indyk w sosie - 1500 przepisów (strona:38/100)

Dietetyczna pizza na kalafiorowym spodzie (202 kcal) 152

porcji, to jeden kawałek będzie miał 202 kcal. Składniki: Spód: spory kalafior 3 jajka 4 łyżki otrębów (owsiane) sól, pieprz   Dodatkowo: sos pomidorowy albo ketchup 100 g sera żółtego pół cebuli 150 g szynki z indyka pomidor pół puszki kukurydzy albo inne ulubione dodatki Przygotowanie Surowy kalafior ścieramy na tarce o drobnych oczkach albo miksujemy. Dodajemy jajka, otręby, sól

e-PrzepisyKulinarne
Odchudzone spaghetti bolognese 177

Spaghetti każdy lubi, niestety większość osób które znam robi je z proszku, lub gotowego sosu ze słoika. Zrobienie prawdziwego spaghetti, bez chemicznych dodatków i w dodatku w wersji odchudzonej zajmie niewiele więcej czasu. Składniki: - 2 puszki pomidorów krojonych - pół kg mięsa mielonego z indyka - duża cebula - 3 ząbki czosnku - pół szklanki buliony warzywnego (ewentualnie z kostki rosołowej) - oliwa z oliwek(...)smażyć na bardzo mocnym ogniu aż przestanie być surowe. Dodać sól i pieprz. Zmniejszyć ogień, na patelnie dodać pomidory, bulion, posiekany czosnek, cukier i przyprawę włoską lub nasze zioła. Sos pozostawić na patelni do momentu kiedy się zredukuje i otrzymamy odpowiednią, gęstą konsystencję. Na koniec moż na dodać więcej soli, pieprzu lub ziół, w zależności od upodobań :) Podawać z makaronem

Cook&Love
Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 181

Opiekacz do kanapek MOP-09M  Jowita Rajchert otrzymuje, bo połączenie  smaków mnie zaskakuje. Pulpety indycze z kaszą jaglaną, jarmużem na sosie czosnkowym z musem owocowym Pulpety: Sk ładniki:  500 g mięsa mielonego z indyka, 200 g jarmużu, 1 szt. suchej kajzerki, 1 szklanka kaszy jaglanej, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt świeżego tymianku, opakowanie kiełek typu stir-fry. Przygotowanie(...)Doprawić ziołami do smaku i wymieszać.  Formować kulki. Większe gotowałam na parze, a mniejsze upiekłam w  piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy i sos czosnkowy: Składniki: 1 szt. mango, 3 szt. małych gruszek, główka czosnku, 2 szt. cytryny, 3 łyżeczki miodu, 2 szklanki oleju rzepakowego, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt soli, 2-3 łyżeczek natki

Moniki Smakołyki
Klopsy w sosie pomidorowym 188

delegację - wystarczy przełożyć je do słoików, zakręcić i schować w chłodne miejsce.  Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 2 małe cebule 2 pomidory sól, pieprz papryka słodka przyprawa z suszonymi pomidorami 1 niecała łyżeczka pikantnego sosu (ja użyłam tureckiego sosu z ostrej papryki) olej bułka tarta posiekana zielona pietruszka Mięso umieścić w misce. Następnie dodać

Ugotować
Pâté z wątróbek drobiowych 257

bardzo smaczny pasztecik bez pieczenia. W moim przepisie użyłam wątróbek z indyka, sprawdziły się doskonale :) Składniki : 500 g wątróbki z indyka 175 g miękkiego masła 2 szalotki 1 łyżeczka świeżego tymianku 3 ząbki czosnku 2 łyżki brandy 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Dodatkowo : 100 g masła sklarowanego, roztopionego* świeże gałązki tymianku  Na patelni rozgrzać

Zabawa smakiem
Zapiekanka z tortellini i sosu mięsnego 366

Szybka i prosta zapiekanka. Przepis trochę na skróty, bo do robienia domowych tortellini jest mi jeszcze daleko, dlatego użyłam gotowych, ale jeśli wy umiecie to proszę

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pulpety w sosie ogórkowym 1955

Witam po Świętach i zapraszam na lekki, a zarazem smaczny obiadek.  Pulpety indycze, z dodatkiem kaszy lub ryżu, w sosie z kiszonych ogórków. Smacznie i zdrowo.  Za inspirację dziękuję Bahusowi :) Pulpety 700 g mielonego mięsa z udźca indyka  1 spora cebula  2 -3 łyżki oleju 2 jajka 2 łyżki ugotowanej kaszy owsianej, można dać ryż sól

