szkl. mąki pszennej 3/5 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli Składniki mokre: 1/2 kostki masła 82% tłuszczu 2 duże jajka 4 łyżki śmietany 18% lub maślanki Dodatkowo: 1 szklanka pokrojonych jabłek posypka - kolorowe perełki Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną(...)osobnej misce rozkłócamy jajka, dodajemy płynne masło i śmietanę. dokładnie łączymy. Przelewamy składniki mokre do suchych, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy jabłka z cynamonem, łączymy. Masę nakładamy do formy na muffinki (nie do pełna). Posypujemy cukrowymi perełkami. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut (do zrumienienia
Kolorowy PrzepisownikJeśli nie zrobi, drogie Panie – po wyjęciu ich z pieca od razu kilka sobie odłóżcie, bo znikną zanim się obejrzycie. Surowa kiełbasa i kwaskowate jabłko, chrupiące ciasto francuskie – wypróbujcie, to naprawdę świetne połączenie! Ciasto francuskie dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym. Dobrą surową kiełbasę – u każdego dobrze zaopatrzonego rzeźnika. Twarde jabłko i zioła załatwią resztę. I to całe(...)najdrobniej kroimy. Jabłko myjemy, usuwamy gniazdo nasiennie i kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, szklimy cebulę, dodajemy czosnek a na koniec wrzucamy drobno skrojone jabłko, oregano i tymianek. Zmniejszmy płomień pod patelnią na najmniejszy i dusimy, co jakiś czas mieszając, aż jabłko widocznie zmięknie. Lekko studzimy całość
Karo in the Kitchendelikatnie uciskająć. • Na wierzch położyć po łyżeczce musztardy, wygładzić. • Jabłka nakłuć igłą w kilku miejscach aby nie popękały. • Jabłka włożyć do żaroodpornego naczynia, wlać na spód 1/2 szklanki wody. • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 30 minut
To co kochamDzisiaj przepis wstawię w innej formie, w formie zdjęcia + moje dopiski pod zdjęciem. Mam nadzieje, że Wam zasmakuje. O to przepis: Wykładamy jabłka na ciasto, posypujemy cynamonem i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika, pieczemy do tzw. suchego patyczka. Zapraszam do wypróbowania. Smacznego
Motylkowa Kuchniapierogach, muffinach i zupach....jestem wprost dyniożercą. I na pewno to nie ostatni eksperyment tym warzywem Składniki: 140 g musu z pieczonej dyni 250 g jogurtu naturalnego 1 szklanka wody 2 obrane jabłka 250 mango 1 banan Banana, jabłko, mango pokroić. Owoce wrzucić do blendera wraz musem z dyni i jogurtem, zmiksować. Następnie dolać wodę według upodobań
Delicious TitbitsRobiłam je jako dziecko z moją Babcią Składniki 2 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru … Czytaj dalej Rożki z jabłkami
czarrna od kuchnikonfiturą cebulowo-imbirową śledzia z selerem w sosie remoluade śledzie w chimichurri sałatkę ze słodkim śledziem w curry zdekonstruowana sałatkę śledziową na pieczonym ziemniaku śledzie w peperonacie z gorącymi ziemniakami gryczane bliny z jabłkiem, jajkiem i śledziem tatara ze śledzia z fenkułem i jalapeno, awokado i buraczkiem W trakcie warsztatów powstały również nowe pomysły na dania ze składników, które
Kulinarne przygody Gatityaromat i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Kroimy na paski. Paski nakładamy na siebie. Na brzeg nakładamy jabłka, zawijamy rurkę i odcinamy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 25 minut. Studzimy na blaszce. Możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Maminek kulinarnypszennej mąki. Składniki: 1 szklanka mleka ok. 1,5 szklanki mąki razowej Młynomag 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka … Czytaj dalej Razowe placuszki z jabłkami
czarrna od kuchniIdealna dla dzieci, sporo można w niej ukryć, a jako, że nie widać- i dodatkowo jest pyszna- każdy przełknie ją gładziutko. Składniki burak pieczony, obrany 3 banany 1 mango sok z połowy cytryny 1 jabłko garść jeżyn- zostaw kilka do dekoracji 5 daktyli zamiast cukru czy miodu kilka daktyli na ozdobę SYMBIO 4 duże suszone figi SYMBIO
Z Kuchni Do Kuchniczas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodać skrobię i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć gorące nadzienie z karmelizowanych jabłek. Na wierzch wyłożyć bezę. Piekarnik nastawić na temp. 180ºC i piec 25 minut do zarumienienia i wypieczenia bezy - jej wierzch powinien być chrupiący i może lekko popękać. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika
Kubki smakuMięso z pieczonego kurczaka – 40 dag Ziemniaki – 25 dag Ogórek kiszony – 2 szt Jabłko – 1 szt Groszek zielony – ˝ op Jajka na twardo 2-3 szt Majonez - 250 ml Musztarda - 1 łyżeczka Sól Cukier Natka pietruszki Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować, ostudzić. Jajka obrać. Mięso z kurczaka, jajka, ziemniaki, obrane ogórki i jabłko pokroić w kostkę, wsypać
Camilla w kuchniJajka miksujemy z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z sodą oraz olej i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w nieduża kostkę jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 35 cm i pieczemy ok. 40 minut w 200 stopniach. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachkokosowym. Ciasto dzielę na dwie części (jedna na wyłożenie tortownicy, druga na kruszonkę). Wykładam tortownice ciastem, na ciasto wykładam gotowe jabłka, na jabłka kruszę ciasto na kruszonkę. Całość posypuję mrożonymi jagodami. Szarlotkę należy piec ok. 45 minut przy 180 stopniach. (termoobieg włączyłam na ostatnie 10 minut). Gotowe:) Smacznego! Pozdrawiam, Adrianna
Pause Gotowanie!Składniki; 20 dag mąki pszennej 10 dag margaryny 1/3szkl. cukru 1 łyzeczka proszku do pieczenia 1 łyzeczka cynamonu 2 jajka 150 ml gęstego jogurtu 1 jabłko garść posiekanych orzechów laskowych kruszonka; 5 dag margaryny 3 łyzki cukru 4 łyzki mąki Margaryne rozpuscic w rondelku i przestudzić. Jabłko pokroić w drobna kostke a orzechy posiekać. Płynne składniki należy
Radość kipiąca uśmiechem.