musicie mieć kilkudziesięciu słoików. Ja mam jeden, w którym kiszą się cztery cytryny i jak zostaje jedna, to stawiam następny słoiczek. Zanim wam podam przepis, to kilka słów o tym, do czego używam kiszonych cytryn. Mają one to do siebie, że są słone i kwaśne i dobrze ukiszone są przepyszne. Dodaję je do gulaszy, sosów, sałatek, do sosów jogurtowych, pieczonych(...)smaku. Szukajcie swoich idealnych połączeń. Spróbujcie! Przepis podam wam na dwie cytryny. To idealna ilość do tego, żeby przekonać się, jakie są genialne! Najlepszy go kiszenia cytryn, jest słoik z weką. Potrzebujemy: 2 cytryny sok z czterech cytryn 5 łyżeczek soli ciepłą wodę łyżkę oliwy. Przygotowanie: Cytryny porządnie myjemy w gorącej wodzie. Na dno słoika wsypujemy łyżkę soli. Cytrynę nacinamy
ladykitchensmalcu oraz duża ilość słodkiej papryki. Przedstawiam Wam więc moją wersję gulaszu. Kolejny sukces! Naczelny był smutny, że zjadł wszystko jednego dnia :)Składniki:400g wieprzowiny1 cebula1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona2 marchewkikilka pieczarek 3 łyżki smalcu1 łyżka mąki500ml bulionu (+2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego)1/2 słoika koncentratu pomidorowego1 łyżka ketchupu pikantnegosól, pieprz, 3 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżka(...)oraz ketchup pikantny. Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami. Pozostawiamy na małym ogniu.Gdy woda trochę odparuje, sos zrobi się gęsty i nie trzeba dodawać śmietany, lecz jeśli ktoś lubi - droga wolna :) Gulasz jest czaso- i pracochłonny, ale warto czasami zaszaleć i cieszyć się tym pysznym, sycącym daniem. Najlepiej podawać z pieczywem, kluskami lub plackami ziemniaczanymi :) Smacznego
Kitchens Alphabetsię przygotowywanie jedzenia w słoikach . Wiadomo , na wyjeździe , czy to do pracy , czy na wakacje , a nawet mieszkając w internacie nie zawsze chce nam się gotować , wtedy taki domowy słoik obiadowy jest zbawienny. Tym bardziej dla faceta , który w garach mieszać nie lubi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)tego repertuar dość ograniczony , wiadomo bigos,gulasz,klopsiki w sosie pomidorowym , fasolka i..na tyle " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta nowa zakładka „Dania w słoikach, czyli kuchnia na wyjazdy” , ma za zadanie dostarczyć, osobom poszukującym
Ogrodnik w podróżymięsa wieprzowego 250 g pieczarek 1 papryka czerwona 1 duży pomidor 1 papryczka piri piri (może być ze słoika) 5 szalotek 200 ml rosołu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka oleju pieprz z kolendrą(...)dusimy. Na końcu dodajemy obsmażone wcześniej mięso, rosół i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy ziołami, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut. Podajemy z kaszami. Pikantny gulasz wieprzowy SMACZNEGO
peggiwkuchnipodpłomyk z wędzoną słoniną i kiszonymi kurkami, krem z dyni kiszonej w maślance, gulasz wołowy z kimchi a na deser kiszone wiśnie z miętą, werbeną cytrynową i twarogiem. Przede wszystkim tłumaczy w jasny i prosty sposób, czym jest proces fermentacji, co dzieje się w nastawionych słoikach, jakie bakterie biorą udział w tym procesie i ostrzega przed tym, co może pójść
GRUBY WAŁEKsosie własnym Przepis na gulasz z jelenia na czerwonym winie Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 2,5 godziny Składniki 300 g mięsa z jelenia 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego oraz odrobina do smażenia 2 łyżki mąki średnia cebula 200 ml czerwonego wytrawnego wina mały słoik koncentratu pomidorowego 100 ml bulionu/wody(...)obsypujemy je solą, pieprzem (dość sporo przypraw) oraz mąką. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso na dużym ogniu do zrumienienia. Przekładamy je do garnka, w którym będziemy gotować gulasz. 3 Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulkę w pióra do zeszklenia, przekładamy do garnka z mięsem. 4 Na gorącą patelnie wlewamy wino, aby się zagotowało - w międzyczasie "zdrapujemy" przypalone
Kuchnia Bazyliimieć z głowy obiad za jakiś czas. Polecam! A Wy lubicie takie zupy, gulasze czy leczo? Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 czerwone papryki 2 zielone papryki 2 żółte papryki 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 pomidory słoik czarnych oliwek puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy puszka pomidorów w puszce butelka passaty opakowanie
