gulasz mięsny - 288 przepisów (strona:13/20)

Sos z sercem cielęcym, kurkami i białym winem 123

Dzień dobry! Zakupy warzywno-owocowo-mięsne robię zazwyczaj na Starym Kleparzu. Może nie mam tam blisko, bliżej mi do Placu Nowowiejskiego przy Lea, jednak nic nie szkodzi poświęcić kilka minut, aby się przejechać rowerem do centrum na zakupy. Mięso kupuję na jednym, sprawdzonym przeze mnie stoisku czyli u Gugulskiego. Można tam znaleźć świeżą wołowinę, wieprzowinę, królika, mięso mielone, a także(...)podroby - płucka, wątróbki i między innymi serca cielęce. Wcześniej miałam okazję jadać jedynie serduszka drobiowe, malutkie, w gulaszach lub jako nadzienie do krokietów, polubiłam smak takiego mięsa, więc skusiłam się na to serce i to już nie pierwszy raz :-) . Za jakiś czas znajdziecie kolejny przepis na sos z jego użyciem. Dzisiejsze danie jest dość esencjonalne, z wyraźnymi leśnymi aromatami delikatnych

Pora coś zjeść
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 208

leczo – i papryka, i kabaczek, i pomidory, mają w sobie naturalnie dużo wody. Podczas podgrzewania jeszcze ją uwolnią i nie ma potrzeby zalewania ich nad poziom. Leczo to gulasz warzywny, nie zupa (chociaż w Polsce częściej zjecie je właśnie w bardziej płynnej postaci). Mieszamy całość, doprawiamy mocno paprykami w proszku, solą i pieprzem. Przeciskamy przez praskę czosnek. Dusimy całość(...)wszechstronne. Tą jednogarnkową potrawę możecie jeść i na ciepło, i na zimno. Łatwo je przechowywać, przewozić, zamrozić. Leczo podaje się z pieczywem, z ryżem, samodzielnie i jako dodatek do mięsnych dań. Zjedzcie je tak, jak lubicie. Moje leczo jest naprawdę mocno paprykowe, piękne w kolorze. Ta wersja jest delikatna – letnia. Jeśli tylko macie ochotę, do leczo możecie dorzucić suszoną ostrą

Karo in the Kitchen
Gulasz z jelenia 173

Ponieważ wszystkiego chciałabym spróbować nie umknęło mojej uwadze to pyszne mięsko z jelenia. Wtedy jeszcze nie wiedziałam że jest takie pyszne, delikatne i rozpływa się w

Moje Małe Czarowanie
Placek po cygańsku 248

Wiedziałam, że kiedyś nastąpi ten moment, że wstawię placek po cygańsku. Zostałam w pewien sposób zmuszona do tego (nie ukrywam, że przez rodzinę). Post jest stosunkowo

Smaki Ewy
Gulasz z kurczaka z boczniakami 138

Nie znałam wcześniej boczniaków a zachęcona ich łatwą dostępnością w marketach postanowiłam je kupić. Poczytałam przy okazji o ich właściwościach odżywczych.... i okazuje się, że zawartość

Szefowa kuchni
Placki z cukinii 306

wtedy sporo wydrążonego środka, którego szkoda wyrzucać. Można je podawać na słodko, z sosami jogurtowymi czy tez na ostro i bardziej wytrawnie, na przykład z gulaszem. Zawsze smakują i zawsze inaczej :) Wszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku :) Składniki: około 1 szklanka startej razem ze skórką na grubej tarce cukinii(...)stron, na średnio rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu  na papierowym ręczniku. Podawać z sosami na bazie jogurtu, pikantnymi sosami pomidorowymi lub mięsnymi. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA 326

bardziej wyrazisty smak niż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw.  Pyszne są sporządzone z udek  roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej.  Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek(...)cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy zmielone mięso z udek kurczaka, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z mięsnej masy formujemy nieduże pulpeciki. Bulion zagotowujemy. Dodajemy obrane marchewki, ziele angielskie i na   wrzący bulion wkładamy partiami kulki mięsa . Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Następnie marchewki

Walijskie Pichcenie
Domowy gulasz wołowy - tradycyjny jak u Mamy (a raczej Taty) 188

czekał gorący gulasz i kasza gryczana schowana w pościel, aby nie wystygła? Tak u mnie u mnie gulasz robił kochany Tato. Pamiętam, jak długo się czekało na to, aż gulasz będzie gotowy...dla mnie trwało to wieki :P Ale smak...delikatne mięsko, rozpływające się w ustach... mmm...próbowałam go odtworzyć, niestety z pamięci, bo mojego Taty już z nami(...)ziaren pieprzu (ziarnisty) i szczypta zwykłego sól do smaku liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki woda do podlania papryka słodka i ostra mąka (ok 4 łyżek) można dodać kostkę mięsną Kasza gryczana  Przygotowanie: Mięso myjemy i drobno kroimy.  Wykładamy na mocno rozgrzana patelnię i dusimy z każdej strony. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i marchewkę. Wszystko

ChilliJemy
Mikołajki z podrobami :) 164

niej niezliczoną ilość przepisów na nereczki, ozorki, wątróbkę czy serduszka.  Ja jak zawsze pomajstrowałam po swojemu przy tym przepisie i zrobiłam swoje danie - zupełnie spontanicznie. Zamiast zwykłego gulaszu w dużej ilości cebuli, żołądki przygotowałam nieco bardziej wytrawnie - duszone w winie. Do tego słodycz marchewki i lekko kwaskowa pomarańcza. Gra smaków, która przypadła mi do gustu.  Może przekonacie się(...)łyżka masła sok z połowy cytryny czarnuszka świeżo mielony pieprz Dodatkowo:  fileciki z jednej pomarańczy 2 łyżki cukru sok z pomarańczy Świeże żołądki dostałam dziś w osiedlowym sklepie mięsnym (chyba najlepszym, jaki znam). Dorodne sztuki!  Oczyszczone i umyte włożyłam do wody, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, po czym gotowałam przez pół godziny. Po tym czasie wymieniłam

Sajkofanka smaku
Szynkowar - co to za stwór ? 162

się w skrócie odpowiedzieć. Szynkowar służy do robienia w domu doskonałych, zdrowych wędlin z dowolnego rodzaju mięsa. Na dzień dzisiejszy przygotowaliśmy już w naszych szynkowarach: - kiełbasę drobiową, - mielonkę typu gulasz angielski (za mało przypraw wsypałem, ale wyszła super) - kiełbasę szynkową, - pojutrze będziemy parzyć prasowany boczek w pikantnej posypce, a następna w kolejce jest szynka prasowana na wzór słynnej szynki konserwowej(...)Szynkowary są oczywiście w różnych rozmiarach, ale dla nas te dwa rozmiary były optymalne.  Zdecydowanie lepiej sprawdza się u nas szynkowar prostokątny. Znacznie łatwiej ułożyć w nim wkład mięsny i wyjąć gotową wędlinę. Do przyprawiania wędlin z szynkowaru możecie użyć gotowych mieszanek np. takich jak tutaj lub poeksperymentować w poszukiwaniu ulubionego smaku. Bardzo żałuję, że nie znaliśmy tego sprzętu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Schab z warzywami 1377

Dziś przedstawiam najlepszą wersję schabu, jaką dotąd jadłam. To bardzo proste, smaczne, tanie i rozgrzewające danie, w sam raz na zimowe dni. Jak widzicie, same zalety

Szefowa kuchni
Tajine z wołowiny 124

Mięsny wtorek Dziś dobiega końca Festiwal Kuchni Arabskiej (na jakiś czas uwolnię was od przepisów z tej części świata, jednak nie opuszczę z Azji, ponieważ rozpoczęła się inna akcja kulinarna - kuchnia indyjska, w związku z czym w najbliższym czasie możecie spodziewać się wielu przepisów z Półwyspu Indyjskiego;)). Na zakończenie arabskiego gotowania postanowiłyśmy wraz z Panną Malwinną i Mirabelką przygotować tajine(...)roku zrobiłam także wyborne tajine z baraniny , tym razem , głownie ze względu na K. postanowiłam wykonać to danie z wołowiny, która jak wiadomo idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju gulaszy i długiego gotowania. Udusiłam ja z marchewka z dodatkiem śliwek i migdałów oraz aromatycznych przypraw tak charakterystycznych dla tej kuchni. Danie jest proste w przygotowaniu, choć dość długo się gotuje

Codzienne Gotowanie
Gulasz z serc z indyka 287

Mieliśmy już na naszym blogu dania z żołądków i wątróbek , dzisiaj przyszedł czas na serca. I tym razem drobiowe i, jak to u mnie, z indyka

Kulinarna Pokusa
Duszona cielęcina z grzybami 190

SKŁADNIKI: 500 g karczku cielęcego 40 g suszonych maślaków (lub 800 g pieczarek świeżych jeżeli to danie dla dzieci) 4 duże cebule 4 ząbki czosnku 1

ClauditteMissCooking
Alto Adige – Wina z Południowego Tyrolu 139

glebie) z 15 – 20 letnich krzewów. Nos jest surowy i oszczędny. Dominują nuty zwierzęce, ziemiste i ziołowe. Według prowadzącego masterclass Tomasza Prange-Barczyńskiego wino to sprawdzi sie z gulaszem z jelenia z polentą. Trzeba to sprawdzić. Franz Haas - Selection Schweizer Pinot Nero Alto Adige DOC 2011 . Winnica leży na wschodniej stronie doliny Adygi na wysokości 550- 700 m n.p.m. Posiada(...)delikatne i dobrze wtopione. Wino jest dobrze zrównoważone i ma sporo ciała. Jest bardzo smaczne już dziś a i długie lata przed nim. Będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, drobiu, kaczki , bażanta, dziczyzny oraz grzybów. Cantina Caldaro - Pfarrhof Pinot Nero Riserva DOC 2010. Wino pochodzi z winnicy Montan/Montagna w samym sercu krainy Pinot Nero. Działka o powierzchni

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania