Jesień to taki czas, kiedy z wielka przyjemnością sięgam po rozgrzewające zupy, kremy , dania jednogarnkowe czy też gulasze. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę-krem z pieczonej papryki i pomidorów z serem mascarpone. Niesamowicie aromatyczna i sycąca a dodatek serka mascarpone i świeżych ziół sprawia, że oprócz podniebienia zachwyca też oczy. Jest idealnym pomysłem na jesienny obiad! Koniecznie
Ostra na Słodkodanie będzie jeszcze zdrowsze;) Polecam na sycący i rozgrzewający obiad w te zimowe dni. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą (4-5 porcji) Składniki: 1 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki (mniej lub więcej jeśli lubisz pikantne dania) 10 pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę 3-4 ząbki czosnku, posiekane(...)smaku 1 kg dyni, obrana i pokrojona w kostkę 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Przygotowanie: Umieść połowę pomidorów w pojemniku blendera, dodaj czosnek i zmiksuj na gładki sos. Dodaj ostrą paprykę i ponownie wymieszaj. W dużej patelni rozgrzej olej, włóż mięso i obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj sos z blendera, włóż resztę pomidorów
karmelowytutaj znaczenia czy jest on w wersji wegetariańskiej czy też z mięsem zawsze smakuje świetnie. No i oczywiście przyprawy – wędzona papryka, imbir, czosnek, kolendra, cynamon – wszystkie z nich nadają daniom wspaniałego smaku i aromatu. Podstawą mojego gulaszu była dynia. Do tego pomidory, szpinak, ciecierzyca i kilka przypraw. W ten prosty sposób powstał szybki obiad, który spokojnie wystarczył(...)odsączona w zalewy pomidory w puszce duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę duża garść szpinaku łyżka posiekanej pietruszki przyprawy: po łyżeczce wędzonej czerwonej papryki, utartych ziaren kolendry oraz suszonego oregano szczypta soli oraz pieprzu cayenne olej do smażenia mąka do zagęszczenia Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Przesmażamy najpierw cebulkę by była szklista
Życie ze smakiemmyślę o jesiennej szarudze i na moim blogu nie zobaczycie na razie potraw z dyni i grzybów! Będzie za to więcej przepisów z pomidorów, papryki i bakłażanów. Takich, jak moja dzisiejsza propozycja - briami, czyli grecki gulasz warzywny. Wiele krajów śródziemnomorskich ma w swoim repertuarze podobne dania. Najsławniejszym z nich jest francuski ratatouille, Turcy przygotowują szakszukę, Hiszpanie mają gulasz(...)zaradnych :) Uwagi: Tradycyjnie briami posypuje się serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć. Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw - bakłażanów, cukinii i papryk - wedle swoim preferencji. Briami, pieczone warzywa po grecku na podstawie tego przepisu na 4-6 porcji czas przygotowania: 2 godz. Składniki: 4 ziemniaki 3 bakłażany 3-4 cukinie
Chilli Czosnek i OliwaAustrii, powstaje z wieprzowiny, rzadziej wołowiny pokrojonej w dużą kostkę, którą obowiązkowo naciera się sproszkowaną papryką i kminkiem. Klasycznie mięso osmażane jest na smalcu (nie oleju czy oliwie) i duszone wraz z kapustą kiszoną. Moje wersja tego gulaszu odbiega trochę od oryginału. Zamiast wieprzowiny użyłam fileta drobiowego i pominęłam kminek, którego niestety ... nie-cier-pię
Walijskie PichcenieSkładniki: łopatka wieprzowa duża cebula duża papryka 2 większe marchewki 1 większa pietruszka w korzeniu 3-5 ząbków czosnku puszka pomidorów ewentualnie 3-4 łyżki pasty
