Wątróbka w panierce Składniki: - ziemniaczki - sałatka obiadowa - 1,2 kg wątróbki indyczej Do panierki: - 1 jajko - 5 łyżek mąki - mleko - 3 ząbki
Tanio smacznie i prostopleśnią płaska łyżeczka mielonego kminku szczypta mielonej kolendry płaska łyżeczka ostrej papryki (wzięłam węgierską, która nie jest tak ostra jak cayenne) sól pieprz zioła prowansalskie 2 łyżki oleju do smażenia Pieczarki pokroić i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. W garnku nastawić wodę do ugotowania makaronu. Posolić ją przed wrzuceniem spaghetti. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do pieczarek(...)który po ponad dwuletnim odwyku od wszelakich używek spędzonym przy czyszczeniu ostryg, pojawia się nagle w Londynie, w hotelu ojca swego dawnego przyjaciela. Postanawia stworzyć restaurację na miarę trzech gwiazdek Michelina (ma już dwie na koncie). Jadając w różnych miejscach w Londynie, dobiera sobie załogę, w skład której wchodzą dawni przyjaciele z Paryża i nowi kucharze londyńscy. Musi też podomykać
Weekendy w domu i ogrodzietarce o grubych oczkach. Czosnek i papryczkę chilli drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i wrzuć na nią czosnek i chilli, a za 3 minuty cukinię. Smaż przez 10-15 minut, aż cukinia zmięknie, a oddana przez nią woda wyparuje. Do przesmażonych warzyw dodaj kukurydzę, pokruszony ser feta, posiekany koperek oraz suszoną miętę. Dopraw pieprzem. Spróbuj(...)kukurydzy Bonduelle. Na komentarze czekam do 22 grudnia, a zwycięzców ogłoszę w tym wpisie w dniu 23 grudnia. Tak więc masz szansę sprawić sobie bardzo miły prezent na Gwiazdkę :) Wysyłka nagród tylko na terenie Polski. Wpis powstał we współpracy z Bonduelle
Chilli Czosnek i Oliwabyły twarde powinny poleżeć w wodzie przez kilka godzin - najlepiej przez noc. Następnie przeszedłem do przyrządzenia przyprawy "pięć smaków" i przyprawienia mięsa. W moździerzu roztarłem na jednolity proszek dwie gwiazdki anyżu, 7 goździków, 15 ziaren pieprzu syczuańskiego, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę nasion kminu rzymskiego i 1/2 łyżeczki nasion kozieradki. Piersi kurczaka, po oczyszczeniu ich z resztek błon pokroiłem w poprzek włókien(...)shitake oraz kurczaka wraz z całą marynatą. Kiedy kurczak zacząłsię przysmażać dodałem plasterki selera i pietruszki, a po kolejnej minucie marchewkę, po dalszych dwóch minutach cukinię i pora. Całość smażyłem na średnim ogniu, przez około 6 minut, aż warzywa zrobiły się lekko miękkie. Wtedy dodałem do woka 2 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki oleju sezamowego oraz 3 łyżki ziaren
Wyprawy kulinarnesześciu barwnych kolorach. Dzięki takiej różnorodności każdy znajdzie coś, co będzie w pełni odpowiadało jego potrzebom. A półmisek wygląda tak: Standardowo testowany przeze mnie produkt może uzyskać 5 gwiazdek w każdej kategorii: funkcjonalność jakość wykonania wygląd cena Funkcjonalność - 5/5 Na półmisku o wielkości 35 cm, zmieści się spokojnie porcja makaronu, sztuka mięsa lub sałatka dla 4 osób. Dzięki temu(...)garści makaronu gnocchi (lub dowolnego grubego makaronu) 1 garść zielonych oliwek (opcjonalnie) 6 sztuk suszonych pomid orów (opcjonalnie) sól, pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie smażymy do miękkości na 1-2 łyżkach oliwy. Oliwki kroimy w krążki, zaś pomidory w paseczki. Do cebuli dodajemy śmietanę (uważajmy, żeby się nie zważyła, najlepiej wcześniej ją zahartować). Dodajemy pomidory
IMPRESJA SMAKUpołączy się z resztą składników – masa zacznie przypominać gęsty budyń, będzie lżejsza i błyszcząca. Ciasto po zmiksowaniu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną szeroką końcówką, np. w kształcie dużej gwiazdki. Jeśli nie macie worka, weźcie dużą torebkę na mrożonki, taką z grubej folii, napełnijcie ją ciastem i odetnijcie jeden z rogów – zastąpi worek i będzie wygodna do nakładania ciasta, choć(...)samo dobrze jak świeże. CHURROS Możecie z tego ciasta usmażyć też churros, czyli hiszpańskie pączki. W szerokim garnku lub rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Tłuszcz – jak do każdego głębokiego smażenia – musi mieć odpowiednią temperaturę – około 160-180⁰C. Paski ciasta o długości około 5-10cm wyciskamy z rękawa cukierniczego wprost na rozgrzaną fryturę. Smażymy partiami po kilka sztuk, aż wyrosną
Karo in the Kitchendrewnianej sklejki. Z jednej strony mają napis "Wesołych Świąt", a z drugiej można pisakiem napisać imię osoby obdarowanej czy rodzaj oliwy. Kupiłam też kilka zawieszek ze sklejki w kształcie gwiazdek, dzwoneczków i innych świątecznych elementów. Zawieszki papierowe. Można je wyciąć samemu z papieru lub kupić (np. są w Empiku). Wstążeczki, sznurek, rafia. Świeże zioła, gałązki choinkowe. Moim oliwom świątecznym(...)właściwości. Na patelnię (używałam patelni żeliwnej, która dobrze trzyma ciepło) wlej dość oliwy, aby pokryć jej dno (u mnie było to jakieś 125 ml). Wrzuć na patelnię czosnek i smaż bardzo delikatnie przez 3-5 minut. Czosnek ma tylko bardzo delikatnie syczeć, nie może zbrązowieć. W razie czego zmniejsz ogień pod patelnią lub zdejmij patelnię na chwilę z ognia. Teraz
Chilli Czosnek i Oliwaosobistej oceny. Dzień 21. " SZEF KUCHNI POLECA " (2008) Francja. Szef kuchni, zabawny homoseksualista prowadzi kuchnię w popularnej i dobrze prosperującej restauracji. Pewnego dnia przybywa inspektor Michelin, przyznający gwiazdki - najbardziej prestiżowe i istotne odznaczenia w gastronomii. Serwują mu najlepiej przyrządzone potrawy, po czym okazuje się, że to nie był żaden krytyk kulinarny, lecz... zwykły sprzedawca opon(...)Jeśli jednak uda mi się gdzieś je "dorwać", na pewno je przybliżę. Nie sądziłam, że tle może być filmów o tematyce gastronomicznej! "Kucharze historii" (2009) "Zaklęte rewiry" (1975) "Smażone zielone pomidory" (1991) "Vatel" (2000) "Volver" (2006) "Przepiórki w płatkach róży" (1992) "Wielkie otwarcie" (1996) "Kobieta na topie" (2000) "Ratatuj" (2007) "Podróż na sto stóp" (2015) "Moje wielkie greckie wesele
W kuchni Karmel-itki