Zrobiło się zimno i ponuro, a gdy taka pogoda panuje za oknem ma się ochotę na ciepły i pożywny posiłek. Proponuję więc przygotować na obiad gulasz z karkówki, z dodatkiem papryki, pieczarek i sosu pomidorowego. Z podanej ilości składników wyszedł mi obiad na dwa dni dla dwóch osób, jednego dnia zjedliśmy go z kaszą gryczaną, a drugiego z ryżem(...)łyżeczki ostrej papryki szczypta chilli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól i pieprz Mięso umyć i pokroić w kostkę, podsmażać na rozgrzanym na patelni tłuszczu przez ok. 15 minut. Paprykę i pieczarki pokroić w dość dużą kostkę, wrzucić do mięsa, oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez kolejne 15 minut. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku
Simply FoodŻeby całość była jeszcze bardziej kolorowa, dodałam też sporo zielonego. Składniki (na 3 porcje): pół szklanki ciecierzycy opakowanie przecieru pomidorowego lub pomidorów w całości pół czerwonej papryki pół żółtej papryki chili ok. 200 g cukinii (pół małej) gałązka lubczyku łyżeczka czosnku niedźwiedziego ząbek czosnku natka pietruszki sól pieprz Ciecierzycę namoczyć rano przed pracą lub wieczorem na noc. Odlać wodę(...)sporo płynu, który trzeba było odparować, a i pomidory trzeba było dłużej gotować, by się bardziej rozpadły. Gdy całość będzie miała odpowiednią konsystencję przypominającą gulasz, usunąć lubczyk i dodać czosnek niedźwiedzi oraz pokrojone w kostkę paprykę, chili i cukinię. Gotować do momentu, gdy warzywa będą miękkie, ale nadal chrupkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tuż przed wyłączeniem palnika dodać
Weekendy w domu i ogrodzieMimo to postanowiłam przygotować rozgrzewający gulasz, bo pogoda niestabilna, wszyscy dookoła chorują, warto wiec się dobrze pożywić. Gulasz postał z tego co akurat było w lodówce, ale tematem przewodnim była kiełbasa paprykowa chorizo. To ona nadała daniu smak, do tego węgierska wędzona papryka i powstał całkiem solidny, pyszny, jednogarnkowy posiłek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwlać tyle wody, aby dało się mąkę dobrze wymieszać. Gdy warzywa zaczną już mięknąć wlać mąkę energicznie mieszając. Gotować jeszcze chwilę, aż gulasz zgęstnieje. Na koniec doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby ostrą papryką
Passions hobbies lifePyszny i rozgrzewający obiad. Przepis moja Mama dostała od swojej koleżanki Ewy. Po zmodyfikowaniu powstał pyszny sos (Mama dodała papryki, zioła). Naprawdę polecam. Zamarzył mi się taki gulasz z plackiem ziemniaczanym. Pycha! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje
Przepisy AleksandrySyte rozgrzewające danie z grzybami w roli głównej i bakłażanem. Dodałam cukinię, paprykę, wołowinę i wyszła pyszna patelnia pachnąca lasem. Moja rodzina bardzo lubi takie potrawy. Gulasz można podać z kaszą i mamy zdrowy obiad. 1 bakłażan 1 cukinia mała żółta 30 dkg podgrzybków 1 cebula 2 marchewki 1 papryka czerwona 25 dkg wołowiny sól, pieprz papryka słodka, papryka ostra(...)Grzyby kroję na kawałki i też przesmażam na patelni. Cukinię kroję w krążki. Po 30 minutach dodaję plastry cukinii do gotującego się gulaszu i dusze jeszcze pięć minut. Na końcu dodaję bakłażana, grzyby, doprawiam solą, pieprzem, papryką, bazylią i natką
