szpinak można przygotować na wiele apetycznych sposobów i to jest właśnie jeden z nich. Polecam wszystkim szpinakowym niejadkom! Składniki na pulpety w sosie szpinakowo-śmietanowym NA PULPETY: 250 g mielonego mięsa (może być z indyka, wieprzowe lub mieszane) 1 żółtko 3 łyżki bułki tartej i trochę ciepłego mleka do jej namoczenia 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1/3 łyżeczki tymianku(...)sól do smaku mąka do obtoczenia olej do smażenia POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 150-200 ml śmietany 18% do zup i sosów sól pieprz Przygotowujemy pulpety. Mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę tartą, żółtko, przyprawę do mięsa mielonego, tymianek, majeranek, pieprz czosnkowy i dokładnie mieszamy
Rozpustne gotowanieokoło 120 minut w temperaturze 180 stopni, 60 minut pod przykryciem i 60 minut bez przykrycia, pod koniec pieczenia polewam golonki zgromadzonym sosem w naczyniu 2 – 3 razy (co około 5 minut i nadal piekę). Golonki z indyka są gotowe można podawać, jak na wstępie pisałam mięso jest delikatne i bardzo smaczne. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujePrzepis przygotowałam dla Magazynu Aromat. Składniki (na 6 sztuk): Cukinia: - 3 cukinie - 25 dag mielonego mięsa z indyka - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - 1 cebula - 2 marchewki - 2 łyżki masła klarowanego - 2 łyżeczki soli himalajskiej - 2 łyżeczki przyprawy naturalnej Sos beszamelowy: - 5 łyżek mielonych migdałów - 10 łyżek wody - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka masła klarowanego - ½ łyżeczki soli himalajskiej
Smakuje zdrowonią zabrałam. W towarzystwie wędzonego sera, pieczarek i w boczku stanowiła pyszny dodatek do drugiego dania. Podana z ziemniaczkami, surówką i sosem pieczarkowym smakowała mi najbardziej. Składniki: ok 1 kg piersi z indyka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 6-8 pieczarek (kapelusze) 250g wędzonego sera ok 150-200g wędzonego boczku (w długich, cienkich plastrach) sól, pieprz
Kuchnia w czekoladziedaniach mięsa z owocami, mogę jednak zapewnić, że taki mariaż jest naprwdę udany i godny polecania! 350g piersi z kurczaka (lub indyka) 1 średnia cebula 1 – 2 ząbki czosnku 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka sok z 1 pomarańczy 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 pomarańcze
Codzienne Gotowaniekulinarne marzenie trochę je urozmaicając ;) Składniki 5 sznycli z indyka musztarda sarepska około 200 gr przyprawionego już mięsa mielonego ( u mnie też z indyka ) sól i pieprz świeżo zmielony mąka tortowa do obtoczenia do sosu śmietanka 30 % oraz mąka tortowa kawałek cebulki korzeń pietruszki Mięso rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą, a następnie nakładamy bryłkę mięsa mielonego, które wcześniej
Gotowanie...to proste !Mimo wszystko, naprawdę polecam. :) 2 opakowania papieru ryżowego (u mnie mały, okrągły) 400g mięsa drobno zmielonego (np. z łopatki wieprzowej, ale może być także indyk) 1 duża marchew 1 łyżeczka otartego, świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 duże szalotki (ew. zwykła biała cebula) 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów mun sok z połowy
Kuchenna KontrrewolucyaPyszne, lekkie danie na bazie delikatnego, mielonego mięsa z indyka - bez smażenia. Klopsiki gotujemy w wodzie a następnie dusimy w sosie koperkowym przygotowanym na bazie bulionu z gotującego mięsa. Dodatek boczku dodaje im wyrazistości a koperkowy sos wspaniałego aromatu
Milion Smakówpodsmażyć na łyżce oleju z obu stron z drobno pokrojonymi cebulami. Na patelnię wlać piwo i dusić jeszcze z 5-9 min. Indyka przełożyć do garnka, zalać wodą (tyle ile chce się mieć sosu) dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić do miękkości, w razie potrzeby doprawić do smaku. Miękkie mięso przełożyć na talerz. Z sosu wyciągnąć listek laurowy
Gaździnka warzygranatem. Sałatki z pieczarkami. Sałatki z brokułami. Sałatki z kalafiorem. Sałatki owocowe. Sałatki z bananem. Sałatki z pomarańczą. Sałatki z mandarynkami. Sałatki z indykiem. Sałatki z orzechami. Sałatki ze słonecznikiem. Dietetyczne sałatki. Sałatki z sosem francuskim. Sałatki z majonezem. Sałatki z jogurtem naturalnym. Sałatki z sosem miodowym. Sałatki z sosem czosnkowym Sałatki z sosem ziołowym Sałatki z sosem paprykowo-ziołowym
Kulinarne PrzebojeOstatnio prezentowałam Wam pyszny udziec z indyka z makaronem i zieloną fasolką, dzisiaj przedstawiam "golonkę" indyczą, długo pieczoną, aromatyczną, kruchą. Danie podałam z ziemniakami i zielonymi warzywami. Choć do mięsa indyczego nigdy nie miałam zapału (w sumie nie wiem dlaczego) tak teraz mam cały zapas do gotowania :) Składniki: 2 golonki indycze płaska łyżeczka: soli, pieprzu, tymianku suszonego, czosnku w proszku(...)laurowe i posiekaną w piórka cebulę. Piec w 180 stopniach , termoobieg, 1h 45 minut do max 2 h. Upieczone golonki wyjąć a powstały sos zblendować z cebulką - polać danie. Smacznego! Polecam również: Pieczony udziec z indyka Schab duszony z cebulką
coolinarnyporcji, to jeden kawałek będzie miał 202 kcal. Składniki: Spód: spory kalafior 3 jajka 4 łyżki otrębów (owsiane) sól, pieprz Dodatkowo: sos pomidorowy albo ketchup 100 g sera żółtego pół cebuli 150 g szynki z indyka pomidor pół puszki kukurydzy albo inne ulubione dodatki Przygotowanie Surowy kalafior ścieramy na tarce o drobnych oczkach albo miksujemy. Dodajemy jajka, otręby, sól
e-PrzepisyKulinarneSpaghetti każdy lubi, niestety większość osób które znam robi je z proszku, lub gotowego sosu ze słoika. Zrobienie prawdziwego spaghetti, bez chemicznych dodatków i w dodatku w wersji odchudzonej zajmie niewiele więcej czasu. Składniki: - 2 puszki pomidorów krojonych - pół kg mięsa mielonego z indyka - duża cebula - 3 ząbki czosnku - pół szklanki buliony warzywnego (ewentualnie z kostki rosołowej) - oliwa z oliwek(...)smażyć na bardzo mocnym ogniu aż przestanie być surowe. Dodać sól i pieprz. Zmniejszyć ogień, na patelnie dodać pomidory, bulion, posiekany czosnek, cukier i przyprawę włoską lub nasze zioła. Sos pozostawić na patelni do momentu kiedy się zredukuje i otrzymamy odpowiednią, gęstą konsystencję. Na koniec moż na dodać więcej soli, pieprzu lub ziół, w zależności od upodobań :) Podawać z makaronem
Cook&LoveOpiekacz do kanapek MOP-09M Jowita Rajchert otrzymuje, bo połączenie smaków mnie zaskakuje. Pulpety indycze z kaszą jaglaną, jarmużem na sosie czosnkowym z musem owocowym Pulpety: Sk ładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka, 200 g jarmużu, 1 szt. suchej kajzerki, 1 szklanka kaszy jaglanej, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt świeżego tymianku, opakowanie kiełek typu stir-fry. Przygotowanie(...)Doprawić ziołami do smaku i wymieszać. Formować kulki. Większe gotowałam na parze, a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy i sos czosnkowy: Składniki: 1 szt. mango, 3 szt. małych gruszek, główka czosnku, 2 szt. cytryny, 3 łyżeczki miodu, 2 szklanki oleju rzepakowego, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt soli, 2-3 łyżeczek natki
Moniki Smakołyki