gulasz z papryka - 1857 przepisów (strona:30/124)

Gulasz a'la węgierski 152

Składniki na gulasz łopatka wieprzowa, 500g ziemniaki, 3 średnie szt papryka czerwona, 1 duża szt cebula, 2 szt czosnek, 3-4 ząbki olej majeranek, 1 łyżeczka bazylia, 1 łyżeczka kminek mielony, 1/2 łyżeczki papryka słodka, 1/2 łyżeczki sól  Składniki na kluski kładzione jajka, 2 szt mąka pszenna, 4 kopiaste łyżeczki Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę 2cm. Cebulę i czosnek(...)grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy, aż się zeszkli. Do cebuli dorzucamy mięso, mieszamy i dusimy przez 10 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy, paprykę, czosnek oraz wszystkie przyprawy oprócz soli. Całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 1 godzinę. w razie potrzeby uzupełniamy poziom płynu wodą. Po godzinie dodajemy ziemniaki

Gotowanie moimi oczami
Ragoût miesno-warzywne 222

Uwielbiam dania jednogarnkowe bo nie wymagają wielkiego zaangażowania a przy tym są pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej

Pyry na Gaz
Placek po węgiersku 185

łyżką nakładać placki na całą patelnię, smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu można osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gulasz: 500g szynki wieprzowej (lub łopatki) 2 cebule 1 duża marchew 2 papryki (u mnie czerwona i żółta) 1 duży mięsisty pomidor (lub łyżka koncentratu pomidorowego) 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka majeranku(...)dodać cebulę, czosnek, marchew. Smażyć chwilę, dodać paprykę, pomidor, rozmaryn, zalać ok 500ml gorącej wody, zagotować, przykryć. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając (w razie konieczności podlać wodą). Gdy mięso będzie bardzo miękkie, doprawić do smaku solą i przyprawami. Mąkę uprażyć na suchej patelni, zagęścić gulasz. Gulasz wyłożyć na świeżo usmażone i jeszcze gorące

Obiad gotowy
Gulasz wołowy w sosie Jack Daniel's BBQ 207

serwować z kaszą gryczaną, plackami ziemniaczanymi, pieczywem lub makaronem.Czas przygotowania: 2,5 hPorcja dla 5 osóbKoszt przygotowania: 21,00 złSKŁADNIKI na gulasz:500 g mięsa wołowego na gulasz1 marchewka1 pietruszka1/2 selera naciowego1/2 pora3 cebule białe2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej4 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiego2 cienkie kromki chleba razowego120 ml sosu Jack Daniel's BBQ Full Flavor Smokeyoliwasól, pieprz czarny3(...)szklanki wodyPRZYGOTOWANIE gulaszu:Mięso na gulasz starannie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Marchewkę, pietruszkę, selera i pora obieramy i kroimy w słupki.Cebulę kroimy w piórka.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Mięso przesmażamy na dwie partie, tak aby się ładnie zarumieniło. Podsmażoną wołowinę przekładamy do garnka.Na tej samej patelni przesmażamy mieloną paprykę. Dolewany odrobinę wody i posikaną w pióra cebulę

kulinarnyJa
POTRAWKA Z SOCZEWICĄ 182

Miało być dziś u mnie leczo (bezmięsne )...niestety, w całym mieście nie mogłam znaleźć cukinii. I tak zamiast lecza powstała potrawka z soczewicą. Wszystkie składniki pozostawiłam

Kuchnia MagdaLeny
Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata 239

prostu kaszotto) to danie które zaskoczyło mnie swoją kremowością i aromatycznym smakiem. Przypomina nieco curry, ale inaczej się je przyprawia. Wędzona papryka (najważniejsza przyprawa) cudownie podkręca słodycz batata. W towarzystwie posypki kokosowej, która ciekawie przełamuje strukturę, gulasz jest bardzo sycący – nawet mięsożercy będą zadowoleni. Podczas przygotowań najdłużej zajmuje upieczenie słodkiego ziemniaka, lecz można to zrobić wcześniej (wtedy należy trzymać(...)gulasz z kaszy gryczanej i batata: 1 szklanka kaszy gryczanej (białej, niepalonej) 1 duży batat 1-2 łyżki oliwy z oliwek 2-4 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 1 puszka mleka kokosowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 – 1/2 łyżeczki koniecznie wędzonej, słodkiej lub ostrej papryki

