Penne ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym Składniki: - opakowanie makaronu penne - opakowanie mrożonego szpinaku - kilka ząbków czosnku - filet z łososia surowy - masło - śmietana - sól
Tanio smacznie i prostopieczarek, gdy odparuje z nich nadmiar wody. Podsmażamy całość, w następnej kolejności dodając wino Marsala. Smażymy, aż wino odparuje (2-3 min), następnie wlewamy słodką śmietankę i redukujemy sos (smażymy do chwili, aż zgęstnieje). Na koniec dodajemy łyżeczkę masła, mieszamy, aż się rozpuści. Z każdego arkusza ciasta francuskiego wycinamy 15 kółek, czyli razem będzie ich 30. Na jedno ciastko przypadną(...)pieczemy przez 10-15 minut. Pozostałe wycięte, najmniejsze kółka również smarujemy jajkiem i pieczemy (to bedą „czapeczki”). Resztek ciasta nie wyrzucamy. Ja poskładałam i upiekłam gwiazdki, zresztą – pozostawiam, to do Waszej inwencji. Upieczone, gorące ciastka faszerujemy podgrzanymi pieczarkami z sosem. Nakładamy na wierzch „czapeczkę” i natychmiast podajemy. Opis przygotowania tej potrawy zajął mi więcej czasu, niż samo
mojewypiekiinietylkoTakie słodkości możecie przygotować na Walentynki jak i na Tłusty Czwartek. Delikatne i pachnące, po prostu pyszne! Jedni nazywają je wiedeńskimi inni hiszpańskimi. Tradycyjnie smażone w głębokim tłuszczy, u mnie pieczone w piekarniku z dodatkiem przecieru z płatków róży. Składniki: 1 szklanka mąki tortowej, 1 szklanka wody, 3 jaja, 125 g margaryny do pieczenia, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dodać przecier z róży i proszek do pieczenia - krótko zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze odrysować okręgi - u mnie średnica 7 cm. Ciasto nałożyć do szprycy (końcówka gwiazdki) i wyciskać je na obwodzie okręgów. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec pączki przez około 15 minut ( do delikatnego zrumienienia). Wyjąć i wystudzić. Przecier
Nie tylko w kuchniczekamy aż zrobi się z niego bekon, smażąc najpierw po obu stronach, jeśli wybierzemy owoce morza i warzywa nakładamy tylko na chwilę przed wyłożeniem ciasta). Po czym nakładamy ciasto, smażymy na małym ogniu. Przykrywamy patelnię pokrywką by ciasto równomiernie się usmażyło i by w środku nie było surowe. Po kilkunastu minutach przekręcamy na drugą stronę, by obie strony były zarumienione(...)dopiero robiliśmy placki. Różnice w barwach placków widać poniżej. Każdorazowo Okonomiyaki były przepyszne! By zrobić wzorek majonezem- radzimy najpierw użyć wyciskarki do kremu z końcówką małej gwiazdki, bądź okrągłej końcówki, by pasy majonezu były równe, a następnie patyczka do szaszłyków bądź wykałaczki, by zrobić ładne wzorki. Polecamy- pyszota
KreatywnePinyBył taki czas, bardzo dawno temu, kiedy nie umiałam ani piec ani gotować. Szczytem moich umiejętności była jajecznica i naleśniki (mam wrażenie, że umiem je smażyć od urodzenia). Moja mama co prawda gotowała i gotuje bardzo dobrze i z czasem wiele się od niej nauczyłam, ale jakoś nie miałam jeszcze motywacji, żeby się od niej uczyć. Szczególnie, że z deserów(...)mnie wymagał przepis, później nauczyłam się eksperymentować, a teraz zdarza mi się nawet wymyślić coś własnego. Dziś chciałabym Wam jednak zaproponować pierwszy przepis na ciasteczka, jaki wypróbowałam w czasie Gwiazdki '97. Są to ciasteczka bardzo kruchutkie, niesamowicie cynamonowe, ze słodziutką, rodzynkową niespodzianką w środku. Zdecydowany The Best według mojego M., piekę mu je zazwyczaj, kiedy jest smutny i trzeba
Przepysznik - BLW i nie tylkopierwszym przygotowaniu tego wegańskiego smalcu nie mogę sobie wybaczyć tylko jednej rzeczy - że zabrałem się za niego tak późno! Otworzywszy Kuchnię Roślinną Marty Dymek, którą dostałem jeszcze na Gwiazdkę, pierwszą rzeczą, na którą zwróciłem uwagę, był właśnie ten przepis. Nie wiem, jak to się stało, że odwiedzając Jadłonomię regularnie, mi on umknął. A jest on moi Drodzy najlepszym smarowidłem kanapkowym(...)suszonych śliwek, pokrojonych na kawałki 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 2 goździki 2 łyżki majeranku 2-3 łyżki sosu sojowego (jasnego) olej do smażenia sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę wraz z przyprawami - zielem angielskim , jałowcem i goździkami . Smaż powoli
Food SquareObiadek Składniki: - ziemniaczki - sałatka obiadowa - sznycelki Czasami nachodzi nas na takie właśnie bardzo proste jedzenie przy którym nie trzeba spędzać zbyt dużo
