Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Indyk pieczony w marynacie z sosu sojowego, miodu i powideł śliwkowych. Jest doskonałym dodatkiem na kanapki. Takie pieczone mięso jest bardzo smacznie i zdrowe. Polecam wszystkim przepis na święta Post Pieczona pierś z indyka pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSkładniki: 1,5 kg filetu z indyka, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu Wileńskich , 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżka słodkiej papryki, kilka plasterków suszonego czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Dokładnie myjemy filet z indyka pod zimną wodą, Osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy wszystkie błonki. Oprószamy solą i pieprzem. W miseczce przygotowujemy marynatę: płynny miód +ocet winny
Aga w kuchniDelikatne soczyste roladki z mielonego mięsa indyka, w pysznym sosie pomidorowym. Z dodatkiem podsmażonego z czosnkiem szpinaku i pokruszoną fetą. Danie sprawdzi się na bardziej uroczyste okazje, jak i spotkania z przyjaciółmi czy świąteczny obiad. Dobrze smakuje z kaszą jaglaną doprawioną winegretem oraz sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych. Ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba wcześniej obsmażać(...)patelni. Owinięte w szynkę parmeńską układamy w sosie pomidorowym, kruszymy fetę i zapiekamy. SKŁADNIKI /3-4 porcje 350 g mielonego mięsa z indyka 100 g sera feta 100 g szynki parmeńskiej (6-8 plasterków) 500 g pomidorów z puszki ( pulpy pomidorowej) ¹⁄₂ cukinii (ok. 150 g) startej na tarce o dużych oczkach 3 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez
cool and mintyświeży koperek kawałek sera feta Pokroiłam drobno cebulę,paprykę,bakłażana i cukinię. Warzywa podsmażyłam na patelni. Przełożyłam je do garnka,dodałam fasolę i sos pomidorowy. Doprawiłam solą,czosnkiem i pieprzem. Dusiłam aż warzywa zmiękną. Piersi z indyka pokroiłam na cienkie paseczki. Doprawiłam przyprawami,polałam oliwą i odstawiłam na około godzinę do lodówki. Podsmażyłam je na oliwie na patelni. Ugotowałam ryż(...)ryż się gotował, przygotowałam sos. Do miseczki wlałam jogurt. Dodałam pokrojone,obrane kiszone ogórki,ząbki czosnku, fetę i świeży koperek. Wszystko zmiksowałam. Podawałam ryż z usmażonym indykiem i salsą. Polałam sosem i pyszne danie gotowe. Smacznego
potrawyregionalnejest strikte sosem czekoladowym, czekolada jest jedynie jednym z wielu skladnikow i nie dominuje w potrawie, dzieki niej sos nabiera ciemnobrazowego koloru. Tego rodzaju sosem polewa sie zazwyczaj ugotowanego lub upieczonego indyka lub kurczaka, glownei na weselach, urodzinach, chcinach czy podczas Swiat Bozego Narodzenia, a takze podczas swieta Cinco de Mayo, ktore jest waznym swietem jedynie w rejonie Puebla. Sosy(...)przygotowac na przyjecie wielebnego. Ostecznie wrzucily do garnka to co mialy, czyli papryczki chili, przyrpawy, stary chleb, orzechy i nieco czekolady, nastepnie zabily i ogotowaly starego indyka i polaly go powstalym sosem. Ponoc arcybiskup zajadal sie tym przysmakiem, ktory bardzo mu smakowal. Nowoczesne mole jest potrawa na ktora wplyw mialy kuchnie trzech kontynentow: Polnocnej Ameryki, Europy i Afryki
