propozycja na racjonalny ZDROWY obiad niskokaloryczny bez zbędnego tłuszczu. Czym kotleciki różnią się od zwykłych? 1. Nie są smażone w głębokim tłuszczu 2. Są z indyka a zatem bardzo chudego mięsa 3. Sos składa się z samych warzyw 4. Jeden kotlet to ok 120 kcal Będziesz potrzebować na 8 kotlecików Pierś z indyka - 500 g jajko(...)bułka tarta - ok 2 łyżki cebula - 1 mała olej - 1 łyżka sól, pieprz sos mrchewka - 1 duża seler naciowy - 1 łodyga cebula - 1 mała czosnek - 3 ząbki curry - 3 łyżeczki papryczka chili - 1 szt olej - 1 łyżka Maszynka do mielenia mięsa piekarnik Etap I - Mielenie indyka Czerstwą bułkę namocz. Cebulę podsmaż na łyżce oleju. W maszynce do mielenia mięsa
Wylizany RondelJestem ogromną fanką mięs na słodko oraz słodkich sosów do mięsa dlatego chętnie zrobiłam na prośbę szwagierki sos żurawinowy do pieczonego indyka. Postanowiłam go odrobinę wzbogacić pomarańczowym aromatem, tak aby różnił się od sklepowej żurawiny ze słoiczka. To był strzał w dziesiątkę. Nowy post Sos żurawinowy z nutą pomarańczową pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńcePotrawka z indyka z porem i sosem jogurtowym. Lub śmietanowym, jeśli ktoś taki bardziej lubi. Można podawać jako samodzielne danie lub podać z ryżem. 2 porcje: 400 g sznycli z indyka 1 mniejszy por 1 puszka fasoli białej lub pinto 200 g gęstego jogurtu lub śmietany 1 łyżka oleju kokosowego sól i pieprz, sok z połowy limonki opcjonalnie ryż
Kucharzycałodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki1 mały ogórek pokrojony w słupki ( takie cienkie frytki)1/2 mała cukinia pokrojona tak jak ogórek2 plastry piersi z indyka pokrojone w paskiPrzyprawa chińska 5 smaków, sos sojowy kikkoman, słodko-pikantny sos chilli, szczypta cukru, curry, sól, olej do smażenia.Wykonanie:Wszystkie składniki pokroić tak jak w przepisie i poukładać osobno(...)paprykę i seler naciowy i znowu 1 minutę. Następnie dokładamy warzywa miękkie cukinię i ogórek smażymy 2 minuty. Na koniec usmażone paski indyka. Wszystko doprawiamy. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, posiekany imbir, 2-3 łyżeczki sosu sojowego i do smaku czyli jak kto lubi ostre danie sos chilli słodko-pikantny. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i nasze danie jest gotowe
Kulinarny karnet Christopherapomidory z puszki. Zależało nam na szybkim, smacznym i sytym obiedzie. Połączyliśmy tradycyjne składniki w nowoczesnym daniu :) SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 300 g piersi z indyka 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżka posiekanej natki(...)pietruszki 1 łyżeczka curry szczypta słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso z piersi indyka kroimy na cienkie paski. Przekładamy do miski, zalewamy olejem, sosem sojowym oraz dodajemy drobno posiekany czosnek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. 2. Po tym czasie smażymy mięso na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę
W kuchni Katieukładając do jednolitego kształtu. Smażymy na rumiano z każdej strony Gulasz. -cebula czerwona i zwykła, posiekana -pieczarki posiekane -papryka zielona i czerwona, obrana i posiekana -śmietanka 30% -sos sojowy -filet z indyka, pokrojony w kostkę -czosnek niedźwiedzi -masło klarowane Cebulę smażymy na maśle, dorzucamy mięso, solimy, pieprzymy i dodajemy czosnku niedźwiedziego. Podsmażamy, dodajemy paprykę i pieczarki oraz łyżkę sosu sojowego
BaRepasświetnie smakuje ale ma też wysoką wartość odżywczą i jest stosunkowo niskokaloryczne. Bezapelacyjnie wygrywa pod względem zdrowotnym z kurczakiem. Tym razem postanowiłem przygotować filet z indyka w marynacie, w której znajduje się sezam, sos sojowy, odrobinę chrzanu wasabi oraz pieprz i trawa cytrynowa. Do tego oczywiście miks sałat. Tak skomponowany obiad świetnie sprawdzi się na diecie niskowęglowodanowej. Jeżeli jednak potrzebujesz(...)filetu z indyka 2 garście dowolnego miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Marynata: 2 łyżki sezamu 5 g chrzanu wasabi 10 ml sosu sojowego Pieprz, trawa cytrynowa (przyprawa w proszku) Przygotowanie Filet z indyka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Połącz ze sobą wszystkie składniki na marynatę i zamarynuj nią mięso. Odstaw do lodówki
Programista w kuchnisię rozpadną) wrzucamy pojedynczo pulpety (nie muszą być całe zanurzone). Przykrywamy pokrywką i gotujemy 15-20 minut na małym ogniu. Po tym czasie sos można zabielić małą ilością śmietanki kremówki, jeśli mamy ochotę. Pulpety z indyka i kaszy podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą, komosą – tym co lubimy najbardziej. Czym przyprawić sos? Przyprawy: Delikatne zioła: bazylia + tymianek + oregano Ziołowo(...)imbir + śmietana 36% Indyjski: kolendra + kmin rzymski + garam masala + mleko kokosowe Korzennie: gałka muszkatołowa + cynamon + imbir Orientalnie: sos sojowy + świeży imbir + przyprawa 5 smaków Łagodnie: posiekany świeży koperek + śmietana 30% Ostro: chili w proszku/tabasco + podsmażona cebula + papryka słodka Post Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuPulpety z indyka i cukinii , pieczone w sosie pomidorowym. Lekko i pysznie. Polecam. SKŁADNIKI: 500 ml mięsa mielonego z indyka 2 cukinie 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sól i pieprz do smaku Czosnek niedźwiedzi 2 łyżki majeranku. Natką pietruszki PRZYGOTOWANIE: Cukinie obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Cukinię solę a następnie
Gotowanie Patkiobiedzie całkiem najedzony (choć oczywiście zjadłby więcej)! :) Dzisiejsza wersja z pieczarkami, indykiem i szpinakiem jest dość tradycyjna, ale odpowiednio doprawiona staje się wyjątkowa! Tarta z indykiem i szpinakiem w sosie pieczarkowym z prażonym słonecznikiem i dynią Składniki na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego sól Składniki na farsz: 7 dużych pieczarek
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Marchewkę obieram i kroję w cienkie podłużne plastry. Na osolony wrzątek wrzucam marchewkę. Gotuję około 7 minut. Wyjmuję i układam na talerzu. Na środku układam porcje indyka i polewam go sosem
Tradycyjna kuchnia Kasilaurowy, maggi i wegeta (opcjonalnie) odrobina soku z cytryny pół opakowanie makaronu typu łazanki 2-3 litry wody 2 łyżeczki mąki śmietana do zup i sosów Wykonanie: Skrzydełko z indyka umyć, włoszczyznę obrać. Marchew pokroić w talarki , pietruszkę , kawałek selera , por przekroić na mniejsze kawałki. Skrzydełko zalać wodą i zagotować , po tym czasie wymienić wodę na świeżą(...)miękkości. Po ugotowaniu grzyby wraz z wywarem przecedzić przez sito i przełożyć do gotującego się wywaru ze skrzydełkiem z indyka. Pogotować jeszcze chwilkę , w momencie kiedy warzywa i indyk będą miękkie wyciągnąć skrzydełko (mięsko po obraniu ze skrzydełka można użyć do pierogów , krokietów czy też jako wkładkę mięsną do zupy). Namoczone suszone grzyby pokroić w drobną kosteczkę i dodać
Aromatyczne Podróżepaski 1 niewielki brokuł - porozdzielać na drobniejsze różyczki 2 woreczki ryżu jaśminowego (lub basmanti) 2 łyżki sosu sojowego pieprz, sól, papryka w proszku: ostra i słodka - szczypta masło, odrobina oleju Ryż ugotować, odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Na woku rozgrzać olej, wrzucić indyka, doprawić solą i pieprzem. Dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek(...)pora. Dusić aż do miękkości. Całość przełożyć na talerz. Do woka wrzucić 2 łyżki masła, dodać brokuła, paprykę i pieczarki, lekko poddusić, dodać sosu sojowego, popieprzyć, posolić.Dodać filet z indyka. Podsmażyć na ostrym ogniu. Doprawić do smaku. Do całości dodać ugotowany ryż. Smacznego! kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówsię łatwiej posiekają i na sitku zostawić aby woda obciekła cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, wsypać kurki z sitka i podsmażyć - wystudzone dodać do mielonego z indyka, dodać też jajko, sos chilli, kucharka, tartą bułkę mięso ręką dobrze wymieszać, można dodać z 1/4 szklanki gazowanej wody na mocno gorący olej kłaść okrągłe, lekko spłaszczone mielone smażyć na rumiano
W Mojej Kuchni Lubiętylko proponuję pysznego, zapiekanego indyka. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu, my uwielbiamy! Polecam! Zapiekany indyk Składniki: pierś z indyka, 3 ząbki czosnku, cebula, liść laurowy, łyżka bulionu drobiowego, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, łyżka musztardy, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soli, litr wody. Wykonanie: Filet z piersi z indyka myjemy i głęboko nacinamy(...)indykiem wkładamy na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy pastę przyprawową: Do miseczki nakładamy paprykę, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, bulion, oliwę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Po upływie dwóch godzin, nacieramy indyka przygotowaną pastą przyprawową. Indyka zawijamy
paapilotkaa