gulasz mięsny - 288 przepisów (strona:11/20)

Najprostszy gulasz wieprzowy 231

Parę dni temu pojawił się na blogu przepis na   kluski śląskie . A skoro są kluski śląskie, to nie może zabraknąć przecież gulaszu z gęstym sosem

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz szynkowo-pieczarkowy 104

Uwielbiam gulasze i to różne. Ale najbardziej z pieczarkami, do tego ziemniaczki i surówka a najlepiej jakby były buraczki. Nic do szczęścia już nie potrzeba. Niby proste tradycyjne danie a jakie aromatyczne i smaczne. 750 g świeżej szynki wieprzowej 300 g pieczarek ( dojrzałych ) 1 duża cebula 500 ml bulionu mięsnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól do smaku(...)dusić całość do miękkości. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią sos a potem zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Na koniec wlac śmietankę i wymieszać gulasz. Gulasz można podać z ziemniakami i surówką

Ewa w kuchni
Placek po węgiersku 152

prostu chrupiący placek ziemniaczany (w wersji maxi) polany gulaszem, zazwyczaj podawany z kleksem z kwaśnej śmietany. Obiad bardzo pożywny, smaczny, może nie najlżejszy, ale zimową porą wręcz doskonały. Znakomicie syci i rozgrzewa :) Kiedy kilka lat temu chcąc zrobić go po raz pierwszy, szukałam przepisu idealnego na mięsny sosik, z pomocą przyszedł mi blog „W mojej kuchni. Gotuj z Aleex”. Przepis(...)oczyszczamy pieczarki i kroimy je na plastry, które następnie podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki dodajemy do sosu wraz z drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Gotujemy jeszcze ok. godzinę. Gulasz powinien gotować się w sumie ok. 2 godzin. Po tym czasie trzeba go trochę zagęścić mąką (ok. 2 łyżki mąki należy dokładnie rozmieszać w 1/2 szklanki zimnej wody, a następnie

MyCookBook.pl
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 174

restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami.   Trippa czyli flaki Przyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy się z flakami. Mi również, jednak okazuje się, że Toskańczycy za nimi przepadają. Pamiętam widok surowych flaków w sklepie mięsnym w Mercado Centrale we Florencji, które wyglądały niczym włochata pierzynka. Mój Mąż, wielki

Chilli Czosnek i Oliwa
BUEF STROGANOW 115

Strogonowa chyba każdy zna, jest to potrawa mięsna, którą zawsze można zaserwować na świątecznym stole lub podczas spotkań ze znajomymi. Zawsze jem go z chlebem, ale słyszałam, że niektórzy serwują inne dodatki, jak np. ryż czy kasza.     SKŁADNIKI 0,5 kg wołowiny na gulasz, 1 papryka czerwona, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki mąki, 2 łyżki przecieru

słodki bratek
GULASZ WIEPRZOWY Z ZIEMNIAKAMI 167

Pyszne danie można powiedzieć jednogarnkowe, należy do tych, które robią się praktycznie same . A to czasami baaardzo ułatwia życie !   Składniki: 500g mięsa na gulasz ja

Z Majeczką w kuchni
Potrawka gulaszowa 181

same, niezbyt dobre przepisy. Jako zwolenniczka przyjaźni polsko-węgierskiej będę upierać się przy ich madziarskim rodowodzie i w tej samej intencji usprawniłam nieco przygotowanie ciasta. Mówi się, że prawdziwy gulasz węgierski robi się z mięsa wołowego. Bezapelacyjnie jestem za, jeśli chodzi o prawdziwe tego typu danie jednogarnkowe. Jednak w przypadku obiadu takiego, jak dzisiejszy - zwykle wolę delikatniejsze mięso ze schabu(...)słodka i ostra papryka w proszku czubryca czerwona (może niezbyt węgiersko, ale wyjątkowo dopasowanie smakowo*) sól, pieprz kilka łyżek przecieru pomidorowego/2 pomidory/ połowa puszki pomidorów bez skórki ( ew. trzy mięsne kostki lub tzw. bulionetki, kilka ostrych suszonych papryczek) Prawdopodobnie popełniam tym jakieś straszliwe świętokradztwo, ale zawsze, nawet w przypadku takiego dania, mięso przyprawiam wcześniej i zostawiam na przynajmniej godzinę

Kuchenna Kontrrewolucya
Wołowina z marchewką i groszkiem 156

Mięsny wtorek W związku z trwającym w tym miesiącu Festiwalem Kuchni Arabskiej , staram się wyszukiwać przepisy z tej kuchni, które mogę przygotować na co dzień. Są to zarówno śniadania, przekąski jak i dania główne. Jedną z takich potraw jest gulasz z wołowiny z dodatkiem marchewki i groszku. W oryginalnym przepisie pochodzącym z książki "Kuchnia arabska" M. S. Bsisu, była

Codzienne Gotowanie
Leczo z cukinią 757

leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często cukinię, kabaczka, bakłażany, boczek czy kiełbasę. U mnie w domu typowymi dodatkami są cukinia, pieczarki i kabanosy. Oczywiście możemy zrezygnować z dodatku mięsnego i otrzymać danie wegetariańskie. Leczo kochamy z wielu powodów

Poezja smaku
Grecki gulasz z wieprzowej szynki i Lipiec 177

Mamy lipiec, kiedy przyszedł tego nie wiem, nagle jedynka zjawiła się w kalendarzu. Z lipcem przyszły prawdziwe wakacje i pierwsze córciowe letnie przeziębienie z temperaturą, przyszły

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami 110

Jesień zawitała na całego. Dni co raz krótsze, a noce co raz zimniejsze. Aż prosi się o przygotowanie czegoś gorącego na jesienny obiad. Przedstawiam Wam mój

kulinarnyJa
Gulasz - kurczak i dodatki 463

Cześć!  W ostatnim czasie nieco zaniedbałam bloga, ale postaram się to zmienić.  Chciałabym aby mój blog stał się bardziej popularny - bo o tym marzy

Kuchnia moimi oczami
Wołowy gulasz prowansalski z bakłażanem, cukinią, papryką i oliwkami 136

laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kostki mięsne i koncentrat pomidorowy.  Po zagotowaniu zredukować ogień i dusić mięso pod przykryciem około 80 minut. Warzywa umyć. Paprykę oczyścić z nasion. Wszystkie składniki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do sosu razem z oliwkami krótko przed końcem gotowania (około 15 minut). Gulasz zaprawić mąką - odebrać do szklanki około

Nie tylko w kuchni
Placek po węgiersku 160

Danie jest bardzo smaczne i aromatyczne a w dodatku bardzo sycące. Idealne dla osób które lubią dobrze i smacznie zjeść. Do przygotowania dania użyłam aromatycznych przypraw

Bajeczna Kuchnia
Stroganoff z kiełbasą – przepis 3 149

wrzątku lub mięsnego bulionu 2 łyżki oleju Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Pokrój pieczarki w talarki. Pokrój kiełbasę w słupki. Zrumień kiełbasę na oleju, posypując papryką i pieprzem. Dodaj cebulę i czosnek oraz pomidorowy przecier. Smaż przez 3 minuty. Na osobnej patelni usmaż pieczarki, dodaj do kiełbasy wraz z tymiankiem i wrzątkiem. Zamieszaj i smaż gulasz przez 10 minut

codojedzenia