grzyby - 15226 przepisów (strona:821/1016)

Kapusta lasowiacka z zasypką 142

Dzisiaj prezentuję jeden z wielu lokalnych przepisów na smaczną gotowaną kapustę z dodatkami. Zwykle kapustę przygotowuje się z jednym wiodącym dodatkiem, np. suszonymi grzybami, albo grochem. Tym razem jednak zachęcam Was do ugotowania wszystkomającej kapusty lasowiackiej z zasypką :) Znajdzie się w niej – poza kapustą kiszoną – boczek, czerwoną fasolę, kaszę jęczmienną i cebulę. Prawda, że ma wszystko? :) Można ją podawać

Trzeci talerz
Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym 2254

celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Sos Pieczarkowy: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy kostki bulionowej to rozpuszczamy jej połowę w 1 szklance gorącej wody). W 1/4 szklanki zimnej wody rozrabiamy łyżkę mąki

Słodka Strona
Szynka z cieciorką w sosie grzybowym 156

granulowanym czosnkiem. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na złoto cebulę. Dokładamy mięso, suszone grzybki oraz pieczarki. Wszystko chwilkę przesmażamy. Podlewamy wywarem z grzybów i bulionem wołowym. Dosypujemy ziarna ciecierzycy. Doprawiamy pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i ciecierzycy (około 70 minut na wolnym ogniu). Dekorujemy natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
Wyniki konkursu 137

Sałatki” Ewy Wachowicz z autografem do Asagoth   powędruje, bo przepis na „Sałatkę z marynowanych buraków z rydzami i polskim serem Bursztyn” smakowo bardzo mi pasuje.  Jesienią za grzybami po lesie wędruję i mam ogromną radość jak je znajduję, wówczas jestem zadowolona, zrelaksowana i dlatego ta sałatka jest dla mnie wygrana J     Książkę Michela Moran „Doradca smaku

Moniki Smakołyki
Jabłka suszone. Chipsy z jabłek. 390

skórki, przekrawam na ćwiartki i wydrążam gniazda nasienne. Następnie kroje w cienkie plasterki ( ok. 3-5 mm ). Tak przygotowane plasterki suszę w elektrycznej suszarce do warzyw, owoców i grzybów. Ja stosuje metodę trzy godziny suszenia, trzy godziny odpoczynku... w tym czasie przekładam kosze.. górne na dół i odwrotnie. Ważne aby jabłek nie przesuszyć i wyczuć moment kiedy są pozbawione

Kuchnia z widokiem na ogród
Pierogi z boczkiem i twarogiem 165

Jeśli znudziły wam się standardowe pierogi z mięsem, kapustą i grzybami czy ruskie, to polecam ten przepis na pierogi z farszem z boczku wędzonego, twarogu i cebuli. Podajemy ze śmietaną, podsmażona cebulką, pyszne są również na drugi dzień, podsmażone na maśle. Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 220 ml wody łyżka oleju szczypta soli pół łyżeczki kurkumy (jeśli chcemy uzyskać

e-PrzepisyKulinarne
Zupa grzybowa. 92

Zupa grzybowa, to idealna zupa na obiad. Można ją podawać z makaronem, ziemniakami, kluseczkami. Można  zabielić śmietaną ale niekoniecznie. Składniki: 50 g suszonych grzybów ( ja miałam podgrzybki ) 3  - 4 ziemniaki Na wywar: porcja rosołowa 2 - 3 marchewki 1/2 selera 1/2 por 1/2 pietruszki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz w ziarenkach sól, pieprz, wegeta, magi - do smaku

Darcia w kuchni
Kurczak faszerowany kaszą gryczaną 127

nadziewanego kurczaka, tym razem z kaszą gryczaną. Danie dla 6 - 8 osób. Składniki: 1 duży kurczak ( mój miał ponad 2 kg ) 2 szklanki kaszy gryczanej 4 garście suszonych grzybów 3 - 4 cebule przyprawa do kurczaka pikantna sól, pieprz, olej do smażenia Sposób wykonania: Kurczaka dokładnie umyłam, osuszyłam, wytrybowałam ( wyciągnęłam z niego kości, można tego nie robić) . Posypałam ostrą przyprawą

Darcia w kuchni
pstrąg nadziewany świeżymi prawdziwkami 115

Prawdziwki czyszczę, myję, kroję w plastry. Smażę na maśle z cebulką pokrojoną w kosteczkę na wolnym ogniu, doprawiam solą i pieprzem, studzę.  Do środka każdego pstrąga wkładam część grzybów. Wierzch ryby posypuję pozostałymi prawdziwkami, kładę natkę pietruszki i pokrojone w kosteczkę kawałki masełka. zapiekam zamknięte w folii w temp 180 stopni przez 20 minut, a potem jeszcze 5 minut

Darcia w kuchni
Zapiekanka z piersi indyka, ziemniaków i cukini 181

musicie jak nie chcecie. Na małej patelni z odrobiną oleju obsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Duże żaroodporne naczynie wysmarować masłem i obłożyć na przemian z cukinią i ziemniakami. Obsypać solą i oregano. Na ziemniaki rozłożyć kawałki mięsa, następnie cebulkę i pieczarki. Śmietanę wymieszać z potartym serem

Kuchnia Pokoleń
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą . 710

placki ziemniaczane z kiszona kapustą , pewnie się zdziwicie z kiszoną kapustą ? placki wyszły wspaniałe w smaku , mąż i dzieci się nimi zajadali . Do placków użyłam wyśmienitej Kapusty kiszonej z grzybami z Ogródka Dziadunia , powiem Wam że nie spotkałam się jeszcze z tak pyszną kapustą ze słoika , no po prostu palce lizać. Jako dodatek do placków użyłam przepysznego Sosu kebab gyros

Sama słodycz i szczypta chili
Krokiety z mięsem mielonym 256

Krokiet, to farsz zawinięty w naleśniku, panierowany i usmażony.  Farsze mogą być dowolne, z grzybami, kapustą, serem,  z mięsem, czy  mieszane.  U nas każda wersja jest dobra.  Tym razem zrobiłam z mięsem, ale nie tradycyjnie z mielonego gotowanego, tylko z surowego.  Miałam tylko mięso mielone, i tak powstały takie krokiety. Polecam, są pyszne :) Krokiety

Takie tam pichcenie
Żeberka w sosie pomidorowym 224

Bardzo prosty i pyszny obiad. Kupiłam bardzo ładne żeberka, dużo mięsa mało tłuszczu, marzenie Nadmiar tłuszczu usunąć, ale jeśli lubicie bardziej tłuste można oczywiście zostawić. Pokroić

Kuchnia Pokoleń
Uzależniająca zupa tajska mojego taty 154

łyżeczki startej trawy cytrynowej lub 2-3 źdźbła ·          250 g pieczarki brunatnej lub grzybów azjatyckich ·          1 łyżka masła / oliwy ·          1 łyżeczka sosu rybnego ·          pieprz do smaku

Bazując na smaku

Proponowane wyszukiwania