Poezja smaku
Gulasz z ziemniakami, fasolką szparagową i ciecierzycą 150

będzie idealny, jeszcze lepszy na kolejny dzień! Jest w nim fasolka szparagowa, oprócz ciecierzycy i ziemniaków ostra papryka w proszku, nieco mieszanki curry i dla koloru kapusta pak choi. Skusicie się na taki letni obiad? Gulasz z ziemniakami, fasolką szparagową i ciecierzycą  / 2 porcje Składniki: 200 g młodych ziemniaków 400 ml pomidorów pelati w puszce 2 ząbki czosnku(...)Obsmażamy krótko. Do warzyw dodajemy kawałki obranego czosnku' puszkę pomidorów pelati, mieszankę curry i ostrą paprykę w proszku. Mieszamy. Dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki i fasolka będą miękkie. Warzywa mają być nie za twarde, ale mają zachować swoją strukturę. Na koniec doprawiamy do smaku. Gulasz podajemy z odsączoną i opłukaną z zalewy ciecierzycą. Posypujemy posiekanymi liśćmi kapusty pak choi

Moja smaczna kuchnia
GULASZ WOŁOWY Z PIECZARKAMI I PIWEM 154

Dzięki temu mięsko będzie kruche i soczyste, a sos idealnie kremowy. Przed dolaniem bulionu i piwa mięso należy dobrze zrumienić, dlatego słodką czerwoną paprykę, która łatwo gorzknieje, ciemnieje i przypala się dodajemy pod koniec obsmażania. Do gulaszu dodałam też łyżkę koncentratu pomidorowego, który jest naturalnym zagęszczaczem i wzmacniaczem smaku. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 700 g mięsa wołowego (antrykot, łopatka(...)będzie dobrze zrumienione z każdej strony. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy mieszając przez około 3 minuty. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, listki laurowe, 1 łyżkę słodkiej czerwonej papryki i 1/4 łyżeczki chili w proszku. Smażymy mieszając 1 minutę. Stopniowo dolewamy ciepły bulion i piwo. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na minimalnym ogniu przez około 3-4 godziny. PIECZARKI myjemy

cool and minty
Orientalny gulasz z ryżem 269

Aromatyczny gulasz z orientalnym smaczkiem Składniki biodrówka 1/2 kg pieczarki 30 dkg papryka czerwona 1/2 szt grzyby mun 1 garść cebula 1 szt czosnek 3 ząbki sos chili-czosnkowy 1 łyżka … Czytaj dalej Orientalny gulasz z ryżem

czarrna od kuchni
Gulasz po węgiersku ala Bogracz 155

pasterskich zwyczajów dawnych Madziarów. To kuchnia prosta, przygotowywana głównie na wieprzowym smalcu, cebuli, papryki i pomidorów. Jeśli się odchudzasz pomiń ten przepis bo smalec jest tu konieczny! :)Przepis pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne Wspomnienia z wakacji" . Ja recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki oraz makaron. Podałam go z plackami ziemniaczanymi. Składniki(...)bulion i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 1 - 1,5 h. Po godzinie duszenia dodajemy papryki oraz pomidory i dusimy kolejne pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wołowinę dusimy w sumie ok. 2 h.  Mięso gotujemy aż będzie miękkie. Gulasz podajemy z plackami ziemniaczanymi. gulasz ala bogracz

