pomidorów. Wszystko to, razem z marchewką i groszkiem, zatopione zostało w sosie bolońskim Jamar . Jest naprawdę pysznie! Danie podaję najczęściej z krótkim makaronem typu świderki, penne, kolanka lub kaszą, brązowym ryżem. Gdy jesteśmy bardzo głodni wcinamy ot tak, ze świeżą bagietką. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka spora garść mrożonej marchewki w kostce spora garść mrożonego zielonego groszku(...)mieszam, formuję małe klopsiki. Duszę je na oddzielnej patelni z tłuszczem, przekręcam od czasu do czasu, aby każda strona się równomiernie usmażyła. Gotowe wrzucam na patelnię z warzywami, dodaję sos boloński Jamar , przyprawiam w razie potrzeby. Do mojego dania wykorzystałam sos boloński Jamar Gotowe! Smacznego
Zasmakuj Kuchniłyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól śmietana szczaw opcjonalnie wywar z dowolnego mięsa lub sos po pieczeniu np. udźca z indyka garnek 3 - 4 litrowy Buraki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę lub słupki, posypać cukrem (utrwali kolor), dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. Marchew,ziemniaki, pietruszkę obrać(...)bardzo drobno. Garnek napełnić do 3/4 wysokości wodą, zagotować, włożyć buraki, fasolę, listek laurowy, ziele angielskie, gotować pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać wywar mięsny lub sos, pozostałe warzywa i wszystkie przyprawy oprócz soli i imbiru. Jeśli mamy szczaw, to warto go dodać, tak z 1 łyżkę marynowanego lub 2 garście świeżego drobno pokrojonego. Gdy będziemy dodawać
Kuchcik gotujeKochamy produkty, nie lubimy ich marnowania. Często używamy, które akurat mamy pod ręką w lodówce. Składniki Kluski: 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej Sos: 400 g filetów z udźca indyka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 500 ml bulionu drobiowego 150 g sera gorgonzola 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej natka pietruszki świeżo mielony czarny pieprz(...)kulki (rozmiar dowolny), spłaszczamy i robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z sosem. Mięso oczyszczamy, usuwamy ścięgna i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy razem z posiekaną cebulą, do momentu zrumienienia mięsa. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ser. Cały czas mieszając rozpuszczamy
R'n'G Kitchenzawsze takie eksperymenty smakują wybornie, ale tym razem smakowały :) Potrawkę podałam z pieczonymi z rozmarynem młodymi ziemniaczkami i surówką z pekinki i ogórka w greckim sosie . Składniki: 70 dag piersi z indyka łyżka oleju – do marynaty przyprawa do grosa – nie za dużo, zawsze można przyprawić w trakcie duszenia 2 łyżki oleju – do obsmażenia pół szklanki białego wina duża gałązka(...)wody i dopiero uzupełnić szklankę wodą do pełna – nie będzie grudek. Do mięsa dodałam osączone z zalewy oliwki i wlałam rozrobioną mąkę. Delikatnie mieszając doprowadziłam do wrzenia – tylko, żeby sos zgęstniał i mąka przestała być surowa, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem
Kuchenne zapiski Edytybulionem i całość dusimy jeszcze przez ok. 3-5 minut. W międzyczasie makaron sojowy przekładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i czekamy 4 minuty. Makaron mieszamy z sosem i podajemy. Smacznego! Post Filet z indyka z makaronem sojowym pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zanim zaczęłam eksperymentować z przepisami, przez pierwszy miesiąc po urodzeniu dziecka jadłam głównie 3 dania na zmianę: klopsiki w sosie koperkowym, leniwe i pieczoną pierś z indyka. Może to i monotonne, ale to gwarantowało mi, że i ja i Maluch spaliśmy w nocy i czuliśmy się bardzo dobrze, a do tego wszystkiego ja chudłam. Pieczeń tylko brzmi trudno
Matka Żywicielkamodyfikacji przepisu na matynatę) okazał się strzałem w 10-tkę. Mięso wyszło pyszne: kruchutkie i wilgotne. Część spożyliśmy z sosem na obiad, a część powędrowała na kanapki 😊 Składniki : ok 1,60 kg udźca z indyka Marynata : 4 roztarte ząbki czosnku 2 posiekane cebule trochę tymianku 2 łyżeczki musztardy 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej(...)papryki sok z połowy cytryny 1/2 szklanki oliwy lub oleju sól Sos : zlany sos z pieczenia mięsa sól i pieprz do smaku śmietana 18% mąka do zagęszczenia Wykonanie : Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso z indyka natrzeć z każdej strony marynatą, włożyć do pojemnika z przykryciem i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie
Walijskie Pichcenietego przepisu (klik) . Myślę, że na nadchodzący słoneczny weekend, zachęcający do grillowania, będą jak znalazł. ;) * SKŁADNIKI na 24 szaszłyki Szaszłyki: 1 kg piersi z indyka 500 g pieczarek 4 czerwone cebule 2 papryki 1 cukinia Sos czosnkowy: 400 g jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Marynata: 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej gorczycy(...)papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny * PRZYGOTOWANIE Szaszłyki Składniki na marynatę wymieszaj ze sobą. Pierś z indyka oczyść, osusz i pokrój w dużą kostkę. Mięso wymieszaj z przyprawami i odstaw na minimum pół godziny. Warzywa umyj i pokrój na cząstki. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj mięso oraz
Food Squareugotowana al dente to mój ulubiony dodatek obiadowy. Całości dopełnia obłędna sałatka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, prażonymi płatkami migdałowymi i lekko słodkim sosem winagret, przełamanym odrobiną cytryny i octu balsamicznego. Składniki na 2 porcje : polędwiczka z piersi indyka o wadze ok. 300g 2 łyżki pesto bazyliowego (może być gotowiec ze słoika, choć polecam własnoręcznie przygotować wg. mojego przepisu na pesto(...)świeżych liści szpinaku 5-6 suszonych pomidorów z oleju 30g prażonych płatków migdałowych łyżka tartego parmezanu sos winegret (po 10ml oliwy, oleju z suszonych pomidorów, białego octu balsamicznego, wody, miodu i soku z cytryny, sól i pieprz do smaku) Polędwiczkę z piersi indyka przekroić wzdłuż na pół, można lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Rozsmarować po jednej stronie polędwiczek
DietologTani obiad, takie mięso nie jest drogie a bardzo pyszne. Proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi bez problemu. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chili, majerankiem
Kuchnia Pokoleńnajzdrowszym ich wydaniem więc w naszym domu często takowe gości. Dzisiaj przygotowałam je z drobiu. Polecam tę wariację smaków. Drobiowe pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym Składniki : 500 g mięsa mielonego z indyka 5-6 suszonych pomidorów 1 czerstwa kajzerka 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, kasza manna, mąka sos: 400 ml bulionu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwoda 6 szklanek, pomidory w puszce 250 ml, śmietana 1/2 szklanki, mąka pszenna 4 łyżki ryż w saszetkach ugotować i wsypać do miski, dodać mielone z indyka, podsmażoną cebulkę na maśle, kucharka, ostry sos chilli, wszystko dobrze wymieszać średniej wielkości nie twarda główka kapusty włoskiej - wyciąć głąb i we wrzątku parzyć i ściągać liście, z ostudzonych liści ścinać gruby nerw
W Mojej Kuchni LubięJestem zdania, że nie potrzeba ogromnej ilości składników, ani wymyślnych przypraw, żeby przygotować smaczne i zdrowe danie. PULPETY: 30 dag mielonego mięsa z indyka małe jajko mała kajzerka mała cebula łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz SOS: 1/2 litra bulionu drobiowego najlepiej domowego, ale w ostateczności może być z kostki, zrobiony w mniejszym stężeniu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki
Kuchenne zapiski Edytyczyli szaszłyki z grilowanego mięsa. Pyszne były te kofty! Polecam. Polecam też przygotować inne grillowane dania w tym stylu: Ćevapčići – Cevapcici Ćevapčići z mielonego mięsa z indyka – Cevapcici Mini kebaby z tymiankiem i sosem chili (grillowane) Mini kebaby (meksykańskie) Mini Kebaby i Kuchenne Zmagania Mini kebaby grillowane z ryżem Składniki 60 dag mięsa wieprzowego 2 utarte ząbki czosnku 1 cebula
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest jakikolwiek inny dodatek. PS. Mój małżonek jak zwykle stwierdził, że naleśnikiem na słodko się nie naje, więc dla niego zrobiłam wersję z pieczoną piersią z indyka w ziołach, ze startą mozzarellą i sosem czosnkowym. Smacznego! Bibliografia: http://www.naturaity.pl/artykul/106,orkisz-malo-znany.html#ad-image-0 http://www.zdrowa-zywnosc.pl/artykuly/23-wartosc-odzywcza-i-prozdrowotna-pszenicy-orkisz-w-zywieniu-czlowieka
Przepysznik - BLW i nie tylko