jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:197/436)

Krucha tarta z jabłkami i żurawiną 142

pokroić na połówki. Wydrążyć gniazda nasienne i w ich miejsce włożyć żurawinę. Połówki jabłek poukładać na spodzie tarty. Posypać cynamonem i cukrem. Połówki jabłek przykryć rozwałkowanym ciastem, odciąć wystające brzegi i nakłuć widelcem. Piec ok 30 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Zimowa szarlotka z żurawiną 183

mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany szklanka cukru pudru (można mniej) łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu dodatkowo 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru klika jabłek (ok 5-7 dużych) 2 łyżki bułki tartej cynamon cukier garść suszonej żurawiny Do dzieła! Z podanych składników zagnieść gładkie odchodzące(...) obieramy i dzielimy na ósemki. Na schłodzone ciasto wysypujemy bułkę tartą i układamy jabłka, posypujemy je żurawiną i cynamonem oraz delikatnie oprószamy cukrem - wylewamy na nie ugotowany, gęsty budyń i ścieramy na niego pozostałą część ciasta - ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 50 minut. Gotowe ciasto można podać na ciepło

sierotka maRysia w kuchni
Szarlotka na drożdżowym spodzie 103

Formę (mała tortownica ok 22 cm śr) nasmarować margaryną, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto rozwałkować cienko, wyłożyć dno formy i wyciągnąć nieco na boki. Wysypać jabłka, przykryć kruszonką. Odstawić na ok 20 min do podrośnięcia. Piec 35 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Sos imbirowo-śliwkowy 124

Dzięki obecności śliwek jest słodkawy. Natomiast imbir i pozostałe dodatki sprawiają, że z powodzeniem może być stosowany do potraw wytrawnych. Sosu można używać do mięs, serów czy warzyw pieczonych, ale polecam szczególnie do ryb (smażonych lub gotowanych na parze). Składniki (na ok. 1 litr): ok. 800 g wydrylowanych ciemnych śliwek ok. 4 cm świeżego imbiru cebula 5 ząbków czosnku(...)garnku ze słoikami ułożonymi np. na ściereczce kuchennej. I jak tu nie jeść codziennie śliwek, jak od rana nawet niebo kusi śliwkowym kolorem? ;) ------------ Podobne: Pieczeń ze śliwkami i pak choi Konfitura z aronii i jabłek Powidła śliwkowe w 100% ze śliwek

Weekendy w domu i ogrodzie
Pyszne ciasta domowe. Szarlotka śmietankowa. Jabłecznik śmietankowy 158

Koniecznie musicie spróbować tej szarlotki! Koniec lata i nadchodząca jesień to właśnie czas na pieczenie szarlotek. Ta dzisiejsza jest bardzo delikatna, z dużą ilością jabłek zatopionych i zapieczonych w śmietankowej piance. Po prostu coś pysznego! Trochę przypomina jabłecznik z budyniem , ale jest zdecydowanie delikatniejsza i lżejsza. Niestety nie powiem Wam jakich konkretnie jabłek użyłam do jej przygotowania. Jeśli

Smaczna Pyza
Pianka z musem jabłkowym i herbatnikami 167

Ciasto a raczej deser bez pieczenia. Delikatna pianka z mleka skondensowanego i galaretki przełożona musem jabłkowym i kakaowymi biszkoptami. Na pewno zachwyci Waszych gości. Polecam! Składniki

Moja Galeria Smaku
Murzynek z jabłkami 119

Cukier, masło, powidła, mleko zagotować i wyłączyć palnik. Wystudzić. Wsypać resztę składników oprócz jabłek i dobrze wymieszać mikserem. Wrzucić pokrojone w kostkę jabłka. Wlać ciasto na blachę, wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 190 st. ok 1 godz

harrisa
Jabłka pod kruszonką waniliową z lodami 138

konsystencji piasku. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Smarujemy blachę tłuszczem, posypujemy wiórkami i wykładamy jedną część kruszonki. Następnie nakładamy starte jabłka i posypujemy resztą kruszonki. Wierzch skrapiany lekko wodą i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi

Tradycyjna Kuchnia
Jabłka pod zdrową kruszonką 163

łyżeczką cynamonu na niewielkim ogniu, aż zmiękną w tym czasie mieszamy 0,5 łyżeczki cynamonu, otręby, płatki owsiane, miód, serek, siemię lniane jabłko przekładamy do żaroodpornego naczynia, a na wierzch kruszymy kruszonkę pieczemy przez około 15 minut w temp. 170 stopni podajemy z serkiem homogenizowanym i miodem ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka porowa z groszkiem i jabłkiem. 427

uniwersalnie pasuje zarówno do wędliny, kanapek jak i do grillowanych kiełbasek i innych potraw przygotowywanych na świeżym powietrzu np. pieczonych ziemniaczków. Polecam :) Składniki - 1 por ( tylko biała i jasno zielona część ) - 1 mała puszka groszku konserwowego - 1 większe kwaskowe jabłko - 2 jajka - zielona pietruszka -natka- - majonez - sól, pieprz Wykonanie Por kroję w bardzo drobne półplasterki, przekładam do małej miseczki

Kuchnia z widokiem na ogród
Sos jabłkowy do drobiu 167

poprzednim wpisie dotyczącym "Kacza pierś w jabłkach" obiecałam zdradzić mój pomysł na wykorzystanie wywaru powstałego podczas pieczenia kaczki. Składniki: wywar powstały podczas pieczenia mąka ziemniaczana zimna woda Odlewamy wywar z naczynia w którym się piekła kaczka.  Przelewamy go do rondla przez sitko. Do szklanki wlewamy 150 ml zimnej wody, wsypujemy 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Powoli

IzaGotuje
Nogi kurczaka na sianie 112

mięso. Na mięsie położyć kawałki masła, przykryć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut, następnie odkryć i piec 20 -30 minut Nogi z kurczaka podałam z duszonymi jabłkami i opiekanymi ziemniakami.   Do nóg z kurczaka na sianie, odpowiedni będzie Riesling Quinterra winnica Kühling-Gillot (Rheinhessen), uniwersalne białe wino o fajnych, bardzo przyjemnych, mineralnych

królestwo garów
Sałatka z pora z jabłkiem 314

Sałatka z pora łączy kwaśne, słodkie i słone smaki. Pasuje do suchych wędlin, swojskich wyrobów i pieczeni. 4 średnie pory (białe części) 4 jajka 3 kwaśne jabłka 1 puszka kukurydzy 1 łyżka soku z cytryny 50 ml majonezu 100 ml kwaśnej śmietany 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru sól, pieprz 1. Pory umyć, przekroić wzdłuż

Trzeci talerz
Zapiekanka ryżowa z jabłkami i cynamonem 180

naczynia żaroodpornego, następnie kładziemy warstwę ryżu, warstwę potartych (na grubych oczkach tarki) jabłek, posypujemy cukrem i cynamonem, po czym układamy kolejną warstwę ryżu, jabłek, cynamonu i cukru. Całość polewamy śmietaną lub mlekiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez około 30 minut. R E K L A M A google_ad_client

Smakowy Raj
Panierowany camembert z żurawiną, Frances Ha 193

Bardzo szybki pomysł na przekąskę lub część obiadu. Na zdjęciu w towarzystwie pieczonych ziemniaków, konfitury żurawinowej i białej surówki (biała kapusta, cebula, jabłko i seler + jogurt + przyprawy). Składniki: 2 camemberty 2 jajka 1 szklanka płatków kukurydzianych sól, pieprz olej do smażenia W jednej misce rozbełtaj widelcem jajka, dopraw solą i pieprzem. Do drugiej wsyp pokruszone płatki. Dobrze rozgrzej olej

Qlinarnie i Qlinarnie