indyk w sosie - 1500 przepisów (strona:28/100)

ROLADKI Z WĘDZONYM BOCZKIEM KORNISZONEM PODANE Z GRUSZKĄ I ROKPOLEM 157

Roladki z piersi kurczaka bądź indyka  można faszerować na wiele sposobów. Poniżej przedstawiam parę propozycji. Dziś ta  mniej "wykwintna" ale zarazem smaczna, a co najważniejsze szybka w przygotowaniu. Roladki z wędzonym boczkiem i korniszonem. Podałam do nich pyszną gruszkę wyjętą z zalewy octowej mojej mamy(...)będzie na nie sezon, zrobię i podam przepis ;-) Ale nie została ona zjedzona ot tak po prostu. Zrobiłam do niej przepyszny sos. Rewelacja!       Składniki: (ilość w zależności od ilości roladek) piersi z indyka / kurczaka plasterki wędzonego boczku korniszony sól czarny pieprz słodka/ostra czerwona papryka czosnek (można uzyć granulowanego) olej sos do gruszki: kawałek sera rokpol ( bądź

potrawyregionalne
Pulpety w sosie koperkowym 250

pulpeciki przygotowywane na parze, podane wraz z przepysznym sosem koperkowym. Danie niezwykle aromatyczne choć delikatne w smaku. Składniki: Na pulpety 500g mięsa mielonego z indyka Jajko Około 70g  bułki tartej Soł i pieprz Na sos Pęczek koperku Łyżka masła Łyżka mąki 150g śmietany 12% Sól i pieprz Przygotowanie potrawy zaczynamy od uformowania pulpetów: wszystkie składniki umieszczamy w misce

Kolizje Smaków
Spaghetti z cytrynowymi pulpecikami w zielonym sosie 139

jest to danie na każdy dzień, ale interesująca propozycja, którą można poznać jeśli ktoś lubi próbować nowe rzeczy. Składniki na spaghetti z cytrynowymi pulpecikami w zielonym sosie (4 porcje): mięso na kotlety z indyka 500 g cytryna 2 łyżki posiekanej natki pietruszki jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz opakowanie makaronu spaghetti 400 g 1 - 2 ząbki czosnku (w zależności

Karola gotuje
Yorkshire puddings 178

dość tanie w przygotowaniu. Obecnie jest to nieodzowny element Sunday Roast czyli niedzielnej pieczeni. Podaje je się do różnego rodzaju mięs. Pieczonej wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, indyka czy jagnięciny. Również spożywane przez wegetarian z sosem warzywnym. Niektórym przygotowanie może sprawić trudność, gdyż bardzo łatwo można je zepsuć. Trzeba trzymać się pewnych reguł a wtedy Yorkshire puddings na pewno wyjdą. Na pewno

wysmienity
Tortille z indykiem 240

fileta z indyka sól, pieprz, czubrica czerwona, słodka i ostra papryka 4 tortille 30 cm Fanex 2 pomidory 1 ogórek sałata lodowa ketchup sos 1000 wysp Fanex i … Czytaj dalej Tortille z indykiem

czarrna od kuchni
Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 151

przepis dla Was. Składniki: na roladki indycze ok. 1/2 kg piersi z indyka 3-4 suszone pomidory z oliwy 3-4 czarne oliwki łyżka posiekanej drobno cebuli łyżka posiekanego drobno ogórka kiszonego łyżka serka topionego (u mnie szczypior z cebulą) sól, pieprz, szafran na sos serowo - warzywny: 2-3 łyżki serka topionego (ten sam co do zrazików) 1/2 marchwi pociętej(...)papryki czerwonej posiekanej w kostkę kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony) kilka strąków fasoli szparagowej zielonej (u mnie żółta - mrożona) 1/2 litra bulionu z duszenia roladek Przygotowanie: Filet z indyka kroimy na plastry. Rozbijamy na cienkie kotlety. Jeśli są duże - kroimy na pół. Solimy, pieprzymy i posypujemy lekko szafranem. Każdy kotlet smarujemy cienko serkiem topionym. Układamy na nim cienką warstwę

