Poszukując smaków pasujących do indyka, stworzyłam fajną marynatę do pieczonego udźca z indyka. Baza do marynaty składa się z sosu sojowego i octu balsamicznego, które to w cudowny sposób zatrzymują soczystość w indyku i delikatnie podkreślają jego smak. Tak przygotowany udziec jest doskonały na ciepło i świetnie się sprawdza schłodzony jako wędlina. Składniki: 1 1/2 kg udźca z indyka(...)piec godzinę i 30 minut, waży 1,2 kg to godzinę i 20 minut). Po upieczeniu, indyka przykryć i zostawić w wyłączonym piekarniku na około 5 minut. Jeśli lubimy mięso z sosem, to na bazie wytopionego rosołu można przygotować sos. Do części wytopionego rosołu dodać około 1/3 szklanki zimnej wody z rozmieszaną niewielką ilością (1 łyżeczka) mąki ziemniaczanej
Kuchcik gotujepieczywo – to można zmajstrować swój własny wieczorny fast food. Nic prostszego jak tylko pozbierać to, co pozostało i włożyć między dwa chrupiące tosty. Sandłicz z indykiem na ostro - z musztardą Dijon, sosem BBQ i papryczką chilli Pierś z indyka zamarynowałem na szybko w ziarnistej musztardzie francuskiej z oliwą, odrobiną białego octu winnego, soli, pieprzu i koperku. Gruby kawałek mięsa obsmażyłem(...)każdej strony na złoty kolor po czym przykryłem patelnię – w międzyczasie kilkukrotnie przewracałem go aby soki równomiernie rozchodziły się wewnątrz indyka. Chrupiące tosty wyciągnięte z opiekacza posmarowałem ostrą musztardą Dijon oraz, jeszcze mało popularnym u nas, sosem BBQ firmy HP . Aby podkręcić ostrość użyłem kilku plasterków papryczki chilli . Dla równowagi wybrałem pomidory, duszoną (z mięsem na patelni) cebulę oraz
Right Behind The Kitchensłodki, u mnie doprawiony na ostro curry i kurkumą. Danie szybkie i proste, najlepiej skomponuje się z ryżem. Zamiast schabu można użyć piersi z kurczaka lub indyka. Schab w sosie morelowym Składniki na 3 porcje: 6 plastrów schabu pół szklanki suszonych moreli łyżka miodu łyżeczka musztardy szklanka bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka majeranku, czosnek
Smak mojej kuchnisię właściwie w porze lunchu - brunch. Dziś postanowiłam przygotować właśnie takie śniadanie - gorące, rozgrzewające i aromatyczne. Polecam omlet po tajsku z delikatnym mięsem mielonym z indyka. Składniki : 3 jajka 2 łyżeczki sosu rybnego 1 szalotka kawałek świeżego imbiru 1-2 ząbki czosnku 1 lub 0,5 papryczki chilli (zależnie od smaku) 2 łyżki sosu sojowego kilka kropli soku(...)limonki 100-150g mięsa mielonego z indyka sól, pieprz Przygotowanie : Jajka z 1 łyżeczką sosu rybnego, solą i pieprzem dokładnie rozkłócić w miseczce. Na patelni roztopić łyżkę masła i przesmażyć na niej wyciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Dodać mięso i chwilę smażyć, wlać 1 łyżeczkę sosu
Codzienne Gotowaniesię jako białkowy dodatek np. do obiadu z porcją ulubionych warzyw i kaszy. Można je też wykorzystać do przygotowania domowych burgerów, z pełnoziarnistą bułką, świeżymi warzywami i jakimś sosem. Mięso z indyka charakteryzuje się niewielką ilością tłuszczu, a dużą porcją białka. Przygotowane z niego kotlety, z dodatkiem cukinii są niezwykle mięciutkie i soczyste. Sama cukinia urozmaiciła smak kotletów i sprawiła
Zdrowie na języku :Pwanilii, a następnie zaskakuje egzotycznymi nutami przypraw i melona. Wino wprost stworzone do rozmaitych połączeń z jedzeniem. Będzie pasować do ryb, risotto z kurkami, makaronów z dodatkiem śmietanowych sosów czy drobiu. Importer: Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics SA) Marimar Estate, La Masia Chardonnay 2009 Region: Russian River. Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane i ręcznie zebrane owoce. Zbiór winogron odbywa się(...)złoty kolor. Aromaty owoców cytrusowych oraz tropikalnych z aromatami owoców moreli. Wino mineralne o przyjemnej kwasowości. Dobrze zbalansowane, świeże, kruche z przyjemnym, trwałym finiszem. Idealne do delikatnych mięs, indyka, kurczaka, jagnięciny, sosów na bazie śmietany, dojrzałych serów o mocnej kremowej strukturze. Importer: Piwnica Wybornych Win Marimar Estate, La Masia Pinot Noir 2004 Region: Russian River. Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane
królestwo garówczerwonej i pół żółtej) - 1 spora cebula - 1 marchewka - 200ml przecieru pomidorowego - łyżka koncentratu pomidorowego - natka pietruszki - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany - 2 łyżki sosu sojowego - oliwa z oliwek Indyka pokroić w kostkę, posypać solą pieprzem, papryką słodką oraz ostrą, czosnkiem granulowanym, polać sosem sojowym, wymieszać. Smażyć na oliwie z oliwek. Po usmażeniu mięso odstawić. Cebulę, paprykę(...)przykryciem. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Gdy warzywa będę miękkie, dodać do nich wcześniej usmażonego indyka. Wlać przecier pomidorowy, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Podgrzewać aż sos będzie gorący. Podawać można tak naprawdę ze wszystkim: ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem. Smacznego
Zgrabne Gotowaniepomidory bez skóry 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka przyprawy garam masala sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka do smaku 2 łyzki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu ajvar Przygotowanie; Indyka myjemy, osuszamy a następnie mieszamy w miseczce z przyprawami. (garam masala, sól, pieprz, odrobina kurkumy, słodka i ostra papryka)Następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, dodajemy pokrojoną
Radość kipiąca uśmiechem.kwintesencja prostoty – zarówno w doborze składników jak i techniki wykonania. Tylko pięć komponentów i… lekko odwrócone myślenie o gotowaniu. Zaintrygowani? Sprawdźcie ten sos do kurczaka, indyka, kaczki, wołowiny i do wieprzowiny, do warzyw gotowanych, tych na parze i pieczonych, do zielonych sałatek, grzanek, smażonych i pieczonych ryb i do gotowanych jaj. Gotowanie. Infuzja. Dwa proste kulinarne pojęcia, oba – jeśli jesteście
Karo in the KitchenPyszne danie, uwielbiam takie zapiekanki. Wszystko w jednym, zarówna warzywa jak i mięsko. Użyjcie trochę wyższego naczynia do zapiekania, ponieważ podczas pieczenia wytworzy się dosyć dużo sosu. Piersi z indyka pociąć na mniejsze kawałki, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, obsypać papryką słodką, pieprzem cayenne, oregano. Odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Cukinię umyć i również
Kuchnia Pokoleńszybkie i smaczne danie z kilku tylko składników. Składniki: pierś indyka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka kolendru 1 łyżeczka imbiru pół łyżeczki cynamonu 2 goździki pół łyżeczki sproszkowanej chili pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki kardamonu 3 łyżki sosu sojowego sól pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Cebule pokroić(...)położyć indyka i podsmażyć ze wszystkich stron. Dodać pomidory i dusić całość przez około 40 minut. Wyciągnąć indyka, pokroić w plastry i podawać z dowolnym dodatkiem i sosem w którym się dusił indyk. Smacznego
Mama Gotujeustruganymi płatkami parmezanu ( jak się nie ma nożyka do serów to doskonale sprawdza sie obieraczka do warzyw) i posypany świeżymi ziołami. * Gotuję makaron do miękkości bo chcę by ,, wypił" sos - a makaron al'dente obklei się nim , może nawet część wchłonie ale nie zrobi się ,, glajzdykowaty" , a chodziło mi o to by potrawa była czymś podobnym do zapiekanki choć(...)naczynia do zapiekanek i tak podgrzać w piekarniku. ** Typowe danie ,, śmieciuszka" - za każdym razem będzie smakować trochę inaczej - liczy się pomysł.Wykorzystałam klopsiki pozostałe z Kulki z indyka w aromatycznym sosie
Buniabaje w kuchniindyka i kaszy jaglanej z chrupiącą posypką z pistacji. Składniki 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu warzywnego 500 g mięsa mielonego z indyka 30 g pistacji bez łupin 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól czarny pieprz odrobina tłuszczu do wysmarowania formy (np. oleju kokosowego) Kaszę jaglaną gotujemy(...)bulionie warzywnym i odstawiamy do absolutnego przestudzenia. Można to zrobić dzień wcześniej. Pistacje, obrane wcześniej z łupin, drobno siekamy. Zimną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aby powstała jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet
My Chcemy Jeśćsmakują podane z opiekanymi ziemniakami oraz surówką. Składniki: 2 polędwiczki z indyka Przyprawa do indyka Zioła do drobiu Słodka papryka Sól, pieprz 2 łyżki oleju Dodatkowo: Sos żurawinowy Fanex Sposób przygotowania: Polędwiczki z indyka nacieramy przyprawami, skrapiamy olejem i wstawiamy na noc do lodówki. Polędwiczki obsmażamy na rozgrzanej patelni grillowej, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez
Bajeczna KuchniaDzisiejsza moja propozycja, to pomysł na wykwintny, bardzo smaczny obiad z piersi indyczej. Smak sosu wyraźny, idealnie pasujący do indyka. Sama nie przepadam za indykiem, ale w tej wersji nawet bardzo mi smakował. Jednym słowem jest to danie dla tych, którzy lubią kminek i cebulę :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandry