indyk w sosie - 1500 przepisów (strona:32/100)

Wątróbką ze śliwkami z sokiem z pomarańczy w naleśniku gryczanym na szpinaku z popcornem i grillowaną pomarańczą 234

się idealnie skomponowały i wyrazisty, oryginalny smak miały. Składniki 4 porcje:  100 g kaszy gryczanej niepalonej,  woda, olej rzepakowy, 6 szt. wątróbki z indyka, ½ białej cebuli, 10 śliwek suszonych, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 pomarańcze, 4 garście szpinaku, mleko, 50 g kaszy gryczanej palonej, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży koperek.  Przygotowanie: Naleśniki

Moniki Smakołyki
Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym 169

Składniki:     1 opakowanie makaronu spaghetti      Klopsiki:   500 g mięsa mielonego (z indyka lub wieprzowego) 1 jajko 1 kajzerka sól, pieprz delikat do mięs 1 cebula Sos: 6 pomidorów 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej świeżej natki

A Ty Smakuj Mnie
Szaszłyki z indyka i ananasa 150

grillu – ok. 30 min., na patelni grillowej – ok. 15 min). Najlepiej smakują z jakimś sosem lub dipem. Ja podałam swoje szaszłyki z sosem sweet chilli i dipem miętowym . Smacznego Artykuł Szaszłyki z indyka i ananasa pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Rosół drobiowy mieszany z indyka i kurczaka. 205

dużym garnku, wywar-bulion, który mi zostaje, przecedzam, przelewam do czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza do wszelkich innych zup i sosów. Polecam :) Składniki - 2 udka z kurczaka - 1 duże skrzydło z indyka - garść serduszek lub żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler lub pól większego - kawałek pora - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-3 łodyżki liści

Kuchnia z widokiem na ogród
Farfalline ( pełne ziarno) z sosem i pieczoną piersią indyka 309

Można ułatwić sobie pracę i przygotować kilka porcji sosu i pieczeni -podzielić i zamrozić, a potem tylko dogotowywać makaron , a sos i mięso podgrzewać. Typowe obiady

Buniabaje w kuchni
Pekinka z ogórkiem w greckim sosie i pieczone ziemniaczki 160

smak na tyle delikatny, że pasuje do niej wiele rozmaitych dodatków. Tym razem "popełniłam" ją z ogórkiem i czerwoną cebulą, w greckim sosie z torebki, zaś podałam do  gyrosowo-oliwkowo-rozmarynowej potrawki z piersi indyka  i pieczonych z rozmarynem młodych ziemniaczków. Składniki: Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej pół dużego ogórka sałatkowego mała czerwona cebula 1/2 opakowania sosu greckiego

Kuchenne zapiski Edyty
Polędwiczki w porach 545

Jeśli szukacie szybkiego i sprawdzonego pomysłu na niedzielny obiad- to polecam Wam polędwiczki w porach . Przepis jest niezwykle prosty, wymaga dosłownie kilku składników, a z całą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym 280

delikatne i rozpływające się w ustach. Nie martwcie się jednak, jeśli nie uda Wam się kupić cielęciny – w jej zastępstwie dobrze sprawdzi się indyk. Sekretem smaku jest bowiem prosty, ale jakże pyszny pieczarkowo-koperkowy sos – wyjątkowo kremowy i aromatyczny. Smak mojego dzieciństwa! To świetne danie zarówno dla starszych dzieci (pieczarki mogą być ciężkostrawne dla maluchów), jak i dorosłych

Poezja smaku
Pierś z indyka w doskonałej marynacie z suszonymi pomodorami 198

Polecam doskonałe danie,  które możemy wykorzystać na obiad lub jako gorącą przystawkę. Indyk w marynacie, pieczony z suszonymi śliwkami, podany z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie.SKŁADNIKI 1,5 kg filetu z indyka3 jajka3 łyżki maki ziemniaczanej3 ząbki czosnkumajeranek1 łyżka sosu sojowegopół  łyżki majerankupół(...)łyżki słodkiej paprykipół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzusłoiczek suszonych pomidorówpuszka brzoskwiń2 łyżki olejuWYKONANIERobimy marynatę z jajek mąki, majeranku , przypraw i czosnku. Dodajemy sos sojowy. Wszystko mieszamy i taką marynatą zalewamy pokrojonego w poprzeczne kawałki indyka. Zostawiamy przynajmniej na 3 godziny. Można przygotować dzień wcześniej.Marynata do indykaIndyka wyjmujemy z marynaty, lekko z obu stron obsmażmy na oleju. Układamy

W kuchennym oknie Ewy
Lasange, zapiekanka z cukinii 157

płaty makaronowe zastąpiłam naszą Polską pyszną cukinią co w rezultacie sprawiło, że obiad był palce lizać. Składniki na dużą formę do zapiekania 22x30 cm. Sos boloński: - 50 dag mięsa mielonego, dałam mięso z indyka - 400 g pomidorowej passaty - 1 cebula - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego - 2 świeże pomidory - kawałek selera, ok 1/4 - 2 gałązki liści selera(...)które również chwilę podsmażamy aby zmieniło kolor. Następnie wszystko podlewamy bulionem, mieszamy i łączymy z passatą i koncentratem, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu ok. godziny. Jeśli za sos za bardzo odparuje uzupełniamy braki wodą. Sos beszamelowy: - 1/2 kostki masła, 10 dag - 3 płaskie łyżki mąki - ok. 600 ml mleka - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo

Apetyczna babeczka
Restauracja Nowa Łódź (Al. Piłsudskiego 76) 221

spróbujcie tego dania. Po tym daniu poprosiliśmy o jak najmniejsze, degustacyjne porcje, bo nasze żołądki już były zapełnione. Z dań mięsnych wybraliśmy roladę z indyka faszerowaną szpinakiem, pomidorkami podaną ze szparagami, panierowanym kalafiorem i sosem pomidorowo-beszamelowym. To danie też muszę powtórzyć, pyszne mięso, kalafior panierowany i sosy - wyjątkowo dobre. I na koniec desery: smażone lody waniliowe w kokosowej skorupce

Corner With Recipes
Indycze kebaby 184

Kolejna propozycja w naszym menu bezglutenowym, zdrowym, dietetycznym. Ostatnio często gości u nas mielone mięso z indyka i to z niego na prośbę córki postanowiłam zrobić nasze kebabki jak je nazywamy, czyli takie podłużne mielone z lekko egzotyczną nutą. Zawsze podaje je z sosem czosnkowym, dzięki czemu nabierają dodatkowego smaku. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Faszerowana papryka podana z pikantnym sosem pomidorowo-bazyliowym 164

Składniki: 5-6 czerwonych papryk (najlepiej wąskie i wysokie) Farsz: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 woreczki ryżu 1/2 pęczka natki pietruszki słodka czerwona papryka, sól, pieprz Sos: 5-6 mocno dojrzałych pomidorów garść listków bazylii ( można zastąpić 1 łyżeczką suszonej ) 1/2 papryczki chilli 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej lub rosołowej sól, pieprz cayenne 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego

A Ty Smakuj Mnie
Spaghetti po bolońsku 184

czasu na wymyślny obiad robię właśnie makaron. Moim ulubionym rodzajem jest właśnie spaghetti, mąż najbardziej lubi drobne kluseczki takie jak małe muszelki czy kokardki. Sos boloński najchętniej przygotowuję nie ma wołowinie, a na indyku. Jest lżejszy i bardzo smaczny. I Malwinka może bez przeszkód zajadać się nim z nami :) Składniki: (3 duże porcje) 450g mielonego mięsa z indyka 2 puszki(...)wody, również wlać do garnka. Dodać wszystkie przyprawy, zagotować na sporym ogniu. Następnie zmniejszyć gaz i gotować aż osiągnie pożądaną gęstość. Można do garnka dodać makaron i wymieszać z sosem, a można po prostu polać sos na makaron. Po wierzchu posypać grudkami sera z niebieską pleśnią. Kiedy ser lekko rozpuści się w gorącym sosie, danie jest gotowe

Cakes By Kejt
Roladki z zielonym nadzieniem 182

kremowego typu almette 2 łyżki parmezanu  1 łyżka uprażonych i zmielonych orzechów nerkowca sol, pieprz szczypta ostrej papryki 1 cebula do sosu olej do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą na pastę. Sznycelki z indyka rozbijamy, doprawiamy solą. Pastę szpakowo-serową dzielimy na 4 porcje. Każdy ze sznycelków smarujemy porcją farszu, zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką

Przysmaki Karolki