białym pieprzem, nadającym nutkę pikanterii. Sałatka ta stanowić może świetny dodatek do pieczonego kurczaka i białych ryb.Składniki:150 g roszponki1 fenkuł1,5 pomarańczy1 jabłkogarść orzechów włoskichgarść rodzynekbiały pieprzocet jabłkowyolej arachidowy bądź sezamowyPrzygotowanie:Fenkuł obrać, przekroić na pół i wykroić głąb. Pokroić na cieniutkie plasterki. Jabłko (ze skórką) pokroić na ćwiartki, a następnie na małe kawałki. Jedną pomarańczę obrać
Food SquareMiały być w sumie ciasteczka przekładane masą kajmakową, ale zrobiłam tartaletki.. 3/4 szkl.mąki kukurydzianej 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3
Moje domowe kucharzenieuważać aby nie zrobiło się za rzadkie – powinno być gęste. Ja dodałam 9 średnich jajek. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Wykładać na nią ciasto łyżką lub wyciskać przy użyciu worka cukierniczego. Formować płaskie kule wielkości małego jabłka. Oczywiście można robić mniejsze lub większe ptysie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę(...)stopni i piec 15-20 minut. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią na sztywno. Upieczone ptysie odstawić do ostygnięcia. Następnie każde ciasto przekroić w poprzek na pół i napełnić śmietaną. Posypać cukrem pudrem. Ta porcja jest na około 8 osób. Ptysie najlepsze są świeże – śmietanę dodać przed podaniem. zastawa
królestwo garówKokilki smarujemy masłem, na środku posypujemy szczyptą cukru, kawałek jabłka układamy na dnie. Mąkę łączymy z masłem, kokosem i cukrem i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy jabłko grubą warstwą powstałego ciasta i dokładnie uklepujemy palcami dociskając środek i brzegi. Wkładamy na 20 minut do piekarnika na funkcję tylko dół i pieczemy w 200 stopniach. Po wyjęciu kokilek z piekarnika przykrywamy
BaRepaswewnatrz i zewnatrz dobrze solą i pieprzem, odstawiamy na conajmniej 2 godziny do lodówki. Potym czasie jabłka koimy w ćwiartki, pomarańcze obieramy, tez na ćwiartki dzielimy, dobrze mieszamy owoce z ziołami, faszerujemy nimi kaczkę, spinamy wykałaczkami, wkładamy do naczynia zarodoodpornego , pieczemy 1 godz 15 miut, po tym czasie zdejmujemy pokrywke naczynia i zumieniami kaczkę jeszcze ok 20 minut. Przez
Z Majeczką w kuchnikilku smaków: miód, jabłka, ser i beza. Składniki: Ciasto miodowe: 500g mąki 200g cukru 200g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej Mąkę przesiewamy. Sodę mieszamy z mlekiem. Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość kwadratowej(...)Kiedy jeden placek wystygnie, nakładamy na niego pianę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut, a następnie suszymy w 160 stopniach jeszcze około 30 minut. Składanie ciasta: Na pierwszy placek nakładamy połowę jabłek, sernik gotowany, pozostałe jabłka i placek z bezą. Smacznego
Pyszności Słodkościorzechy. Składniki: ciasto: 600 g mąki 300 g cukru 4 łyżki miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 żółtka 300 g margaryny lub masła łyżeczka sody masa: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe dodatkowo dżem wiśniowy 400 g orzechów włoskich 6 łyżki miodu Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto(...)trzy części. Jedną zostawiamy na stolnicy a dwie schowamy do lodówki. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Ciasto pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Tak samo postępujemy z kolejnymi częściami ciasta. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plastry. Jabłka smażymy aż powstanie z nich masa. Pod koniec wsypujemy galaretki i odstawiamy do ostygnięcia
ciastkarnia na kruchym spodzieowsiankaikawa.blogspot.no/2015/11/z-wypiekami-mi-do-twarzy-konkurs.html kruche ciasto: 60 dag mąki 30 dag cukru 25 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 całe jajka 2 łyżeczki sody oczysczonej masa jabłkowa: 1 kg jabłek szklanka cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki kaszy manny 1 łyżka masła 1 galaretka pomarańczowa masa z kaszy manny: 1/2 l mleka 25 dag masła 4 łyżki kaszy(...)wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa wiórki do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Pieczemy dwa placki w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jabłka. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut
Pobite gary Barbaryłyżek bułki tartej 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru duża szczypta proszku do pieczenia mała szczypta soli Krem z białej czekolady: 400 ml śmietany kremówki (36%) 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki cukru pudru (najlepiej trzcinowego) Masa jabłkowa: 10 jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)dokładnie mieszając. Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po całkowitym wystygnięciu biszkopt przeciąć na 2 blaty. Przygotowanie masy jabłkowej: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka z grubym dnem i dusić
Trzeci talerzpoświęcić na pieczenie. Przepisów na szarlotki możecie u mnie znaleźć na prawdę w dużej ilości dlatego również i ten pomysł na ciasto nie powinien was zdziwić. Czasami można znaleźć ten przepis pod nazwą ciasto japońskie ale mnie odpowiada świadomość, że to kolejna wersja szarlotki (być może trochę daleka jest od tradycyjnego pojęcia szarlotki ale ciasto z jabłkami to ciasto(...)Składniki na blaszkę 35*30 cm kostka margaryny puszka masy makowej 5 soczystych jabłek 7 jajek 9 łyżek kaszy mannej 4 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropel aromatu migdałowego łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 100 g rodzynek 150 g posiekanych orzechów włoskich Skórka z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny polewa czekoladowa garść wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę ucieramy
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki na tortownicę 24 cm: jabłka prażone z rodzynkami przygotowane wg tego przepisu z ok 1,5-2 kg owoców opcjonalnie 4-5 łyżeczek powideł śliwkowych Pianka kokosowa: 3 białka 5 łyżek cukru 6 łyżek mąki ziemniaczanej kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g roztopionego masła lub margaryny min. 80% tłuszczu 5 łyżek wiórków kokosowych(...)wiórki kokosowe i ręcznie wymieszaj trzepaczką. Pianka mocno zmniejszy swą objętość. Wyciągnij tortownicę z ciastem. Dno możesz posmarować powidłami śliwkowymi. Wyłóż prażone jabłka z rodzynkami. Na górę wylej piankę i wyrównaj. Wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut. Gdy pianka się zrumieni, przykryj ciasto folią aluminiową matową stroną do góry. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Podawaj posypane cukrem
Anioszek w kuchniczasu naszej wątrobie. Przygotowywałam ostatnio tę surówkę z myślą o podaniu z nią królika pieczonego na maśle klarowanym . Surówka : radicchio (czerwona cykoria; u mnie odmiany di treviso) jabłko łyżka octu jabłkowego 2-3 łyżki oliwy Radicchio pokroić w paski szerokości ok. centymetra. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tuż(...)Lepiej zatem usunąć zewnętrzne liście, a pozostałe przetrzeć ręcznikiem z ewentualnego piachu lub ziemi. ------- Podobne: Surówka z fenkułu i radicchio Sałatka z mango i cykorii Surówka z selera i jabłka
Weekendy w domu i ogrodzieszarlotkę z bułki tartej 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki dobrze schłodzonej (a nawet zamarzniętej) margaryny NADZIENIE: 1 i 1/2 kg jabłek 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu garść rodzynek Przygotowujemy nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i drobno(...)zmiękną, dodajemy cukier, cynamon, rodzynki, mieszamy i odkładamy do przestygnięcia (możemy też użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika). Formę (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy mąkę, cukier, bułkę tartą, kaszę i proszek do pieczenia. Połowę suchych składników wysypujemy na blaszkę, na nie wykładamy masę jabłkową
Rozpustne gotowanieNadszedł czas na pieczoną całą kaczkę wypełnioną pachnącymi jabłuszkami. Pycha!! Gdy zbiera się cała nasza rodzina, jedna kaczka to mało. Pierwszy raz zrobiłam ją wiele lat temu w mikrofalówce z funkcją piekarnika. Była wspaniała i od tego czasu towarzyszy nam zwłaszcza w święta i przy różnych szczególnych okazjach - a niekiedy po prostu wtedy, kiedy przyjdzie(...)jabłka się nie wysypały. Teraz dopiero przyprawiamy kaczkę na zewnątrz. Nacieramy ją solą ( około 2 łyżeczek ) i majerankiem. Pozostałymi jabłkami obkładamy kaczkę. Pozostawiamy do zamarynowania ( możemy nawet pozostawić na noc w lodówce ). Pieczemy w temperaturze 190 o C przez tyle czasu ile waży kaczka 1 kg=1 godzina. Najpierw pieczemy piersią do góry, gdy się zarumieni odwracamy
Smaki Ewy