indyk w sosie - 1500 przepisów (strona:18/100)

Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka 150

ząbki czosnku - kawałek (2 cm) świeżego imbiru - sos sojowy - sos ostrygowy - olej sezamowy - pieprz czarny świeżo mielony - olej do smażenia (rzepakowy, z pestek winogron arachidowy) Dodatkowo: - sos słodko kwaśny do sajgonek Mięso z indyka mielimy lub miksujemy w blenderze. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, przesmażamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz imbir (jedno i drugie starłam na tarce jarzynowej(...)podczas smażenia się nie rozpadły - lepiej się smażą na patelni niż we frytownicy Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka to potrawa, która na pewno znajdzie wielu zwolenników. Dzięki kompozycji składników farszu sajgonki są bardzo aromatyczne. Dodatek sosu jeszcze wzbogaca ich smak. Dowolność w dobieraniu składników farszu stwarza wiele możliwości. Można przygotować wersję mięsną, wegetariańską, bezglutenową (papier ryżowy jest produktem

mojewypiekiinietylko
MAKARON CHOW MEIN Z INDYKIEM I GRZYBAMI MUN 172

baza dla wielu potraw. Doskonale pasuje do dań jarskich jak i mięsnych. Idealny do dań z woka. Moja dzisiejsza propozycja – makaron z indykiem, warzywami i chrupiącymi grzybami mun to typowy Pad Thai. Doprawiłam wszystko aromatycznym sosem typowo azjatyckim. Ten prosty przepis łączy ze sobą wszystkie smaki: słodkie, kwaśne, słone i słodkie. MAKARON CHOW MEIN Z INDYKIEM I GRZYBAMI(...)łyżek cukru kokosowego Makaron ugotować uważając, żeby go nie przegotować. Odcedzić i przelać zimną wodą, żeby się nie skleił. W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu. Doprawić wedle własnego uznania jeżeli czegoś nam brakuje. Pierś z indyka pokroić na cienkie paski. Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie. Paprykę, chili, cebulę pokroić w cienkie paski, a czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę zetrzeć

Pieguskowa Kuchnia
Pulpety z indyka i kaszy jaglanej 163

Obiad, który jest cudownie prosty i delikatny w smaku, taki „babciny”. Pulpeciki z mięsa z piersi indyka i kaszy jaglanej, w sosie pomidorowym. Danie podaję posypane obficie natką pietruszki. Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości pulpetów (dla dwóch osób). Pulpety: 50 g kaszy jaglanej 200 g mięsa z piersi indyka 1 mała cebula 1 mała marchewka szczypta soli(...)olej do smażenia Sos pomidorowy: 200 g pomidorów krojonych z puszki 200 g passaty pomidorowej 1 mały ząbek czosnku szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka śmietany 18% Dodatkowo: garść drobno posiekanej natki pietruszki Kaszę jaglaną wyłożyć na sitko i przepłukać najpierw zimną, a następnie gorącą wodą. Ugotować ją do miękkości w osolonej wodzie. Mięso z indyka zmielić w maszynce

Bullio
Burrito alla studio kulinarne The Plate 148

najbardziej smakował mi klasyk – burrito. Chyba dlatego, że uwielbiam tex-mex. Podzielę się wami przepisem Sławomira Wojtysiaka z The Plate na burrito z mięsem z indyka, winem, awokado i sosem jogurtowym. Składniki na 4 burritos: 4 szalotki drobno posiekane ząbki czosnku przetarte przez praskę pół kilo mięsa mielonego np. z indyka 100 ml czerwonego wina limonka po łyżeczce kuminu

Ugotowane pozamiatane
Wielkanocne fit menu - 5 smacznych i zdrowych dań 165

majerankiem. Podajemy z ćwiartką jajka. Pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu warzywnego 30 g pistacji bez łupin 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego  1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól czarny pieprz odrobina tłuszczu do wysmarowania formy(...)oleju kokosowego) Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odstawiamy do przestudzenia. Pistacje, obrane wcześniej z łupin, drobno siekamy. Kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy

