Ostatni dzień mojego urlopu zaowocował szybkim daniem z makaronu i kurek. Wystarczyło dodać tylko trochę sera i śmietany a powstał pyszny sos, którym zajadała się cała
peggiwkuchniwykładamy na ciasto podduszoną cebulę i wyrównujemy. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na zimno lub gorąco. UWAGA: W wersji bezmięsnej boczek zastępujemy ulubionymi grzybami :-) Tarta z cebulą i boczkiem Tarta z cebulą i boczkiem Tarta z cebulą i boczkiem A przykry zapach pozostający na dłoniach po krojeniu cebuli usunęłam przy pomocy mydła Carex Kitchen
peggiwkuchniobsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Jak cebulka już zmięknie i nabierze złotego koloru wrzucić pokrojone bardzo drobno pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć, aż cała woda z grzybów wyparuje. Bułkę tartą zalać ciepłym mlekiem i zostawić, aż bułka wchłonie całe mleko. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać ketchup, przecier pomidorowy, jajko, białko, majeranek, obsmażoną cebulkę i pieczarki, bułkę
Kuchnia PokoleńMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Ryby powinniśmy jeść i basta! Orientalny dorsz to świetna odmiana. Warzywa w słodko-kwaśnym sosie świetnie podkręcają smak potrawy. Ten zestaw
My Blueberry CornerOrientalny obiad :) Składniki papier ryżowy do sajgonek, ok. 15 szt 1 podwójny filet z kurczaka 1 czerwona papryka 1/2 cukinii 1 garść grzybów mun 3 łyżki sosu sojowego 1 … Czytaj dalej Sajgonki z kurczakiem i warzywami
czarrna od kuchniczuję się nieco lżej i ogólnie lepiej. Pogoda za oknem jeszcze dość ponura, ale ja już czuję wiosnę w kościach. Dni coraz dłuższe, za chwilę będę szukać pierwszych wiosennych grzybów i przy okazji zbierać pierwsze, wiosenne chwasty. A potem będę te zieloności jeść bo koniec detoxu nie oznacza usunięcia z diety zielonego koloru. Wręcz przeciwnie. Jeżeli zamieszczanymi od tygodnia przepisami
Smaczna PyzaAromatyczne danie kuchni orientalnej :) Składniki 1 filet z kurczaka 1 marchewka po kawałku pora, selera, cukinii 1/2 cykorii garść kiełków fasoli mung z zalewy garść grzybów mun marynata: 3 … Czytaj dalej Domowa chińszczyzna
czarrna od kuchniboczek nie puści soku , można go delikatnie podlać wodą , ale dosłownie tylko tyle ,żeby się nie przypalał ( około 50-100 ml ) . . Serwujemy na gorąco , idealnie smakuje z leśnymi grzybami , ale równie dobra będzie kiszona kapusta Post Pieczony, prasowany boczek pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyserve. Enjoy! Przypominam też inne ziemniaczane pyszności: Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables Ziemniaki zapiekane z serem z niebieską pleśnią i karmelizowaną cebulą / Blue cheese and caramelized onion potatoes au gratin Ziemniaki z brokułami zapiekane
karmelowydzikich ziół i np. pokrzywy, rzeżuchy lub szczawiu, a jako dodatek chlebki pita np. z TEGO przepisu. Podaną poniżej zalewę można również wykorzystać do konserwowania smażonej papryki, cukinii, smażonych grzybów, zielonych pomidorów czy szalotek. Potrzebujemy: 110 g obranych ząbków czosnku 90 g moreli suszonych Zalewa: 110 ml wody 1 łyżeczka bulionetki (z TEGO lub TEGO przepisu
Marder&Marder Manufacturenieznacznie różnić. Zależy on od wielkości papryk, właściwości piekarnika, jak i samego smaku - jedni lubią bardzo miękkie papryki, inni jeszcze chrupiące (wówczas wystarczy 40 - 50 minut). Pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi, a do farszu dodać pokrojone oliwki czy kapary. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaDzisiaj przede mną drugi dzień wiosennego detoxu czyli detox właściwy. Tę dietę zaczęłam zaledwie wczoraj więc widocznych efektów jeszcze nie ma żadnych, ale mogę Wam powiedzieć
Smaczna PyzaPierogi, które zdetronizowały wszystkie poprzednie, są wręcz bajeczne w smaku. Najlepsze w świecie ciasto, które zapożyczyłam od uszek z grzybami i cudownie aromatyczny, niebiański w smaku farsz.... cudo, cudo, cudo... Polecam :-) Z podanych składników wyszło mi 80 sztuk. Ciasto na pierogi: - 550g mąki orkiszowej typ750 - 315g (ml) gorącej wody - 10g masła klarowanego - 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej W misie miksera
Smaczne ZdroweSkładniki: -3 piersi z kurczaka -250 g. pieczarek -50 g. margaryny do smażenia -cebula -ser żółty Do przygotowania sosu użyłam "pomysł na roladki schabowe w sosie
Magia jedzenia.