Co tu dużo opowiadać? jarmuż jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, topinambur to bulwa pełna witamin a razem stworzyły idealne danie. Warzywa chrupiące i delikatne zarazem
Moje Małe Czarowaniejego warsztatach nie widział. Niesamowite, że pamięta wszystkich uczestników! Po wstępnych uprzejmościach i przedstawieniu nam właściwości nowego produktu, przystąpiliśmy do dzieła. I takim też sposobem powstały: Cappuccino z grzybów leśnych i dachówką z parmezanu Makaron z sepią i krewetkami pachnący ogrodem warzywnym Perliczka duszona w cydrze z zapiekanką z kalafiorem i cebulą Wszystkie dania były przepyszne i postaram się
karmelowypiec pod przykryciem 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 5 minut, by mięso jeszcze bardziej się zarumieniło. Swoją wersję podałam z leśnymi grzybami, kopytkami i surówką z kapusty pekińskiej. Polecam i życzę smacznego
Kuchnia w opałachLubie przygotowywać gulasze, szczególnie teraz, kiedy idą chłodniejsze dni to świetne rozwiązanie na pożywny, ciepły, pyszny i bezproblemowy obiad, bo jednogarnkowy. Oszukany strogonow to właśnie taki
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś przedstawiam pierwszy w tym roku, i na pewno nie ostatni, przepis na zupę z dyni. Uwielbiam je, dlatego testuję różne jej wariacje. Tym razem proponuję
karmelowygreckim serem i zalać oliwą. Będzie z tego smakowite antipasto Nic to, że wyjeżdżałam poza własną kuchnię bo zabrałam je ze sobą. Słysząc doniesienia, że na Podlasiu kiepsko z grzybami pomyślałam, że przynajmniej zapewnię sobie jakieś zajęcie w podlaskim domku. Takie faszerowane papryczki z bogatym wnętrzem są świetną przekąską i można je podać gościom na jakimś miłym spotkaniu. ROZWIŃ
Smaczna PyzaBrązowe Pieczarki o których już wspominałam są Rewelacyjne. Intensywny Smak Grzybów dodaje pazura nie jednej potrawie. SKŁADNIKI: 350 gram Pieczarek 1 Cebula 2 łyżki masła Sól i Pieprz 2 ząbki czosnku Sposób Przygotowania: Pieczarki Myjemy ale nie obieramy z brązowej skórki. Cebulkę kroimy w plastry Do garnka z grubym dnem dodaję masło Do rozpuszczonego Masła dodaję cebulę
Gotowanie PatkiJak już wszyscy wiedzą kanie w tym roku bardzo obficie obrodziły. Trzeba je jakoś wykorzystać bo smaczne są bardzo. Ponieważ miałam ich bardzo dużo dlatego kilka
Moje Małe Czarowanienapis na sklepieniu "Tu siedziałem - 1946"), a później Urząd Stanu Cywilnego i Poczta Polska. Dzisiaj, w pierwszym pomieszczeniu stoją na regałach słoiki z przetworami i suszonymi grzybami, w drugim, na paletach warzywa i owoce. Na ścianach pozaplatane sznury cebuli i czosnku, a w woreczkach orzechy włoskie i laskowe. Nic nadzwyczajnego się tu nie dzieje, no chyba że nietoperz czasami
Nie tylko w kuchniDzisiaj szybki pomysł na przekąskę bądź kolację dla całej rodziny. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a z pewnością domowe zapiekanki znajdą wielu zwolenników. Tym razem przygotowałam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKanie czyli czubajki kanie obrodziły w tym roku tak że jak weszliśmy do lasu to miałam wrażenie że ktoś z nieba je rozsiewał. Prawdziwy dywan z
Moje Małe CzarowanieZnakomita Pita z Brązowej Mąki do tego Brązowe Pieczarki. Pierwszy raz spotykam się w tymi grzybami. Są znakomite i intensywne. Duszone na masełku z dodatkiem czosnku i cebulki są rewelacyjne. Całość wzbogacone smakami chrupiącego kurczaka, warzyw i sosu słodko kwaśnego. Rewelacja. Polecam Pyszna Pita z Brązowymi Pieczarkami Składniki: na 4 Porcje: 4 Pity Brązowe 20 dag brązowych pieczarek
Gotowanie Patkipara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Zazwyczaj suszarki do grzybów, owoców i warzyw wykorzystujemy sezonowo, a przecież można całorocznie przygotowując np. chipsy bananowe z curry (przysmak, którym zajadaliśmy się w Arabii Saudyjskiej - wkrótce przepis) lub chipsy z zielonego mango. Ostatnio Marysia wpadła na inny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataalbo to jakieś wielkie święto, albo jestem chora. Są jednak zupy, które zjem zawsze... kremy! Nie wiem czemu ale czy to krem z pomidorów, czy z dyni, czy z grzybów... zawsze zjem i to jeszcze nie raz z dokładką ;) Dzisiaj zaś chciałabym was zaprosić na kolejną odsłonę kremu - Krem z buraków! Żeby nie było nudno to warto dodać kleks śmietany
JedzeniomaniaDziś proponuję świetny przepis na leniwe weekendowe śniadanie, wykorzystujące świeże i sezonowe produkty. Pyszna i łatwa jajecznica z chrupiącą cukinią, kurkami, z dodatkiem mozzarelli, podana z
karmelowy