Blondynka Gotujejarmarczna 0,5kg Cebula 2 cebule Marchew 4 średnie marchewki Ogórek kiszony 5 większych Słodka papryka w proszku pół opakowania Liść laurowy 2 liście Ziele angielskie 3 ziarna Sól do smaku Pieprz do smaku Olej Bulion wołowy 600-700ml Mąka […] The post Gulasz z wołowiny appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojerozgrzewający... świetny na jesienne i zimowe obiady, czy kolacje... gulasz z serc indyczych. jak już pewnie pisałam mam to szczęście, że moja rodzinka bardzo lubi wszelkie podroby... więc często to wykorzystuję :) Zapraszam :) Składniki - 60 dkg serc indyczych - 1 cebula - liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek mielony, sól, sos sojowy, papryka czerwona mielona - olej - 3 łyżeczki mąki - śmietana(...)ogniu. Kiedy serca są już na wpół miękkie dodaję cebulkę. Całość duszę do całkowitej miękkości. Na końcu doprawiam solą, lub sosem sojowym i papryką. W małym garnuszku rozprowadzam śmietanę z mąką i odrobina wody, wlewam do gulaszu , mieszam gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Gotowe danie podaje z pieczywem, ziemniakami, kluskami lub kaszą. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródbliźniaczo podobne do irlandzkiego gulaszu na piwie . Przypomniałem sobie o tym, gdy przyszło do robienia zdjęcia (i dlatego, z premedytacją, również ono jest podobne). Widocznie mam już to gdzieś głęboko zakodowane, że dodatek alkoholu (najczęściej wina lub piwa) bardzo korzystnie wpływa na smak i konsystencję długo duszonych mięs. I tak jest w istocie. Dodatek papryki, czyli bohaterki tego tygodnia , również(...)passatę, pieczarki pokrojone w ćwiartki i paprykę pokrojoną w około 2 cm kostkę. Wymieszać. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu 1 i 1/2 godziny, po czym zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 1/2 godziny na nieco większym ogniu. Sprawdzić smak i ewentualnie dodać sól Z masła i mąki przygotować zasmażkę i wymieszać z gulaszem. Zagotować
zadanie-gotowanieWidzę, że gulasz z szynki jest bardzo popularny na blogu. Dziś zapraszam na bardziej urozmaiconą wersję tego gulaszu, z dodatkiem warzyw. Składniki: 500 g szynki bez kości słodka mielona papryka sól czosnek granulowany pieprz olej 1 cebula 1 marchewka 1 czerwona papryka liść laurowy ziele angielskie kminek w ziarenkach woda mąka śmietana Sposób wykonania: 1. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić(...)marchewkę i paprykę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 3. Kiedy mięso jest miękkie, dodajemy kminek. 4. W misce wymieszać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki z odrobiną zimnej wody, wlać do mięsa i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. 5. Podawać wedle uznania - najbardziej lubię taki gulasz z kaszą gryczaną
Kuchnia domowa AniSPAGHETTI IDEALNE ;-) Wyrazisty i charakterystyczny ser, ponadto kremowy niczym mus, sos z dyni piżmowej, z dodatkiem aromatycznej pietruszki, czosnku i przypraw, całość zwieńczona pastą z papryki czerwonej. Danie tak pełne smaku, tak idealnie skomponowane, każdy aromat uzupełnia się i dopełnia tworząc jednolity i co tu dużo mówić pyszny smak. Całość podana z prawdziwym makaronem z mąki Amber Durum(...)różnych sposobów, zazwyczaj w zależności od tego co mam akurat w lodówce, umonie nazywam to leczem, ale tak na prawdę zazwyczaj to różnego rodzaju gulasze warzywne. Przepis na prawdziwe leczo jest bardzo prosty: pomidory, papryka i cebula, które stanowią podstawę tej potrawy. W Polsce leczo bez cukinii, to nie leczo! U mnie zazwyczaj też właśnie w leczo pojawia się cukinia
