ryżem lub ziemniakami. Do przygotowania gulaszu użyłam przyprawy Czubrica czerwona, którą otrzymałam do testowania ze sklepu SKWORCU . Przyprawa ta wzbogaca smak wielu potraw. Jest dodawana szczególnie do potraw mięsnych, zup, gulaszu, bigosu i potraw z roślin strączkowych. Serdecznie zapraszam do sklepu SKWORCU , gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przypraw i produktów potrzebnych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia KasiGulasz z kurczaka z dynią to lekka propozycja na ciekawe danie mięsne, które można podać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem, czy kaszą. Ponieważ dania z dynią ostatnio są coraz popularniejsze, może Was zaskoczę, że nie jest to modna nowinka a potrawa kuchni podkarpackiej. Przepis pochodzi od Pani Janiny Olszowy, wyjątkowej kobiety i znawczyni lasowiackiej kuchni, która prowadzi warsztaty kulinarne(...)kurczaka, którego dodajemy do garnka z warzywami, natomiast na pozostałym tłuszczu podsmażamy mąkę, którą następnie zalewamy posoloną śmietaną i maślanką. Mieszamy aż płyn stanie się gładki, dodajemy go do gulaszu i zagotowujemy. Gulasz przekładamy do ogrzanej salaterki i posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ Zapraszam
Trzeci talerzGulasz z delikatnym akcentem piwa i imbiru. Składniki: 700 – 800 g wieprzowego mięsa gulaszowego, 1 pietruszka, 1 marchewka, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, kostka mięsna, sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, imbir, 300 ml piwa, olej lub smalec, czubata łyżka mąki Sposób przygotowania: Mięso opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem(...)czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Całość zalać piwem, dodać kostkę mięsną i resztę przypraw. Rondel przykryć, zredukować ogień. Całość gotować do czasu aż mięso będzie miękkie, a pod koniec gotowania zaprawić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. W razie potrzeby gulasz jeszcze doprawić. Smacznego
Nie tylko w kuchniGulasz z ryżem to bardzo prosta i sycąca potrawa idealna na obiad. Parę słów z wikipedii: Gulasz - węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa
PychotkaaaGulasz z serc jest, czymś akurat dla amatorów tzw. „podrobów”, ja szczerze mówiąc takim amatorem nie jestem (przyznaję bez bicia :) ale wiem, dwie rzeczy: 1. podroby
Smakowy Rajgulasz wołowy w sosie z granatu - składniki: chuda wołowina - 500 gramów cebula - 2 sztuki czosnek ząbki - 2 sztuki pieczarki - 150 gramów czerwone wytrawne wino
w mojej kuchniSkładniki: 350 g mięsa gulaszowego ( np. łopatka wieprzowa ) 2 cebule 1/2 bakłażana 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 papryczki chilli 1/3 szkl. czerwonego wina olej rzepakowy sól
kolorowotorcikowoczas mieszamy łyżka od spodu aby nie przywarły do dna. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wyciągamy je łyżką cedzakową, jednocześnie odsączając je z wody. Kluski są idealne do gulaszy, dań mięsnych z ciemnymi sosami. Ja podałam je do gulaszu z wołowiny w sosie bazyliowym z trawą cytrynową. Smacznego! The post Kluski z kaszy kuskus appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie gulasze? Takie mięsne, gęste, rozgrzewające w zimowe dni. Właśnie takie dania przygotowuje męski autor bloga. Szczególnie uwielbia gulasz wołowy i wieprzowy gulasz piwny z kaszą gryczaną i marynowanymi buraczkami. Gdy wracaliśmy w sobotę z Kołobrzegu Piotrek kupił piękny kawałek boczku wieprzowego, z którego postanowił zrobić sobie na obiad gulasz. Do boczku dodał również aromatyczne przyprawy, trochę chilli, curry, majeranek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmój mąż zażyczył sobie właśnie gulasz :). Składniki (2 osoby): 250 g mięsa wołowego na gulasz 1 duża cebula ziele angielskie liść laurowy przyprawa do gulaszu pieprz, sól kostka mięsna pieczeniowa 1,5 l wody masło mąka (do zagęszczenia) Składniki na placki: ziemniaki mąka jajko GULASZ Mięso myjemy, kroimy na małe kawałki, Cebulę kroimy w półksiężyce, wszystko podsmażamy(...)ostry gulasz tyle go sypiemy). Masło również wlewamy do garnka zalewamy wszystko wodą, dodajemy 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego. Do smaku dodajemy kostkę mięsną oraz doprawiamy przyprawą do gulaszu i gotujemy około 2 godz. do miękkości mięsa. Aby zagęścić sos wlewamy go trochę do szklanki (pół szklanki) wsypujemy do niej mąkę w zależności jak gęsty
Moje-pitraszeniedopracować ciasto tak, by wyszły idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Oczywiście w miseczkach można podawać nie tylko żurek. Świetnie pasują do nich gęste zupy czy gulasze, zarówno mięsne jak i warzywne. Polecam! :) Składniki (na 4 chlebki): 630g mąki pszennej 250ml mleka 175ml wody 20g świeżych drożdży jajko 2 łyżki oleju płaska łyżka cukru 2 łyżeczki soli
Czerwona PorzeczkaOryginalny strogonow podobno robi się z wołowiny. Na moim blogu przepisów z czerwonego mięsa nie znajdziecie, dlatego Gesslerowa w ostatnich "Kuchennych rewolucjach" zainspirowała mnie do
pieprzny smaczekKopytka - proste danie, które można podać w bardzo wykwintny sposób. Są wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych, wszelakich gulaszów i pieczystych ...ale co rzadko się zdarza same w sobie stanowią niebanalne jarskie danie.. W mojej wersji zostały polane masełkiem z dodatkiem tymianku i mięty. Biorąc do ust kluseczkę czujemy najpierw delikatny miętowy posmak, następnie po języku rozpływa się dominujący aromat
kawawszklancenajczęściej czytanych przepisów na blogu - codziennie ma po minimum kilkadziesiąt wejść. Ja sama robię je bardzo często, zawsze z ziemniaków z poprzedniego dnia i najczęściej podaję z mięsnym sosem, gulaszem itp. A tym razem przygotowałam je w wersji "na bogato" i podałam z sosem pieczarkowym. SKŁADNIKI: (na 10-12 placków czyli 3-4 porcje) 50-60 dag ziemniaków (ugotowanych
Kto ugości moich gości?Zawsze gdy tylko jesteśmy w Czechach kupujemy sobie knedlika do przygotowania w domku. Do niego najlepszy jest pikantny mięsny sosik. Gulasz wołowy z knedlikami SKŁADNIKI: 500g mięsa wołowego gulaszowego 2 cebule bulion warzywny pikantny sos Bomba Calabrese 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, czerwona czubryca, lubczyk dodatki: knedliczki, cebula i ogórek kiszony, świeży tarty chrzan Mięso umyć i osuszyć papierowymi
MarciochaKucharzy