wesoła kuchniaDziś papryka w sosie, która obok kiełbasy i fasoli gra jedną z głównych ról w daniu. Ziołowe, nieco na ostro i warzywne jednogarnkowe danie a la leczo, gulasz powstaje gdy nie ma pomysłu na obiad. Takiego dania produkuję zawsze całą masę, bo to łatwa, w miarę szybka i dość ekonomiczna warzywna potrawka. A ile jest na nią sposobów! Zależy(...)bigos z kapusty czy modne teraz bigosy warzywne, np. z dyni lub cukinii), odgrzewać i smakować. Każdego dnia, nie wiedzieć czemu smakuje lepiej:) SMACZNEGO Składniki: 3 czerwone duże papryki 2 cebule 1 por 4 pomidory 6 suszonych pomidorów 350 g kiełbasy 190 g koncentratu pomidorowego 1000 g passaty, przecieru pomidorowego puszka kukurydzy wraz z sosem puszka czerwonej i białej fasoli
Zasmakuj KuchniDzień dobry :-) Dzisiaj przepis na jesienny, pikantny i rozgrzewający gulasz z indyka z dynią, papryką, pieczarkami i ogórkiem kiszonym. Wyszedł pyszny, aromatyczny, a dynia dodaje mu wyjątkowego smaku. Polecam z podanych składników wychodzi dość duża porcja, bo moi panowie tego typu dania uwielbiają i robię zawsze na dwa dni. W jeden jedzą solo, a na drugi dzień np. z plackami
kruche babeczkiGulasz w stylu węgierskim. Wędzona papryka, warzywa, łopatka wieprzowa.. sam zapach sprawia, że wszyscy pędzą do kuchni
AniaGotuje.plpodajecie placki ziemniaczane? U mnie najczęściej polane są gulaszem, najlepiej wołowym z dodatkiem papryki i pieczarek, a na wierzchu z kleksem śmietany. W wersji bez mięsa podaję z umieszanym ze śmietaną twarożkiem (takie lubi mąż). Ja preferuję polane kwaśną śmietaną i odrobiną keczupu. Dzisiaj na blogu wersja pikantna z dodatkiem salami i papryki. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka
Czerwień i błękitRóżne formy rozgrzewających gulaszy ze słodką i ostrą papryką to to, co tygryski jesienią i zimą lubią najbardziej ;) Oprócz walorów smakowych mają też inne zalety - łatwo i szybko się je przygotowuje, a do tego pasują do nich świetnie np. kasze, dzięki czemu odpada np. obieranie ziemniaków. Jako dodatek idealnie sprawdzą się ogórki kiszone, więc nie trzeba też specjalnie głowić się
Kraina Tysiąca Smakówprzygotowaliśmy w formie pieczonej (niestety był tak dobry, że znikł z naszego stołu zanim pomyśleliśmy że wypadałoby zrobić zdjęcia na nasz blog) a drugą porcję przeznaczyliśmy na gulasz. Składniki: pół kilo królika papryka zielona cebula kolendra świeża kumin 2 łyżki 2 ząbki czosnku szczypta soli 2 kostki rosołowe drobiowe ocet winny biały 2 łyżki 2 łyżki przecieru pomidorowego
Smaki BrazyliiBogracz to taki bardziej rzadki gulasz, z dużą ilością mięska, papryki, z ziemniakami lub kluskami.Ze względu na dużą zawartość mięsa ta aromatyczna węgierska zupa jest bardzo pożywna i sycąca.Dobry pomysł na obiad bardziej jesienią niż latem, bo wspaniale rozgrzewa. Jest pikantna i treściwa, więc spokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... :-)Wspaniałe danie jednogarnkowe
Walijskie Pichcenieczubata łyżka na tartę), polewamy odrobiną soku z pomarańczy i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Gotowe! :) ~~~~~~~~~~~~~~ ZUPA KREM Z DYNI Z LIŚĆMI SZPINAKU I KREWETKAMI GULASZ WOŁOWY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ PONCZ Z POMARAŃCZĄ I GREJPFRUTEM
My Culinary Art