grzyby - 15226 przepisów (strona:814/1016)

Bigos 308

Przygotowanie tradycyjnego bigosu wymaga czasu i cierpliwości. Musi mieć ten wyjątkowy smak. Zawsze podkreślam go dodatkiem powideł. Wspaniale smakuje w świąteczne dni oraz na innych rodzinnych

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Krokiety z kaszą i pieczarkami 200

Uwielbiam krokiety z grzybami, z mięsem i kapustą, ale z kaszą i pieczarkami też są rewelacyjne. Krokiety z kaszą i pieczarkami Składniki: na farsz kasza jęczmienna - 2 torebki ( 200 g ) pieczarki - 500 g cebula - 2 szt szczypiorek - 0,5 pęczka wegeta pieprz tłuszcz na naleśniki mąka - 500 g mleko - 1 szkl jajka - 2 szt woda - 1,5 szkl sól- szczypta

Kuchnia Danusi
Kociołkowanie 249

już wspomniałam, w poprzenim poście, ostatni kilka dni wakacji spędziłam na działce w Polsce. I chcę tylko przypomnieć, że było wspaniale, cały dzień na powietrzu, spacery po lesie, zbieranie grzybów, piwko przy ognisku i oczywiście grillowanie. Najciekawszymi potrawami z grila, poza kiełbaską, były suszone śliwki zawinięte w boczek - pychotka, oscypki zawinięte w boczek - wspaniałe, choć nieco słone, a chyba

Codzienne Gotowanie
Tarta z pieczarkami 197

Wszystko smażyć aż zmięknie i zacznie lekko brązowieć. Usmażonego pora przełożyć do miseczki. Na lekko ;natłuszczonej patelni krótko przesmażyć pieczarki pokrojone w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości grzybów). Do tego dania polecam młode, twarde, białe pieczarki. Nie puszczają one dużo wody, zachowują jasny kolor, a po upieczeniu pozostają jędrne. W niewielkim naczyniu roztrzepać jajka, dokładnie wymieszać ze śmietaną

Codzienne Gotowanie
Risotto z bobem i zielonym groszkiem 127

dopiero gdy jedna się wchłonie, wlewać następną. Czynność tę powtarzać do momentu aż ryż będzie miękki. Szczegółowy opis przygotowania prawdziwego, włoskiego risotto, możecie znaleźć we wpisie Risotto z suszonymi grzybami . W międzyczasie ugotować bób i gro szek. Warzywa wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 2-3 minuty. Odcedzić. Gdy ryż będzie gotowy wyłączyć gaz, dodać bób, groszek, pozostałą część

Codzienne Gotowanie
Risotto z gruszką i gorgonzolą 211

dodatkiem gorgonzoli. Danie to jest fantastyczne - słodkie, lekko pikantne i kwaskowe. Gorąco polecam! Pochodzenie i kolejne etapy przygotowania prawdziwego risotto szczegółowo opisałam w przepiscie na risotto z suszonymi grzybami , do którego Was odsyłam jeżeli chcecie dokładnie zapoznać się z tym daniem. Składniki : 1 nieduża cebula 1-2 ząbki czosnku 200ml białego wina (użyłam półsłodkiego, ale doskonale nada się także wytrawne

Codzienne Gotowanie
Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkami 539

Danie obiadowe które robi się samo, poezja smaków i aromatów zachwyci każdego a przy tym tanie, polecam na codzienny obiad. Składniki: 60 dag karkówki bez kości

Wanilia i Kardamon
Karkówka duszona z papryką i pieczarkami 314

Dzisiaj coś dla zwolenników „swojskich” smaków. Będzie karkówka, piwo, papryka, pieczarki oraz dobrze wszystkim znane przyprawy. Jednak dobór składników i przypraw wg przepisu poniżej skutkuje tyleż

Kulinarna Pokusa
Łemkowska kapusta duszona z kminkiem 173

niż w dużych marketach. …Dawnym Łemkom może łatwo nie było, ale przynajmniej nie musieli się zastanawiać nad różnicą między kiszeniem a kwaszeniem… :) Bliżej świąt dodam przepis na kapustę z grzybami, bez której nie wyobrażam sobie Wigilii, a póki co zapraszam również na placuszki z kiszoną kapustą, czyli Fuczki :) Fuczki Przepis bierze udział w akcji

Trzeci talerz
Kabaczek faszerowany mięsem 168

mięsem, taki bardzo klasyczny z przesmażoną cebulą i przyprawami. Na blogu znajdziecie też pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem , pomidory faszerowane pieczoną cukinią , bakłażana faszerowanego mięsem i dynię zapiekaną z grzybami . Kabaczek faszerowany mięsem Czas przygotowania: 90 minut Proporcja dla 4 osób Składniki: 1 duży kabaczek (ok. 40 cm długości) 800 g łopatki wieprzowej 2 cebule 1 łyżeczka granulowanego czosnku

Kulinarne przygody Gatity
Szybka ale zdrowa chińszczyzna. 216

przygotowaną chińszczyznę. Jest szybko - danie da się zrobić spokojnie w 30 minut. Jest smacznie. Jest także zdrowo. To danie to moja wersja, taka "spolszczona" - nie ma tu chińskich grzybów ani bambusa. Jest za to czerwona papryka, która teraz jesienią jest najsmaczniejsza; jest cebula i zielony groszek który absolutnie uwielbiam (ale tylko jako świeży ugotowany czy mrożony). Do tego mięso

Poezja Smaków - blog kulinarny
Fuczki – łemkowskie placuszki z kiszoną kapustą 235

Dukielskiego). Dzięki obgotowaniu kapusty placuszki są delikatne i miękkie. Podaje się je ze śmietaną, z sosami lub jako dodatek do mięs. Ja proponuję fuczki podać z sosem z leśnych grzybów. Po prostu duet idealny! :) Dodatkową zaletą fuczek jest łatwość ich przyrządzania. Bardzo ładnie się smażą, nie przywierają, nie rozsypują. Najlepiej smażyć niezbyt duże placuszki. Z podanych proporcji wyszło mi około

Trzeci talerz
Kotleciki ziemniaczane z sosem grzybowym 129

Jesień jest zachwycająca. Pewnie za kilka dni pożałuję dzisiejszego entuzjazmu, ale… słońce świeci, ciepło jest, nie pada, aż chce się chodzić i szukać. Szary sweter

Gotuj z Blue Raven
Pappardelle z prawdziwkami, czosnkiem, cebulą po włosku 219

Dzięki uprzejmości pewnej Ewy z grupy Grzybiarze na Fb zrobiłam to danie włoskie bo ponoć Włosi się nim zajadają. Wcale się nie dziwię bo my też

Moje Małe Czarowanie
SCHAB DUSZONY Z KURKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM 193

smaczne.  Klasyczny schab z dodatkiem kurek w śmietanowym sosie.  Jego przyrządzenie zajmie nam 30-40 minut.  Jeśli nie mamy kurek, możemy je oczywiście zastąpić pieczarkami, suszonymi grzybami, albo zwyczajnie pominąć.  Danie wyjdzie równie smaczne.  Składniki: 600 g schabu 250 g kurek 1 cebula 1 łyżka masła oliwa (olej) śmietana 18% sól pieprz tymianek koperek

Walijskie Pichcenie