SMYKWKUCHNIGulasz rybny to świetny pomysł na rybę, a jednocześnie lekki, smaczny i bardzo zdrowy obiad. Jeśli chcesz się zdrowo odżywiać, obowiazkowo włącz do menu ryby. To nieskomplikowane danie robi się naprawdę szybko i smakuje obłędnie. Składniki: 400 g filetów z dorsza 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50-100 g boczku 3 średnie ziemniaki 1-2 łyżeczki słodkiej(...)papryki w proszku sól, pieprz sok z cytryny 2 szklanki wywaru z warzyw 1-2 czerwone papryki Wykonanie: filety z dorsza pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki pokrojony w kostkę boczek częściowo stopić, dodać pokrojoną w kostke cebulę i paprykę, lekko podsmażyć, dodać 1-2 łyżeczki papryki i koncentrat pomidorowy, zagotować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem przecieru pomidorowego, dobrze, fajnymi ziołami doprawionego, z makaronem i dwoma rodzajami fasoli został połączony, wędzoną papryka oprószony. Część zjedzona, część w słoiki schowana i rozdana :) Składniki na ok. 3,5 l: marynata: 7-8 łyżek oleju rzepakowego czosnkowego, 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, 2 łyżki sosu sojowo grzybowego(...)mięsa . Dokładamy makaron i całość gotujemy tylko tyle, żeby był al dente. Dodajemy fasole odsączone i opłukane z zalewy. Doprawiamy papryką wędzoną, pieprzem, chili i solą do smaku. Rada: makaronu nie musimy długo gotować, jeśli od razu nie podajemy gulaszu, ponieważ pod wpływem gorąca i tak zmięknie. Gulasz podajemy z świeżą bazylią posiekaną na mniejsze kawałki. Można zastąpić
Moniki Smakołykiryżu -dodatkowo wegetę, pieprz oraz maggi do smaku -3 litry wody * Ja do zupy dodaję jeszcze fix do gulaszu dowolnej firmy. Zupa wtedy wyraźniej smakuje i jest lepsza, jeśli nie chcecie gotowego fixu to dodajcie jeszcze słodkiej papryki i majeranku :-) Do dużego garnka wlewamy troszkę oleju i dodajemy pokrojoną cebulkę, smażymy. Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuNajpopularniejsze są żeberka pieczone lub grillowane. Duszone w sosie są równie smaczne i serdecznie polecam je na obiad, na przykład zamiast gulaszu. 1 kg żeberek 3 cebule 3 marchewki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek 1-2 łyżki mąki olej 1. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i przyprawami. 2. Na rozgrzanym oleju
Szefowa kuchniwieprzowinką , warzywami oraz odrobiną śmietany , smakuje rewelacyjnie po powrocie z pracy , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki 300 dag mięsa do gulaszu wieprzowego 1 średnia cukinia 150 dag pieczarek 2 średnie papryki czerwone 1 łyżka warzywka 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki śmietany do gotowania 2 łyżki oleju kokosowego pierz
Mój Smakwieprzowinką , warzywami oraz odrobiną śmietany , smakuje rewelacyjnie po powrocie z pracy , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki 300 dag mięsa do gulaszu wieprzowego 1 średnia cukinia 150 dag pieczarek 2 średnie papryki czerwone 1 łyżka warzywka 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki śmietany do gotowania 2 łyżki oleju kokosowego pierz
Mój Smakogromnie lubiane także w krajach anglojęzycznych, w Polsce natomiast niemal nieznane. Dosłownie tłumacząc, jest to paprykarz z kurczaka, a mówiąc inaczej - to odmiana gulaszu, gdzie danie zaczynamy od podsmażenia mięsa, następnie cebuli i papryki, by całość podduszać w aromatycznym sosie, zaciągniętym na końcu kwaśną śmietaną. Chicken paprikash (paprikas criske) podajemy z lanymi kluseczkami, szerokim makaronem np. tagliatelle, czy ryżem. Całość
Poezja Smaków - blog kulinarnyróżnych sposobów, zazwyczaj w zależności od tego co mam akurat w lodówce, umonie nazywam to leczem, ale tak na prawdę zazwyczaj to różnego rodzaju gulasze warzywne. Przepis na prawdziwe leczo jest bardzo prosty: pomidory, papryka i cebula, które stanowią podstawę tej potrawy. W Polsce leczo bez cukinii, to nie leczo! U mnie zazwyczaj też właśnie w leczo pojawia się cukinia