My Chcemy Jeść
Indyk curry z ananasem i mleczkiem kokosowym 123

dodadzą optymizmu :) Idealny, zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny. Proponuję podać z ryżem ziołowym. Przepis bierze udział w konkursie  #Ambition.   Składniki na 4 porcje: Sos: 500 g piersi z indyka puszka mleczka kokosowego 1/2 świeżego ananasa 1 cebula 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku papryka czerwona kurkuma curry pieprz cayenne, ew. sól do smaku olej kokosowy

Ze smakiem i z pasją
Pomysł na… pierś indyka w sosie dyniowo-curry 154

Pierś indyka w curry, w sosie dyniowym. Kasza jaglana i fasolka płaskostrąkowa. Danie lekkie, smaczne i przyjemne :) 2 porcje: 300 g piersi indyka 150 g kaszy jaglanej garść fasolki płaskostrąkowej (lub zwykłej szparagowej) 2 łyżki mleka kokosowego 3 łyżki gotowanej dyni (lub pieczonej, lub puree) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy: curry, czubryca, garam masala, sól olej kokosowy do smażenia Mięso

Kucharzyca
Tortilla z indykiem, pomidorem, oliwkami i sałatą 182

filetu z indyka czarne oliwki suszone pomidory 2 pomidory (u mnie malinowe) sałata kurkuma sól pieprz olej kokosowy do smażenia Sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku jogurt naturalny 400 g 1 łyżka majonezu sól pieprz Indyka i suszone pomidory kroję w paseczki. Indyka wrzucam na rozgrzany olej. Smażę, pod koniec smażenia dodaje pokrojone suszone pomidory i oliwki. Doprawiam kurkumą, solą(...)przez praskę, majonez, sól i pierz, mieszam, jeśli trzeba to jeszcze doprawiam. Pomidory myję, kroję. Na tortillę nakładam sałatę (teraz można sos czosnkowy lub zrobić bez, a potem sobie go nakładać ile kto lubi ), z jednej strony indyka z pomidorem suszonym, oliwkami i pomidorem malinowym. Zawijam i kroję na 3 części. Tak robię z każdym plackiem. Smacznego

kruche babeczki
Kąski z indyka w sezamie 108

przyrządzam je na uroczystości rodzinne, możemy również przygotować na kolację. Składniki: 400 gram piersi z indyka 150-200 gram sezamu 1-2 jajka Przyprawa do indyka Słodka i ostra papryka Olej do smażenia Sos tysiąca wysp Fanex Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy w cienkie paski, posypujemy przyprawą do indyka oraz słodką i ostrą papryką, wstawiamy na godzinę do lodówki(...)żeby mięso naszło przyprawami. Kawałki indyka panierujemy w rozkłóconym jajku i sezamie, smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Kąski podajemy z sosem

Bajeczna Kuchnia
Chili con carne na szybko. 122

chili con carne od Bonduelle , mięso mielone oraz sos boloński :) Danie jest pyszne, można je podać z bułką lub makaronem :)  Składniki : 1/2 kg mięsa mielonego z indyka lub szynki 1 sos boloński ze słoika Pudliszki 500 g 1 puszka chili con carne od Bonduelle   sól, pieprz do smaku 1/2  łyżki   oregano 1 łyżka bazylii suszonej

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z indyka z pesto na ogórku 139

delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem i grillować, ostudzić i pokroić w drobną kostkę. W miseczce dokładnie wymieszać jogurt z pesto, dodać do niego kawałki indyka i wymieszać, aby sos dobrze pokrył mięso. Ogórka dokładnie umyć i pokroić na plastry o grubości kilku milimetrów. Układać na nim indyka, przyozdobić plasterkami chili lub listkami kolendry. Ułożyć na talerzu

