Ostatnio obrodziły mi boczniaki więc kilka potraw z boczniaka z pewnością się pojawi. 100 g boczniaka 1/4 czerwonej papryki 1 mała cebulka sól pieprz 2 jajka
Gotowanie jest łatwe350 g boczniaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 papryki sól pieprz 200 ml śmietany 22% masło do smażenia karkówka w plastrach musztarda sól pieprz
Gotowanie jest łatwena kluseczki 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g twarogu 100 g mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól na gulasz 600 g mięsa (szynka
Gotowanie jest łatweKupiłam balot boczniaka, postawiłam w piwnicy przy oknie i po kilku dniach a dokładnie po tygodniu miałam juz pierwszy zbiór. Kiedy boczniaki urosną odcinamy całość
Gotowanie jest łatwe500 g boczniaka 1 duża cebula kawałek papryki ok 50-60 g sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta majeranku 4 łyżki bułki tartej 1 jajko ciasto
Gotowanie jest łatweciasto 1,5 szkl mąki 1 jajko sól pieprz 125 g masła szczypta proszku do pieczenia nadzienie 250 g boczniaka 1 łyżka masła 100 g sera
Gotowanie jest łatwesię z barbulą. To aster, który odbił od korzenia. Posadziłam go rok temu. Jest zdrowy i ma niesamowity atramentowy kolor. Wzdłuż płotu jest trochę marcinków, ale susza a potem grzyb bardzo sponiewierały te śliczne kwiaty. A to nasz ciekawy wrzos- biały i różowy na jednym krzaczku. Gailardia ma swój rok. Goździk nie tylko doszedł do siebie po suszy, ale jeszcze
les mirabellesPrzepis na pyszny sos grzybowy, ze świeżych grzybów. Do wykonania użyłem świeżych prawdziwków własnego zbioru:)! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Sos grzybowy Sosik użyłem do polania gołąbków:) Składniki : 40 dag świeżych blanszowanych prawdziwków 3 średniej wielkości cebule 450 ml śmietany 18% sól, pieprz, vegeta 60 ml wina białego wytrwanego 2 łyżki masła kalorwanego
Sprawdzone przepisy kulinarneDzisiaj zapraszam na pyszne domowe łazanki :) Do łazanek użyłam bardzo dobrej jakości Kapustę kiszoną z grzybami firmy Ogródek Dziadunia oraz żeberka . I czegóż można chcieć więcej , pyszne proste w wykonaniu , w sam raz na obiad :) Składniki na ciasto : 2 kopiaste szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 jajka Farsz : 1 słoik
Sama słodycz i szczypta chiliDopadło mnie przeziębienie. Siedzę w piżamie, pod kocem, obok mnie książka i kubek herbaty. Gdyby nie katar i przeraźliwy ból głowy, mogłabym powiedzieć, że chorowanie nie
Gotuj z Blue Ravenjednak pozostanę przy jej walorach kulinarnych. Potrawą, z którą najbardziej jest kojarzona, poza bigosem, są gołąbki. Najczęściej przygotowywane z farszem mięsno-ryżowym, ale nie brakuje też wariantów z grzybami, kaszą czy soczewicą (przepis) . Ja odwołując się do tradycji przygotowałam je z farszem z kaszy gryczanej białej i mięsa. Na Kresach taki farsz zawijano w liście kiszonej kapusty i pieczono
Smakowity Blog Kulinarnykapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy. Po ok. 30 minutach dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i dalej smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody i podduszenia grzybów (kolejne ok. 30 minut). Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 - 1 cm, a następnie kroimy w szerokie pasy o szerokości
Słodka StronaPrzygotowanie tradycyjnego bigosu wymaga czasu i cierpliwości. Musi mieć ten wyjątkowy smak. Zawsze podkreślam go dodatkiem powideł. Wspaniale smakuje w świąteczne dni oraz na innych rodzinnych
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyUwielbiam krokiety z grzybami, z mięsem i kapustą, ale z kaszą i pieczarkami też są rewelacyjne. Krokiety z kaszą i pieczarkami Składniki: na farsz kasza jęczmienna - 2 torebki ( 200 g ) pieczarki - 500 g cebula - 2 szt szczypiorek - 0,5 pęczka wegeta pieprz tłuszcz na naleśniki mąka - 500 g mleko - 1 szkl jajka - 2 szt woda - 1,5 szkl sól- szczypta
Kuchnia Danusijuż wspomniałam, w poprzenim poście, ostatni kilka dni wakacji spędziłam na działce w Polsce. I chcę tylko przypomnieć, że było wspaniale, cały dzień na powietrzu, spacery po lesie, zbieranie grzybów, piwko przy ognisku i oczywiście grillowanie. Najciekawszymi potrawami z grila, poza kiełbaską, były suszone śliwki zawinięte w boczek - pychotka, oscypki zawinięte w boczek - wspaniałe, choć nieco słone, a chyba
Codzienne Gotowanie