Kuchnia po mojemu
GRILLOWANE SZASZŁYKI W CURRY 213

nudne i monotonne. Postanowiłam je przyrządzić w nieco innej formie. Wbrew pozorom niezbyt skomplikowanej. Polecam również inne równie pyszne szaszłyki: GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z ANANASEM I KASZĄ KUS KUS SZASZŁYKI Z PIERSI INDYKA Z WARZYWAMI I KASZA KUS KUS Składniki: filety z kurczaka opakowanie jogurtu bałkańskiego 3 ząbki czosnku(...)lodówki. Nakłuwałam mięso na patyczki do szaszłyków.   Smażyłam na grillowej patelni z odrobiną oleju. Po paru chwilach mamy już pyszne szaszłyki. Idealnie pasuje do nich sałatka i sos czosnkowy na bazie jogurtowej. Smacznego

potrawyregionalne
Gołąbki z kaszą orkiszową, indykiem i suszonymi grzybami 300

Podkręcone, lekkie gołąbki. Zdrowa kasza orkiszowa, delikatne mięso indyka. Smak podbija odrobina wędzonki i zmielone, suszone grzyby. Całość spaja sos – rozkosznie pomidorowy, mocno koperkowy, wyrazisty. Nie do opisania – do spróbowania! Naszykujcie sobie głębokie naczynie do zapiekania z pokrywką — szklane żaroodporne, gęsiarkę lub garnek rzymski, miskę, małą patelnię i duży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała główka(...)delikatnie solą – bulion najczęściej jest już dosyć słony. Gołąbki przenosimy do sosu, podajemy polane sosem, najlepiej z ubitymi ziemniakami – sosu wychodzi sporo, na następny dzień gołąbki łatwo jest odgrzać. Pysznie, prawie klasycznie – prawie, bo zdecydowanie lżejsze. Mięso mielone z indyka ma nieporównywalnie mniej tłuszczu od klasycznego nadzienia z wieprzowiny, a jego smak rewelacyjnie podkręca ultra zdrowa, lekko orzechowa w smaku

Karo in the Kitchen
Średnio-Ostre Tajskie Czerwone Curry! Test. 176

kokosoweOstry sos tajskie zielone currySos bazyliowy z trawą cytrynowąSłodki sos chilliSos rybny (niestety uległ uszkodzeniu i nie zostanie wykorzystany)Dzisiaj postanowiłam wypróbować średnio-ostry sos tajskie czerwone curry.Wypróbowałam go z mięsem z indyka, odrobiną gotowej mieszanki chińskiej, no i oczywiście z ryżem :) Potrzebujemy (na dwie osoby):1 woreczek ryżu250g mięsa z indyka0,5 słoiczka sosu tajskiego1 łyżeczka oliwyGarść

Emcia Pichci
Mięsne kuleczki z kolendrą, podane ze słodko- kwaśnymi warzywami i ryżem jaśminowym. 231

warzywa w sosie słodkokwaśnym, jaśminowy ryż i pyszny obiad w pół godziny gotowy :) SKŁADNIKI (około 15 kuleczek) mięsne kuleczki 500g mięsa mielonego z indyka  2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli bez pestek 2 łyżku sosu worchestershire 2 łyżki sosu ostrygowego ( można pominąć lub użyć sosu sojowego albo rybnego) pół pęczka świeżej kolendry lub pietruszki sól i pieprz do smaku