Tanio smacznie i prostodosypujemy galaretkę, mieszamy i ściągamy z ognia. Blendujemy i pozostawiamy do lekkiego tężenia. Masa pomarańczowa: Pomarańcze dokładnie obieramy z białych skórek. Przekładamy do rondelka i podobnie jak truskawki smażymy z dodatkiem cukru. Do gotujących się pomarańczy dosypujemy dwie pomarańczowe galaretki. Miksujemy i pozostawiamy do stężenia. 3. Masa mascarpone: Śmietanę ubijamy, następnie miksujemy z dodatkiem cukru pudru oraz serków(...)wykładamy tężejącą masę pomarańczową. Trzeci płat podobnie jak wcześniejszy smarujemy i odwrócony przykładamy do masy pomarańczowej. Wierzch oraz boki smarujemy pozostałą masą mascarpone, pozostawiając odrobinę na dekoracyjne "gwiazdki", które dodatkowo posypujemy kolorowymi perełkami. Wedle pomysłu układamy pokrojone na talarki owoce, a całość smarujemy tężejącą galaretką cytrynową, rozpuszczoną w 1/2 szklance wody. Pozostawiamy do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Efekt
Kuchnia w czekoladziejednej pomarańczy1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o małych oczkach3 cm imbiru, starte na tarce o małych oczkach2 liście laurowe1 ziarenko ziela angielskiego5 główek goździków, zmiażdżonych w palcach4 gwiazdki anyżoweszczypta soliDodatkowo:100 g opłukanych suszonych śliwek250 ml porto1 cebula, pokrojona w kostkę250 ml bulionu drobiowego1/2 łyżeczki suszonego tymianku1 gałązka rozmarynu1 łyżka słodkiej papryki w proszku1/2-1 łyżeczka ostrej papryki(...)ziele angielskie (marynatę zachowujemy). Suszone śliwki zalewamy gorącym bulionem drobiowym i odstawiamy na 20-30 minut. W między czasie porządnie rozgrzewamy garnek z grubym dnem. Wrzucamy mięso partiami i smażymy na złoty kolor- wyciągamy i odstawiamy na bok.3. Zmniejszamy ogień do średniego, wlewamy oliwę, a następnie wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy obie papryki
My Culinary ArtCebulowa Składniki: - skrzydełko - ok pół kg cebuli - 2 kostki rosołowe Knorr - pół szklanki białego wytrawnego wina - dwie łyżki masła - tymianek
Tanio smacznie i prostoprzygotowanie smażone ciasteczka. Smaży się je tak jak faworki , w głębokim tłuszczu, ale ciasto robi się w kilka chwil. Wystarczy tylko mieć odpowiednią foremkę do takich ciastek i można smażyć! Taka foremka jest u mnie w domu od wielu lat. Kupiła ją bardzo dawno temu, kiedy byłam małą dziewczynką, moja Mama. Ja wiem, że trudno sobie wyobrazić Pyzę w postaci(...)Mamę... Taki sentymentalny powrót do przeszłości... Dzisiaj można takie foremki kupić w wielu sklepach, przeważnie internetowych - szukajcie pod nazwą "foremka do rozetek". Mają różne kształty - śnieżynek, gwiazdek, kwiatków, motylków albo serduszek więc jest w czym wybierać i warto mieć chociaż jedną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKrokieciki Składniki: Na ciasto: - pół kg mąki - 1 litr mleka - 1 jajko - sól, pieprz - bułka tarta Na farsz: - 2 piersi z kurczaka - pieczarki ok. pół
Tanio smacznie i prostoWykonanie Do miski z solą i mąką wlewamy gorącą wodę i olej. Mieszamy łyżką, a później zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 9 -10 części i każdą kulkę cieniutko wałkujemy. Smażymy na patelni bez tłuszczu minutę z jednej strony i 20 sekund z drugiej. Po usmażeniu placek kroimy w trójkąty, które smarujemy oliwą z przyprawami. Temperatura 180 stopni Czas pieczenia około(...)nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.comlinia, która już wkrótce będzie dostępna na polskim rynku. Produkty tej firmy używam od ponad roku i nadal jestem nimi zachwycona jak w pierwszych tygodniach użytkowania. To produkty umożliwiające smażenie zarówno tradycyjne jak i beztłuszczowe. Dla mnie te produkty to klasa, jakość, ciekawy design i funkcjonalność, ponadto produkty zgodne z trendem propagowania zdrowego odżywiania. Wybierając nagrody chciałam utrzymać(...)wałka z oferty firmy, może wybrać dowolny wzór lub wybrać opcję spersonalizowania wałka, czyli będzie mi musiał w mailu podać, jaki napis chce, czy napis mają dzielić serduszka czy gwiazdki, czy inne takie :) Widzicie, wałek naturalny, drewniany i unikatowy, czy nie cudownie? Zauważyliście już, że w tym wszystkim mocno przewija się liczba 3? 13 dni przed urodzinami, 3 nagrody
Blondynka Gotujebędą o wiele smaczniejsze niż te sklepowe..Pomysł na takie słomki podpatrzyłam tutaj.Ciasto parzone już było mi znane..robiłam kiedyś z podobnego ciasta kule śniegowe..Kule są smażone w głębokim oleju, a słomkę piecze się w piekarniku.Moja słomka jest ciut inna niż Panimagogi.Przy wyciskaniu ciasta z dekoratora [ albo rękawa cukierniczego] robiłam takie troszkę "wykrzywione "słomki...i pierwsza blaszka(...)czemu słomka pięknie nam wyrośnie.Odstawić do przestudzenia.Do zimnej masy dodawać po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując. Ciasto nakładać do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem lub matą do pieczenia wyciskać paluszki o długości mniej więcej 2 – 4 cm i szerokości 1 cm.Piec w temperaturze 200 C przez
Moje domowe kucharzenie