Zasmakuj Kuchnibył taki obiad i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona smakiem. Zrobiłam ala gulasz w sosie kaszubskim z borowikami i śmietaną firmy Nasza Chata . Jako dodatek podałam kaszę gryczaną niepaloną bio firmy Fresano. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 mała cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 słoik sosu kaszubskiego z borowikami i śmietaną Nasza Chata sól, biały pieprz do smaku
Ala piecze i gotujepowodzeniem zamknąć w słoiki :) Składniki: * około 700 g pieczarek * 1 większa cebula * papryka czerwona * papryka zielona * papryka żółta * 3 większe marchewki * około 1 kg ziemniaków * 4 śląskie kiełbasy * majeranek tarty * sól, pieprz * kilka kulek ziela angielskiego * 3-4 liście laurowe * 2 łyżki przecieru pomidorowego * przyprawa do ziemniaków Skworcu * przyprawa do gulaszu Skworcu * chili mielone Skworcu Wykonanie(...)zmiękną. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę śląską, gotować na małym ogniu jeszcze około 10 minut, w razie potrzeby jeszcze doprawić i gotowe :) Jeszcze ciepłe można przełożyć w słoiki i przechowywać w chłodnym miejscu
Zrób to smacznieskojarzył mi się domowy obiad, jednak nie miałam czasu bawić się w gulasz ani ciemny sos. Postawiłam na coś łatwego i nieskomplikowanego: pieczone warzywa i pikantną wieprzowinę. Składniki: 1 "kotlet" wieprzowy 1 woreczek kaszy gryczanej 1 cukinia 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 4 szparagi ze słoika 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory suszone 6 małych pieczarek
Kitchens Alphabetmnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! Wegański gulasz z bakłażana, batatów i ciecierzycy Drukuj Porcje: 6-8 porcji Czas przygotowania: ok. 2 godziny Składniki: 200ml wody 1 duży lub 2 małe bakłażany 2 małe czerwone cebule 2 ząbki czosnku ok. 500g pomidorów pelati w całości lub krojonych (ze słoika lub z puszki) 2 małe lub 1 duży batat(...)garnka bataty, mieszam i gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1 godzinę, aż bataty zmiękną. 12 Następnie dodaję ciecierzycę i podgrzewam pod przykryciem jeszcze 5 minut. 13 Podaję gulasz z kaszą jaglaną lub bez dodatków posypany dużą ilością posiekanej kolendry. 14 Smacznego! Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz
Book of spellsmnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! Wegański gulasz z bakłażana, batatów i ciecierzycy Drukuj Porcje: 6-8 porcji Czas przygotowania: ok. 2 godziny Składniki: 200ml wody 1 duży lub 2 małe bakłażany 2 małe czerwone cebule 2 ząbki czosnku ok. 500g pomidorów pelati w całości lub krojonych (ze słoika lub z puszki) 2 małe lub 1 duży batat(...)garnka bataty, mieszam i gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1 godzinę, aż bataty zmiękną. 12 Następnie dodaję ciecierzycę i podgrzewam pod przykryciem jeszcze 5 minut. 13 Podaję gulasz z kaszą jaglaną lub bez dodatków posypany dużą ilością posiekanej kolendry. 14 Smacznego! Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz
Book of spellssezonie. Może takiej mrożonej papryki nie zjemy na surowo, ale do gulaszu lub innej potrawy sprawdzi się znakomicie. Truskawki i inne owoce mrożone super nadają się do musów, ciast i deserów. Jedynym problemem może być pojemność naszej zamrażarki. Natomiast alternatywą dla mrożenia są domowe przetwory w słoikach. 7. Sprzedajemy niepotrzebne rzeczy Nam się nie przydadzą, ale ktoś może właśnie tego
dobra gospodyni dom wesołym czyniJeżeli szukacie przepisów na dania, które możecie przelać do słoików i spakować na dłuższy wyjazd lub delegację to zachęcam do przygotowania poniższych dań. (wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie, aby przejść do przepisu) W szczególności polecam przepisy na chili con carne , karkówkę w sosie cebulowym i gulasz wieprzowy . 1. Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w sosie musztardowym 2. Chili
Ugotowaćrobimy. Nawet nie było z tym gotowaniem tak źle, a gulasz wyszedł pyszny, więc miałam przynajmniej na dwa dni obiad z głowy :-). Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: około 800 g szynki wieprzowej 500 g pieczarek 2 większe papryki czerwone 2 większe papryki białe lub zielone 1 słoik ogórków kiszonych (taki litrowy) 2 większe cebule czerwone 90 g koncentratu pomidorowego
kruche babeczki