końcu obiecałam ;) wczoraj jak to ostatnio często u mnie bywa naszła mnie ochota na ciasto marchewkowe, nie miałam w planach pieczenia jakieś blachy placka więc przygotowałam ekspresową mini porcję, w sam raz na śniadanie ;) Składniki (jedna porcja): jedno średnie jabłko jedna średnia marchewka 1 łyżka wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki cynamonu 1 jajko 3-4 łyżki mielonych otrębów szczypta sody(...)mini garść rodzynek opcjonalnie miód do dosłodzenia (dla mnie jabłko, marchewka i rodzynki dały wystarczającą słodycz) Sposób przygotowania: Jabłko i marchew obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach jajko roztrzepujemy widelcem mieszamy ze sobą wszystkie składniki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (tutaj wytyczne podaję w ciemno, bo piekłam w piekarniku gazowym bez termometru
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdostała go od jeszcze swojej...itd :)Składniki : 3 szklanki mąki tortowej 6 jaj kisiel cytrynowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag masła ROŚLINNEGO w kostce 4 łyżki cukru do ciasta 1/2 szklanki cukru pudru do białek przesmażone jabłka - ja miałam 1 duży słoik własnego przetworu, jeśli będziemy sami na bieżąco przesmażać jabłka to potrzebujemy ich około(...)można wiekszą, ale ciasto bedzie cieńsze Ciasto w foremce posypać dość obficie bułką tartą i wyłożyć na wierzch przesmażone jabłka Z 6 białek ubić pianę, potem dodać stopniowo cukier puder oraz kisiel- wyłożyć na wierzch Posypać odłożonymi okruszkami, piec w temp. 170- 180 stopni C. przez około 60 min. Jest to naprawdę szybka i prosta wersja szarlotki, smakuje
Proste Potrawykokosowego (lub innego) 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni łyżeczka cukru z kwiatu kokosa jabłko + mieszanka nasion i owoców Munchy Seeds Super Berry Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz oleju i jabłka zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Jabłko pokroić w drobną kostkę
Poranek na słodkopachnąca Polecam :) Składniki Ciasto - 25 dkg. miękkiego masła roslinnego - 1 i 1/2 szklanki cukru - 6 jajek - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1 i 1/2 łyżki śmietany Nadzienie - 1 kg. jabłek - 1-2 łyżki cukru - cukier waniliowy Dodatkowo - cukier puder do posypania Wykonanie Nadzienie: jabłka obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki(...)waniliowy i łyżkę cukru, mieszać, chwilę przesmażyć. Ostudzić. Masło wyjąć z lodówki i zostawić aż osiągnie temperaturę pokojowa i zmięknie,białka oddzielić od żółtek ,mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć przy pomocy miksera z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać żółtka, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, z białek ubić sztywną pianę dodać
Kuchnia z widokiem na ogródwychodzi. Zapraszam dziś na mufinki, w których jest moje ulubione połączenie banan-marchewka-jabłko. To połączenie owoców jest też w sokach typu Kubuś, które uwielbiam! Takie muffinki są świetne jako drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. A propos szkoły, to bywały dnie, kiedy piekłam raz po raz po 60 sztuk tych muffinek, aby zapracowane mamy mogły dać swoim dzieciom(...)Zapach w kuchni - bezcenny :) Mufinki bananowo-jabłkowo-marchewkowe 15 szt 2 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki cynamonu 2 średniej wielkości (lub 1 duży) bardzo dojrzałe banany 1 jabłko 1 średnia marchewka 2 jajka ¼ szkl oleju Mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce. W drugiej misce
Posadzone i zjedzoneszklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki olejuMasa pomarańczowa:1 duża butelka soku typu Kubuś (marchewka-jabłko-brzoskwinia)3 budynie waniliowe / śmietankoweMasa śmietanowa:500 ml śmietanki 30%1 galaretka pomarańczowaDodatkowo:2 opakowania delicji2 galaretki brzoskwinioweSposób wykonania:1. Z podanych składników robimy biszkopt, pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka. Studzimy.2. Większą część soku zagotowujemy, w pozostałej części rozpuszczamy budyń
Kuchnia domowa Aniupieczenia tego mięsa wykorzystałam częściowo gotową sól zmiękczającą.Miałam potrzebę szybkiego przygotowania mięsa i zrobiłam właśnie tak jak przedstawiam.Jeśli ktoś chce może spróbować ...raz na jakiś czas. Mięso piekłam we folii.Składniki :około 80 dag mięsa z dzika - szynkapłaska łyżka soli z 30 g opakowania soli zmiękczającej mięso3 ząbki czosnku rozetrzeć, 2 w całości1 duże jabłko1 cebulapapryka mielona ostra(...)mięso papryką mieloną ostrą i odrobiną pieprzu, mięso nakłułam ostrym widelcemPrzełożyłam do rękawa foliowego, obłożyłam je pokrojoną cebulę, dołożyłam obrane, pokrojone na ósemki jabłko, ziarnka jałowca i 2 ząbki czosnkuRękaw zawiązałam, zrobiłam kilka malutkich otworów i piekłam około 20 min. w temp. 220*C, dopiekałam przez około 40 min. w temp.180 *CUpieczone mięso zostawiłam w rękawie do dnia następnego
Proste Potrawynaszego synka zaczęliśmy eksperymentować z jajkami w przepisach:):):):):) i dziś ciasto już z jajkami :) Ciasto ze śliwkami i jabłkami Składniki: 2 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki gryczanej pół szklanki mąki kokosowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia BIO ksylitol (ja dałam 1 szklankę) pół szklanki oleju kokosowego 1 szklanka mleka ryżowego 2 jajka (nowość(...)naszej diecie) 6 śliwek 1 jabłko Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto przelałam do formy silikonowej (Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, należy dodać mleka, jeśli natomiast jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki ryżowej). Na wierzchu ułożyłam owoce. Całość wstawiłam do piekarnika na 50 min, temp 180 º C. Za pomocą patyczka sprawdzamy
nietadietacukru 100 g mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masa budyniowa: 0,5 litra mleka opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła masa zielona: 3 zielone galaretki 5 jabłek wierzch: szklanka wiórek kokosowych 20 g masła 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Biszkopt. Białka oddzielić(...)mąki i proszek do pieczenia, przesiać. Do masy jajecznej wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę (u mnie 20x27) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt wystudzić. Masa budyniowa. Odlać szklankę mleka, resztę zagotować z dodatkiem cukru. W szklance mleka wymieszać budyń z mąką i wlać do gotującego się
na moim stole...musy. ( przepis na sok jabłkowy , przepis na domowy mus jabłkowy ) Dziś zapraszam na jabłka suszone, takie suszone jabłka sprawdzają się jako tzw. witaminowa przekąska np. zamiast niezdrowych chipsów, doskonały dodatek do pieczonych mięs... nadają zupełnie innego smaku , bardziej intensywnego i aromatycznego niż świeże. I wreszcie jako świetny dodatek do wigilijnego kompotu z suszonych owoców(...)zwanego kompotem z pieczek. Polecam :) Składniki - jabłka dowolna ilość Wykonianie Umyte i osuszone jabłka obieram ze skórki, przekrawam na ćwiartki i wydrążam gniazda nasienne. Następnie kroje w cienkie plasterki ( ok. 3-5 mm ). Tak przygotowane plasterki suszę w elektrycznej suszarce do warzyw, owoców i grzybów. Ja stosuje metodę trzy godziny suszenia, trzy godziny odpoczynku... w tym czasie przekładam
Kuchnia z widokiem na ogródciekawego smaku, i świetnie się skomponowała z użytą do bułeczek dojrzałą brzoskwinią. Lawendowe sconsy z brzoskwinią podałam z karmelizowanymi jabłkami i serkiem śmietankowym. Składniki: 200 g mąki pszennej 1/4 szklanki cukru trzcinowego (60 g) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli (polecam domową sól waniliową) 3/4 płaskiej łyżeczki suszonych kwiatów lawendy 180 g śmietany 18% 1 dojrzała(...)pieczenia, sól i lawendę). Wlać śmietanę i dodać pokrojoną w kawałki połówkę brzoskwini. Wymieszać rękoma, a następnie zagnieść lekko ciasto, do połączenia składników. Przełożyć na delikatnie podsypaną mąką blachę do pieczenia, wyłożoną papierem. Uformować spłaszczony okrąg o wysokości ok. 2 cm. Szklanką powycinać mniejsze okrągłe kształty. Poukładać cząstki pozostałej połówki brzoskwini. Posmarować mlekiem. Włożyć do nagrzanego pieca i piec około
Moja Delicjarozwałkowujemy na wielkość sporej blachy, tej w której będzie się piekła szarlotka, naddajemy po ok. 1-1,5 cm więcej z każdej strony do uformowania rantu. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy 3 łyżkami bułki tartej lub migdałów tak, aby pokryły całą powierzchnię ciasta. Układamy jabłka, posypujemy je z wierzchu resztą bułki tartej. Drugą część ciasta(...)każdej strony, układamy ciasto na jabłkach. Nadmiar ciasta wciskamy pod spód tak, aby połączyło się z dolnym ciastem. Wierzch nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem lub widelcem. Szarlotkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy ok. 50 – 60 minut, aby za bardzo się nie przyrumieniło możemy
Dzieje kuchennej Wiewióryjakiegoś słodkiego akcentu. A, że czasu dzisiaj niewiele mam na pieczenie użyłam do wypieku ciastek gotowego ciasta kruchego. To dobra alternatywa dla zapracowanych albo wtedy gdy wpadną do nas niezapowiedziani goście wystarczy 30minut i mamy gotowe ciastka do kawy. Składniki; 2 op. gotowego ciasta kruchego, schłodzonego 2 średnie jabłka Cynamon Cukier puder Wykonanie; Zanim zabierzemy się za ciasto, nastawić(...)krawędzi po czym na trójkąty o podstawie ok.12cm. Każdy z trójkątów ponacinać jak na zdjęciu. Na każdym kawałku ułożyć cząstkę jabłka posypać cynamonem i zawinąć każdy trójkąt. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok 15 minut do uzyskania złotego koloru. Po wystudzeniu opudrować
W garach u Gosipianę dodaję po dwie łyżki cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam i delikatnie łącze z masą jajeczną. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, na posypce układam pokrojone w kostkę jabłka, całość zalewam ciastem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Gorące wyjmuję, przekładam na deskę przykrytą ściereczką
Ciasteczkowy Potwór