SMYKWKUCHNISzybki gulasz z warzywami w sam raz na lekki obiad. Jeśli z podanych składników zrobimy dwie porcje gulaszu, to każda będzie miała tylko 350 kcal. Składniki: puszka fasoli czerwonej 250 g pieczarek cebula cukinia puszka krojonych pomidorów papryka czerwona marchew 2 ząbki czosnku oregano, rozmaryn, papryka ostra sól, pieprz, pieprz ziołowy Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce
e-PrzepisyKulinarneGulasz pasterski –to przepis z kuchni węgierskiej z dużą ilością papryki, niekoniecznie tej ostrej. Wspaniałe jednogarnkowe danie do którego przeznaczamy kilka gatunków mięs, im więcej, tym lepszy, które kroimy w grubsze kawałki. Zagęszczony zacierką. Rozgrzewający, w sam raz na jesienno-zimowe dni. Poza pokrojeniem mięsa i warzyw gotuje się sam. Pyszny! Składniki: ½ kg szynki wieprzowej ½ kg cielęciny
Wanilia i KardamonSkładniki: 500 g indyka na gulasz 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki (albo 1 zielona i 1 czerwona) 30 dag pieczarek kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków 2 szklanki passaty pomidorowej łyżka przecieru pomidorowego 2/2 szklanki ryżu arborio 3 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki
Czerwień i błękitszynki wieprzowej 0,5 kg fasolki 0,3 kg pieczarek 1 czerwona papryka 1-2 ogórki małosolne 1 cebula sól, pieprz słodka papryka, chili 2 łyżki łagodnej pasty paprykowej listki … Czytaj dalej Gulasz z szynki z warzywami
czarrna od kuchniSkładniki karkówka wieprzowa 50 dkg pieczarki 20 dkg cebula 2 szt czosnek 4 ząbki szpinak mrożony 10 dkg sambal oelek 1 łyżka papryka słodka mielona pieprz sól koncentrat pomidorowy 2 … Czytaj dalej Gulasz z karkówki
czarrna od kuchniSkładniki: 250 g mięsa wołowego na gulasz 500 ml przegotowanej wody 1 kostka do dań mięsnych papryka ostra mielona, pieprz 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso płuczemy, kroimy w małe kawałki, obtaczamy w mące i również smażymy na maśle. Przekładamy do garnka zalewamy wodą i doprawiamy
Moje-pitraszenieSkładniki ok. 1/2 kg szynki wieprzowej 1/2 cukinii 1 czerwona papryka 20 dkg pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz słodka papryka chili zioła prowansalskie kilka ziaren jałowca przyprawa … Czytaj dalej Gulasz z szynki z kaszą i buraczkami
czarrna od kuchniNa szybki obiad gdy zrobi się odrobinę chłodniej polecam szybki gulasz z klopsikami w warzywnym sosie, przypominające śródziemnomorskie klimaty. Danie proste, smaczne, syte i szybko znikające
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejna odsłona gulaszu z drobiowymi serduszkami - danie sycące, aromatyczne i tanie. Poniższy gulasz jest dosyć szybki w przygotowaniu, jednak najwięcej czasu zajmuje obieranie serduszek. Składniki na 2 porcje: 600 g serduszek 1/2 papryki 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz papryka ostra olej Serduszka pozbawić górnej części, przekroić wzdłuż i pozbawić skrzepów krwi. Dopiero(...)zalać 1,5 szklanką wody. Przykryć i gotować na małym ogniu. Pod sam koniec doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i zaciągnąć mąką (2 łyżki mąki rozmieszać w 1/3 szklance wody i przygotowaną zawiesinę wlać do gulaszu). Gotować jeszcze chwilę. Gulasz z serc drobiowych najlepiej smakuje podany z kaszą i konserwowym ogórkiem
Ugotowaćłyżki koncentratu pomidorowego, doprawiłam do smaku. Podobnie można przygotować sos gulaszowy do placków po węgiersku. Może jedynie zamiast grochu dodać pokrojoną paprykę i/ lub pieczarki. * W Polsce gulyás błędnie zwana jest gulaszem, a to nic innego jak zupa gulaszowa. Tradycyjny gulasz zwany jest pőrkőlt Do zupy można podać pieczywo,np. czosnkowe -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- The basic
bastalena