grzyby - 15226 przepisów (strona:840/1016)

Quiche z kurkami i szynką parmeńską 142

"Ten kruchy placek z wytrawnym nadzieniem, zalany jajeczno-śmietanową masą to doskonałe danie na obiad lub kolację. Można go jeść zarówno na ciepło jak i

Wiem co jem
Krem z borowików 171

„Z grzybobrania wróciłam późno, w lodówce pustki, ani kawałka świeżej marchewki czy pietruszki, a jak na złość w koszu pełno dorodnych borowików co nie często się

Wiem co jem
Fusilli z leśnymi grzybami, czosnkiem i chili 130

Smaczne, pikantne danie bezmięsne, w sam raz na piątkowy obiad. Najlepiej smakuje ze świeżymi grzybami, ale poza sezonem mogą być też mrożone. Ten przyprawiony czosnkiem i chili sos z dodatkiem świeżej natki pietruszki doskonale pasuje do makaronów krótkich typu świderki lub penne.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Likier z czarnej porzeczki czyli mój domowy cassis 167

aromatem, głębokim kolorem i wyjątkowym smakiem. Lubię go popijać w szare jesienne wieczory otulona ciepłym szalem, zwłaszcza po całym dniu pracy w ogrodzie lub spacerach po lesie w poszukiwaniu grzybów. Tak przyjemnie wówczas rozgrzewa moje przeniknięte zimnem ciało. Czytaj więcej

Wiem co jem
Leczo z cukinią do słoika 154

słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. Cukinia w moim ogrodzie wyjątkowo obrodziła i żal mi było, żeby się zmarnowała. Pomyślałam, że zrobię leczo w słoikach, chociaż miałam trochę wątpliwości

Wiem co jem
Szwajcarskie inspiracje – Tarta z kiszoną kapustą, salami i serem 167

ukiszeniu przekładamy do słoików. Mocno zakręcamy i trzymamy w chłodnej spiżarni. Większość zjadamy na surowo, ale też wykorzystujemy do różnych potraw. Naszą ulubioną są krokiety z kapustą i grzybami. Teraz do ulubionych dołączy również ta tarta. Może być świetnym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Tak, tak czas już pomału myśleć o świętach.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami 149

Wszystkim, którzy nie lubią lepić pierogów lub stać nad patelnią i smażyć naleśników na krokiety, a chcąc dochować wierności tradycji, chcieliby by na ich stole znalazła się kapusta z grzybami polecam przygotowanie tej pysznej tarty. Sprawdzi się zarówno jako przystawka jak też dodatek do czystego czerwonego barszczu. Żeby było jeszcze szybciej zrobiłam ją na cieście francuskim. Można użyć gotowego świeżego

Wiem co jem
Pieczona biała kiełbasa 151

Kolejny zaległy przepis to biała kiełbasa pieczona z cebulką i pieczarkami. I tylko trzy słowa: pycha, pycha, pycha!!! :) Pieczona biała kiełbasa Składniki: 1 kg surowej białej

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka pieczarkowa 573

Po przejrzeniu kilku przepisów na sałatkę z gotowanych pieczarek, postanowiłam też taką sobie zaserwować. Sałatka wyszła bardzo smaczna, ale delikatna, więc następnym razem, dla zaostrzenia smaku

Kuchenne zapiski Edyty
Roladki schabowe z warzywami gotowane w folii 241

Kilka dni temu miałam przyjemność gościć na obiedzie bardzo sympatyczną, ale jednocześnie wymagającą pod względem kulinarnym parę. Moi goście nie jedzą bowiem żadnego drobiu, grzybów, tłustych mięs oraz smażonych i pieczonych potraw. Dlatego przygotowałam dla nich roladki ze schabu środkowego, wypełnione warzywami i ugotowane w folii spożywczej, które podałam z  mixem sałat z pomidorkami, kiełkami i ziołowym winegretem . Składniki

Kuchenne zapiski Edyty
Boczniakowa pomidorowa z makaronem 120

Lubię i pomidorową, i grzybową, dlatego połączyłam oba smaki w jednej, pysznej zupie :) Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2,5 litra wody 4 ziela angielskie liść

Kuchenne zapiski Edyty
A’la flaczki z kurczaka z pieczarkami 409

Jeśli chodzi o składniki, to takie niezupełnie flaki, ale przyprawione tak jak tradycyjne flaki wołowe po warszawsku. Wersja dla osób, które prawdziwych nie lubią :) Z podanych

Kuchenne zapiski Edyty
Pizza pieczarkowa na grubym cieście 165

Kolejna propozycja na zagospodarowanie solidnej porcji pieczarek. Usmażone z cebulą na sklarowanym maśle są wilgotne i soczyste. Moim zdaniem do takiego pieczarkowego farszu najlepiej pasuje grube

Kuchenne zapiski Edyty
Roladki z pieczarkami na pieczarkach 151

Pyszności, aż szkoda, że było ich tak mało :) Składniki: 20-25 dag pieczarek mała cebula łyżeczka masła sklarowanego 3 kotlety ze schabu środkowego sól pieprz suszony

Kuchenne zapiski Edyty
Duszonki 158

Do tej potrawy daję zazwyczaj cztery składniki: ziemniaki, cebulę, dowolną wędlinę i liście kapusty. Tym razem dołożyłam kilka pieczarek, ale tak naprawdę można dodać do niej

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania