jednym razie się nie skończy, a będziecie sypać do ciastek to co lubicie najbardziej. Ja je sobie piekę tak co drugi dzień i jadam je na śniadanie. Składniki: 1 duży banan 1/2 soczystego, słodkiego jabłka 7 łyżek wiórków kokosowych 7 łyżek płatków owsianych 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki imbiru mielonego 1 suszona figa(...)pisze, że gdyby Wam się zdarzyło, że masa jest za sucha to powinniśmy dodać więcej jabłka, a gdyby masa była za rzadka, powinniśmy dodać więcej płatków owsianych. Moja wyszła ok. Z masy ugniotłam niewielkie kulki, które ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyłam, aby kształtem przypominały placuszki. Blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika nagrzanego
Blondynka Gotujecukru 1 budyń waniliowy 1 galaretka brzoskwiniowa Masa jabłkowa: 600 g jabłek 1 cytryna 80 g cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu 30 g żelatyny Jajka z cukrem i 2 łyżkami wody ubić na gęstą pianę. Ubijając, dodawać stopniowo roztopione masło, orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej(...)stopni piekarnika i piec około 25-30 minut (aż do suchego patyczka). Twaróg utrzeć z cukrem waniliowym i cynamonem. Wsypać skórkę z cytryny, wymieszać. Na mleku z cukrem ugotować budyń. Dodać galaretkę, zagotować mieszając. Dodawać partiami do masy serowej i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony i wystudzony spód. Schłodzić. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plastry
My simple kitchenszczypta cynamonu 100 gram sera pleśniowego, np.. brie kilka listków rukoli, umytej i osuszonej piwo typu Porter Bałtycki do podania Chipsy z jabłka Jabłko kroimy w cienkie plastry, posypujemy cynamonem, układamy na blaszce do pieczenia zachowując spore odstępy i suszymy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 3 godziny lub w suszarce do owoców przez 4 godziny. Studzimy(...)patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie każdą kromkę smarujemy pastą z suszonych pomidorów i kładziemy na niej plaster sera pleśniowego. Kolejno układamy na grzance chips z jabłka oraz chips z szynki parmeńskiej. W następnym etapie układamy na każdej grzance po kilka listków rukoli i na końcu kładziemy plaster polędwicy wieprzowej. Całość możemy spiąć wykałaczką bądź odpowiednim
Mango Papajaszczypta cynamonu 100 gram sera pleśniowego, np.. brie kilka listków rukoli, umytej i osuszonej piwo typu Porter Bałtycki do podania Chipsy z jabłka Jabłko kroimy w cienkie plastry, posypujemy cynamonem, układamy na blaszce do pieczenia zachowując spore odstępy i suszymy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 3 godziny lub w suszarce do owoców przez 4 godziny. Studzimy(...)patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie każdą kromkę smarujemy pastą z suszonych pomidorów i kładziemy na niej plaster sera pleśniowego. Kolejno układamy na grzance chips z jabłka oraz chips z szynki parmeńskiej. W następnym etapie układamy na każdej grzance po kilka listków rukoli i na końcu kładziemy plaster polędwicy wieprzowej. Całość możemy spiąć wykałaczką bądź odpowiednim
Mango Papajasoczyste i slodkie owoce sa tylko jesienia.Dlatego wlasnie teraz jest najlepszy czas na pieczenie ciast z owocami.Z nimi,czy to beda gruszki,sliwki,czy jablka kazde ciasto smakuje wybornie.Nie ukrywam,ze obok sernikow, ciasta z owocami naleza do moich ulubionych.Swietnie zaspakajaja ochote na cos slodkiego,a jednak sa zdecydowanie najmniej kaloryczne.To dzisiejsze to bardzo zwyczajne ciasto ,ale ma mnostwo(...)zimnej wody.Polaczyc z gotujacymi sie sliwkami.Odstawic do wystygniecia.Kruche ciasto na omaczonym blacie rozwalkowac pod folia na okrag o przekroju 30 cm.Wylozyc nim forme ,wylozona wczesniej papierem do pieczenia i formujac wysoki rant dookola.Na ciasto wylozyc przestudzone sliwki.Na gorze rownomiernie rozlozyc kruszonke.Wstawic do nagrzanego piekarnika na 175°C i piec 1 godzine i 15 minut.Zycze smacznego!Cale ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cynamonowa kruszonka - obłędny zapach przy pieczeniu i boski smak w ustach Drożdżówka, babka, ciasto drożdżowe - nigdy nie wiem jakiej nazwy tu używać. Nieważne. Jak zwał tak zwał, ważne że dobre! Prezentuję wersję z podwójnym nadzieniem - jabłka prażone i powidła śliwkowe . A do tego wszystkiego wykończenie niebia n sko pachnącą kruszonką cynamonową . A wszystko to w ramach weekendowej(...)akcji Ciasto na niedzielę , w której tym razem pieczemy Babki, babeczki . Taki słodki trening przed świątecznym, wielkanocnym wypiekaniem :) ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1/2 słoika jabłek prażonych [ok 150ml] – przepis na przetwór domowy
Grunt to przepis!szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła (w temperaturze pokojowej) Dodatkowo 1 jajo (do posmarowania wierzchu ciasta) ok. 2 łyżki konfitury z róży (domowa) Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy serek mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone drobno masło(...)róży. Następnie wykładamy nasze jabłka na ciasto. Jabłko które odłożyliśmy na bok kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy w plastry i układamy wkoło od brzegów formy do środka. Posypujemy cynamonem, polewamy miodem lub golden syrupem. Brzegi ciasta zaginamy do środka, smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45- 60 minut
Symfonia SmakówRajskie jabłuszka. Właściwie z jabłkami nie mają nic wspólnego, bo to krzew z rodziny różowatych. Po prostu wyglądają jak miniaturowe jabłka. Na surowo do
Marder&Marder Manufactureszkl. oleju np. rzepakowego Utrzeć jajka z cukrem, wlać olej Dodać: 3 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu Wymieszać wszystko razem i dodać: 1 szkl. pokrojonych w kostkę jabłek 1/2 szkl. pokrojonej suszonej śliwki (pokroić i namoczyć ok. pół godziny w ciepłej wodzie) 1 szkl. pokrojonych orzechów włoskich 3 szkl. startej(...)marchwi na małych oczkach (szklanka nie ubita) Wszystko wymieszać (ciasto będzie dość gęste). Wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x30. Piec 50 min. 170st. Wystudzić. Masa Składniki: 115 g masła o temperaturze pokojowej 225 g serka śmietankowego lub waniliowego typu Danio o temperaturze pokojowej 2-3 szklanki (500 g) cukru pudru 1 łyżeczka olejku waniliowego
Kubki smakuCynamon Alkohol 50 ml. Miód wrzosowy Borówki ******************************* Przygotować ciasto kruche z przygotowanych produktów.Wylepić nim 12 foremek na babeczki, piec 15 minut w 220 stopniach. Robimy krem - żółtka utrzeć , wsypać mąkę Zagotować mleko z cukrem waniliowym .Dodać żółtka i kremówkę . Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Rodzynki namoczyć w kieliszki alkoholu.Jabłka przeważyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKaczka pieczona z jabłkami Dzisiaj powrót do korzeni, do kuchni staropolskiej. Przyrządzana od stuleci kaczka z jabłkami. Z chrupiącą skórką i miękkim soczystym mięsem. Długo
Pełny talerzDzisiaj polecam Wam sałatkę z buraczków z dodatkiem jajka, ogórka, jabłka i cebuli. Smakuje wyśmienicie. Ja najczęściej podaję ją z kotletem. Polecam sałatkę na imprezę
Ala piecze i gotujeUniwersalne ciasto, które można piec ze wszystkim owocami, piekłam te ciasto także z bezą i zawsze
RAROSSApatelnię wsypujemy płatki owsiane i dodajemy miód. Dokładnie mieszamy. Do naczynka żaroodpornego lub innej blaszki (wpierw nasmarujemy ją olejem lub masłem) nakładamy jabłka, pianę i płatki owsiane. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiestaobrane i bez gniazd nasiennych, pokrojone w mała kostkę, skropionych cytryną łyżka soku z cytryny do polania obranego jabłka żółtko wymieszane z odrobina mleka do posmarowania płatki migdałowe do posypania Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Blachę wyściełamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy na blacie podsypanym lekko mąką, Rozwałkowujemy bo otrzymać prostokąt 30 na 40 cm lub o podobnej powierzchni(...)wzdłuż dłuższego boku ciasta. Całość posypujemy jabłkami i migdałami, i dość ciasno zwijamy tak by otrzymać roladę. Kroimy ją na ok 10-12 plastrów (każdy powinien mieć 2 cm grubości). Ciastka delikatnie przekładamy na blachę zachowując ok 2 cm odległości między nimi. Smarujemy ciastka żółtkiem, skrapiamy miodem i posypujemy migdałowymi płatkami. Pieczemy ok 20 minut by się stały się
Dzieje kuchennej Wiewióry