ciasto 1,5 szkl mąki 1 jajko 125 g masła szczypta soli 1 łyżka utłuczonych drobniutko grzybów suszonych pieprz ziołowy szczypta proszku do pieczenia nadzienie 250 g sera kanapkowego "falvita" lub innego tego typu 100 g białego sera 1 jajko 4 łyżki śmietany pieprz, pieprz ziołowy szczypta chili w płatkach świeże zioła; majeranek, bazylia, oregano, natka pietruszki
Gotowanie jest łatweporcja na dwie osoby ok 400 g żeberek 150 g kurek 1 łyżka masła pół cebuli 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz czarny szczypta kurkumy 200
Gotowanie jest łatwe300 g makaronu 150 g kurek pół bakłażana sól pieprz pieprz ziołowy pół cebuli 200 ml śmietany 22% szczypta kurkumy 1 łyżka masła bazylia natka pietruszki
Gotowanie jest łatweczosnek, sól, kminek, suszone mango, imbir, koper, liść laurowy, kasja, pieprz czarny, goździk, kadamon) szczypta bazylii sól oliwa ryż 1 szkl ryżu 2 szkl wody 1 łyżeczka sproszkowanych suszonych grzybów 1/4 papryczki chili szczypta kurkumy sól 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku W garnku zagotować 2 szkl wody, dodać posiekany czosnek, drobniutko posiekaną papryczkę chili , sól i kurkumę. Wsypać opłukany
Gotowanie jest łatwe600 g mięsa gulaszowego z jelenia marynata: 1 szkl wina czewonego wytrawnego ząbki czosnku pół łyżeczki suszonej papryki szczypta suszonej chili w płatkach 1 łyżeczka
Gotowanie jest łatweciasto: 500 g mąki 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 marchewka garść grzybów suszonych szczypta kminku sól pieprz ziołowy staropolski 3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko Grzybki namoczyć, po czym ugotować
Gotowanie jest łatwePaszteciki z kapustą i grzybami oraz barszczyk Makowy torcik z naleśników Pstrągi w galarecie Rolmopsy w delikatnym serku typu feta Łamańce z makiem Śledzie po żydowsku Amur z patelni
Gotowanie jest łatweciasto: 1 kg mąki 2 szkl mleka 60 g drożdży 100 g oleju 2 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 marchewka garść grzybów suszonych szczypta kminku sól pieprz ziołowy staropolski 3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko Grzybki namoczyć, po czym ugotować
Gotowanie jest łatweżołądków drobiowych 2 marchewki 1 pietruszka garść grzybów suszonych 1 cebula 200 ml śmietany 22% sól pieprz pieprz ziołowy natka pietruszki oregano listek laurowy ziele angielskie 1 szkl kaszy gryczanej szczypta suszonej papryki szczypta ogórków kiszonych suszonych sól Żołądki umyć, oczyścić, zalać wodą i ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Grzybki obgotować osobno, odcedzić i posiekać. Kaszę
Gotowanie jest łatwena 3 osoby 6 dużych pieczarek 1 bakłażan 1/4 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku sól pieprz szczypta oregano żółty ser boczek wędzony w plastrach Bakłażana pokroić
Gotowanie jest łatweOstatnio obrodziły mi boczniaki więc kilka potraw z boczniaka z pewnością się pojawi. 100 g boczniaka 1/4 czerwonej papryki 1 mała cebulka sól pieprz 2 jajka
Gotowanie jest łatwe350 g boczniaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 papryki sól pieprz 200 ml śmietany 22% masło do smażenia karkówka w plastrach musztarda sól pieprz
Gotowanie jest łatwena kluseczki 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g twarogu 100 g mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól na gulasz 600 g mięsa (szynka
Gotowanie jest łatweKupiłam balot boczniaka, postawiłam w piwnicy przy oknie i po kilku dniach a dokładnie po tygodniu miałam juz pierwszy zbiór. Kiedy boczniaki urosną odcinamy całość
Gotowanie jest łatwe500 g boczniaka 1 duża cebula kawałek papryki ok 50-60 g sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta majeranku 4 łyżki bułki tartej 1 jajko ciasto
Gotowanie jest łatwe