Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika, podpiekamy w temp. 160 st. C na rumiany kolor. składniki na masę serową: 1000 g sera 250 g masła 1 szkl cukru 2 jajka 2 żółtka 1 budyń waniliowy 3 łyżki kwaśnej śmietany dodatkowo: 1000 g jabłek (niezbyt soczystych) 1 łyżka cynamonu wykonanie: Masło ucieramy(...)cukrem i żółtkami. Dodajemy zmielony ser, śmietanę oraz budyń. Z dwóch białek ubijamy pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Jabłka kroimy w cząstki, układamy na podpieczonym cieście, posypujemy cynamonem i zalewamy masą serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. 45 min. Upieczony i ostudzony sernik możemy polewać polewą czekoladową i posypać zmielonymi orzechami
Domowy Smak Jedzeniatortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 20 min + 40 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto: 250 g mąki 50 g cukru 150 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka cukru wanilinowego Krem serowy : 350 g mielonego białego sera 1 jajko 1,2 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy garść rodzynek Dodatkowo: 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny Sposób(...)całej powierzchni. Umyte jabłka , przekrajamy na pół , pozbywamy się gniazd nasiennych , kroimy w półplasterki i polewamy je wyciśniętym sokiem z cytryny . Następnie pokrojone plasterki układamy na masie serowej w postaci kwiatuszka ( jeden plasterek obok drugiego, drugi rząd układać w przerwie między jednym plastrem a drugim i czynność powtarzamy ) Wstawiamy do piekarniki i pieczemy następne 40 minut. Smacznego
Słodkości i nie tylkowarzywnego puszka mleczka kokosowego (400ml) sok z połowy pomarańczy 1/2 łyżeczki chilli szczypta imbiru w proszku sól, pieprz 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Marchewkę, cebulę i czosnek obieramy. Cebulę nacinamy, marchewkę przecinamy na pół i pieczemy w 175 stopniach przez ok 50 minut. W garnku rozgrzewamy oliwę, ścieramy upieczony czosnek i kroimy cebulę, delikatnie
ChilliJemypieczenia). Spód nakłuwamy, aby ciasto w trakcie pieczenia nie nabrało powietrza i się nie odkształciło. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia.W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce, dodajemy do nich cynamon, cukier, goździki i ekstrakt – mieszamy i wykładamy równo na przygotowany blat.Do oddzielnej miski wrzucamy białka(...)ocet i mąkę chwilę mieszamy i wykładamy bezę na wierzch przygotowanego ciasta. Całość posypujemy startym na arce kruchym ciastem.Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 40 minut.Smacznego
Słodkie Przyjemnościczasu na stanie przy kuchni. Kurczaka wystarczy odpowiednio przyprawić, dodać warzywa i owoce i upiec. Obiad gotowy. W trakcie pieczenia, mogę się zając innymi sprawami, a obiad sam się robi w piekarniku ;-). Nietypowe połączenie kurczaka z buraczkami, kwaskowatymi jabłkami, cynamonem i czosnkiem, stworzyło tak pyszne połączenie smaków, że jestem pewna, że wrócę do tego przepisu niejednokrotnie. Sprawdźcie sami(...)Pieczenie piekarnika dół + góra, temp. 210 stopni C. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, grzanie dół+ termoobieg, temperatura 195 stopni C. Podajemy póki gorące! Dzięki tej technice pieczenia kurczak będzie bardzo soczysty, warzywa pięknie się uduszą i podpieką, skórka na kurczaku będzie niebywale cieniutka i chrupiąca, tzn. idealna. Koniecznie wypróbuj ten przepis ;-) Drób z buraczkami i jabłkiem, możemy
SMYKWKUCHNIsmarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy do niej ciasto. Na wierzch nakładamy pokrojone w kawałki sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem z cukru pudru, cynamonu i soku z cytryny.Smacznego
Z butelką mleczka w tleCiasta z jabłkami bardzo często goszczą na moim stole jesienią ale również w porze zimowej. Uwielbiam te smaki i rozkoszuje się każdym nowo upieczonym ciastem. Szybka prosta szarlotka. Z dodatkami lub bez smakuje obłędnie. Zapraszam Skala smaku 10/10 -ja dodałam suszonej posładzanej żurawiny, lecz mozna zrobić bez niej. Źródło: mniam-mniam blog(...)łyżeczki proszku do pieczenia · 2 łyżki cukru · 1 łyżka cukru waniliowego · nadzienie jabłkowe: · 1,5 kg jabłek (miałam Championy) + 1 płaska łyżka kaszy manny (opcjonalnie
Kubki smakuPrzesiewamy mąkę i dodajemy do zmiksowanych jajek ciągle miksując, następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz śmietanę. Ciasto musi być gęste. Jeśli jest za rzadkie - dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt gęste - dodajemy więcej śmietany.Masa jabłkowa: Ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane ze skórki jabłka, wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Zagotowujemy i gotujemy tak długo aż jabłka(...)czekamy aż masa jabłkowa trochę przestygnie i na sam koniec dodajemy galaretkę w proszku.Na blaszę wylewamy połowę ciasta, następnie ostudzoną masę jabłkową i na sam wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 40 minut.Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy bitą śmietaną.jabłecznik
