smaku, zielone oliwki, olej rzepakowy do smażenia, Sos: 100 g jogurtu naturalnego gęstego, 2 łyżki ziarenek kapary, pieprz świeżo zmielony. Przygotowanie: Filet z kurczaka płuczemy, z dwóch stron musztardą smarujemy, na patelni lub grillu grillujemy, szczyptę soli i pieprzu dodajemy. Mięso studzimy, następnie na paski kroimy. Z dyni gwiazdki wycinamy, łyżkę oleju podgrzewamy i na nim je podsmażamy
Moniki Smakołykipręta o przekroju w kształcie gwiazdki. Ten hiszpański słodki przysmak jest popularny również w Portugalii, Ameryce Łacińskiej, czy USA.. Churros podawane jest samodzielnie lub z dodatkiem sosu czekoladowego i wtedy nazywa się chocolate con churros.. To kolejny przepis na blogu, którego podstawą jest ciasto parzone (uwielbiam mini ptysie z czekoladą), które smaży jest w głębokim tłuszczu(...)cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki przekładamy ciasto. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty, które smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Na każdy kwadrat papieru wyciskamy po 6-7 pasów o długości ok. 10 cm. Olej rozgrzewamy w rondelku. Wkładamy churros partiami papierem do góry, a po chwili churros same odklejają się od papieru. Smażymy po rumiano po 2 minuty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmikserem na jednolitą masę. Do sylikonowego lub bawełnianego rękawa cukierniczego włóż tylkę w kształcie gwiazdki. Rozgrzej olej (gdy zaczniesz czuć jego zapach kapnij do środka kropelkę wody- jeśli zacznie skwierczeć tłuszcz jest gotowy) i za pomocą rękawa wyciskać 10 cm paski (odcinaj nożyczkami) i smaż na rumiany kolor ze wszystkich stron. Churros'y odsącz na papierze z nadmiaru tłuszczu
Wielki apetyttłusty czwartek Składniki • 1/4 l wody • 60 g masła • 150 g mąki • 4 średnie jajka • szczypta soli • 2/3 szklanki cukru pudru • sok z 1/2 cytryny • olej do głębokiego smażenia smażenia lukier • 3/4 szklanki cukru pudru • sok z 1/2 cytryny • woda Sposób przygotowania 1. Wodę wlać do garnka dodać masło szczyptę zagotować wsypać mąkę z szczyptą soli mieszać energicznie(...)wielkości ciasto nie może być zbyt miękkie ) przełożyć do szprycy szprycować za pomocą końcówki o kształcie gwiazdki małe kółka na natłuszczony olejem papier 3. W frytkownicy ogrzać olej do temperatury 170 stopni Z papierem wkładać pączki do gorącego oleju po chwili smażenia odklei się papier który należy wyciągnąć a pączki obracać na drugą stronę 4. Usmażone pączki
W królestwie smaków Beatyoblane lukrem. Są kruche i słodkie czyli idealne na karnawał i Tłusty Czwartek. Składniki :* szklanka wody* szklanka mąki pszennej* 1/3 kostki masła* szczypta soli* 4 jajka* olej do smażenia* lukier Przygotowanie : Masło rozpuścić w wodzie i gdy się zagotuje to zmniejszyć gaz, wsypać całą mąkę z solą i mieszać szybko i energicznie by nie powstały grudki, tak długo(...)będzie idealnie gładkie. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty, ciasto wyciskać ze szprycy z końcówką gwiazdki - ja nie miałam szprycy i wyciskałam z woreczka strunowego - w koła po 2-3 warstwy by powstały gniazdka. Rozgrzać olej. Wrzucać ciastka papierem do góry i smażyć na złoty kolor. Papier sam będzie odchodził od ciastka i wtedy przewracamy gniazdka na drugą stronę. Odsączyć
Magiczne Życie Martyciasto na gładką masę. Przekładam ciasto do rękawa cukierniczego z dużą tylką o kształcie gwiazdki (ja niestety, nie miałam tak dużej tylki a szkoda). W garnku rozgrzewam olej rzepakowy. Do nagrzanego tłuszczu wyciskam partie ciasta (4-5 cm) i obcinam nożem lub nożyczkami. Jednorazowo smażyłam 5-6 churros. Chrust smażę przez kilkanaście sekund z każdej strony i wyławiam łyżką cedzakową
Mango PapajaChurros cynamonowe (Churros de canela) Churros, to tardycyjny hiszpańsko-meksykański przysmak, jednak obecnie popularny również w wielu innych krajach. Churros przygotowuje się z ciasta parzonego, wyciskanego i smażonego w gorącym oleju. Dzięki temu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dla nas churros mogą kojarzyć się z pączkami, gniazdkami i tłustym czwartkiem, natomiast w Hiszpanii są bardzo popularne(...)ciasta. Zmiksować do uzyskania gładkiej i dość gęstej masy. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie Wilton 1M). Olej rozgrzać do 175-180°C. Na gorący olej wyciskać paski długości 10-12 cm (odcinałam nożyczkami). Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony. Osączyć na podwójnie złożonym ręczniku papierowym. Obtoczyć w cynamonowym cukrze. Dodatkowo można
Pełny talerzSkładniki: Ciasto: 450-500 g mąki 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli 450 ml gorącej wody 2 łyżki oliwa olej do smażenia Do posypania: cukier puder i cynamon Masa: gorąca czekolada: pół łyżeczki miodu pół tabliczki czekolady 50 ml śmietany 36 % Przygotowanie: Mąkę, sodę i sól mieszamy, usypujemy wulkan z dziurką w środku. Wodę z oliwą doprowadzamy do wrzenia(...)być gładka bez grudek, gęsta, trochę ciągnąca się. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Churros to długi pączek-ptyś z rowkami na których osadza się cukier. Rozgrzewamy tłuszcz. Wyciskamy około 8 cm paski, przycinając ciasto nożyczkami bądź odrywając ciasto palcem. Smażymy na złoty kolor. Wyławiamy na papier. Masa czekoladowa: Roztapiamy czekoladę w gorącej kąpieli, dodajemy miód
KreatywnePinyłyżeczki bulionu z krewetek w proszku (do kupienia na stoisku z kuchnią dalekiego wschodu) - 2 ząbki czosnku - 1 gwiazdka anyżu - 150 - 200 ml wody - 1 łyżeczka octu ryżowego - olej sezamowy do skropienia potrawy W rozgrzanym woku na oleju smażymy posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Udko (bądź ćwiartkę) z kurczaka kroimy na mniejsze kawałeczki, aby nadawały się na kęs. Dodajemy
SMYKWKUCHNIwody Masa makowa: 500 g suchego maku 150 g cukru 3 jajka 2 łyżki masła 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej szczypta soli Beza: 4 białka 100 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: truskawki mrożone malny gwiazdki czekoladowe listki melisy Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę i cukier, godać pokrojone drobno zimne masło, wodę i żółtka
Gosia gotujemasy dodawać po jednym jajku i miksować na wysokich obrotach. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Naciąć papier do pieczenia na kwadraty 8*8 cm i lekko posmarować olejem. Wyciskać z ciasta okręgi na papierkach. Smażyć na rozgrzanym oleju wkładając papierkiem do góry. Po chwili zdjąć papier. Smażyć na złoto z dwóch stron. Przełożyć na papierowy
Ala piecze i gotujeefekcie stworzyłam własne, całkiem smaczne danie. 2-3 łyżki oleju do smażenia pół łyżeczk startego imbiru 2 ząbki czosnku kilka łodyg grubego szczypioru 1 zielona papryka 3-4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1 łyżeczka przyprawy "pięć smaków" pół laski cynamonu 1 gwiazdka anyżu pół opakowania makaronu jajecznego łyżka ziaren sezamu Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, dobrze odsączyć
Codzienne Gotowaniepieczenia szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia W garnuszku zagotować wodę z solą ,proszkiem i oliwą. Roztworem tym zalać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać, wyrobić łyżką na gładką, zwartą masę. Ciasto nie może być rzadkie. Hiszpanie nakładają ciasto do specjalnej szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Jeżeli takiej nie mamy, korzystamy z rękawa cukierniczego z większą końcówką(...)kształcie gwiazdki, a może innym.Wyciskamy ciasto w długie 10cm paski. W Churreria kupimy churros krótkie i bardzo, bardzo długie. Churros wyciskamy na deskę, odrywając odpowiednią długość i następnie wrzucamy na olej rozgrzany do 180 stop. Możemy wyciskać bezpośrednio do oleju jeżeli mamy wprawę. Smażymy 2 min, na rumiano. Osuszamy i posypujemy cukrem pudrem. Maczamy w kawie lub czekoladzie
Kulinarny karnet Christopheratylko słodkim i pączkami się żywimy, które pojawią się w najbliższym czasie. żródło mojewypieki.com Składniki 200 g mąki pszennej 100 g masła 4 jajka szczypta soli olej do smażenia lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mleka Wszystko razem utrzeć, a w razie gdy lukier jest zbyt gęsty dodać odrobinę mleka. Do garnka wlać wodę, dodać masło, sól i zagotować(...)rękawa cukierniczego i wyciskać na papier do pieczenia przez tylkę w kształcie gwiazdki kółka. Zrobić dwa lub trzy kółka z ciasta, aby były grubsze. Następnie porozcinać papier tak, aby każde gniazdko było na kwadracie. Rozgrzać olej do 175 stopni C i smażyć pączki wkładając na olej pączkiem do dołu, a papierem do góry. Po kilku sekundach wyjąć papier
O kuchni z uczuciemPierwszy raz te śliczne, smażone rozetki zobaczyłam na blogu „Moje Wypieki”. Ich kształt spodobał mi się na tyle, że postanowiłam zakupić foremkę do tworzenia tych ciasteczek :) W sklepach znajdziecie kilka podstawowych kształtów: gwiazdkę, śnieżynkę, motylka lub serce. Rozetki są bardzo delikatne i kruche, podobne w smaku do faworków, jednak powstają one z zupełnie innego rodzaju ciasta. To na rozetki jest(...)faworków na Tłusty Czwartek :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej (przesianej) 2 duże jajka 250 ml mleka 1,5 łyżeczki cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej smalec lub olej (do smażenia) cukier puder (do oprószenia) Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką, płynną masę o konsystencji odrobinkę gęściejszej niż ciasto naleśnikowe. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy 1-2 łyżki
MyCookBook.pl