gulasz z papryka - 1857 przepisów (strona:24/124)

Placek po węgiersku 256

zrobiłam gulasz po swojemu. Czy jest on węgierski? Nie wiem, ale na pewno jest pyszny, treściwy o głębokim smaku. Polecam! :) Gulasz wołowy: 500 g wołowiny na gulasz 300 g pieczarek 2 czerwone papryki 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 0,5 l passaty pomidorowej 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 1 łyżka mąki 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 3 łyżeczki majeranku(...)pieczarki kroimy w plastry, a paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy ok. łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy cebulę. Przesmażamy chwilkę i dodajemy czosnek. Gdy zmiękną dodajemy pieczarki i paprykę. Lekko solimy i smażymy aż warzywa zmiękną. Przekładamy je do miski i odstawiamy na bok. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na średniej wielkości kawałki. Wkładamy do miski i posypujemy

Cooking Monster
Węgierska zupa gulaszowa 253

Polak, Węgier - dwa bratanki. Dlatego też mimo polskiego święta narodowego dzisiaj zapraszam na danie kuchni węgierskiej - zupę gulaszową. Doskonale sprawdzi się w chłodne dni - jest sycąca

Wyprawy kulinarne
Gulasz z fasolką szparagową 236

Gulasz to świetny przykład dania jednogarnkowego, gdzie smaki i aromaty składników pięknie się przenikają. Przygotowałam letnią wersję z dodatkiem fasolki szparagowej i cukinii dzięki czemu danie jest lżejsze ale równie pyszne co wersja tradycyjna. Składniki: 3 białe cebule 3 ząbki czosnku 1kg wołowiny sól, czarny pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liście laurowe oliwa do podsmażenia mąka(...)minut. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o długości około 3 cm. Ja dodałam 1 kg fasolki, jeśli chcecie by gulasz był bardziej mięsny dodajcie połowę. Czerwona paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Po mięsa dokładamy paprykę i fasolkę i dusimy kolejne 25-30 minut aż fasolka będzie niemal miękka. Na końcu dodajemy kukurydzę

Pyry na Gaz
Strogonow 238

Składniki: 1 kg wołowiny na gulasz 2 łyżki mąki pszennej 500 g przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule 500 g pieczarek 2 czerwone papryki 6 ogórków kiszonych 4 łyżki śmietany 18% olej do smażenia 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 6 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 4 łyżeczki musztardy sarepskiej sól

Qchnia po prostu
Ciecierzyca ze szparagami i "Perfekcyjne" 193

suszonymi grzybami. Do warzyw dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gdy warzywa i ciecierzyca zmiękną, umieścić je w jednym garnku. Dodać cząber, doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Podawać gorący gulasz z kawałkami sera wędzonego. W przygotowaniu tego rodzaju gulaszu z ciecierzycy sugeruję użycie cząbru - ziela regulującego proces trawienia. Ma działanie rozkurczowe i łagodzi dolegliwości takie jak: wzdęcia, odbijanie

Weekendy w domu i ogrodzie
Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing 208

sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek składniki na gulasz: 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,bez kości 1 cebula pokrojona w kostkę 4 łyżki oleju do podsmażenia mięsa 2 liście laurowe 2 ziarnka ziela angielskiego  5 ziarnek pieprzu 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra i słodka(...)smaku 3-4 łyżki mąki pszennej  koło 1 litr cieplej wody płaska łyżeczka przecieru pomidorowego ( nie koniecznie ale podnosi ona kolor gulaszu ) Przygotowanie gulaszu: Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy słodką i ostrą papryką, przekładamy do miski, obsypujemy mąką i dokładnie mieszamy aż kostki mięsa się obtoczą.  Podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, często je mieszając (mięsko powinno

Bon Appetit Małgorzaty
PIKANTNY KUSKUS Z WARZYWAMI I KIEŁBASĄ W SOSIE POMIDOROWYM 261

Jesień to taki okres, kiedy zdecydowanie częściej sięgamy po dania rozgrzewające i jednogarnkowe. Sycące gulasze, aromatyczne leczo, ukochana fasolka po bretońsku czy też różnego rodzaju zapiekanki i dania duszone królują w naszych kuchniach. W mojej również! Zainspirowana współpracą z marką Balcerzak przygotowałam dla Was przepis na na przepyszne danie jednogarnkowe inspirowane moim ostatnim urlopem na Djerbie ( ale też planowanym wyjazdem(...)czosnek – 2 ząbki * pasta harissa – 2 łyżki * pomidory w puszce wraz z sosem – 1 puszka = 400 g * „Slawianki” Balcerzak – 190 g / 1 op * papryka czerwona, zielona, żółta – po 1 szt * świeża natka pietruszki * sok z cytryny * sól, pieprz, kumin, kurkuma * oliwa z oliwek „ Sławianki” Balcerzak to kiełbaski wieprzowe o wysokiej zawartości

Ostra na Słodko
Gulasz z dynią 147

gulasz z dynią. Mięso wołowe, dynia, pomidory i ziemniaki duszone w czerwonym winie i bulionie warzywnym z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, kuminu oraz ostrej papryki. Składniki na 2-3 porcje: 500-550 g wołowiny na gulasz 500 g dyni (waga przed obraniem) 3 ziemniaki 3 pomidory, sparzone, obrane ze skórki 150 ml czerwonego wytrawnego wina 300 ml bulionu warzywnego(...)kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki natka pietruszki 1. Cebulę i czosnek posiekać. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Zeszklić cebulę z czosnkiem. 2. Dodać kumin, kurkumę i ostra paprykę. Wymieszać. 3. Dodać pokrojone w kostkę mięso. Smażyć kilka minut. Zalać winem. 4. Dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki

Moja Galeria Smaku
Gulasz wieprzowy z batatami 125

rzymskiego sprawia, że całość smakuje wyjątkowo Zachęcam do przygotowania tego pysznego jednogarnkowego dania   Przepis na 3-4 porcje dania Gulasz wieprzowy z batatami   SKŁADNIKI: Marynata: 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1 lekko czubata łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej Dodatkowo: 0,5 kg mięsa wieprzowego ( u mnie karkówka ) 1,5 litra bulionu mięsnego(...)kostkę średniej wielkości. Fasolę czerwoną odsączyć z zalewy i przepłukać zimną wodą. Po podanym czasie gotowania mięsa dodać paseczki papryki, pokrojone w kostkę bataty i odsączoną czerwoną fasolę. Gotować na małej mocy palnika przez około 30 minut. Gulasz doprawić do smaku solą, wsypać mielony kmin rzymski i dodać koncentrat pomidorowy. Całość gotować jeszcze przez kilka minut. Gulasz wieprzowy z batatami

WSZYSTKO SMACZNE
Dietetyczny gulasz z selerem naciowym, czyli zielonego menu ciąg dalszy 197

gulaszu bułki grahamki czy ślimaczki z siemieniem lnianym. Obie propozycje zresztą są wartościowymi dodatkami. Mięso z kurczaka można tez zastąpić filetem z indyka, radzi Agata. Dietetyczny gulasz z selerem naciowym Składniki: 1 czerwona papryka (200 g) 1 duża cebula (180 g) 500 g pieczarek seler naciowy (400 g) 2 duże piersi z kurczaka (600 g) 1 puszka krojonych pomidorów(...)paski. Seler naciowy także myjemy i kroimy na drobne części, dorzucamy do pieczarek, papryki i cebuli, kontynuujemy smażenie na dużym ogniu przez kolejne 10 minut. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą, gorącą wodę oraz przyprawy, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 1 godzinę. Gulasz, który otrzymamy będzie miał formę zupy, więc przelewamy go do miseczek i serwujemy

KulinarneImpresje.pl
kasza orkiszowa z warzywami i indykiem - lunch do pracy 195

zazwyczaj mam teraz na przebywanie spokojne przy garnka hej.  Chociaż i tak zazwyczaj słyszę  "pomogę Ci mamo, ploossiiieeeee" 😁😁😁😁 Skladniki : ok 100-150 g gulaszu z indyka 1 cebula  1/2 papryki 2-3 łyżki kukurydzy  100 g kaszy orkiszowej sól i pieprz do smaku  przyprawa do drobiu  papryka słodka i ostra Przygotowanie: cebulę pokrój

Gotowanie z pasją
Gulasz z łopatki na kaszy jęczmiennej 172

Dziś jestem w kuchni u mamy :) Rodzinka zażyczyła sobie gulasz z łopatki. Trzeba to jakoś ugryźć ;) Dawno nie walczyłam z mięsem więc ochoczo podjęłam się tego zadania. Składniki: ok 1 kg łopatki wieprzowej ok 10 dkg wędzonej słoninki  3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 1 biała papryka garść kurek  1 litr bulionu(...)marchew. Jak zmięknie dodać cebulę, paprykę i kurki. Dusić wszystko, aż delikatnie zmięknie i dodać usmażone mięso. Dodać przyprawy i czosnek. Wszystko razem dusić około godziny, od czasu do czasu mieszając i podlewając bulionem, do momentu aż mięso będzie mięknie i powstanie sos.  Kaszę ugotować wg instrukcji podanej na opakowaniu, na sypko. Gulasz podawać na kaszy. Doskonałym dodatkiem

Jemy Pijemy
Gulasz z udźca z indyka z soczewicą i warzywami 210

udźca z indyka z soczewicą i warzywami :) Łatwy i szybki w przygotowaniu gulasz na pewno wszystkim posmakuje :)   Składniki na gulasz: – 400 g mięsa z uda z indyka – 90 g zielonej soczewicy – 1 żółta papryka – 1 średnia marchewka

Kuchenne Wariacje
szybkowar-udziec indyka z kością z marchewką,papryką,czosnkiem,cebulą... 240

Składniki: udziec z indyka 1,5 kg, przyprawa do gulaszu 1 opakowanie, oliwa 8 łyżek, marchew 10 sztuk, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 2 sztuki, papryka 3 sztuki, papryczka chilli 1 średnia, woda 1,5 szklanki, seler nać 3 łodygi udziec z kością i skórą umyć, osuszyć i dobrze natrzeć przyprawą do gulaszu, do lodówki na kilka godzin lub całą

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz węgierski 182

Miałam straszną ochotę na gulasz, taki z plackami ziemniaczanymi. Cóż było począć? Trzeba było się wziąć do roboty i w niedługim czasie powstał gęsty paprykowo - mięsny sos okalający chrupiące placki ziemniaczane, pycha! Potrzebujemy: 700 g mięsa z szynki wieprzowej 2 łyżki mąki  4 łyżki oleju rzepakowego 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 papryki 2 marchewki 0,5 litra(...)obtaczamy w mące i wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy przez krótką chwilę.  W garnku rozgrzewamy kolejne 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojone warzywa: cebulę w pióra, paprykę w dużą kostkę, marchew ścieramy na tarce, a czosnek przeciskamy.  Smażymy wszystko, uważajmy, aby nic nie przypalić ;) Następnie dodajemy do warzyw mięso, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, przyprawy oprócz

MamaOskarka