Co tu dużo pisać ??? Mam dziś dla Was pyszne i szybkie danie z makaronem. Kurczak, kurki to świetny duet. Spróbujcie a nie zawiedziecie się, no chyba
Ewa w kuchniprzez co reduk uje częstotliwość infekcji wirusowych. - pomniejsza wrzody - oczyszczają organizm i odtruwa go - idealny na anemię , ponieważ ma dobrze przyswajalne żelazo - ogranicza działani e chorobotwórczych bakterii i grzybów (hamuje też stany zapalne) - pobudza mechanizmy samonaprawcze uszkodzeń DNA - niweluje zakwaszenie organizmu przywracając właściwą równowagę kwasowo-zasadową - wzmacnia system odpornościowy - zapobiega osteoporozie - wspomaga odchudzanie ( fenyloalanina ogranicza apetyt) - stymulacja tworzenia krwi oraz
Apetyt na ZieloneNad ranem przeszła burza, trochę popadało i ogólnie pogoda zrobiła się przyjemniejsza. Nie jest upalnie a na termometrze za oknem jest własnie 22 stopnie w cieniu
Ewa w kuchniJesień nieodzownie kojarzy się ze złotymi liśćmi, grzybami, orzechami i oczywiście dynią. Dynie w moim rodzinnym domu rosły od zawsze, ale służyły najczęściej jako ozdoba, a jedyną ich częścią wykorzystywaną przez moją mamę, były pestki. Ja, jak zwykle ciekawa nowych smaków, w minionym roku robiłam z dyni różne cudeńka, a to placki, a to zupę, a to sos do makaronu
Cynamonowe szczęścieMakaron z sosem 19. Mazurskie Farszynki 20. Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem 21. Polędwiczki wieprzowe z cebulką 22. Ryż z jabłkami 23. Smak z dzieciństwa czyli "Gołąbki z grzybami" 24. Torcik Wuzetka 25. Tradycyjny krupnik staropolski 26. Truskawki zapiekane w koglu moglu 27. Wuzetka rodem z PRLu 28. Żurek
Tradycyjna KuchniaDziś przedstawiam kolejny przepis dla zabieganych, którzy nie mają czasu na stanie przy garach a lubią zdrowo o smacznie zjeść. Klasyczny strogonow wołowy w szybszej wersji
karmelowyPewnie znacie już cannelloni i robiliście z niego dużo przysmaków a dziś zapraszam na mój przysmak. Cannelloni to oczywiście duże grube rury makaronowe idealne do nadziania
Moje Małe Czarowanieniecierpliwością. Zatem do dzieła, kochani! Na blogu dociekliwi znajdą kilka innych propozycji użycia serka Almette do potraw - między innymi przepis na Pizzę z kaniami , w którym małe kapelusiki grzybów nafaszerowałam właśnie serkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapierogów z owocami zdecydowanie wolę te bardziej konkretne - z mięsem lub grzybami. Mimo wszystko w sezonie owocowym nie można nie spróbować także wersji pierogów na słodko a z tych moje ulubione to właśnie pierogi z jagodami. Co roku były robione przez moją babcię - proste, z małej ilości składników i pewnie dlatego wyjątkowo pyszne
Milion Smakówpomarańczach perliczka pieczona II smażona w pierniku pierś perliczki pierogi z perliczką vol-au-vent z perliczką perliczka faszerowana pęczakiem perliczka nadziewana kaszą gryczaną pierś z perliczki z grzybami perliczka pieczona perliczka w winie
królestwo garówKolejna propozycja podania makaronowych muszli, tym razem już nieco jesienna, bo z dodatkiem dyni i grzybów. Nadzienie dzięki dodatkowi ricotty jest kremowe i delikatne, a śmietanowo- winny sos kurkowy ma w sobie dużo pieprzu, dzięki czemu smaki się równoważą i idealnie uzupełniają tworząc wspaniałe danie. SKŁADNIKI ( 20 sztuk) 20 makaronowych muszli 500g dyni ( przed obraniem) 250g ricotty 100 ml śmietanki
DefinicjaSmakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłka myjemy, usuwamy ginazda nasienne i kroimy razem ze skórką w cienkie plasterki. Można również zetrzeć jabłka na szatkownicy. Plasterki owoców oprószamy cynamonem i układamy suszarce do grzybów i owoców. Ustawiamy na wysoką moc ( 60-80 stopni) i suszymy dwa razy po 10-12 h. Już po 10h suszenia chipsy są dobre do jedzenia, ale po drugim suszeniu
DefinicjaSmakuodrobinę przypomina borowiki :) Muszę przyznać, że risotto z pieczarkami, jest naprawdę dobre. I pewnie jeszcze nie raz do niego wrócę. Nie jest co prawda tak aromatyzne jak to z grzybami leśnymi, które jest dla mnie numerem jeden, ale naprawdę daje rade! :) Polecam :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 300g ryżu arborio 1 l bulionu warzywnego 80 ml białego wina 2 nieduże cebule
DefinicjaSmakuprzystawka, jednak dla mnie zupełnie wystarczająca :) Cena 12 zł. Wątróbka na miodzie i winie Wątróbka na miodzie to specjalność restauracji. Wątróbka drobiowa smażona na miodzie i winie z grzybami podana z chałką. Bardzo, bardzo smaczna! Cena 22 zł Z czystym sumieniem polecamy to miejsce zarówno ze względu na smak dań, miłą obsługę, względy poznawcze, ale również rozsądne ceny
Taste Of My Dayminut. Mieszać od czasu do czasu. A tak swoją drogą….. trudno zrobić ładne zdjęcie wątróbce, która z natury jest raczej mało fotogeniczna :) Polecam również przepis na wątróbkę z grzybami leśnymi i brokułem
Trzeci talerz