Bon Appetit Małgorzatymąką ziemniaczaną i kakao. Żółtka utrzeć z cukrem. Powoli dolewać mleko do żółtek i rozmieszać. Gotową mieszaninę zagotować w rondelku mieszając do otrzymania gęstego budyniu. Ostudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kruszonka Masło roztopić. Wymieszać w miseczce mąkę, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać roztopione, ciepłe masło i wymieszać do otrzymania kruszonki(...)stolnicę i Podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na placek o wymiarach blachy. Następnie przełożyć placek do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto rozwałkować na duży prostokąt, następnie rozsmarować na nim budyń i posypać startymi jabłkami. Zwinąć w rulon i pokroić na 12 części. Pokrojone ruloniki ułożyć na spodzie. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 min. Wyrośnięte
Kulinarna (nie)codziennośćjajka -> ½ szklanki mleka -> 1 szklanka mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżka miodu -> 1 łyżeczka proszku do pieczenia -> 1 cukier waniliowy -> ½ łyżki oleju Dodatki: -> ½ opakowania jogurtu greckiego -> Owoce granatu -> banan -> jabłko -> kiwi Wykonanie : Wszystkie składniki przekładamy do misy i miksujemy na gładką masę. Powinna być gęstsza niż ciasto do naleśników dlatego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Ahhh co to były za ciasteczka! Tak nam posmakowały, że jednego dnia piekłam je dwa razy. Upiekłam prawie 10 blach ciastek, które do następnego dnia nie dotrwały. Pyszne, delikatne w smaku, idealnie słodkie z rozpływającym się w buzi jabłkiem (użyłam gruszkowych) i do tego pachnący cynamon. Ahh czego chcieć więcej?? Polecam z czystym sumieniem. Przepis ten, nawet "awansował" do wpisania(...)rozwałkować na grubość ok 3-4 mm (w razie konieczności podsypywać delikatnie mąką). Kieliszkiem od wina wycinać krążki. Na środek każdego krążka umieścić jabłko, oprószyć cynamonem. Zlepiać środki ( patrz zdjęcie ). Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem na dół w średnich odstępach (ciastka minimalnie urosną). Każde ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C
CookYourselfpuszyste i smaczniejsze .Z jabłkami , wilgotne i ta chrupiąca kruszonka …koniecznie do powtórki. Składniki: na 12 muffinek 1 duże kwaskowate jabłko 2 jajka 100 g masła,rozpuścić i ostudzić 125 ml mleka ,tem.pokojowa 250 g mąki 50 gr mielonych migdałów,można pominąć 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)proszkiem i sodą ,dodać cukier , cukier waniliowy ,cynamon ,mielone migdały i wymieszać . Do suchych składników dodać mokre ,oraz utarte jabłko i krótko wymieszać łyżką ,tylko do połączenia się składników. Masę przekładamy do papilotek ,na wierzch dodajemy kruszonkę i pieczemy w 190 stopniach przez około 25 minut . Przepis na masę z Kwestia smaku ,dziękuję
Ladylaura.ciasto: 300 g mąki 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 150 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 300 ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną) 1/3 szklanki oleju 1 nieduże jabłko, obrane i drobno pokrojone 80 g rodzynek 100 g drobno pokrojonych krówek(...)drobno pokrojone krówki Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem wanilinowym i przyprawami. Jajko, jogurt i cukier wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać olej, wymieszać. Do suchych składników dodać mokre, wsypać rodzynki (ja dodatkowo je uprzednio namoczyłam we wrzątku, a później dokładnie odcedziłam), jabłko, krówki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników (fot.1) . Ciasto przełożyć
Świat CiastaMakowiec na kruchym cieście z dodatkiem jabłek, które sprawiają, że ciasto jest wilgotne. Wiśnie wnoszą delikatną kwaskową nutę, przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze. Na wierzchu ułożyłam wycięte gwiazdki z kruchego ciasta :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/2 łyżeczki proszku od pieczenia 1/3 szklanki cukru 150g masła 2 żółtka MASA MAKOWA: 400g maku(...)pomarańczy 2 jajka 2 białka szczypta soli 1/4 szklanki cukru 50g masła 1/3 szklanki kaszy manny 2 jabłka ok 2 szklanek wiśni z kompotu lub nalewki Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki zimnego masła, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Około 1/3 ciasta rozwałkować i wyciąć gwiazdki. Zarówno gwiazdki jak i pozostałe ciasto
https:KKuchniaMniamMirabelka . Cobbler jeżynowo-jabłkowy Składniki: (na formę 20x25 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 125 g zimnego masła 60 g cukru trzcinowego 50 ml mleka wypełnienie: 2 jabłka 400 g jeżyn sok z 1/2 cytryny 60 g cukru dodatkowo: 25 g masła 2 łyżki cukru trzcinowego Mąkę przesiać(...)gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać jeżyny i cukier, delikatnie wymieszać. Przełożyć owoce do formy, przykryć folią aluminiową. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. W tym czasie rozwałkować ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrze