kaczki ze skórąsól morskapieprzczosnek granulowanysuszony majeranekświeże 2 gałązki rozmarynu4 liście laurowe4 ziela angielskie2 kulki jałowcaolej do smażenia Składniki na sos:150 ml porto (lub innego słodkiego czerwonego wina)6 kostek gorzkiej czekolady (dobrego gatunku)2 łyżki miodu naturalnego2 łyżki masła2 gwiazdki anyżu1 pałka cynamonu1/4 skórka pomarańczy2 szczypty chili1 łyżka octu balsamicznego2 garści wiśni (lub żurawina albo porzeczka)Prażoki/Prażuchy(...)Wkładamy do miski, dodajemy gałązki rozmarynu, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 h. A najlepiej na całą noc. Gdy mięso się zamarynuje, smażymy 8 minut na stronie ze skórą, następnie obracamy na 3 minuty na drugą stronę i po usmażeniu wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 4 minuty. Po upieczeniu wyciągamy mięso
Bon Appetit MałgorzatyCebulę pokroić w drobną kostkę,dodać do pieczarek i razem przesmażyć. Do pieczarek dodać ugotowaną kapustę,doprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć wszystko jeszcze przez chwilę. Gotowy farsz wystudzić. Ciasto francuskie rozwinąć i wycinać gwiazdki używając do tego celu foremki. Na środek wyciętej gwiazdki włożyć niewielką ilość farszu,przykryć kolejną gwiazdką i brzegi zlepić używając widelca. Każdą
Kolorowa kuchnia Elkikażdej postaci a anyż dodał czereśniom wspaniałego aromatu Składniki - 2 kg wydrylowanych czereśni - 1 kg cukru - sok z 1 cytryny - 3 gwiazdki anyżu Sposób przygotowania 1. - czereśnie wydrylowane zasypać cukrem dodać sok z cytryny smażyć do wyparowania wody (smaży się długo czereśnie mają dużo soku )od czasu do czasu mieszać Gdy wyparuje już połowa soku z czereśni
W królestwie smaków BeatyRacuszki To jest danie, które robię rzadko ponieważ jak dla mnie to jest za tłuste ze względu smażenia na oleju. Ale raz na jakiś czas moja
Tanio smacznie i prostoGoplana Klasyczna Gorzka 90g pieprz do smaku 4 goździki 1 łyżeczka roztłuczonej w moździerzu kolendry 1 gwiazdka anyżu 1/2 łyżeczki cynamonu 2 ząbki czosnku 1 średni pomidor 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżka słodkiej papryki szczypta chili olej do smażenia Dodatkowo: świeża kolendra sezam Paprykę umieszczamy na 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Cebulę podsmażamy na niewielkiej
Wrzosowa Polanaziarna sezamu do posypania. Idealnym dodatkiem do świątecznego barszczyku są paszteciki. Dzisiaj zaproponuję paszteciki z ciasta francuskiego, w kształcie gwiazdek z nadzieniem pieczarkowo-migdałowym. Na patelni rozgrzać 50 g masła i wrzucić na nie posiekane pieczarki. Chwilę podsmażyć, doprawić przyprawami. Smażyć do momentu aż pieczarki będą lekko brązowe. Dodać wodę. Ponownie chwilę podsmażyć. Dodać mielone migdały. Dokładnie wymieszać składniki
Świat Domowej Kuchniciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka). Na przygotowanie churros są dwa sposoby: Jeden z nich to taki, że "paluszki" wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Drugi natomiast to przygotowanie churro jak pączki hiszpańskie, czyli na pergaminie. Wtedy papier
Słodka Stronaczereśni sól pieprz, cynamon do smaku 1 gwiazdka anyżu 1 łyżka miodu 1/2 szklanki wina czerwonego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 gałązki mięty Pierś z kaczki nacinam od strony skóry na krzyż nie uszkadzając mięsa. Sole, pieprzę i odstawiam na godzinę do lodówki. Pierś układam skórą do dna zimnej patelni i smażę 12 minut od strony skóry i dwie minuty(...)mięso go wytopi. Wcześniej rozgrzewam piekarnik do temp 200 stopni i wkładam mięso z patelnią na której się smażyła na siedem minut. Po wyjęciu zostawiam pierś na pięć minut zanim je pokroję. Sos: Wydrylowane czereśnie przekładam do rondelka, dodaję wino, gwiazdkę anyżu, cynamon, sól, pieprz i przesmażam aż czereśnie zrobią się miękkie, wino zredukuje. Na końcu dodaję miód, pokrojone
wesoła kuchniapieczenia wycinamy kwadraty (8x8cm), lekko smarujemy olejem.4. Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na kwadraty wyciskamy kółka o średnicy 6-7 cm.5. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, partiami wkładamy pączki papierem do góry i smażymy na rumiano po obu stronach. Papierka nie wyrzucamy, można użyć go ponownie.6. Ubieramy lukier i smarujemy lekko ciepłe pączki.Smacznego
Kuchnia domowa Anizrobienie takich jajek wymaga odrobinę wprawy to i tak fajna zabawa. Składniki: jajko sól olej do smażenia metalowa foremka do wycinania ciastek Wykonanie: Jajko rozbić do naczynia z którego łatwo będzie go przelać do foremki. Należy uważać aby żółtko było całe.W przypadku gwiazdki mnie się to nie do końca udało. Na patelni rozgrzać olej i ułożyć foremkę. UWAGA foremka
Mama Gotujewody 75 g masła 3 łyżki cukru szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 cukier waniliowy 2 jajka Ponadto : olej do smażenia cukier puder do oprószenia Wykonanie: W garnku zagotowujemy wodę, masło, cukier, sól, do roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Do wrzątku wsypujemy mąkę wymieszaną z cynamonem oraz cukrem waniliowym. Zdejmujemy(...)dodamy jajko. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki, przekładamy ciasto, wyciskamy na papier pergaminowy posmarowany olejem na długość ok 12 cm. Olej rozgrzewamy do temperatury 175ºC, smażymy po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym. . Sos czekoladowy
kgwjanczewozmiksuj, aby powstała w miarę jednolita masa. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej nieco oliwy i przesmaż na niej goździki, gwiazdki anyżu, kardamon i laskę cynamonu, gdy zacznie wydobywać się z nich aromat dodaj pastę cebulowa. Smaż przez kilka minut ciągle mieszając, aby pasta się nie przypaliła. W razie potrzeby podlej niewielka ilością oliwy. Dodaj mięso pokrojone
Codzienne Gotowaniewody 100 g masła szczypta soli 2 łyżki brązowego cukru 125 g mąki 3 duże jajka 1/2 szklanki bardzo drobnego cukru 3 łyżeczki mielonego cynamonu olej do smażenia Składniki na sos czekoladowo-kawowy: 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady z zawartością min. 50% kakao (użyłam Horeca Select) 125 ml śmietanki 36% 50 ml mocnej kawy Przygotowanie: W małym rondelku doprowadź(...)szerokiej patelni rozgrzej olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem w kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj po 10-15 cm paski ciasta bezpośrednio do gorącego oleju obcinając je nożem lub nożyczkami. Smaż max 4-5 jednocześnie, odwracając gdy już będą zarumienione z jednej strony. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierze
karmelowymąką - robimy placek o grubości ok. 1 cm. Wykrawamy ciastka za pomocą szablonów (u mnie gwiazdki i choinki). Pozostałą część ciasta (ścinki), która zostanie po wycinaniu, zagniatamy i ponownie rozwałkowujemy - wycinamy kolejne sztuki. Na dużej patelni dobrze rozgrzewamy olej - wrzucamy nasze ciastka i smażymy partiami na złoty kolor (z obu stron). Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy - aby odsączyć z nadmiaru
Alutka-Gotujesoli 50 g masła 2 łyżki cukru 1 i 1/8 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 2 średnie jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: olej do smażenia cukier do obtoczenia Przygotowanie: 1. Ciasto: W rondlu zagotować wodę, cukier, sól oraz masło (cukier i masło powinny się rozpuścić!) Zdjąć mieszaninę z ognia, wsypać mąkę, cynamon i ekstrakt(...)wystudzonej masy dodać jajka i dobrze zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. 3. Olej rozgrzać w rondlu do temperatury 175 st.C. Dopiero na taki olej wyciskać porcję masy o długości około 12 cm. Churros smażyć ze wszystkich stron do złotego koloru. Usmażone odsączyć na papierze ręcznikowym. Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze. Podawać, np. z sosem
Nastoletnie Wypiekanie