Bon Appetit Małgorzaty
Przetwory: Jak zrobić idealne leczo paprykowe :) 194

rzepakowy nierafinowany lub słonecznikowy koniecznie dobrej jakości Przyprawy - dla mnie duet idealny to łyżka czerwonej czubrycy i wędzonej papryki, bez nich leczo smakuje zuupełnie inaczej, papryka wędzona nadaje smak wędzonki a czubrica nadaje smak gulaszu coś wspaniałego, dodatkowo warto dodać pieprz, oregano, a jeśli wolicie ostrzejszą wersje dodajcie świeżą papryczkę chili. Kolejność smażenia, bardzo ważne jest żeby najpierw na patelce

zdrowa vege kuchnia
Gulasz Z Łopatki A'la Węgierski 158

takie zimne i pochmurne dni, taki gulasz jest odpowiednim daniem obiadowym ;) Składniki 3 - 3 i 1/2 szkl wody 500 gr mięsa z łopatki 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 1 marchewka 1/2 małego korzenia pietruszki 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka gęstej śmietany pieprz, sól, papryka słodka i ostra w proszku, warzywa suszone bez soli coś(...)doprawiamy solą oraz papryką w proszku, ostra oraz słodką. Dosypujemy także łyżeczkę warzyw suszonych oraz dodajemy pokrojona w plasterki marchewkę oraz pietruszkę. Całość gotujemy około 1 h lub i więcej aż do czasu kiedy mięsko zmięknie. 3. Pod koniec gotowania możemy dodać 1 łyżeczkę konc. pomidorowego i delikatnie odkryć przykrywkę aby zredukować wywar. 4. Gulasz zagęszczamy śmietaną z łyżką mąki

Gotowanie...to proste !
Gulasz wieprzowy z cydrem 119

cydrem, kaszą pęczak i sałatą z jajkiem i śmietaną to niezaprzeczalnie doskonałe trio obiadowe. Pyszne danie, które zasmakuje każdemu! Jak przygotować idealny gulasz wieprzowy? W tym wpisie znajdziecie odpowiedź na to pytanie! Pyszny, z marchewką, papryką i pieczarkami. W mojej wersji bez dodatku śmietany, chociaż jeśli tylko macie taką ochotę, jak najbardziej [...] Artykuł Gulasz wieprzowy z cydrem pochodzi z serwisu

Pogotujmy.pl
Gulasz ze schabu i kiełbasy 1176

pyszny i syty obiad. Najlepszą reklamą tego gulaszu jest mój Mąż, który na poczekaniu zjadł 3/4 całego garnka ;) Gulasz ze schabu i kiełbasy – Składniki: 400g schabu 500g kiełbasy, np. podwawelskiej 3 cebule 3 marchewki (ok. 180g) pieprz, sól, papryka słodka do smaku ok. 700ml bulionu (ewentualnie można podczas gotowania dolać trochę wody, gdyby nadmiar wyparował) 3 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy) 5 średnich ogórków kiszonych (ok. 280g) Gulasz ze schabu i kiełbasy – Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półksiężyce. Schab również pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem i papryką słodką (wymieszać, by schab dokładnie był otoczony w przyprawach). Na patelni rozgrzać tłuszcz, zarumienić cebulkę, a następnie dorzucić

Kulinarne Przeboje
Gulasz z łopatki wraz z dodatkiem papryki i pieczarek 229

Poniższy gulasz skradł moje serce, ponieważ jest gęsty, sycący, lekko pikantny i bardzo smaczny! Przygotowałam go w szybkowarze, aby przyspieszyć czas gotowania. Jeżeli nie macie szybkowaru to przygotujcie go w zwykłym garnku, tylko pamiętajcie o tym, że czas duszenia będzie o wiele dłuższy :)  Składniki na 4 porcje: 0,5 kg łopatki 1 duża czerwona papryka 1 marchewka 1 cebula(...)ząbki czosnku 2 szklanki wody sól, pieprz 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka mąki olej do smażenia Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić pieprzem i oprószyć mąką. Na dno szybkowaru wlać odrobinę

Ugotować
Gulasz z łopatki wieprzowej 449

Post Gulasz z łopatki wieprzowej pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje