się idealnie skomponowały i wyrazisty, oryginalny smak miały. Składniki 4 porcje: 100 g kaszy gryczanej niepalonej, woda, olej rzepakowy, 6 szt. wątróbki z indyka, ½ białej cebuli, 10 śliwek suszonych, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 pomarańcze, 4 garście szpinaku, mleko, 50 g kaszy gryczanej palonej, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży koperek. Przygotowanie: Naleśniki
Moniki SmakołykiSkładniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (z indyka lub wieprzowego) 1 jajko 1 kajzerka sól, pieprz delikat do mięs 1 cebula Sos: 6 pomidorów 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej świeżej natki
A Ty Smakuj Mniegrillu – ok. 30 min., na patelni grillowej – ok. 15 min). Najlepiej smakują z jakimś sosem lub dipem. Ja podałam swoje szaszłyki z sosem sweet chilli i dipem miętowym . Smacznego Artykuł Szaszłyki z indyka i ananasa pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujedużym garnku, wywar-bulion, który mi zostaje, przecedzam, przelewam do czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza do wszelkich innych zup i sosów. Polecam :) Składniki - 2 udka z kurczaka - 1 duże skrzydło z indyka - garść serduszek lub żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler lub pól większego - kawałek pora - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-3 łodyżki liści
Kuchnia z widokiem na ogródMożna ułatwić sobie pracę i przygotować kilka porcji sosu i pieczeni -podzielić i zamrozić, a potem tylko dogotowywać makaron , a sos i mięso podgrzewać. Typowe obiady
Buniabaje w kuchnismak na tyle delikatny, że pasuje do niej wiele rozmaitych dodatków. Tym razem "popełniłam" ją z ogórkiem i czerwoną cebulą, w greckim sosie z torebki, zaś podałam do gyrosowo-oliwkowo-rozmarynowej potrawki z piersi indyka i pieczonych z rozmarynem młodych ziemniaczków. Składniki: Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej pół dużego ogórka sałatkowego mała czerwona cebula 1/2 opakowania sosu greckiego
Kuchenne zapiski EdytyJeśli szukacie szybkiego i sprawdzonego pomysłu na niedzielny obiad- to polecam Wam polędwiczki w porach . Przepis jest niezwykle prosty, wymaga dosłownie kilku składników, a z całą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!delikatne i rozpływające się w ustach. Nie martwcie się jednak, jeśli nie uda Wam się kupić cielęciny – w jej zastępstwie dobrze sprawdzi się indyk. Sekretem smaku jest bowiem prosty, ale jakże pyszny pieczarkowo-koperkowy sos – wyjątkowo kremowy i aromatyczny. Smak mojego dzieciństwa! To świetne danie zarówno dla starszych dzieci (pieczarki mogą być ciężkostrawne dla maluchów), jak i dorosłych
Poezja smakuPolecam doskonałe danie, które możemy wykorzystać na obiad lub jako gorącą przystawkę. Indyk w marynacie, pieczony z suszonymi śliwkami, podany z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie.SKŁADNIKI 1,5 kg filetu z indyka3 jajka3 łyżki maki ziemniaczanej3 ząbki czosnkumajeranek1 łyżka sosu sojowegopół łyżki majerankupół(...)łyżki słodkiej paprykipół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzusłoiczek suszonych pomidorówpuszka brzoskwiń2 łyżki olejuWYKONANIERobimy marynatę z jajek mąki, majeranku , przypraw i czosnku. Dodajemy sos sojowy. Wszystko mieszamy i taką marynatą zalewamy pokrojonego w poprzeczne kawałki indyka. Zostawiamy przynajmniej na 3 godziny. Można przygotować dzień wcześniej.Marynata do indykaIndyka wyjmujemy z marynaty, lekko z obu stron obsmażmy na oleju. Układamy
W kuchennym oknie Ewypłaty makaronowe zastąpiłam naszą Polską pyszną cukinią co w rezultacie sprawiło, że obiad był palce lizać. Składniki na dużą formę do zapiekania 22x30 cm. Sos boloński: - 50 dag mięsa mielonego, dałam mięso z indyka - 400 g pomidorowej passaty - 1 cebula - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego - 2 świeże pomidory - kawałek selera, ok 1/4 - 2 gałązki liści selera(...)które również chwilę podsmażamy aby zmieniło kolor. Następnie wszystko podlewamy bulionem, mieszamy i łączymy z passatą i koncentratem, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu ok. godziny. Jeśli za sos za bardzo odparuje uzupełniamy braki wodą. Sos beszamelowy: - 1/2 kostki masła, 10 dag - 3 płaskie łyżki mąki - ok. 600 ml mleka - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo
Apetyczna babeczkaspróbujcie tego dania. Po tym daniu poprosiliśmy o jak najmniejsze, degustacyjne porcje, bo nasze żołądki już były zapełnione. Z dań mięsnych wybraliśmy roladę z indyka faszerowaną szpinakiem, pomidorkami podaną ze szparagami, panierowanym kalafiorem i sosem pomidorowo-beszamelowym. To danie też muszę powtórzyć, pyszne mięso, kalafior panierowany i sosy - wyjątkowo dobre. I na koniec desery: smażone lody waniliowe w kokosowej skorupce
Corner With RecipesKolejna propozycja w naszym menu bezglutenowym, zdrowym, dietetycznym. Ostatnio często gości u nas mielone mięso z indyka i to z niego na prośbę córki postanowiłam zrobić nasze kebabki jak je nazywamy, czyli takie podłużne mielone z lekko egzotyczną nutą. Zawsze podaje je z sosem czosnkowym, dzięki czemu nabierają dodatkowego smaku. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 5-6 czerwonych papryk (najlepiej wąskie i wysokie) Farsz: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 woreczki ryżu 1/2 pęczka natki pietruszki słodka czerwona papryka, sól, pieprz Sos: 5-6 mocno dojrzałych pomidorów garść listków bazylii ( można zastąpić 1 łyżeczką suszonej ) 1/2 papryczki chilli 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej lub rosołowej sól, pieprz cayenne 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
A Ty Smakuj Mnieczasu na wymyślny obiad robię właśnie makaron. Moim ulubionym rodzajem jest właśnie spaghetti, mąż najbardziej lubi drobne kluseczki takie jak małe muszelki czy kokardki. Sos boloński najchętniej przygotowuję nie ma wołowinie, a na indyku. Jest lżejszy i bardzo smaczny. I Malwinka może bez przeszkód zajadać się nim z nami :) Składniki: (3 duże porcje) 450g mielonego mięsa z indyka 2 puszki(...)wody, również wlać do garnka. Dodać wszystkie przyprawy, zagotować na sporym ogniu. Następnie zmniejszyć gaz i gotować aż osiągnie pożądaną gęstość. Można do garnka dodać makaron i wymieszać z sosem, a można po prostu polać sos na makaron. Po wierzchu posypać grudkami sera z niebieską pleśnią. Kiedy ser lekko rozpuści się w gorącym sosie, danie jest gotowe
Cakes By Kejtkremowego typu almette 2 łyżki parmezanu 1 łyżka uprażonych i zmielonych orzechów nerkowca sol, pieprz szczypta ostrej papryki 1 cebula do sosu olej do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą na pastę. Sznycelki z indyka rozbijamy, doprawiamy solą. Pastę szpakowo-serową dzielimy na 4 porcje. Każdy ze sznycelków smarujemy porcją farszu, zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką
Przysmaki Karolki