Codzienne Gotowanie
Podudzie z indyka marynowane w mango chutney ,pieczone w śliwkach z młodymi ziemniakami 142

dodatek do dosy. Używam go zawsze do marynowania ptactwa, jako dodatek do zapiekanych ziemniaków. Nadaje ciekawego smaku potrawom, soczystości i charakteru. Mięso , w tym wypadku podudzie z indyka bez kości, nacieram sosem , wkładam do szklanej miseczki, zamykam i wkładam na noc do lodówki. Na drugi dzień jest gotowe do zapiekania- w piekarniku lub na dobrej patelni pod przykryciem. Składniki podudzia(...)indyka bez kości (ile chcecie) kilka łyżek gotowego mango chutney garść śliwek pieprz i sól do smaku ulubione zioła- u mnie bazylia, koperek młode ziemniaki sałatka babuni warzywna  u mnie Orzech oliwa z oliwek Mięso opłucz, zamarynuj w mango chutney i odstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzej patelnię z grubym dnem. Ziemniaki umyj, pokrój na cząstki

Z Kuchni Do Kuchni
Botwinkowe kokardki z indykiem, warzywami i sosem serowym #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini 104

hasłem „Sezon na botwinkę”. Zadaniem kok=nkursowym było przygotowanie dania z wykorzystanem mini kokardek i botwinki. Mam nadzieje że moja propozycja przypadnie jury do gustu ;) Indyka w asyście buraczków i sosu serowego kocha chyba każdy człowiek na świecie ;).  Pomimo że ten sos jest najbardziej kaloryczny raczej ciężko go sobie odmówić. Wyśmienicie smakuje do wszelkich warzyw, mięs i jest idealny(...)różowego kolorku. W rondelku gotujemy wywar warzywno mięsny czyli indyka z marchewką, pietruszką, natką pietruszki, młodą botwinką i wszystkimi przyprawami. Ugotowanego indyka serwujemy z buraczkowym makaronem i warzywami tj. marchewka, buraczki, pietruszka, natka pietruszki w asyście pysznego sosu serowego. Składniki na sos serowy: 4 łyżeczki masła 1/4 szklanki mąki 2 szklanki zimnego mleka szczypta gałki muszkatołowej pieprz cayenne

Życie zaczyna się w kuchni
Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami 173

wyniku robienia porządków w lodówce to całkowicie podbiły moje serce. Połączenie mięsa z fetą, oliwkami i ziołami prowansalskimi w sosie z pomidorów z dodatkiem czosnku i bazylii to idealna propozycja na lekki obiad. Zapraszam Was na pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami.  Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkamiSkładniki:500 g mięsa mielonego z indyka150-200 g fety(...)pieprzem. Dodać pomidory z puszki, posiekaną bazylię i doprawić solą. Gotować sos około 30 minut, dodać pulpety i gotować kolejne 10 minut lub dłużej jeśli chcemy gęstszy sos. Smacznego Post Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 255

minut z każdej strony, odwracając je co 2 minuty. Prawidłowo upieczone/wysmażone mięso z indyka powinno mieć w środku temperaturę 75-80⁰C – płyn wypływający z mięsa będzie przeźroczysty. Gorące burgery rozkładam na bekonie czekającym już w bułkach, kładę na nie plasterek sera i polewam sosem. Zamykam górną częścią bułki, spinam wykałaczką i podaję od razu. Tak przyprawione mięso jest(...)bekon i zamiast nich wrzucić więcej warzyw, zastąpić bułkę brioche sałatą jeśli tniecie węglowodany, wziąć chleb na zakwasie czy grahamkę, ale nie pomijajcie tego genialnego sosu! SKŁADNIKI NA 4 BURGERY 500g mięsa z udźca indyka – u mnie gulasz udźca 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka oleju ryżowego lub rzepakowego (nie więcej!) 1 łyżeczka suszonej mielonej cebuli

Karo in the Kitchen