Codzienne GotowanieDzisiaj zapraszam na gulasz z indyka z warzywami i sosem pomidorowym podanym z wyśmienitym makaronem fusilli tricolore Incola. Danie jest bardzo pyszne z nutką aromatycznych ziół i czosnku . Makarony Incola polecam szczególnie osobom na diecie bezglutenowej . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3oo g makaronu fusilli tricolore Incola 700 g pomidorów w sosie z puszki 600 g piersi z indyka(...)długo aż mięso będzie miękkie.Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem. Gulasz nie trzeba już niczym zagęszczać, gdy troszkę odparuje będzie miał idealną konsystencję sosu. Nakładać porcję makaronu i gulaszu. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliWorek i pomarańcze to pomysł mojej siostry Anyi, która w ten sposób przyrządza indyka. Serwowałam go w Boże Narodzenie z sosem jabłkowo-żurawinowym. Składniki: • indyk 4,2 kg • 3 duże marchewki • 4 pomarańcze • 2 kiście winogron ciemnych Solanka • 6 l wody • 9 łyżek soli • ziele angielskie – 10 sztuk • liście laurowe(...)szklanki oleju – 1/2 szklanki sosu sojowego – 1/4 szklanki octu winnego – 3 łyżki musztardy – pieprz do smaku Wykonanie: Solanka • Zagotować 1 litr wody z przyprawami, pogotować 5 minut i dosypać sól. Gotować, aż się rozpuści. • Wymieszać wywar z 5 litrami zimnej wody mineralnej niegazowanej. • Rozmrożonego indyka zamoczyć w solance i pozostawić
To co kochamLasagne trochę w innym stylu...w wersji lżejszej bo z mięsem z indyka oraz porem i sosem musztardowym. Pyszne i pożywne danie, które spokojnie może konkurować z tradycyjną lasagne. Chociaż pewnie każdy Włoch uznałby to za profanację 😉 Dla mnie super danie, warte spróbowana! Składniki: 2 pory 500 g mięsa mielonego z indyka 100-150 g sera żółtego 3 łyżki mąki(...)indyka i smażymy około 10 min.,co jakiś czas mieszając. Dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 min. Kolejno wlewamy bulion oraz dodajemy 2 łyżeczki musztardy. Gotujemy do momentu aż całość zgęstnieje i zdejmujemy patelnię z ognia. Prostokątne naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy i na dnie układamy płaty lasagne - jeśli zajdzie taka potrzeba możemy je połamać. Następnie wykładamy 1/3 sosu
Kuchnia MagdaLenyPulpety z indyka na pieczonych warzywach podane z sosem serowym. Smaczne, syte i bardzo łatwe do przygotowania. Warzywa możecie wykorzystać dowolne, takie jakie posiadacie w chwili obecnej w domu czy też w zależności od sezonu. Pulpetów wychodzi dużo więcej z podanej porcji mięsa więc połowę przeznaczyłam na drugi dzień do obiadu, które można podać z ziemniakami, surówką i sosem(...)starty na tarce ser i stale mieszając podgrzewać na małym ogniu. Kiedy sos będzie już gęsty i ser rozpuszczony doprawić solą i pieprzem. Zapiekankę polać sosem już na talerzach. pulpety z indyka na pieczonych warzywach
O kuchni z uczuciemszybka potrawka z indyka z warzywami, w sosie pomidorowym SKŁADNIKI 40 dag filetu z indyka, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, 3 łyżki fasoli czerwonej, 3 łyżki fasolki szparagowej mrożonej, 1 łyżka groszku konserwowego, 200 g pomidorów z puszki bez skórki, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra w proszku, przyprawa do drobiu WYKONANIE Mięso kroimy
słodki bratekpropozycję na pyszne i proste danie , makaron z Sosem do spaghetti firmy ORZECH(...)Zapraszam :) Składniki : 0,5 kg dobrego mięsa mielonego ( może być mielone z indyka ) 1 słoik Sos do spaghetti ORZECH 1 łyżka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 4 łyżki dobrej oliwy 1do 1.5 szklanki bulionu Makaron rurki Wykonanie : Makaron ugotować all dente. W rondlu rozgrzać oliwę , dodać
Sama słodycz i szczypta chilicukinia 1 mała cebula 1 por biała część 1 łodyga seler naciowy 1 ząbek czosnku 0,5 główki sałata lodowa 2 łyżki oliwa przyprawa do indyka pieprz czarny 2 łyżki sos chilli słodko pikantny sól morska Wykonanie: Plastry indyka posypać przyprawą, pieprzem, morską solą i grillować na patelni po 2 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni grillować(...)Smażyć w kolejności dodając : cebula, por, seler, papryka, cukinia. Przyprawić solą, pieprzem i 2 łyżkami sosu chilli słodko pikantnym. Na koniec sałata lodowa dosłownie na moment. Całość wymieszać, wyłożyć na talerze i na warzywa położyć wyjętego z piekarnika indyka. Całość smażenia warzyw to około 8 minut, lubię warzywa chrupiące
Kulinarny karnet Christopherazawsze wychodzi w nim moje umiłowanie do słodkiego - nie da się tego ukryć. I nie mówię tu o naleśnikach oczywiście. Dziś przygotowałam pieczoną pierś z indyka z borówką na słodko z ostrym sosem seczuańskim. Brzmi trochę dziwnie, wiem, ale smakuje świetnie! Słodkość mięsa świetnie komponuje się z ostrym sosem. Moje domowe jury dało mi same 10 - może dlatego, że nareszcie(...)minut.Pod koniec pieczenia gotujemy ryż pełnoziarnisty i podgrzewamy w rondelku sos Seczuański ( uwaga jest bardzo ostry!), dlatego będzie idealnie komponował się ze słodkim, łagodnym mięsem indyka. Mięso kroimy na plasterki.Ryż polewamy sosem seczuańskim, a na wierzch układamy mięso posypując żurawiną. Zdobimy ulubioną zieleniną ( u mnie pietruszka z ogródka).Smacznego
Słodkie PrzyjemnościGotowanie: Zawinięte filety gotować 40 minut w wodzie po przykryciem. Po tym czasie wyjąć z wody i pozostawić w folii do schłodzenia przez ok. 2 godziny. Sos własny, który znajduje się wraz z indykiem w folii, można wykorzystać jako zaczyn do kolejnego sosu. Jeżeli zmieszamy ze sobą kilka sosów, możemy odkryć dość osobliwe smaki. Przygotowany domowym sposobem zawijany indyk
Pij soki wyciskaneduszeniem, jedynie gotowane w bulionie, a mięso zostało przed duszeniem obtoczone w mące, dzięki czemu sos samoistnie gęstnieje podczas duszenia 🙂 Jeśli lubicie delikatne mięso z indyka to danie z pewnością się Wam posmakuje 🙂 Sos koperkowy do klopsików przygotowałam na bazie śmietanki i świeżego koperku, dzięki temu jest kremowy i aromatyczny. Można również klopsiki przygotować z gotowanego kurczaka i warzyw(...)klopsiki w sosie pomidorowym , klopsiki w pikantnym sosie lutenica , klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką . Składniki na ok. 12 dużych klopsików drobiowych w sosie koperkowym: 400 g mielonego mięsa z indyka 300 ml bulionu warzywnego 1 jajko 1 łyżka musztardy z wędzoną papryką i rozmarynem 1 łyżeczka ostrej papryki 1-2 łyżki otartego majeranku 1 łyżeczka domowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOdpowiednio doprawione jest naprawdę pyszne, poza tym także zdrowe i niskokaloryczne. Bardzo lubię też gotowane klopsy i wszelakie pulpety w koperkowym lub pomidorowym sosie. Połączyłam więc miłość do mięsa z indyka z miłością do ... gotowanych klopsików. Wynikiem jest . .. pyszna i prosta obiadowa klasyka :) Składniki na klopsiki: 400g mięsa z indyka 1 jajko 1 cebula(...)łyżki bułki tartej koperek sól, pieprz odrobina słodkiej papryki Na sos: bulion warzywny ziele angielskie liść laurowy przecier pomidorowy łyżka mąki 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz odrobina cukru koperek Wykonanie:Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki wody. Przyprawiamy solą,pieprzem,papryką. Dodajemy posiekany koperek. Wyrabiamy
Walijskie Pichcenie