gulasz do słoika - 164 przepisów (strona:8/11)

Smalec (czysty) 257

rzadziej. Smalec wytapiamy aż do momentu, kiedy skwarki się zrumienią, ale jeszcze będą daleko od przypalenia. Wyłączamy gaz i zostawiamy wszystko do lekkiego ostygnięcia. Smalec przelewamy przez sitko do słoika albo ceramicznego naczynia . Ja najczęściej używam zwykłego sitka, dlatego też gotowy smalec ma na dnie odrobinę okruchów ze skwarków (na zdjęciu powyżej). Jeśli potrzebujesz naprawdę czysty smalec, to przyda się(...)jego zapach i słodkawy smak dobrze się komponuje, czyli np. do panierowanych ryb i drobiu albo też naleśników paleo . Do smażenia wołowiny, niezależnie czy jako stek czy na gulasz, używam właśnie smalcu (domowego). Placki ziemniaczane, czy jajecznica tylko na smalcu, ale jajka sadzone czasem robię na maśle klarowanym. Zalecam jednak umiar w używaniu smalcu , chyba że masz dostęp do słoniny

PaleoSMAK
Kiszone jabłka z przyprawami korzennymi 134

oprysków - zbyt wiele chemii nie służy kiszonkom. Coś ciekawego: Jak kisić owoce i warzywa od A do Z Kiszone jabłka to bomba witaminowa i wspaniała przekąska. Pasują do gulaszy, surówek, śledzi, sałatek. Serdecznie polecam ten przepis na kiszenie jabłek. Przepis na kiszenie jabłek Jabłka - najlepiej dzikie lub z własnego ogrodu Sól kamienna (niejodowana) Laska cynamonu Kilka goździków Kilka ziaren ziela(...)kapusta kiszona , ogórki kiszone Przygotowujemy zalewę. Na litr gorącej, ale nie wrzącej wody wsypujemy łyżkę soli i dokładnie mieszamy. Do zalewy można dodać łyżeczkę miodu. Takim roztworem zalewamy jabłka. Słoik delikatnie zakręcamy i zostawiamy w ciepłym, ale nie słonecznym miejscu na ok. tydzień. Po tym czasie odstawiamy słoik do piwnicy (na zimę) lub do lodówki - do jedzenia na bieżąco. Polecam

Gotujemy i jemy
Kiszone jabłka z przyprawami korzennymi 147

zdziczałych jabłoni zebrane w czasie jesiennych wycieczek. Ważne, żeby wybrać owoce bez oprysków - zbyt wiele chemii nie służy kiszonkom. Kiszone jabłka to bomba witaminowa i wspaniała przekąska. Pasują do gulaszy, surówek, śledzi, sałatek. Serdecznie polecam ten przepis na kiszenie jabłek. Przepis na kiszenie jabłek Jabłka - najlepiej dzikie lub z własnego ogrodu Sól kamienna (niejodowana) Laska cynamonu Kilka goździków Kilka ziaren(...)kapusta kiszona , ogórki kiszone Przygotowujemy zalewę. Na litr gorącej, ale nie wrzącej wody wsypujemy łyżkę soli i dokładnie mieszamy. Do zalewy można dodać łyżeczkę miodu. Takim roztworem zalewamy jabłka. Słoik delikatnie zakręcamy i zostawiamy w ciepłym, ale nie słonecznym miejscu na ok. tydzień. Po tym czasie odstawiamy słoik do piwnicy (na zimę) lub do lodówki - do jedzenia na bieżąco. Polecam

Korniszonki
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 259

leczo – i papryka, i kabaczek, i pomidory, mają w sobie naturalnie dużo wody. Podczas podgrzewania jeszcze ją uwolnią i nie ma potrzeby zalewania ich nad poziom. Leczo to gulasz warzywny, nie zupa (chociaż w Polsce częściej zjecie je właśnie w bardziej płynnej postaci). Mieszamy całość, doprawiamy mocno paprykami w proszku, solą i pieprzem. Przeciskamy przez praskę czosnek. Dusimy całość(...)letnia. Jeśli tylko macie ochotę, do leczo możecie dorzucić suszoną ostrą paprykę chili.   Leczo z tego przepisu, przygotowane bez kiełbasy i kabanosów, możecie również zawekować w czystych, wypieczonych słoikach by móc się nim cieszyć w zimie. Przelejcie gorące leczo do naszykowanych słoików, zakręćcie wygotowanymi zakrętkami i pasteryzujcie w gotującej się wodzie w zależności od wielkości słoików 6-10 minut

Karo in the Kitchen
Gulasz z ryżem 216

Gulasz z ryżem to bardzo prosta i sycąca potrawa idealna na obiad.  Parę słów z wikipedii: Gulasz - węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony.  Przez wiele lat danie to było podstawowym daniem pasterzy, a dopiero z biegiem lat stało się(...)Mięsko pokrojone w kosteczkę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, wręcz trochę przypalić aby potrawa nabrała charakteru. Następnie dodać paprykę, liść laurowy i cebulę całość dusić. Gdy papryka jest ze słoika dodać razem z całą zalewą. Gdy wszystko będzie miękkie dodać sól, pieprz, paprykę w proszku,  curry oraz czosnek. Całość wymieszać i jeszcze chwilkę dusić. Podawać z ugotowanym osolonym ryżem

Pychotkaaa
Karkówka z szynkowaru 183

Przetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po przeczytaniu składu duże wrażenie bardzo często zmienia się w obrzydzenie. Jak tego uniknąć? Kochani, sami róbmy sobie pyszne mięsko! Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj(...)szynkowaru'; listonic_content='1 kg karkówki wieprzowej 80 ml wody Żelatyna spożywcza Sól do peklowania Pieprz Majeranek Czosnek (granulowany lub świeży)'; document.write(" "); Kroimy mięso na małe kawałki (jak na gulasz), po czym te chudsze i ładniejsze zostawiamy w misce, te poprzerastane tłuszczem zaś – mielimy bądź drobno szatkujemy, np. malakserem. Wszystkie składniki (mięso, wodę, żelatynę i przyprawy) wrzucamy do jednej miski

Proste-przepisy.pl
Karkówka z szynkowaru 160

Przetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po przeczytaniu składu duże wrażenie bardzo często zmienia się w obrzydzenie. Jak tego uniknąć? Kochani, sami róbmy sobie pyszne mięsko! Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj(...)karkówki wieprzowej 80 ml wody Żelatyna spożywcza Sól do peklowania Pieprz Majeranek Czosnek (granulowany lub świeży)'; document.write(" "); Myjemy mięso i kroimy je na małe kawałki (jak na gulasz), po czym te chudsze i ładniejsze zostawiamy w misce, te poprzerastane tłuszczem zaś – mielimy bądź drobno szatkujemy, np. malakserem. Wszystkie składniki (mięso, wodę, żelatynę i przyprawy) wrzucamy do jednej miski i dokładnie

Proste-przepisy.pl
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 195

następnie zmiksuj. Taki zblendowany wywar najwygodniej przełożyć do foremek lub woreczków do lodu i zamrozić. Otrzymasz gotowe porcje kostek rosołowych  Taką kostkę bulionową możesz dodawać do sosów, zup, gulaszu, dań warzywnych… Wszędzie tam, gdzie potrzebujesz wzmocnienia i podkręcenia smaku potrawy. Czym zastąpić vegetę? Kolejna niezastąpiona przyprawa uniwersalna. Bardzo wygodna, pasuje bowiem do każdego dania. Wiele osób przyprawia dania wyłącznie vegetą(...)łyżka suszonej cebuli 1 łyżka suszonego koperku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka liści laurowych ½ łyżki kurkumy 2 łyżki soli 1 pieprzu Wystarczy, że wszystko dokładnie wymieszasz, przełożysz do słoika i uniwersalna przyprawa do wszystkiego gotowa. Jest naturalna, bez zbędnych i szkodliwych wzmacniaczy smaku, konserwantów i tony soli. Przydatne zioła w kuchni Smak swoich potraw możesz wzbogacać na nieskończoną ilość

Pani domowa
SCHAB W SOSIE PIECZARKOWYM 428

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 5 plastrów schabu, 50 dag pieczarek, pęczek natki pietruszki

JejKuchnia
Bigos z młodej kapusty z suszonymi jabłkami 167

1 główka kapusty młodej 2 garście suszonych jabłek 1 jabłko 450 g kiełbasy (dobrej) 700 ml rosołu sól pieprz kminek oregano majeranek listek laurowy ziele angielskie

Gotowanie jest łatwe
Szynkowar – opis i recenzja 120

jest to zakup obowiązkowy. Moi goście są zawsze pod wrażeniem, gdy mówię im, że sam przygotowałem mięso, które właśnie jedzą na kanapce. Nic dziwnego – domowa karkówka wygląda trochę jak gulasz angielski z puszki, schab parzony w kawałku – prawie jak kupny. Tylko bez wstrzykiwanych polepszaczy. Zresztą, co tu dużo gadać, obejrzyjcie zdjęcia. Przepisy na dwie poniższe potrawy zamieszczę już wkrótce(...)zamian jeszcze dziś opublikuję przepis na domową karkóweczkę!   Przykładowe przepisy na dania z szynkowaru: Karkówka z szynkowaru Przetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po przeczytaniu składu duże wrażenie bardzo często zmienia się w obrzydzenie. Jak tego uniknąć? Kochani, sami róbmy

Proste-przepisy.pl
Faszerowane patisony 240

Faszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Leczo z cukinią i kiełbasą 211

Leczo z cukinią i kiełbasą to bardzo proste i szybkie danie obiadowe. Najlepiej jest je przygotować w okresie letnim, kiedy możemy kupić świeże produkty do jego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos słodko - kwaśny ( ze śliwek, jabłek, pomidorów) do mięs oraz wędlin. 181

Witajcie  :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego sosu słodko- kwaśnego. Wyśmienicie sprawdza się jako dodatek do pieczonych mięs oraz wędlin. Taki sos często używam np : do gulaszu , danie wtedy smakuje wyśmienicie:) Przepis na ten sos znalazłam w gazetce Działkowiec ale troszkę go ulepszyłam:) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 3 kg pomidorów lima 1 kg jabłek najlepiej papierówek 1 kg śliwek(...)słodko. Wszystko można jeszcze zmiksować blenderem na gładki sos. Słoiczki dobrze wyparzamy i wycieramy do sucha, nakrętki również.Przekładamy sos i dobrze zakręcamy.Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki i zalewamy letnią wodą do 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy pokrywką.Gdy woda w garnku zacznie się gotować zmniejszamy ogień i od tego momentu gotujemy jeszcze około 20 minut. Zawsze zagotowuję

Sama słodycz i szczypta chili
MAKARON Z ŁOPATKĄ WIEPRZOWĄ W SOSIE 215

WYKONANIE: ŁATWE  PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 21 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g makaronu, ciemny sos uniwersalny Łowicz, 50

JejKuchnia

Proponowane wyszukiwania