Takie tam pichcenie
Zupa paprykowa 167

względu na dzieci nie robiłam zbyt pikantnej, ale Wy możecie doprawić według własnych potrzeb. Składniki: 1 kość szyja z indyka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 średnie ziemniaki 2 średnie czerwone papryki 400 g  tomatery (sos pomidorowy) 1 cebula 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki płatki chilli

O kuchni z uczuciem
Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina 206

sauce au vin blanc prosto z "Małej paryskiej kuchni", bo tam znalazłam ten wspaniały przepis. W oryginale kurczak ale do zastąpienia indykiem. Danie smakowało nawet Synciowi choć on jadł bez pieczarek. Zapraszam :)Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina sos:30 g masła30 g mąki450 ml bulionu warzywnego lub drobiowego125 ml białego wina4 łyżki

Dzieje kuchennej Wiewióry
GULASZ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM 271

Zdrowy i niskokaloryczny filet z kurczaka może być podstawą do wykonania pysznego gulaszu. Dziś w wersji z kiszonym ogórkiem i sosem pomidorowym. Danie proste i szybkie

Walijskie Pichcenie
Quesadilla kurkowo-indycza z ostrym sosem 132

indyka- ja wzięłam piersi indycze i poprosiłam i zmielenie mi tego w sklepie 1 duża cebula biała 6 ząbków czosnku pęczek natki pietruszki ser w plastrach ( dowolny) 150 g sera gorgonzola 10 listków bazylii 4 listki oregano 200 g kurek 50 g masła 4 łyżki wina białego świeżo zmielony pieprz szczypta wegety 1 papryka czerwona oliwa z oliwek Sos

ClauditteMissCooking
Faszerowana Papryka z Pomidorowym Sosem 179

Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka 250 g sera gorgonzola natka pietruszki 3 woreczki ryżu 2 cebule- drobno posiekane 5 ząbków czosnku- przeciśnietych przez praskę 1 łyżeczka pieprzu białego 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu 2 łyżki cebulki prażonej 1 łyżka syropu z granatów Składniki na sos: 4 pomidory duże malinówki 1 puszka pomidorów 1 garść

ClauditteMissCooking
Pulpeciki cynamonowe w sosie pomidorowym 156

jednocześnie proste w przygotowaniu. Polecam na smaczny, orientalny obiad. Składniki : Na pulpeciki : 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka, w oryginalnym przepisie jagnięcina) 1 łyżeczka soli 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (utrzeć w moździerzu) pieprz Na sos : 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki orzeszków pinii 400g pomidorów z puszki 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki

Codzienne Gotowanie
Sos do hamburgerów – najlepszy! 321

odpowiednią konsystencję. A konsystencja dobrego sosu do burgerów jest naprawdę ważna – sos ma pokryć hamburgera, nawilżyć podpieczoną bułę, podkręcić smak dodatków. Ja tego sosu używam zarówno do burgerów naszykowanych z wołowiny , jak i tych z kurczaka, indyka i burgerów z ryb – pasuje w każdym wypadku. Czasami też podaję go do grillowanych – raczej chudszych mięs – i w tym wypadku spisuje się(...)ostrej żółtej – każda inna, jeśli tylko bez mocnych dodatków smakowych i gładka, też będzie ok). Na koniec suche przyprawy – mielona cebula, mielony czosnek i papryka. Świeże w wypadku tego sosu nie działają – są za mocne i za ostre, dodają też kompletnie niepotrzebną tutaj fakturę. Wszystko mieszamy dokładnie, a następnie dolewamy zalewę z otwartego słoika pikli – 2-3 łyżeczki jeśli wolimy

Karo in the Kitchen
Potrawka z kurczaka (indyka) de luxe 260

buraków i ziemniaków) - tym razem potrawkę przyrządziłam zupełnie inaczej. Składniki: 1 udko (ćwiartka) z kurczaka 1 golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1-2 grzyby suszone sól, pieprz szczypta chili  szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku granulowanego szczypta(...)szafranu Przygotowanie: Umyte mięso nasmarowałam solą, pieprzem i sosem sojowym na całą noc. Następnego dnia wrzuciłam je do letniej wody. Zanim się zagotowały zebrałam szumowinę. Doprawiłam odrobiną soli i pieprzem. Gotowałam  do miękkości mięsa. Aby go nie rozgotować, wyjęłam z wywaru - najpierw kurczaka, po pewnym czasie indyka. Mięso obrałam z kości i zasypałam przyprawami (papryka, chili, czosnek, szafran). Wlałam

Kuchnia po mojemu