DefinicjaSmaku
Wyniki konkursu 174

Upieczony biszkopt przed podaniem polewamy ketchupem premium Folwark. Mikro pyraburgery z omletami szpinakowymi i kotlecikami z indyka p.Eweliny placuszki ziemniaczane: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (może być "pozostałość" po wczorajszym obiedzie) 1 jajko szczypta soli łyżeczka zielonej czubricy pół średniej cebuli 3 łyżki sosu czosnkowego FOLWARK 3 łyżki mąki ziemniaczanej omlety szpinakowe(...)rozmrożonego odciśniętego szpinaku 1 zmiażdzony ząbek czosnku 1 jajko szczypta soli Burgery: 25 dkg mielonego mięsa z indyka kilka ziarenek rozgniecionego czerwonego pieprzu łyżka czerwonej czubricy pół średniej startej na tarce cebuli 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 jajko dodatkowo: pomidor musztarda, sos madziaròw FOLWARK Potrzebne: blaszka do florentynek/makaroników papier do pieczenia wykałaczki 1. Wszystkie składniki na placki miksujemy razem

Moje domowe kucharzenie
Makaron z dynią i indykiem 163

pecorino, parmezan itp.) 1/2 płaskiej łyżeczki curry duża szczypta ostrej papryki sól i pieprz do smaku W czasie przygotowywania sosu dyniowego gotujemy makaron. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dynię kroimy w niewielką kostkę. Filety z indyka kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim cebulę soląc ją odrobinę. Dodajemy czosnek(...)niej rozdrobniony widelcem twaróg i całość dusimy jeszcze kilka minut często mieszając i rozdrabniając dynię i twaróg. Dodajemy też indyka. Jeśli całość jest zbyt gęsta ostatni raz podlewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest to potrzebne. Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Twardy ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Posypujemy nim makaron

Trzeci talerz
Pieczony indyk z owocami 231

wytrawnego białego wina, najlepiej takiego z nutami cytrusów, jabłek lub brzoskwiń Glazura 150 ml soku pomarańczowego 1 łyżka cukru 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła Do podania pieczone lub gotowane ziemniaki pocięte w „ósemki” świeże pomarańcze Instrukcje Indyka płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy ewentualne pozostałości piór i wycinamy szczątkowy u tego ptaka gruczoł kuprowy(...)stopni. Indyka pieczemy w tej temperaturze wg zasady 20 minut na każde rozpoczęte 0,5 kg mięsa (4 kg indyk powinien piec się równo 3 godziny). Co 30 minut wyciągamy go z piekarnika, odwracamy mięso na inną stronę i polewamy sosem z pieczenia. Przy pierwszej takiej okazji dodajemy również resztę wina. Po upływie 1,5 do 2 godzin zaczynamy sprawdzać

Kulinarna Pokusa
Kurczak z orzeszkami 178

popularnego kurczaka z orzeszkami :). Jest to ekspresowe tanie które z łatwością przygotujecie, ważne by mieć podstawowe sosy chińskie oraz woka lub żeliwny rondel emaliowany. Chodzi o to by potrawę zrobić szybko i smacznie. Użyjemy trybowanego udka z kurczaka i piersi z indyka, dzięki temu(...)będą różne struktury mięsa :). Zapraszam do wypróbowania! Dla 4 osób Czas przygotowania 20 minut Składniki: 300g mięsa z uda kurczaka trybowanego 300g mięsa z piersi indyka 2 ogórki zielone garść orzeszków ziemnych solonych, prażonych sos sojowy sos sambal oelek sos worcestershire 3 ząbki czosnku mąka ziemniaczana olej z orzeszków arachidowych lub rzepakowy Przygotowanie: 1/ Kroimy mięso w podłużne paski, przekładamy

Kuchnia PROzdrowotna
INDYK W SOSIE Z WARZYWAMI 158

Składniki: 1 filet z indyka 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 puszki groszku konserwowego 2 małe cebule 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 mała papryka czerwona curry, papryka słodka tymianek, majeranek sól, pieprz 1 kostka rosołowa olej 1 łyżka masła 2-3 łyżki mąki 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego Sposób wykonania:  Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy(...)zioła. Dusimy nadal. Później dodajemy 1 łyżkę masła dla delikatniejszego smaku.  Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy do sosu do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu i na koniec  dodajemy śmietanę. Zagotowujemy. Indyka podajemy z ryżem. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą

Proponowane wyszukiwania