo - jabłkowa 181

lodówki, rwąc i sklejając kawałki (jeżeli nie jest silikonowa, należy ją natłuścić i obsypać delikatnie mąką) 6. Wysmarować spód ciasta powidłami śliwkowymi, wyłożyć podduszonymi jabłkami. 7. Z pozostałej ilości ciasta zrobić kruszonkę. 8. Piec 30-35 minut w 180 stopniach, termoobieg. Najlepiej smakuje polana syropem z agawy i z dodatkiem  bitej śmietany z mleka kokosowego.  Smacznego

Pland based fille
Jabłecznik z różową pianką 217

Przepis na jabłecznik na kruchym cieście, w którym pod grubą warstwą puszystej różowej pianki zatopione są kawałki jabłek. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek paczka margaryny Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Rogaliki drożdżowe z jabłkami 163

kopertę. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część rozwałkowujemy w koło, kroimy na 6 trójkątów. Na każdym umieszczamy plasterek jabłka, zwijamy w rogalik. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 15-20 minut, do zrumienienia. Studzimy na kratce. Dekorujemy cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą

Gotowanie moimi oczami
Łosoś z warzywami i jabłkiem - z piekarnika 189

wykroić gniazdo nasienne. Pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemiało na porcjach łososia nałożyć podsmażone warzywa, następnie rozłożyć plasterki jabłek ułożyć porcje łososia na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Piec w 200`C 15 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić łososia jeszcze 5 minut, by doszedł. Podałam ze smazonym "ryżem" z kalafiora (przepis na blogu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki drożdżowe z czekoladą, cynamonem i orzechami włoskimi 216

drugie śniadanie albo podwieczorek. Takie maślane ciastko ma w sobie czekoladę, cynamon i orzechy włoskie i nikt mu się nie oprze. Całkiem niedawno piekłam podobne bułki, ale zamiast czekolady miały w sobie jabłka i naprawdę dziś już nie wiem które są pyszniejsze więc chyba musicie upiec obie wersje i zdecydować sami. Bułeczki upiekłam w ramach akcji "Wypiekanie

Smaczna Pyza
Szybki jabłecznik bez pieczenia 209

  Składniki herbatniki, 2 duże opak jabłka, 3 duże szt galaretka ananasowa, 1 opak woda, 1/2 szkl sok z cytryny, 2 łyżki cukier, 1 łyżka

Gotowanie moimi oczami
Koperty z jabłkami 122

rozgrzałam do temperatury 180 stopni. Ciasto podzieliłam na 3 części, każdą z nich rozwałkowałam, pokroiłam na kwadraty. Na każdy środek kwadracika kładłam wcześniej przygotowane jabłka, rogi składałam do góry, tak by powstała koperta. Piekłam około 20 - 25 minut na złoty kolor

Darcia w kuchni
7 przepisów z dynią 128

płatkami owsianymi i ziarnami chia Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Rozgrzewająca zapiekanka bezmięsna

Moja smaczna kuchnia
Zapiekana nutellowa kasza manna z jabłuszkami 197

jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do naczynia do zapiekania. Lekko przygniatamy. Na wierzch wciskamy delikatnie pokrojone kostki jabłka. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 25 minut na środkowym poziomie. Tak przygotowaną słodką zapiekankę podajemy od razu. Wierzch zapiekanki możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie okruszki
Drożdżowiec z jabłkami bez wyrabiania 190

czasie łyżką drewnianą, wymieszać składniki na jednolitą masę, ciasto będzie lekko rzadkawe.  Blachę o wymiarach (40x24) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Ułożyć na cieście jabłka, posypać kruszonką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop. przez ok.35 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, obkroić nożem w koło formy i odstawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasto można

Kuchnia Danusi
Szarlotka bez mąki (francuska) 149

posypujemy 3 łyżkami cukru i resztą startego na tarce masła. Całość lekko uklepujemy drewnianą łyżką. Tortownicę owijamy od spodu folią aluminiową, by sok z jabłek, cukier i rozpuszczone masło nie wypływało po bokach. Pieczemy ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni.  Po 30 min. pieczenia szarlotkę ponownie uklepujemy. Podajemy na zimno lub gorąco z bitą śmietaną

Mania Wypiekania
Szybka łatwa i pyszna szarlotka- przepis dla każdego 106

rozwałkować i przenieść na wałku do przygotowanej formy. Poprzekłuwać widelcem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoto. Wyjąć z piekarnika, nałożyć nadzienie z jabłek i ozdobić kratką zrobioną z drugiej połowy ciasta. Piec ponownie przez 30 minut w temperaturze 170 stopni, a po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania